Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

După scorul prost de la parlamentare, Alina Gorghiu și-a „depus mandatul” din funcția de președinte al PNL

Alina Gorghiu

După rezultatele slabe înregistrate de PNL la alegerile parlamentare de duminică, Alina Gorghiu și-a dat demisia de la șefia partidului.

„Am avut încă de ieri discuții constante cu colegii, liderii din teritoriu, conducerea centrală și pentru mine nu există alt gest decât depunerea mandatului. A fost o onoare pentru mine să fiu președinte al PNL timp de doi ani de zile”, a declarat luni Alina Gorghiu. Luni seara, de la ora 18:00, liderii a 20 de filiale PNL care au obţinut la alegeri rezultate peste media naţională au fost convocaţi la sediul central al partidului. 

Alina Gorghiu a mai spus că marți, în şedinţa BPN, va fi decisă formula de interimat până la Convenţia Naţională, când va fi ales un nou preşedinte al partidului.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a spus duminică seară, la Digi24, că „principalul artizan al victoriei zdrobitoare a PSD și ALDE este PNL-ul condus de doamna Gorghiu”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • otheh check icon
    Eu zic ca dl. Tariceanu este varianta optima pentru liberali. Domnia sa le-a zis inca de la inceput sa nu renunte la ciolan, dar nu l-au ascultat. Acum, cel mai potrivit ar fi sa faca o noua fuziune prin divizare, sa extraga PNL-ul, sa se uneasca cu ALDE, cu Tariceanu presedinte, si, dupa aceea, sa se uneasca cu PSD-ul reconstruind USL-ul. ( oricum, dl. Iohanis era propunerea lor initiala - premier sau presedinte, tot un drac). Traian Basescu poate lua si el ce a mai ramas din PDL, face o epurare la nivelul obraznicilor, si isi intareste PMP-ul. Liviu Dragne, condamnat dintr-o regretabila eroare de numarare a voturilor, neavand optiune, il nominalizeaza drept premier pe Victoras Ponta. Si, uite asa, ne intoarcem de unde am plecat. Dupa aceea, mai cade un spital, mai ia foc un camin de batrani, iese lumea in strada, da jos guvernul, si pune provizoriu un guvern de tehnocrati, eventual, tot cu dl. Ciolos, ca a fost baiat bun, si tot asa...
    • Like 0
  • check icon
    Trebuia de mult să facă asta, nu are nimic comun cu politica și cu atât mai mult cu conducerea unui partid.
    • Like 0
  • „A fost o onoare pentru mine să fiu președinte al PNL timp de doi ani de zile”
    Da, o onoare nemeritată!
    • Like 1
  • Leonard check icon
    PNL si doamna Gorghiu dar si domnul presedinte Iohanis are vina lui,pentru ca nu poti sa te implici in campania unui partid politic ,avand o rata a increderii populatiei in scadere drastica,fara sa afectezi acel partid(PNL).Cum poti ,ca partid ,sa vii ca tema de campanie cresterea salariilor la medici ,unde se stie ca sunt medici care sunt plini de bani ,atunci se explica incapacitatea PNL-ului de a si mobiliza electoratul sau chiar nehotaratii .PSD-ul nu a câstigat alegerile, ci PNL-ul le-a pierdut.Caci electoratul PSD ,ca si al UDMR-ului ,este constant 20%(din 18 mil.)respectiv 5% UDMR-ul.Asa ca singura solutie pentru evitarea derapajelor PSD este societatea civila inclusiv protestele de strada
    • Like 0
  • check icon
    E bine că și-a dat demisia deși, săraca, ea și-a făcut datoria pînă la capăt, de copilaș nevinovat și infiltrat să strice. Imaginile de la TV nu arătau lideri PNL prea supărați, unii au un loc frumușel în parlament, la București ori la Strasbourg, mimează opoziția, leafa merge, noi cu drag muncim. Tehnic vorbind, PNL nu a ieșit foarte rău, 20 % nu e chiar un procent de aruncat la gunoi, cu fantoșa USR (care, teoretic cel puțin, e tot un fel de PNL, ba încă salvator al României, precum FSN-ul după dec. ’89 – ah, cum se repetă istoria cu salvatu’) bate la 30 %, cu ALDE, care rezistă în alianța liberală europeană, putem vorbi de un potențial PNL „pe bune” de peste 35 %. AR fi ajuns, poate, aici dacă ar fi avut lideri corespunzători, nu trădători.
    • Like 0
  • Nu prea inteleg ce aveti cu dna Gorghiu. Eu as sublinia ce bun a fost PSD ul, discret si sigur fara mesaje prin care sa-si puna in cap alegatorii de dreapta (fara sa-i radicalizeze si astfel sa-i forteze sa vina neaprat la vot) , cu promisiuni de tot felul (dar cine nu face promisiuni in campanie), cu mesaje nationale ( dar nu cu laturi nationaliste pe care le-a lasat pt PRU, f inteligent deci) , lasand impresia ca s-au cumintit si sunt din marea familie social democrata din Europa. Mustata dlui Dragnea va face o ultima miscare la fel de inteligenta: nu va zgandari si ostiliza populatia (care nu-i inghite pe PSDisti) si nu se va autopropune premier cu problemele lui penale, ci va cauta un nume frumos ambalat si nepatat , care sa inchida gura oricarui pizmas. Problema nasoala este insa la dl Ciolos care a dezamagit total si prin mesajele si interviurile lui alandala i-a bagat in cofa pe toti.
    • Like 0
  • nu trebuia sa candideze in timis; plus ca a si fortat prea mult.
    • Like 0
  • Anon check icon
    Tarziu. Si ea si Blaga ar fi fost normal sa-si depuna demisiile dupa dezastrul de la locale. PNL si-a distrus aproape complet imaginea, incepand cu mizeria numita USL. Sub conducerea lui Gorghiu si Blaga si-au sapat si mai adanc groapa. Sa speram ca noua conducere va face treaba mai buna, desi le va fi foarte greu.
    • Like 1
    • @ Anon
      check icon
      Nu știu de unde ați scos informațiile astea. Deci eu unul nu am aderat la o alianță de tip PSD-PNL, atunci (conform sondajelor nepublicate) PNL ar fi obținut, dacă ar fi candidat singur, 25%, poate mai mult. A fost momentul de vîrf al PNL-ului sub conducerea lui Crin Antonescu, indiferent ce părere aveți despre acesta din urmă, ale mele sînt și așa și altfel, că așa e viața, complicată și încostrocizată.
      • Like 0
    • @
      Anon check icon
      Aveti dreptate si nu cred ca mi-am ales bine cuvintele. Cand am spus imagine nu m-am referit la sondaje, ci poate mai degraba la demnitate, identitatea PNL-ului, ceva mai degraba intern partidului, nu atat masurat in sondaje. Personal, odata ce am vazut alianta PSD-PNL, mi s-a parut clar ca PNL nu are coloana vertebrala, nu tine la niste politici de dreapta, ci sunt perfect in stare sa se alieze cu PSD, contra caruia se presupunea ca lupta pana atunci.

      Lucrul acesta mi s-a parut normal sa creeze o lipsa de incredere daca nu chiar sila in randul celor care ii respectau cat de putin sau chiar simpatizau, dar recunosc ca nu stiu cum aratau sondajele de opinie la acea vreme, sau cum au aratat de atunci si pana acum. La fel mi s-a parut evident ca acel fiasco de la alegerile locale (schimbatul candidatilor inainte de alegeri incepuse sa arate a joc de pacanele) sa ii indeparteze pe multi dintre simpatizanti. Dar da, am mers aici mai mult pe pareri si impresii personale decat pe date, aveti dreptate. Mea culpa.
      • Like 1
    • @ Anon
      check icon
      O alianță PSD–PNL ar fi fost cum ar fi fost, greșeala este că s-au îmbinat prea mult și, mai ales, a fost o gravă eroare ce a făcut Crin Antonescu atunci, a căzut de fazan și dus a fost. Un lider de partid, mai ales aflat în ascensiune, nu are voie să facă asemenea gafe. PSD-ul l-a luat drept fraier și l-au convins să joace cum vor ei în speranța că vor avea un președinte pe care să-l joace ei cum vor.
      Altfel, sînt convins că PNL a fost și este lucrat din interior, „prin metode specifice”, așa cum a fost lucrat și PNȚ-CD. Acum, forțele neo-comuniste au un singur adversar serios, PNL sau, acum, ce naiba o mai fi rămas din el.
      • Like 0
  • PNL fara Ciolos nu pare sa aiba viitor. e singurul ce poate salva corabia de la soarta PNTCD. PNL trebuie sa renunte la accentul nationalist din aceasta campanie si atentia pentru un electorat sub nivelul intelectual al dreptei, care n a facut decat sa scindeze partidul... Bun simt, o altfel de politica, 0 penali... PSD va incerca subordonarea justitiei, PNL trebuie sa fie acolo alternativa si sa taxeze orice derapaj al hidrei prostificate, nu sa voteze legi populiste alaturi de ei. PNL ar trebui sa reevalueze minunata familie traditionala, un partid liberal nu sustine oprimarea unor drepturi de dragul unei institutii de hipnoza in masa, care garanteaza capital electoral pentru cine i se subordoneaza. Probabil PSD va incerca rebirocratizarea, actele si copiile legalizate se vor intoarce in viata romanilor iubitori de traditii, la fel si sfintele cozi, altfel care ar mai fi placerea lui Tariceanu sa se bage in fata daca n ar mai fi coada? Prostia trebuie sanctionata, Iohannis trebuie sustinut pentru ca e singurul bastion garant al unei Romanii europene, trebuie lucrat alaturi de USR, eventual PMP, pentru realegere, ceea ce va fi o munca sisifica... Opozitie inteligenta/unitate/profesionalism, prostia nu i nemuritoare, electoratul ei se duce, noile generatii trebuie educate in spiriti civic - hotia nu poate fi un mod de viata intr o tara normala.
    • Like 1
  • Bine că nu și-a depus icrele...
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult