Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

După ce ministrul Finanțelor a anunțat o plafonare a contribuțiilor la sănătate pentru românii cu venituri mari, premierul Cîțu vorbește de mai multe „variante” de lucru

Florin Cîțu - masină - Foto: Inquam Photos / George Călin

Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul interimar Florin Cîţu a declarat, luni, că analizează mai multe variante pentru reducerea costului contribuţiilor la sănătate.

„Sunt mai multe variante la care ne uităm pentru a face costul acestor contribuţii (la sănătate - n.r.) să fie cât mai mic pentru români. Vom prezenta mai multe variante. Eu mă gândeam, şi aceasta este o variantă, cumva să arătăm o reducere a contribuţiilor până în 2024 pentru pensii, un plafon, şi această variantă ştiţi că a existat în România până în 2017. Astăzi există plafoane pentru anumite categorii, ne uităm la toate aceste variante, dar rezultatul final este acela că vrem ca acest cost să fie mai mic pentru cetăţeni.(...) Noi vrem ca toată lumea care primeşte salariu în România să plătească o contribuţie mai mică. Asta este ceea ce vrem să facem", a afirmat Cîţu, la sediul PNL, întrebat în legătură cu afirmaţiile ministrul interimar al finanţelor Dan Vîlceanu privind necesitatea introducerii unui plafon pentru contribuţiile la sănătate, scrie Agerpres.

Citiți și:

Florin Cîțu a adăugat că există scenarii pe care autoritățile lucrează, iar măsura reducerii contribuțiilor va fi luată astfel încât să nu existe un impact asupra deficitului.

Premierul interimar a spus că anul acesta au fost „încasări mai bune” la bugetul de stat. „Am luat peste 2 miliarde de lei de la bugetul de pensii, pentru că aveam încasări mai bune şi deficitul de fapt a fost mai mic. Mergem pe aceeaşi strategie, încasările sunt mai mari la buget, avem creştere economică, astăzi au venit cifrele îmbunătăţite pentru prima parte a anului - aproape 14% creştere economică. Încasările sunt mai mari cu aproape 9 miliarde de lei, deci sunt lucruri pe care putem să le facem şi nu vom afecta deficitul bugetar. Din contră, vom arăta o scădere a deficitului bugetar", a spus Cîţu. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu mai ai timp. Zbori curind. Cale bătută.
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult