Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Alegerile parlamentare din Marea Britanie și schimbările climatice. Viitorul se află în urna de vot

Imagine din Londra. Foto: Peter MacDiarmid / Shutterstock Editorial / Profimedia

Foto: Peter MacDiarmid / Shutterstock Editorial / Profimedia

Alegerile din 4 Iulie din Marea Britanie se pot dovedi a fi unele din cele mai importante din acest secol, mai ales pentru climă. Schimbările climatice, poluarea, tranziția energetică, toate acest subiecte sunt în prim plan în aceste alegeri, unele care au adus o schimbare după 14 ani de guvernare conservatoare.

Cu doar 3 ani în urmă, ministrul conservator al mediului prezida asupra COP26 din Glasgow, promițând că Marea Britanie va fi un lider global în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Aproape în lacrimi, el își cerea scuze pentru că draftul final al acelui COP fusese cu mult diluat, cu multe compromisuri privind țintele de carbon, amânări și multe neînțelegeri globale rămase nerezolvate și astăzi – ceea ce a devenit o recurență a ultimelor COP-uri.

Aproape trei ani mai târziu, politica Marii Britanii se află la o răscruce. Economia, industria, energia dar și impactul schimbărilor climatice sunt subiecte în prim plan în discursul public, în documentele de tip manifesto ale principalelor partide, într-o țară a cărei economii în secolul trecut depindea de petrolul din Marea Nordului. Însă aceeași țară poate deveni în viitor unul dintre cei mai importanți actori în industria energiei regenerabile.

Ce propun principalele partide legat de climă:

Partidul conservator - Una din politicile fiscale ce a atras atenția la Londra a fost promisiunea partidului condus de Rishi Sunak de a nu mai introduce taxe suplimentare de mediu, pentru a reduce costurile asociate cu strategia Net 0 a Marii Britanii. În același timp manifestul conservator își menține angajamentul de a ajunge la un nivel net zero până în 2050" și planul unei "tranziții accesibile și pragmatice", care va "reduce costurile de combatere a schimbărilor climatice". Conservatorii promit că, dacă sunt realeși, vor dori să tripleze capacitatea eoliană offshore, să democratizeze procesul de construire a parcurilor eoliene onshore cu consultare directă a comunităților locale și să se asigure că managementul parcurilor fotovoltaice este unul adecvat, ce nu supraaglomerează zonele rurale.

Conservatorii, dar și laburiștii promit că nu vor forța oamenii să își înlăture centralele sau boilerele de apartment, ca parte a unei strategii de reducere a emisiilor de carbon, un punct de discuție foarte volatil și în cadrul Uniunii Europene. Partidul condus de Rishi Sunak promite investiții de 6 miliarde £ pentru îmbunătățirea energetică a 1 milion de locuințe, pe durata a trei ani. Pe partea de transport, conservatorii nu vor merge înainte cu planul inițial HS2 – un proiect de infastructura feroviar important ce ar fi fost menit să lege nordul și centrul Angliei de Londra. În schimb, pare că doar secțiunea Londra – Birmingham va fi finalizată cu întârzieri și costuri suplimentare colosale.

Partidul laburist - Partidul condus de Keir Starmer propune schimbări majore în industria Britanică. Dezvoltarea oțelului reprezintă o prioritate. CCS (captarea și stocarea carbonului) reprezintă un tip de tehnologie cu mult potențial împreună cu hidrogenul verde, într-o strategie denumită de ei ca “securonomics”

Laburiștii propun ca Marea Britanie să devină o “superputere energetică curată”, ca statul să susțină industriile verzi, să reducă masiv emisiile de carbon ale sistemului energetic.Deși au negat faptul că vor opri complet exploatările de petrol și gaze din Marea Nordului, laburiștii au promis că nu vor fi acordate licențe pentru noi exploatări.

Un alt punct important este angajamentul de a izola milioane de locuințe, un capitol unde britanicii nu stau bine. Ei propun și o creștere a standardelor minime de eficientă energetică. Aceste două măsuri sunt considerate esențiale pentru că Marea Britanie să ajungă la 0 emisii nete până în 2050.

O mutare controversată, anunțată cu câteva luni înainte acestor alegeri – care a provocat răspunsuri dure din partea grupurilor de mediu, a sindicatelor și a unora din sectorul energetic – a fost să anunțe că vor reduce planul de prosperitate verde de la 28 de miliarde de lire sterline pe an la mai puțin de 15 miliarde de lire sterline. Inițial, acest plan a fost anunțat în 2021 și promitea investiții semnificative în producția de baterii, energia hidrogenului, energia eoliană offshore, managementul și extinderea pădurilor, apărarea împotriva inundațiilor și izolarea locuințelor. Situația economică a Marii Britanii, una care a alternat între stagnare și recesiune tehnică, a dus la o reevaluarea fiscală. Rămâne de văzut ce vor face laburiștii în cazul în care vor avea o majoritate începând cu 5 iulie.

Partidul liberal democrat - Liberal Democrații sunt pe cale de a redeveni al 3-lea partid ca mărime din Parlamentul Britanic, iar unul din cele cinci angajamente principale ale manifestului lor este intitulat “ Un acord echitabil în ceea ce privește mediul. De-a lungul deceniilor, liberal democrații Britanici au fost cunoscuți ca fiind foarte activi în ceea ce privește politicile și normele de mediu, protejarea mediului încojurator, a parcurilor și pădurilor naționale. În același timp, cele mai sigure circumscripții electorale pentru aceștia au fost în Insulele Orkney și Shetland din Nord-Estul Scoției, unde multe companii petroliere au avut și încă desfășoară operațiuni de extragere a petrolului și gazelor naturale la scala foarte largă.

Partidul condus de Ed Davey promite că Marea Britanie să ajungă la stadiul de net 0 până în 2045 (cel mai târziu), iar pentru a ajunge acolo sunt propuse măsuri ce includ:

  • Crearea unui plan de urgență pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor (pe durata unui deceniu);
  • Investiții mult mai mari in domeniul energiilor regenerabile;
  • Crearea unui post de secretar de stat pentru sustenabilitate în cadrul trezoreriei

Un punct foarte important promite măsuri dure împotriva marilor companii poluatoare prin angajamente care să protejeze mediul incojurator și să reducă poluarea. Aici sunt vizate mai ales companiile de apă din Anglia care au ajuns să deverseze resturi menajere netratate în râuri și apele marilor ducând la crize locale de sănătate. Rămâne de văzut dacă circumstanțele vor permite că liberal democrații să devină fie partener de coaliție pentru laburiști sau dacă ei ar putea deveni principalul partid de opoziție în cazul în care suportul pentru conservatori continuă să se deterioreze.

Partidul Național Scoțian (SNP) -  În Scoția, una din principalele discuții politice este legată de tranziția energetică. Din anii ’70 zona de nord-est a Scoției a fost unul din principalele hub-uri europene de extracție a petrolului și gazelor naturale. Însă în ultimul deceniu, energia eoliană offshore a devenit un pilon energetic principal. Mai mult de-atât, și sectorul energetic mareic este în plină dezvoltare.

O întrebare critică planează asupra Scoției și asupra parlamentului de la Holyrood, Edinburgh. Ce se întâmplă cu forță de muncă existentă din sectorul petrolului și gazelor natural în contextul unei posibile accelerări a tranziției energetice? Manifesto-ul SNP dă câteva indicii în această direcție dorind "să adopte o abordare bazată pe dovezi în ceea ce privește petrolul și gazele", adăugând că "orice extracție suplimentară trebuie să fie compatibilă cu obligațiile noastre în materie de climă și să țină seama în mod corespunzător de considerentele legate de securitatea energetică". Manifestul susține, de asemenea, “o tranziție echitabilă pentru lucrătorii din domeniul petrolului și gazelor, în special în nord-estul Scoției, recunoscând că Marea Nordului este un bazin în declin.“

Partidul Verde (Anglia și Țara Galilor) -  Partidul Verde propune cele mai ambițioase măsuri privind clima, dorind o “trecerea la o societate fără emisii de carbon cât mai curând posibil și cu mai mult de un deceniu înainte de 2050”. Ei ar mai dori ca energia eoliană să alimenteze 70% din energia electrică a Regatului Unit până în 2030. Acest lucru ar include furnizarea a 80 GW de energie eoliană offshore, 53 GW de energie eoliană onshore și 100 GW de energie solară până în 2035.Mai mult de-atât, verzii ar propune anularea licențelor recent acordate de extragere a hidrocarburilor și oprirea definitivă a viitoarelor licențe.

Verzii ar susține și investiții de 19 miliarde de lire sterline pe o perioadă de cinci ani, pentru îmbunătățirea transportului public, sprijinirea electrificării și crearea de noi piste pentru biciclete și trotuare și un plan major denumit Rights of Nature act, o strategie națională de protejare a mediului înconjurător, ariilor naturale. 

REFORM UK - Partidul condus de Nigel Farage reprezintă un pol al scepticismului climatic și singurul partid care refuză susținerea unui plan climatic cu net zero emisii. Ei ar dori eliminarea multor măsuri și investiții climatice ce însumează în prezent în jur de 8 miliarde de lire anual. Richard Tice, co-președinte al partidului, a făcut o serie de declarații cu mituri răspândite legate de climă si unele discutate in materiale anterioare InfoClima exprimând în repetate rânduri scepticism și chiar negaționism legat de efectele și impactul schimbărilor climatice la nivel local, dar și global. 

4 Iulie ar putea reprezenta un moment de cotitură

Marea Britanie are a 6-a cea mai dezvoltată economie a lumii, este un hub de cercetare important cu centre universitare dedicate studiului efectelor schimbărilor climatice, precum cel de la Reading, unde Prof. Ed Hawkins a popularizat și a atras mulți studenți în această direcție. Fiind un stat insular, griji mari planează asupra mai multor factori afectați de schimbările climatice:

  • Ridicarea nivelurilor mărilor și oceanelor și impactul asupra numeroaselor comunități și orașe costiere precum Portsmouth, Bristol, Edinburgh, Aberdeen s.a Mai mult decât atât Scoția are aproape 800 de insule (dintre care ~100 locuite) mai ales în zona de vest, foarte expusă furtunilor venite dinspre Atlantic;
  • Securitatea energetică – Felul în care Marea Britanie va face tranziția energetică va fi esențială, în contextul în care zeci de mii de angajați vor trebui să treacă prin reconversii profesionale până în 2050;
  • Securitatea alimentară – Marea Britanie depinde în foarte mare măsură de produse alimentare aduse din Europa și alte regiuni ale lumii deja puternic afectate de efectele schimbărilor climatice;
  • Apa ar putea reprezenta o veritabilă mină de aur ca resursă, pe măsură ce vedem acutizarea secetelor și stresurilor hidrice în multe părți ale lumii. Scoția are unele dintre cele mai importante rezerve de apă dulce din lume.

Încurajator este faptul că efectele schimbărilor climatice reprezintă o temă intens discutată în spațiul public și politic din Marea Britanie, deja de peste un deceniu. Rămâne de văzut care vor fi rezultatele viitorului guvern și cum acesta va încerca să navigheze printre provocările aduse de schimbările climatice la nivel regional dar și global.

Acest articol a apărut inițial și pe platforma InfoClima.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult