Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Drumul care unește oameni: Via Transilvanica. De la Putna la Drobeta-Turnu Severin - primul traseu de lungă distanță din România

Via Transilvanica

Într-o lume în care suntem din ce în ce mai divizați, în care fiecare se gândește la ce tabără să aleagă sau la ce cultură nouă să se raporteze, doi frați și-au dedicat resursele, activitatea și viața din ultimii ani pentru a aduce oamenii pe un singur drum: Via Transilvanica. Cu această promisiune Alin și Tibi Ușeriu au inițiat proiectul Via Transilvanica și povestea celui mai complet și divers traseu de drumeție din România.

Timp de 4 ani jumătate, Alin și Tibi, împreună cu echipa Tășuleasa Social, au lucrat la amenajările acestui traseu, ce înfrățește Putna de Drobeta-Turnu Severin, urmând ca luna viitoare, pe 8 octombrie, să lanseze oficial ultimul tronson de la Alba și traseul în întregime. Odată cu această lansare, Via Transilvanica va deveni oficial primul și singurul traseu internațional de lungă distanță din România. 


De-a lungul celor 1.400 de kilometri, pașii pe drumul Viei Transilvanica te poartă prin 10 județe reprezentative celor 7 dintre cele mai importante regiuni culturale și istorice din România (Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Terra Dacica, Terra Banatica și Terra Romana), și te pune în dialog și relație directă cu peste 400 de comunități din țară, comunități care așteaptă să le descoperim sau să le redescoperim frumusețea și valoarea. 

Prin natura și complexitatea experiențelor culinare, sociale și culturare, traseul Via Transilvanica este prin excelență „drumul care unește”, iar bornele kilometrice care formează o expoziție pe traseu, sunt cele care ghidează drumețul în această expediție.

Alin Ușeriu: “România și Transilvania beneficiază de o diversitate incredibilă, care cumva a stat ascunsă. Fiecare comunitate are de oferit o experiență absolut memorabilă, atât pentru ospitalieri, pentru că drumeții vin cu poveștile de pe toată Via Transilvanica când ajung într-o comunitate nouă, dar și pentru drumeți este la fel de surprinzător, ca aceste comunități de care niciodată nu au auzit, dintr-odată să-și arate atât de multe fețe care trebuie doar descoperite.”

De îndată ce inima proiectul Via Transilvanica a bătut prima dată în 2018, drumurile sale au început să fie bătute de bicicliști, alergători, entuziaști, pasionați de natură sau oameni care și-au dorit să descopere România. Dacă kilometrii traseului sau întrebări legate de amenajarea sa îi poate pune la îndoială pe cei care acum încep să descopere plăcerea României la pas, trebuie să precizăm aici că oricine poate parcurge anumite porțiuni din traseu, și că acesta este dedicat tuturor oamenilor, indiferent de experiență, anduranță, dacă aleg să plece singuri la drum sau alături de prieteni.

Alin Ușeriu: “Via Transilvanica este în primul rând un circuit social. Fiecare comunitate pe unde trece Via Transilvanica poate să pună în evidență cea mai bună versiune pe care o are comunitatea. Participarea la acest circuit social este neforțată, se face în mod natural, pentru că fiecare comunitate poate să rămână cu identitatea pe care o are. Nu trebuie să ne forțăm să facem altceva decât suntem.”

Pentru a marca finalizarea tronsonului de la Alba și deschiderea oficială a traseului în întregime, Alin și Tibi au plecat la drum la începutul acestei luni. Ei și-au propus să parcurgă, pentru prima dată, drumul în întregime, de la Putna la Drobeta-Turnu Severin, urmând să ajungă pe data de 8 la Alba-Iulia, unde va avea loc și un eveniment de deschidere oficială Via Transilvanica și unde vor fi invitați ambasadori și susținători ai proiectului, și unde oamenii vor putea asista la o serie de activități și workshopuri.

Le urăm “Cale bună!” 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Este o realizare extraordinara si felicitari d-lui Useriu pentru aceasta initiativa. Ar avea totusi nevoie de mai multe promovoare si vizibilitate atat de la canalele mainstream de media, dar si de la faimosii bloggeri, vloggeri si influenceri din Romania pentru ca ce a facut acest domn si asociatia lui este mult mai important decat nimicurile promovate in general.
    P.S. Bornele sunt extraordinare si frumoase. Sper ca nu prea multi localnici din zonele in care le-ati instalat sa si le insuseasca in spiritul clasic al romanului traditional "gospodar".
    P.S.1. Am citit in ziarul Turnul Sibiului despre doi romani care parcurg traseul cu bicicleta. Este clar ca nu este pentru incepatori, dar ma gandesc ca dupa ce terminati tot traseul ,dar mai aveti putere si resurse sa faceti si cateve trasee pentru biclclete de-a lungul via Transilvanica pentru incepatori si amatori.
    • Like 0
  • 1400 de km .acest Via Transilvanica?? Care sunt costurile? La, Alba+Iulia n'a fost mediatizat acest proiect!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult