Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

​Ministrul Finanțelor vrea plafonarea contribuției la sănătate: „Este incorect ca cineva care câştigă un salariu mare să plătească 10% din acel salariu, iar cel care câştigă un salariu mic să plătească o contribuţie mult mai mică”

Dan Vîlceanu

Ministrul demis al Finanțelor vorbește despre introducerea unui plafon până la care să fie percepute contribuțiile la sănătate, acesta susținând că „e incorect” ca românii care câștigă mai mult să plătească o sumă mai mare deși beneficiază de aceleași servicii ca românii cu câștiguri mici. 

Introducerea unui astfel de plafon ar avea un impact major asupra felului în care este finanțat sistemul sanitar, aflat oricum astăzi în pragul colapsului din cauza crizei Covid și care oricum eșua dintotdeauna în a oferi echitabil accesul la servicii medicale oamenilor cu venituri reduse.

„Trebuie să privim cu atenţie şi modul în care sunt percepute contribuţiile, pentru că în toată această discuţie cu eliminarea excepţiilor şi reducerea contribuţiilor, trebuie discutat principial. De exemplu, contribuţiile la sănătate funcţionează ca un RCA. E o asigurare, practic, pentru momentul în care ai nevoie de spital, de serviciile de sănătate. Este incorect ca cineva care câştigă un salariu mare să plătească 10% din acel salariu, iar cel care câştigă un salariu mic să plătească o contribuţie mult mai mică, ei beneficiind practic de aceleaşi servicii atunci când ajung la spital. Atunci, ar trebui să gândim un plafon până la care să percepem contribuţia de sănătate, pentru că ea nu funcţionează ca acea contribuţie la pensii, când tu acumulezi, contribui şi vei primi înapoi, atunci când ajung la pensie, o sumă de bani", a spus, potrivit News.ro, Dan Vîlceanu la Ora de Profit.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    Ba e absolut corect. Nu știi niciodată când te lovește ceva rău de tot, bogat ori sărac.
    Ești SALARIAT plătești contribuția la sănătate, pensii, șomaj. Ești ÎNTREPRINZĂTOR plătești cât și unde vrea mușchiul tău.
    Dacă sacul e găurit și curge prin toate părțile, tu zici gata, acum pun limită la umplut sacul. Halal.

    Ce ( cred eu că) ar trebui:
    - asigurări private de sănătate; cele de acum sunt pe din afară
    - mai multe case de asigurări în concurență
    - optimizarea colectării la Casă
    - să ne se mai ducă nici un leu de la contribuțiile de asigurări la bugetul statului, de aia onor statul nu vrea mai multe, vrea una și bună s-o mulgă.

    Vrei că și ăla cu salariul minim care se spetește muncind să fie sănătos că altfel nu mai poate munci, nu?

    Eu n-aș da un astfel de instrument pe mâna nici unui politician ori partid că ar mișca pragul în sus și în jos după câte voturi vrea. La fel am avut/avem pensii speciale, impozitare progresivă, chestii normale în alte țări. Ce-au făcut ai noștri din ele? Instrumente politice ori financiare. Au mituit politic pe unii cu pensiile speciale ori au coborât pragul de impozitare. Mai bine lipsă.
    • Like 0
  • Un ultim cadou de la PNL pentru cei 1% din populatia Romaniei care au super salarii( ca aia au nevoie de scutiri fiscale). Dar ce ar fi ca bugetarii sa fie platiti dupa randament , astfel lepra asta ar primii 3 lei pe luna in cel mai bun caz.
    • Like 1
  • Poti scoate Romania din socialism dar nu poti scoate socialismul din Roman.
    Corect si drept ar fi ca fiecare sa plateasca cat dorește si unde doreste fara a fi obligat sa plateasca ceva sau cuiva.
    • Like 0
  • Poza ipochimenului este ilustrativă și înadins edificatoare asupra contextului cortical al zisei fostului ministru. Ochii mijiți superior ai rezematului în bâtă, în timp ce oile pasc, fermentează iarba, fac lapte, cresc lâna, transhumă. Față de gradat înainte de liberare, ordinele nu-l mai ating, întors la vatră, claca nu-l va mai putea înghiți. ”Este incorect ca cineva care câştigă un salariu mare să plătească 10% din acel salariu, iar cel care câştigă un salariu mic să plătească o contribuţie mult mai mică, ei beneficiind practic de aceleaşi servicii atunci când ajung la spital. ”. Bunăoară el, odată ajuns la spital ar trebui scărmănat între coarne, țesălat și dezbăligat... ceea ce săracilor care plătesc un 10% foarte mic pentru că muncesc, nu li se cuvine. Dacă l-aș numi ca pe masculul castrat al vacii, l-aș jigni pe mascul. Marele lui 10%, se ridică ca un mădular al imbecilității pentru încă căteva zile, după care , fără ca noi să ne mai amintim că există, ipochimenul va încasa sinecuri, pensii profesionale, onorarii... Asta este cu adevărat cel puțin incorect!
    • Like 5
  • Moga Ion Moga Ion check icon
    La fel de incorect este sa votezi ceva si sa te pomenesti cu altceva...
    • Like 0
  • Problema celor care cotizeaza mai mult nu e ca beneficiaza si altii, ci ca atunci cand, o data la cativa ani, au nevoie de niste analize, nu beneficiaza de nimic. Tot la privat, pe bani, ajung sa le faca.
    • Like 2
  • Asta este specialistul lui Catu la finante,cariera profesională în afara politicii, a fost economist şi director economic la două companii private – Trefo SRL şi Rominex Mining Engineering SA. Trefo este deţinută de mama sa, Elisabeta Vîlceanu, iar Rominex Mining Engineering este deţinută în proporţie de 65% de către el.

    HABARNIST in ale finantelor publice
    • Like 3
  • Eugen check icon
    Sa inteleg ca au terminat de facut/reparat spitale, totul merge perfect si acum trebuie sa separam saracii de bogati?
    Nesimtitul naibii!
    • Like 6
  • Asta nu ii normal...
    • Like 2
  • Acest habarnist de doi bani nu a auzit niciodata de principiul solidarității (enuntat, de altfel, in textul legii sanatatii) sau este atat de neterminat incat alege sa il ignore?
    O spun, in conditiile in care ma regasesc (probabil) intre cei top 5% din aceasta tara d.p.d.v. al venitului (legal!!).
    Evident ca dau mai mult decat primesc, chiar nu beneficiez deloc de serviciile de la stat (am mers in privat, unde este doar mai curat - in rest...), insa nu trebuie sa devenim inumani si sa privim cum unii mor cu zile ca nu au pachetul complet de asigurari de sanatate.
    Super-jegos mi se pare acest individ. Super-jegos!
    • Like 5
    • @ Iron Spike
      Ar putea fi banuit de rea intentie, din pacate prostia si gogomania au invins, din nou.
      • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult