Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

​Ministrul Finanțelor vrea plafonarea contribuției la sănătate: „Este incorect ca cineva care câştigă un salariu mare să plătească 10% din acel salariu, iar cel care câştigă un salariu mic să plătească o contribuţie mult mai mică”

Dan Vîlceanu

Ministrul demis al Finanțelor vorbește despre introducerea unui plafon până la care să fie percepute contribuțiile la sănătate, acesta susținând că „e incorect” ca românii care câștigă mai mult să plătească o sumă mai mare deși beneficiază de aceleași servicii ca românii cu câștiguri mici. 

Introducerea unui astfel de plafon ar avea un impact major asupra felului în care este finanțat sistemul sanitar, aflat oricum astăzi în pragul colapsului din cauza crizei Covid și care oricum eșua dintotdeauna în a oferi echitabil accesul la servicii medicale oamenilor cu venituri reduse.

„Trebuie să privim cu atenţie şi modul în care sunt percepute contribuţiile, pentru că în toată această discuţie cu eliminarea excepţiilor şi reducerea contribuţiilor, trebuie discutat principial. De exemplu, contribuţiile la sănătate funcţionează ca un RCA. E o asigurare, practic, pentru momentul în care ai nevoie de spital, de serviciile de sănătate. Este incorect ca cineva care câştigă un salariu mare să plătească 10% din acel salariu, iar cel care câştigă un salariu mic să plătească o contribuţie mult mai mică, ei beneficiind practic de aceleaşi servicii atunci când ajung la spital. Atunci, ar trebui să gândim un plafon până la care să percepem contribuţia de sănătate, pentru că ea nu funcţionează ca acea contribuţie la pensii, când tu acumulezi, contribui şi vei primi înapoi, atunci când ajung la pensie, o sumă de bani", a spus, potrivit News.ro, Dan Vîlceanu la Ora de Profit.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Ba e absolut corect. Nu știi niciodată când te lovește ceva rău de tot, bogat ori sărac.
  Ești SALARIAT plătești contribuția la sănătate, pensii, șomaj. Ești ÎNTREPRINZĂTOR plătești cât și unde vrea mușchiul tău.
  Dacă sacul e găurit și curge prin toate părțile, tu zici gata, acum pun limită la umplut sacul. Halal.

  Ce ( cred eu că) ar trebui:
  - asigurări private de sănătate; cele de acum sunt pe din afară
  - mai multe case de asigurări în concurență
  - optimizarea colectării la Casă
  - să ne se mai ducă nici un leu de la contribuțiile de asigurări la bugetul statului, de aia onor statul nu vrea mai multe, vrea una și bună s-o mulgă.

  Vrei că și ăla cu salariul minim care se spetește muncind să fie sănătos că altfel nu mai poate munci, nu?

  Eu n-aș da un astfel de instrument pe mâna nici unui politician ori partid că ar mișca pragul în sus și în jos după câte voturi vrea. La fel am avut/avem pensii speciale, impozitare progresivă, chestii normale în alte țări. Ce-au făcut ai noștri din ele? Instrumente politice ori financiare. Au mituit politic pe unii cu pensiile speciale ori au coborât pragul de impozitare. Mai bine lipsă.
  • Like 0
 • Un ultim cadou de la PNL pentru cei 1% din populatia Romaniei care au super salarii( ca aia au nevoie de scutiri fiscale). Dar ce ar fi ca bugetarii sa fie platiti dupa randament , astfel lepra asta ar primii 3 lei pe luna in cel mai bun caz.
  • Like 1
 • Poti scoate Romania din socialism dar nu poti scoate socialismul din Roman.
  Corect si drept ar fi ca fiecare sa plateasca cat dorește si unde doreste fara a fi obligat sa plateasca ceva sau cuiva.
  • Like 0
 • Poza ipochimenului este ilustrativă și înadins edificatoare asupra contextului cortical al zisei fostului ministru. Ochii mijiți superior ai rezematului în bâtă, în timp ce oile pasc, fermentează iarba, fac lapte, cresc lâna, transhumă. Față de gradat înainte de liberare, ordinele nu-l mai ating, întors la vatră, claca nu-l va mai putea înghiți. ”Este incorect ca cineva care câştigă un salariu mare să plătească 10% din acel salariu, iar cel care câştigă un salariu mic să plătească o contribuţie mult mai mică, ei beneficiind practic de aceleaşi servicii atunci când ajung la spital. ”. Bunăoară el, odată ajuns la spital ar trebui scărmănat între coarne, țesălat și dezbăligat... ceea ce săracilor care plătesc un 10% foarte mic pentru că muncesc, nu li se cuvine. Dacă l-aș numi ca pe masculul castrat al vacii, l-aș jigni pe mascul. Marele lui 10%, se ridică ca un mădular al imbecilității pentru încă căteva zile, după care , fără ca noi să ne mai amintim că există, ipochimenul va încasa sinecuri, pensii profesionale, onorarii... Asta este cu adevărat cel puțin incorect!
  • Like 5
 • Moga Ion Moga Ion check icon
  La fel de incorect este sa votezi ceva si sa te pomenesti cu altceva...
  • Like 0
 • Problema celor care cotizeaza mai mult nu e ca beneficiaza si altii, ci ca atunci cand, o data la cativa ani, au nevoie de niste analize, nu beneficiaza de nimic. Tot la privat, pe bani, ajung sa le faca.
  • Like 2
 • Asta este specialistul lui Catu la finante,cariera profesională în afara politicii, a fost economist şi director economic la două companii private – Trefo SRL şi Rominex Mining Engineering SA. Trefo este deţinută de mama sa, Elisabeta Vîlceanu, iar Rominex Mining Engineering este deţinută în proporţie de 65% de către el.

  HABARNIST in ale finantelor publice
  • Like 3
 • Eugen check icon
  Sa inteleg ca au terminat de facut/reparat spitale, totul merge perfect si acum trebuie sa separam saracii de bogati?
  Nesimtitul naibii!
  • Like 6
 • Asta nu ii normal...
  • Like 2
 • Acest habarnist de doi bani nu a auzit niciodata de principiul solidarității (enuntat, de altfel, in textul legii sanatatii) sau este atat de neterminat incat alege sa il ignore?
  O spun, in conditiile in care ma regasesc (probabil) intre cei top 5% din aceasta tara d.p.d.v. al venitului (legal!!).
  Evident ca dau mai mult decat primesc, chiar nu beneficiez deloc de serviciile de la stat (am mers in privat, unde este doar mai curat - in rest...), insa nu trebuie sa devenim inumani si sa privim cum unii mor cu zile ca nu au pachetul complet de asigurari de sanatate.
  Super-jegos mi se pare acest individ. Super-jegos!
  • Like 5
  • @ Iron Spike
   Ar putea fi banuit de rea intentie, din pacate prostia si gogomania au invins, din nou.
   • Like 2


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult