Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

După 14 ani de dezastru conservator, Marea Britanie virează la stânga, dar nu foarte mult

Keir Starmer

Foto: SOPA Images/ Sipa Press/ Profimedia

Într-un fel, rezultatele alegerilor de ieri din Marea Britanie, în care laburiştii au obţinut o victorie categorică, iar conservatorii cea mai mare înfrângere din istoria modernă, nu constituie deloc o surpriză. Cam din timpul pandemiei şi, mai clar, imediat după încetarea ei, conservatorii au devenit din ce în ce mai nepopulari: dezvăluirea chefurilor straşnice date de membrii guvernului lui Boris Johnson şi de unii parlamentari conservatori în timp ce britanicii de rând erau ţinuţi închişi în case sau primeau instrucţiuni să se vadă cu rudele lor în vârstă exclusiv în parc la doi metri distanţă a fost o lovitură din care conservatorii nu şi-au mai revenit. De atunci au scăzut continuu în sondaje, orice ar fi făcut. Boris Johnson a fost nevoit să-şi dea demisia, dar în locul său a venit meteorica Liz Truss, al cărei mandat de prim-ministru a fost cel mai scurt din istorie (45 de zile) din cauza incompetenţei sale crase, iar apoi lider a fost ales Rishi Sunak, care a părut, vreme de aproape doi ani, că nu are nici cea mai vagă idee nici cum se conduce un partid, nici cum se guvernează o ţară. Speriat că partidul său se va prăbuşi şi mai rău, Sunak a convocat alegeri pentru a limita dezastrul, dar ultimii 14 ani de politici conservatoare catastrofale nu aveau cum să nu lase urme. 

Ce moştenire lasă conservatorii britanici?

Cel mai mare dezastru pe care conservatorii îl lasă drept „cadou” nu numai Marii Britanii, dar şi Europei, este scoaterea, în 2016, a ţării din Uniunea Europeană în urma unei campanii vitriolante, pline de minciuni şi manipulări ordinare din partea celor mai fanatici membri ai partidului. Brexitul, pe care, iniţial, îl cerea doar o minoritate – ce-i drept, extrem de vocală –, a devenit o realitate atunci când o şleahtă (şi îmi măsor bine cuvintele) de politicieni lipsiţi de scrupule, în frunte cu Boris Johnson, Jacob Rees-Mogg, Michael Gove, Iain Duncan Smith, a preluat controlul asupra taberei conservatoare moderate şi a impus un discurs public radicalizat până la demenţă. Aceştia tunau de dimineaţă până seara împotriva Uniunii Europene şi a cetăţenilor europeni, în special est-europeni, care veneau, chipurile, cu voie de la Bruxelles să le fure britanicilor joburile, să se folosească de serviciile lor de sănătate şi să pretindă ajutoare financiare care să ruineze statul britanic. Ce a urmat ştim cu toţii, doar că Brexitul nu a adus deloc prosperitatea pe care şleahta de mai sus le-o promitea britanicilor. Ba din contră: economic, ţara stă mult mai prost decât înainte de Brexit, costurile vieţii cotidiene sunt mult mai mari, mulţi cetăţeni europeni, alungaţi de atmosfera ostilă creată în jurul lor, au plecat, angajatorii întâmpinând acum serioase probleme în a recruta lucrători în domenii pe care altădată le ocupau europenii, comerţul cu UE – altădată nelimitat – a devenit extrem de greoi etc. Brexitul a creat deci condiţiile unui lanţ de probleme care acum nu prea mai pot fi rezolvate pentru că toate conduc la aceeaşi sursă fundamentală. Peste toate acestea se adaugă proasta gestionare a pandemiei, a imigraţiei ilegale, a conflictelor sociale care au izbucnit între susţinătorii Palestinei şi cei ai Israelului, otrăvirea discursului public. Poate singurul lucru corect pe care l-au făcut conservatorii – şi aici trebuie să le acordăm credit – a fost sprijinul necondiţionat oferit Ucrainei: în vreme ce alte ţări europene s-au purtat şovăielnic şi una, vecină cu noi la vest, chiar mizerabil, guvernele conservatorilor nu au ezitat o clipă să fie de partea corectă a istoriei. Dar asta a fost prea puţin pentru majoritatea votanţilor, ale căror vieţi au cam fost date peste cap de un program politic cu care au fost păcăliţi, dar care s-a dovedit a fi falimentar. 

Ce îşi propune viitorul guvern laburist?

Adevărul e că nu e prea clar. Principalul program politic al laburiştilor conduşi de Keir Starmer a fost până acum „Votaţi-ne pe noi ca să scăpaţi de conservatori!” Acesta, deşi un obiectiv politic legitim, nu este totuşi în măsură să ne spună mai exact ce vor să facă la guvernare. În mod tradiţional, Partidul Laburist e de stânga, dar, într-o ţară fundamental conservatoare ca Marea Britanie, un partid de orientare socialistă nu va câştiga, în viitorul previzibil, alegerile. Unii lideri laburişti înţeleg asta şi reuşesc să-şi aducă partidul la guvernare prin deplasarea lui spre centru. Aşa a fost, de pildă Tony Blair, care, în 1997, a pus capăt unei guvernnări de aproape două decenii a conservatorilor. Riscul unei astfel de abordări pragmatice este însă alienarea bazei partidului, care se vede abandonată în ţelurile sale socialiste şi uneori de-a dreptul comuniste. De aceea, Ed Miliband sau bătrânelul comunist iubit de tineret, Jeremy Corbyn, au încercat să convingă electoratul cu programe foarte de stânga. Eşecul lor a fost însă răsunător şi în 2014, şi în 2019, astfel că succesorul acestora, Keir Starmer, un avocat abil cu o filosofie blair-istă de tip „Neo-Labour”, a schimbat un pic macazul. Necazul e că, spre deosebire de Tony Blair, care îşi asuma fără să-şi ceară scuze anumite politici thatcher-iste pe care doar le mai îndulcea, Starmer nu are acest curaj: el ar vrea să împace şi capra, şi varza, ceea ce riscă să-i enerveze pe foarte mulţi sau să-i determine să-i voteze pe laburişti fără niciun entuziasm, doar pentru a scăpa de conservatori. Şi a mai fost ceva cu care Starmer şi mulţi candidaţi laburişti s-au confruntat în această campanie: poziţia lor faţă de războiul din Gaza. Iniţial, Starmer şi laburiştii au fost raţionali şi s-au plasat, asemenea conservatorilor, de partea Israelului. Numai că tineretul îndocrinat într-un mediu şcolar şi academic extrem de ostil Israelului şi evreilor şi foarte favorabil Palestinei şi teroriştilor Hamas a început să pună o presiune fantastică asupra lui Starmer şi a partidului, cerându-le să se alăture public cauzei palestiniene. Starmer s-a ţinut o vreme tare, dar apoi, temându-se de o hemoragie a votanţilor tineri spre Partidul Verde, şi-a nuanţat poziţia, doar că acum nu mai e clar deloc de partea cui e el. La fel s-a întâmplat şi în chestiunea acceptării ideologiei trans în şcoli: la început, Starmer şi aliaţii săi au respins categoric ideea ca elevilor cu vârsta sub 18 ani să li se permită să-şi schimbe identitatea de gen, dar ulterior, la presiunea unor grupuri aşa-zise „progresiste”, şi-a schimbat atitudinea, iar acum nimeni nu mai ştie ce vor ei de fapt. Ce este foarte clar este că britanicii i-au votat nu pentru politicile lor, despre care nu ştim mai nimic limpede decât că sunt cam de centru-stânga, nu foarte de stânga (pentru a nu speria o ţară pănă ieri conservatoare), ci doar pentru a-i îndepărta pe conservatori de la putere.

Personal, eu nu am putut vota candidatul laburist din circumscripţia mea din Oxford întrucât nu sunt de acord cu această permanentă ezitare şi încercare de a face pe plac tuturor. Mi se pare o greşeală profundă ca partidul s-o apuce pe calea unui socialism prăfuit sau a unei demenţe pro-trans şi pro-Hamas şi nu sunt convins, văzându-l pe Starmer, că se va ţine tare până la sfârşit. Mai mult – şi de fapt asta mi se pare cel mai grav –, laburiştii au evitat cu obstinaţie să vorbească despre cea mai mare problemă a Marii Britanii: Brexitul. Multă vreme, Starmer, care era un eurofil convins, a lăsat impresia că o scaldă şi că lasă loc de mai multe soluţii, dar cu o seară înaintea alegerilor a declarat ritos că, atâta timp cât va trăi el, ţara nu se va întoarce în Uniunea Europeană. O asemenea declaraţie stupidă pur şi simplu îl descalifică în ochii mei, deci am exclus cu desăvârşire votul pentru laburişti, preferându-i pe liberal-democraţi, care sunt singurul partid mainstream ce a îndrăznit măcar să ridice problema şi să spună că va milita pentru realăturarea la piaţa comună într-o primă etapă. Pot înţelege, pragmatic, de ce Starmer, care îşi dorea cu tot dinadinsul să devină prim-ministru, a făcut o astfel de declaraţie, sperând să-şi mai atragă nişte voturi care riscau să se ducă spre consevatori sau spre partidul de extremă dreapta, Reform, al lui Nigel Farage, dar nu pot vota aşa ceva.

Lipsa politicienilor de convingere

De fapt, cea mai mare problemă a politicii britanice o reprezintă, ca mai peste tot în lumea democratică, dispariţia politicianului de convingere, a politicianului care ştie clar ce vrea să facă şi-şi foloseşte abilităţile retorice pentru a-şi convinge concetăţenii că aceea e calea de urmat, a politicianului căruia nu-i e frică, mai ales atunci când stă bine în sondaje şi ştie că are dreptate, să spună şi adevăruri supărătoare pentru unii alegători. Un astfel de adevăr supărător este şi acela că poporul se poate înşela, poate lua decizii cretine sau se poate lua după politicieni tâmpiţi, care-i păcălesc foarte uşor. Faptul că Brexitul e un dezastru este un adevăr şi trebuie spus, faptul că Palestina e susţinută de terorişti şi de idioţi utili spălaţi pe creier în universităţile occidentale este un adevăr şi trebuie spus, faptul că ideologia trans nu numai perverteşte realitatea naturală, dar subminează şi drepturile şi cauza legitimă a persoanelor gay, lesbiene sau bisexuale este un adevăr şi trebuie spus etc. Este o naivitate să ne închipuim că putem evita subiectele dificile în politică, dar politicienii britanici, de când dorm cu sondajele de opinie sub pernă, nu mai au curajul să mai spună şi să mai facă mai nimic, lăsând această sarcină aproape exclusiv pe seama extremiştior şi a şarlatanilor. Din acest punct de vedere, nu am nicio încredere că Starmer se va ridica la înălţimea unei Margaret Thatcher, pe care, de altfel, o dispreţuiesc în multe privinţe, dar pe care o admir pentru fermitatea opiniilor şi acţiunilor sale.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Problema trebuie privită dintr-un unghi mai larg al seismului geostrategic între occident și BRICS. Brexitul a fost incurajat de SUA chiar dacă a fost inițiat de gașca condusă de Boris Johnson și Nigel Farage pentru că SUA nu dă doi bani pe UE. Sunt suficiente 2 motive pentru asta :
    1. Regula five eyes in cadrul comunității de informații în care cele mai sensibile informații sunt împărtășite doar în cadrul țărilor anglo-saxone ( SUA, UK, Canada, Australia, Noua Zeelandă) un fel de english über alles.
    2. Adevărul spus la nervi la cel mai înalt nivel , vă mai aduceți aminte de expresia "fuck the EU" ?
    Peste toate astea s-a adăugat și criză clasică de manual a capitalismului care evident nu poate asigura prosperitate pentru toți la fel cum nici comunismul nu a putut deși ambele sisteme sustineau același lucru. Evident că gașca de la putere care trăia în huzur și care nu ținea cont de reglementăŕile drastice impuse propriului popor cu mentalitatea că lor nu li se aplică seamană ca două picături de apă cu mentalitatea foștilor secretari de partid aprovizionați de la gospodăria de partid regește și tratați la Elias și policlinica nr 10 când spuneau proștilor care stăteau la cozi pentru alimentele de bază și care trebuiau să vină la spital cu seringa și vata de acasă că regimul e minunat. Conservatorii au pierdut pentru că n-aveau nici o legătură cu agenda cetățeanului de rând. Toți odată ajunși la putere uită de faptul că cetăteanul e strivit de facturi , de grija zilei de mâine de nivelul de trai și de problemele copiilor. Dintr-o dată li se umflă capul de lideri regionali sau globali și banii promiși inițial sănătății , educației și asistenței sociale sunt drenați spre înarmare, spre lovituri de stat in alte zone și spre sprijin armat și financiar alocat altor țări și regimuri. Vă mai aduceți aminte promisiunea lui Boris Johnson ca va transfera cota de finanțare de la Bruxelles spre NHS vopsită strident pe un autocar de campanie ? Banii s-au dus pe flota de submarine nucleare și spre Ucraina. Eu aș propune ca toți liderii ăștia când acordă cu larghețe ajutoare financiare în zonele de râzboi sau pe înarmare să dea un procent semnificativ și din venitul și averea lor personală dacă chiar cred în obiectivul pe care îl propovăduiesc că așa e simplu din banii contribuabililor văduviți de coșul zilnic, educație și sănătate. Acum pentru laburiști e dificil să repună pe picioare o economie obișnuită să primească materii prime și resurse din colonii și să vândă pe piața UE fără taxe vamale ca să asigure bunăstare pentru toți după ce coloniile s-au evaporat și UE impune propriile reglementări și taxe la fel cum Macron se confruntă cu aceleași probleme în hexagon și se miră că poporul alege visceral extrema dreaptă sătul de pornirile lui belicoase pe spinarea contribuabililor. Să nu uităm că "bunăstarea" pentru toți e un nonsens în capitalism și până acum a fost asigurată pe baza deficitelor bugetare și împrumuturilor doar că acum s-a ajuns la niveluri nesustenabile și reformele dureroase sunt aruncate tot în spatele amărâților mințiți că ieșirea din UE le va asigura joburi mai bine plătite și deportarea migranților dar va păstra beneficiile comerciale. Colac peste pupăză relațiile comerciale care chipurile vor înflorii între țările anglo-saxone nu au cunoscut cine știe ce debut pentreu că alea sunt departe peste oceane și acum cu războiul din Ucraina și sancțiunile aplicate Rusiei transportul e scump și în al doilea rând economiile lor sunt mai degrabă în competiție decât complementare. Peste toate astea se adaugă o concurență sălbatică a Chinei cu produse ieftine generate de o forța de muncă plătită la un sfert față de occident și amplificată de livrările de petrol și gaze rusești ieftine așa că acum s-au creat condițiile unei furtuni perfecte cum zic verii lor americani.
    • Like 0
  • Foarte corect articolul. Onest si aratand fragilitatea increderii pe care oamenii de peste tot au ajuns s-o aiba fata de politicieni si fata de viitorul tarii lor...Sunt tot mai multe semne ale unei fatalitati care ne asteapta pe toti? Avem libertatea de a protesta, de a cere clarificari, dar problematica este atat de complexa incat nimeni nu stie pentru ce merita sa se apuce sa protesteze.....In tot acest timp, forte ale raului pregatesc dezastrul...Oare face asta parte din legile naturii? Numai trecerea prin dezastre ne poate crea premizele regenerarii societatii?
    • Like 2
  • Francisc check icon
    Dacă tot m-am pus pe rime, hai să mai „autocitez” o „poezie”. Nu cred că poate strica rânduiala în care trăim de 3 decenii. Vorba vine, e „democrație” taică! Cum naiba să alegem pe alții când ăștia de la putere ne tot „dă” salarii minime mărite și pensii recalculate?

    Vai de noi și de mama noatră când avem de ales între Ciucă și Ciolacu. Stai un pic, vine Geoană să strice socoata, Ăsta cică e băiat fain, că nu degeaba e secretar la NATO. Ar fi culmea „democrației originale” să-l alegem pe prostănac...

    Regionalisme

    -găsite în DEX, cartea de căpătâi a limbii române-

    Dor de ducă
    Mă apucă
    Când citesc ce-nseamnă ciucă
    În limbaj regional
    Pe dex.ro oficial...

    Cică ciuca-i măciulie,
    Vârf de munte sau mânie,
    Feleșag, nărav sau chip
    Timp, vreme sau anotimp...

    Și, ca să îmi fac pe plac
    Că fac bine tot ce fac
    Citesc (cu destul amar)
    În acel dicționar
    Ce e ăla un ciolac...

    Definiția din DEX
    Mai că mă lasă perplex:
    „Ciung, schilod, paralizat”...
    Nu mă credeți? Am citat...

    Când spuneam că n-ai ce-i face
    Fără ciuce și ciolace
    Trebuie să ne-ntrebăm
    De ce naiba mai votăm?

    -1. Ianuarie 2024-

    • Like 6
  • Francisc check icon
    Fără vreo legătură cu subiectul articolului de mai sus, postez câteva rime potrivite mai demult. C-așa-s eu: când beau câteva beri încep să vorbesc în versuri...

    Dacă tot e vară și plagiatele sunt la modă, de ce n-aș adapta și eu niște rime scrise de George Coșbuc?

    Vara
    -„adaptare” după George Coșbuc-

    Priveam fără de țintă-n sus
    Și-n a politicii vâltoare
    Îl văd pe Klaus la apus
    Departe-n zări galbene dus,
    Un mic pitic cu mintea-n soare
    De pază țării noastre pus.
    Ca o părere trecătoare
    Un nor cu muntele vecin
    (ce n-avea aripi să mai zboare!)
    Ne-a-umplut văzduhul cu venin
    Și vorbe rău mirositoare.

    Privirile-mi (de bere bete)
    Mi le-am întors către pământ
    Și am făcut un jurământ
    (Ca-n horă după-un vesel cânt):
    Să nu ascult de „blonde” plete
    Și mincinosul lor veșmânt...
    În lan erau feciori și fete
    Și toți cântau o doină-n cor;
    Minciuna le sufla prin plete
    Dar toți fugeau către izvor
    Cu păcăleală să se-mbete.

    Cât de frumoasă te-ai gătit
    Patria mea! Ca o virgină
    Cu zâmbet larg și chip iubit!
    Aș vrea să plâng, sunt fericit
    Că simt minciuna ta divină
    Că pot s-aleg ce-ai plăsmuit!
    Mi-e inima de-ocară plină
    Că-n ea s-au înecat mereu
    Cuvinte ce le-am tot scris eu!
    O mare e! Dar mare plină
    De bere în mormântul meu.
    E totul fad, dar e lumină!

    E clar că la vremea împerecherii acestor rime eram mangă (așa sunt de felul meu, nu trece o zi fără fără să-mi astâmpăr setea cu câteva perechi de halbe). Totuși, nu credeți că sunt reușite?
    • Like 4


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult