Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Legea pe care AUR vrea să o desființeze trebuie să apere copii ca acesta...

Protest AUR 10 mai

Foto: Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu

Are două luni. A ajuns la spitalul din Ploiești în stop cardio-respirator, malnutrit, deshidratat. Are răni pe trup infectate. Nu știi cât e trup de copil și cât murdărie. Nu a fost spălat niciodată de când a fost născut, spun medicii. Tot ei spun că pruncul aflat la terapie intensivă are șanse mici de supraviețuire.

Și cel mai dureros lucru despre acest copil: s-a născut de trei kilograme. La internare în spital, după două luni, are două kilograme!!! A crescut mai bine în burta mamei. Sângele ei îl hrănea involuntar și fără să o întrebe. În brațele ei, după naștere, doar a început să moară încet și chinuitor. Mama nu l-a putut hrăni voluntar, nu a putut întinde mâna cu biberonul spre gurița lui și nici să îi dea sânul în gură.

Nu vreau să mă gândesc și nici să îmi imaginez cum i-a fost viața în cele două luni. Mi-e destul să mă gândesc la cum a ajuns la spital și mi se ridică părul pe vârful capului.

Pentru a proteja copii ca el a fost dată legea aceea pentru care urla Simion că ne fură copiii și îi dă străinilor. Nu fură nimeni nimic. E o lege care încearcă să protejeze pe cei fără apărare, pe cei mai bătuți de soartă dintre noi și, dacă se poate, să le dea o alta mai bună. Eu nu îmi fac iluzii că legea va face minuni. E doar vorbe scrise pe hârtie și la noi de la vorbă la faptă e cale lungă de tot sau nu este nicio cale. Legea rămâne doar pe hârtie și niciodată faptă. Dacă nu ar fi fost așa, copilul acela nu ajungea niciodată în starea în care a ajuns la spital. Autoritățile deja trebuiau să îl protejeze.

Decât să fii născut doar pentru a muri în brațele unei mame, care nu poate fi mamă, mai bine să fii luat de stat și dat spre adopție oricui și oriunde - nu mă privește ce viață personală are! - care te poate spăla, hrăni, legăna, crește! Să nu se nască de trei kilograme și să ajungă în două luni la... două! 

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Are dreptate autoarea articolului!
    Autoritățile formulează legi, însă în realitate riscă să moară copii ca cel descris, fiindcă nimeni dintre autorități nu și-a făcut datoria!
    Iar politicieni cinici urlă că nu ne vindem copiii!
    • Like 3
    • @ aurora oncescu
      maripos check icon
      Asa si, daca legea ar fi existat deja, copilul ar fi fost salvat? Nu! Pentru ca acel copil sa fi fost ajutat, cineva trebuia sa sesizeze autoritatile. Fara legea respectiva, daca cineva ar fi sesizat autoritatile, copilul era luat din familie si acum, dupa legea actuala.
      • Like 1
    • @ maripos
      Nu cred că ați sesizat esențialul!
      • Like 1
    • @ aurora oncescu
      maripos check icon
      Ei, nu toti putem! Si care ar fi esentialul?
      • Like 1
    • @ maripos
      Am spus mai sus!
      • Like 1
    • @ aurora oncescu
      maripos check icon
      Da, asa e, in concluzie, legea e inutila, ce nevoie mai avem de ea? Bine ar fi ca autoritatile sa aplice mai intai legile existente, apoi sa se joace de-a emiterea altor legi.
      • Like 1
  • Revoltator. O lege neiertatoare pentru astfel de parint, mame nu se promulga. Aceste specimene nu au drepturile mamei. In ce-l priveste pe simion asta impreuna cu toti admiratorii lui ar trebui scos din drepturile de a face rau. De ce sa intretinem din banii nostri un asemenea individ si haita de haimanale ce-l inconjoara? Ah ciolacule, mare lichea esti!
    • Like 3
  • Mona check icon
    De 33 de ani noi, românii, am fost păcăliți cu diverse legi ,,deștepte,, ...și aceasta este una din ele ....Statul nu vrea sa ajute pe nimeni ....toți cei care fac parte din acest ,,aparat,, au un interes ...propriu sau străin....
    • Like 0
  • Lege pentru protecția copilului există și acum și este în vigoare, este LEGEA nr. 272 din 21 iunie 2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului ( vezi aici: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/156097 ) și nu a oprit apariția cazului prezentat, așa că nu cred că era nevoie de încă o lege care să „precizeze precis” ce și cum privind protecția copilului. Apoi modul total netransparent în care a fost adoptată această lege organică, urgența adoptării ei pe motiv de ... PNRR nu au făcut altceva decât să alimenteze suspiciunile privind necesitatea acestei legi. Nu pot să observ altceva decât faptul că partidele de guvernământ au intrat în panică în urma sondajelor privind intenția de vot și au trecut, împreună cu mass-media, la un atac masiv împotriva AUR cu înscenări gen „au introdus armament și muniție letală în parlament” și epitete descalificante la adresa acelui partid și a susținătorilor săi, toate acestea menite a justifica scoaterea în afara legii a cestui partid. Trebuie spus că „proștii, inculții, golanii, etc.” care votează sau susțin AUR sunt plătitori de taxe și impozite și aceleași precum cei care nu susțin AUR.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult