Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

După ce a primit BMW-uri, Poliția Botoșani vrea să cumpere WC-uri din lemn

WC din lemn

Foto: Pixabay

La sediul Poliției Botoșani au fost aduse două BMW-uri de 33000 euro din cele 600 achiziționate de IGPR. Bravo! Obrazul subțire cu cheltuială se ține. Dar după BMW urmează și WC. Tot la Botoșani. Ai grijă de obraz, dar omul are și alte nevoi.

Îmi place cum sună anunțul IPJ Botoșani. E profesionist și e serios. Zice: „Poliția Botoșani cere oferte de la firme de profil pentru un contact privind achiziția de lucrări de confecționare și înlocuire unități WC din lemn rășinoase, în diverse locații de pe raza județului Botoșani.” Există și caiet de sarcini pentru achiziția extraordinară care specifică: „confecționarea a șase unități clasice WC din lemn rășinoase, cu dimensiunea de 120cm/ 120cm/ 220cm, neracordabile la utilități.” 

Licitația, ofertele, caietul de sarcini sunt întocmite ca la carte. Întreaga lucrare costă 9000 de lei.

Dincolo de limbajul din documente, care poate părea de neînțeles și s-o mira omul de rând întrebându-se ce o vrea să achiziționeze poliția, tradus în limbaj banal și pe înțelesul tuturor mesajul e cam acesta: Poliția Botoșani, după ce a primit BMW-euri vrea și WC-uri din lemn în fundul curții, în mediul rural. Fără apă, fără canalizare, fără nimic. Doar vrea să le înlocuiască, pe cele care au putrezit și riscă să cadă cineva în ele, cu altele noi. Din toate sediile de poliție din mediul rural din județ niciunul nu are un WC modern, de an 2023.

...

Așa e întreaga Românie. O cale între WC și BMW. Unii cu BMW-ul, alții cu WC-ul. Rar de tot se întâlnesc lumile unora și altora, dar, dacă totuși se întâlnesc, cel din lumea mașinilor scumpe, se dă jos dintr-un BMW și, chinuit de o nevoie firească, merge strâmbând din nasul subțire la WC din fundul curții, care împrăștie miros pestilențial...

De la mașină la latrină nu sunt câțiva zeci de metri, ci niște secole...

Te plimbi în secolul XXI, în feudalism...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Aici se vede prăpastia dintre politica de la Centru și realitatea din teren. Schizofrenia, deci, nu e la nivel local, ci în lipsa de armonie dinre Centru și local. Fiindcă autospecialele BMW au fost cupărate de IGPR, adică de la Centru, în timp ce la nivel local fac și ei ce pot, cer oferete pentru bude de lemn, că asta e situația și n-au ce face altceva. Doar nu pot ei să aloce fonduri pentru canalizare și apă curentă. Astea sunt proiecte locale mari, care țin de primăriile respective. Deci, deși contradicția BMW-uri / WC-uri de lemn e una stupefiantă, în realitate polițiștii locali nu au nicio vină. Vina e numai la politicienii de la Centru, care trăiesc într-o lume fantezistă, paralelă cu realitatea.
    • Like 1
  • "Așa e întreaga Românie. O cale între WC și BMW. [...] De la mașină la latrină nu sunt câțiva zeci de metri, ci niște secole..."

    Nici că se putea mai bine spus!

    Dar oricum nu contează, WCurile noastre rurale și pe alocuri urbane din fundul curții mai pot aștepta câteva secole, fiindcă acum nevoia prioritară nu e să ne facem nevoile în condiții decente, de secol XXI, ci să ajutăm Ucraina, n-așa?
    • Like 2


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult