Ministrul demis al Finanțelor vorbește despre introducerea unui plafon până la care să fie percepute contribuțiile la sănătate, acesta susținând că „e incorect” ca românii care câștigă mai mult să plătească o sumă mai mare deși beneficiază de aceleași servicii ca românii cu câștiguri mici.
Introducerea unui astfel de plafon ar avea un impact major asupra felului în care este finanțat sistemul sanitar, aflat oricum astăzi în pragul colapsului din cauza crizei Covid și care oricum eșua dintotdeauna în a oferi echitabil accesul la servicii medicale oamenilor cu venituri reduse.
„Trebuie să privim cu atenţie şi modul în care sunt percepute contribuţiile, pentru că în toată această discuţie cu eliminarea excepţiilor şi reducerea contribuţiilor, trebuie discutat principial. De exemplu, contribuţiile la sănătate funcţionează ca un RCA. E o asigurare, practic, pentru momentul în care ai nevoie de spital, de serviciile de sănătate. Este incorect ca cineva care câştigă un salariu mare să plătească 10% din acel salariu, iar cel care câştigă un salariu mic să plătească o contribuţie mult mai mică, ei beneficiind practic de aceleaşi servicii atunci când ajung la spital. Atunci, ar trebui să gândim un plafon până la care să percepem contribuţia de sănătate, pentru că ea nu funcţionează ca acea contribuţie la pensii, când tu acumulezi, contribui şi vei primi înapoi, atunci când ajung la pensie, o sumă de bani", a spus, potrivit News.ro, Dan Vîlceanu la Ora de Profit.ro.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ești SALARIAT plătești contribuția la sănătate, pensii, șomaj. Ești ÎNTREPRINZĂTOR plătești cât și unde vrea mușchiul tău.
Dacă sacul e găurit și curge prin toate părțile, tu zici gata, acum pun limită la umplut sacul. Halal.
Ce ( cred eu că) ar trebui:
- asigurări private de sănătate; cele de acum sunt pe din afară
- mai multe case de asigurări în concurență
- optimizarea colectării la Casă
- să ne se mai ducă nici un leu de la contribuțiile de asigurări la bugetul statului, de aia onor statul nu vrea mai multe, vrea una și bună s-o mulgă.
Vrei că și ăla cu salariul minim care se spetește muncind să fie sănătos că altfel nu mai poate munci, nu?
Eu n-aș da un astfel de instrument pe mâna nici unui politician ori partid că ar mișca pragul în sus și în jos după câte voturi vrea. La fel am avut/avem pensii speciale, impozitare progresivă, chestii normale în alte țări. Ce-au făcut ai noștri din ele? Instrumente politice ori financiare. Au mituit politic pe unii cu pensiile speciale ori au coborât pragul de impozitare. Mai bine lipsă.
Corect si drept ar fi ca fiecare sa plateasca cat dorește si unde doreste fara a fi obligat sa plateasca ceva sau cuiva.
HABARNIST in ale finantelor publice
Nesimtitul naibii!
O spun, in conditiile in care ma regasesc (probabil) intre cei top 5% din aceasta tara d.p.d.v. al venitului (legal!!).
Evident ca dau mai mult decat primesc, chiar nu beneficiez deloc de serviciile de la stat (am mers in privat, unde este doar mai curat - in rest...), insa nu trebuie sa devenim inumani si sa privim cum unii mor cu zile ca nu au pachetul complet de asigurari de sanatate.
Super-jegos mi se pare acest individ. Super-jegos!