Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat duminică seara la Digi24 că principalul artizan al victoriei zdrobitoare a PSD și ALDE este PNL-ul condus de Alina Gorghiu. În opinia jurnalistului, și premierul Dacian Cioloș a contribuit la rezultatul slab al PNL la alegerile parlamentare, tocmai pentru că șeful Guvernului nu a stat deoparte, ci s-a implicat activ în campania electorală şi a renunţat la calitatea sa de independent.
„Înainte să intru în emisie discutam pe un alt post și spuneam că PNL va scoate un rezultat mai prost decât USR dacă privim lucrurile proporțional, pentru că USR este un partid înființat acum câteva luni, cu resurse incomparabil mai mici în teritoriu decât PNL. Probabil cu redistribuirea USR va obține 10 la sută, ceea ce este infinit mai mult decât acest catastrofal 20 la sută al PNL-ului. Principalul artizan al victoriei zdrobitoare a PSD și ALDE este PNL-ul condus de doamna Gorghiu”, crede Cristian Tudor Popescu.
Jurnalistul spune că acest lucru nu este o surpriză, având în vedere tot ce făcut PNL după fuziunea cu PDL.
„PNL nu a făcut decât să scadă, să se diminueze progresiv, în urma acelei mari uniri cu PDL. Tarantela PNL, a candidaților la Primăria Capitalei, nu putea să nu lase urme. Cum poți să uiți cum s-a făcut de râs acolo PNL. PNL a pierdut un lucru esențial, pe care nu avea cum să îl recupereze, ideea de oameni serioși. Adică dacă un om politic stârnește teama, poate să îl ajute, să îi dea capital politic. Cel mai grav lucru care i se poate întâmpla este să fie luat de neserios, să fe luat drept marțafoi. Este ce s-a întâmplat cu PNL”, a subliniat Cristian Tudor Popescu.
În opinia lui, președintele PNL ar fi trebuit să își dea demisia imediat după eșecul partidului la alegerie de duminică.
„Doamna Gorghiu ar putea, după părerea mea, să se adreseze Ministerului Apărării Naționale și să plece undeva în Irak sau în Afganistan pentru că am văzut că e decisă să lupte până la ultimul om și până la ultimul glonte. Deci cred că acolo e locul dânsei. În loc să facă în această seară singura declarație care ar putea să rămână în istoria politică din făptura politică a domniei sale și anume «așa cum am promis îmi dau demisia din funcția de președinte PNL» în această seară, nu mâine, pentru că dacă ne amintim, promisiunea doamnei Gorghiu era legată de guvernarea PNL cu Dacian Cioloș premier, nu de catastrofa din această seară. Cred că dacă avea o ultimă urmă de decență și de bun simț spunea « în acest moment eu mi-am dat demisia, bună seara» și pleca”, a spus jurnalistul duminică seara la Digi24.ro.
„Din funcţia de premier în act, nefiind în niciun partid, să te apuci să spui: «votaţi PNL şi USR ». Descalificant! Şi asta a contribuit la acest 21%”
În ce îl privește pe premierul Dacian Cioloş, jurnalistul consideră că acesta nu a mai reprezentat „un tractor electoral” aşa cum părea în primă fază, tocmai pentru că premierul nu a stat deoparte, ci s-a implicat activ în campania electorală şi a renunţat la calitatea sa de independent.
„Domnul Cioloş poate să intre în politică cu acte în regulă acum. Să se ducă să devină membru PNL, de pildă, să ia partidul la reconstrucţie, acum, de la 20% ăsta şi din situaţia în care se află. Să se ducă domnul Cioloş acolo, să pună umărul. Dacă doreşte. Sau poate se duce la USR. Dar nu asta este important. Important este dacă domnul Cioloş îşi dă seama ce a făcut. Acest 21% al PNL i se datorează, dacă se poate spune aşa, şi domnului Cioloş. Dânsul, pe lângă că a venit cu această idee de guvern tehnocrat în spate cu care PNL s-a identificat... În ultima perioadă, în campanie, PNL s-a identificat cu tehnocraţii. Tehnocraţii au fost uşor de demonizat de către PSD, ALDE şi compania. Un guvern subţire, asta a fost problema domnului Cioloş. A făcut greşeli mari de alegere a oamenilor acolo, a fost vulnerabil acest guvern. Ceea ce a şi făcut PSD, a atacat din toate direcţiile, l-au demonizat şi această idee de tehnocraţi s-a lipit şi ea pe PNL şi i-a scăzut mult procentul. Apoi, chiar domnul Cioloş. Dânsul n-a mai reprezentat un tractor electoral aşa cum părea în primă fază, când PNL şi l-a pus în faţă. Tocmai pentru că nu s-a păstrat deoparte. Dacă dânsul s-ar fi păstrat deoparte, dacă nu venea la mitinguri, dacă nu comitea această... Inadmisibil ce a făcut, apucându-se în ultimul moment... Din funcţia de premier în act, nefiind în niciun partid, să te apuci să spui: « votaţi PNL şi USR ». Descalificant! Şi asta a contribuit la acest 21%. Nu a făcut o afacere, aşa cum a crezut, PNL. PNL neavând vreo dragoste şi vreo afinitate cu domnul Cioloş. Sunt destui, şi acum vor ridica glasul, din PNL care au făcut mărunt din buze pentru faptul că nu unul dintre ei, ci domnul Cioloş, independent, apolitic, a fost scos în faţă”, a subliniat Cristian Tudor Popescu.
Platforma antieuropeană cu care PSD a câștigat alegerile: „România este a românilor și cine a îndrăgit străinii mânca-i-ar inima câinii”
Pe de altă parte, jurnalistul mai spune că PSD a câștigat alegerile cu o noutate și anume platforma antieuropeană „România este a românilor și cine a îndrăgit străinii mânca-i-ar inima câinii”.
„Domnul Dragnea este un politician foarte viclean. Au câștigat aceste alegeri cu o noutate. V-am spus, victoria PSD nu e o noutate de-a lungul anilor. O noutate este platforma, emoția cu care au câștigat, lăsând la o parte cifrele, că o să dăm, să mărim...Asta au făcut întotdeauna. Ceva nou este România românilor și cine a îndrăgit străinii mânca-i-ar inima câinii, asta e nou. PSD nu a mai avut o asemena platformă cu care a câștigat alegerile.
Platforma PSD a fost antieuropeană, a și spus domnul Dragnea, la un moment dat: «de acum înainte să trăim cu ce facem noi aici, nu cu tot felul de importuri», ca și cum peste noapte se apucă el să reglementeze acordurile comerciale cu Uniunea Europeană, care sunt stipulate în atâtea tratate. Uitați-vă la declarațiile de după vot ale domnului Liviu Dragnea și ale domnului Călin Popescu Tăriceanu. Domnul Dragnea a spus «România să fie din nou a românilor» , și domnul Tăriceanu cam același lucru. România pentru români, nu pentru Bruxelles, nu pentru Soros, nu pentru ăștia care nu au nume românești. Să fie România a românilor, asta e noutatea. Atunci domnul Dragnea, care e foarte viclean în relații de soiul acesta, a vrut să facă niște declarații pentru exterior, adică « stați liniștiți, în campanie am zis noi ce am zis, dar nu ieșim din Uniunea Europeană și nici nu izgonim reprezentanții Bruxelles-ului de aici. Asta a fost în campanie, acum o să o ajustăm, stați liniștiți» . Dar au reușit să emoționeze, să câștige, au reușit să dea senzația că au recâștigat România, care era pierdută, era în ghearele străinilor și PSD -ul o recâștigă”, a adăugat jurnalistul.
CTP despre Klaus Iohannis: „Dânsul e liniştit acolo. PNL s-a dus pe Apa Sâmbetei. Şi care e problema? O să vadă dânsul ce face în continuare. Nu e genul care să dispere domnul Iohannis”
Despre preşedintele Klaus Iohannis, jurnalistul crede că acesta este cât se poate de liniştit, la Cotroceni.
„Ce credeţi, că îşi smulge părul din cap? Domnul Iohannis este la Cotroceni. Va fi şi mâine la Cotroceni. Şi la anul. Şi peste doi ani. Nu-l dă nimeni jos de acolo. Astea, scenariile cu suspendarea lui Iohannis... Nici vorbă de aşa ceva. Dânsul e liniştit acolo. PNL s-a dus pe Apa Sâmbetei. Şi care e problema? O să vadă dânsul ce face în continuare. Nu e genul care să dispere domnul Iohannis. O să-şi caute o altă formulă pentru următorul mandat care-l interesează, dar în clipa de faţă nu va face, după părerea mea, niciun efort. Adică să nu aşteptaţi de la dânsul nişte acţiuni kamikaze, eu ştiu, să refuze acum numirea unui premier de la cei care fac majoritatea, să încerce obstrucţii, să meargă până la alegeri anticipate... Nu. Aşa ceva nu va face”, a comentat jurnalistul la Digi24.
„USR preia într-un fel stindardul dreptei”
Pe de altă parte, Cristian Tudor Popescu consideră că USR poate să fie o surpriză a alegerilor.
„Foarte bine! Sunt partide conduse de politicieni cu vechi ștate în manipularea populației, cum este domnul Băsescu, cum este domnul Tăriceanu, în condițiile în care USR n-a avut niciun fel de structuri în țară. Sunt partid de București. În acest condiții au obținut un rezultat excelent”, crede jurnalistul.
„În acest moment, USR preia într-un fel stindardul dreptei, nu îl mai are PNL. Cei care au votat USR sunt în majoritate oameni tineri, care au renunțat la PNL. Este cea mai joasă stare politică și umană în care se află PNL de 150 de ani încoace. Nu va ieși ușor din această stare, urmează niște ani negri pentru PNL. Nu văd nimic acolo, e neant”, a precizat Cristian Tudor Popescu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
concluzia este ca, democratic, in politica se poate introduce o directie noua numai :
1. aparitia de partide noi - varianta "usr"
2. aparitia unui lider carismatic, sustinut de de o echipa dedicata - varianta "pmp"
obs. psd-ul produce numai sateliti pentru proprii simpatizanti, in timp ce dreapta are puterea de a "asculta strada" si a produce raspunsuri
1. Deciziile politice luate de Crin Antonescu prin care a afiliat PNL la popularii europeni; astfel, lozinca traditionala a liberalilor s-a modificat de la "prin noi insine" la "prin ei ( liderii UE ) insisi, noi vom progresa". Fuziunea, fie si incompleta, cu servantii lui Basescu a completat deraierea PNL de la cursul sau istoric; dupa care Antonescu, indeplinindu-si misiunea primita, s-a retras din politica, confirmand suspiciunile ca ar fi luat aceste decizii sub presiunea unui santaj.
2. Plasarea, la indicatia lui Johannis, a D-nei Gorghiu in functia de lider al PNL a accentuat degringolada si depersonalizarea partidelui. D-na Gorghiu, o mediocritate politica, a devenit transformat PNL in unealta manevrelor politice ale lui Johannis; astfel, PNL a abandonat una dintre ideile definitorii ale liberalilor, si anume lupta pentru apararea drepturilor si libertatilor individuale si promovarea capitalistilor autohtoni. Ca atare, PNL a devenit trompeta institutiilor de forta ale statului; in noua viziune a d-nei Gorghiu, nu cetateanul conteaza, ci institutiile de forta, in frunte cu DNA. Desigur ca D-na Gorghiu neavand capacitatea de a emite idei politice, fie ele bune sau proaste, a devenit portavocea Presedintelui. Astfel, PNL si-a pierdut o mare parte dintre simpatizanti.
3. Preluarea sustinerii neconditionate a lui Ciolos, la indicatia lui Johannnis care l-a randul domniei sale primise in plic aceasta propunere, a accentuat imaginea ca PNL nu are oameni capabili sa preia functia de prim ministru. Iar sustinerea pana in panzele albe a guvernului Ciolos, guvern mediocru, fara realizari notabile, a indepartat si mai mult electoratul de PNL.
4. Sustinerea USR de catre liberali a fost o manevra politica pe care as defini-o ca fiind sinucigasa; cum sa sustii tu, partid liberal, un partid care vizeaza in mod evident acelasi tip de electorat ? Acest lucru m-a convins definitiv ca D-na Gorghiu are un IQ situat la genunchiul broastei, cu scuzele de rigoare pentru exprimarea mea ne-eleganta.
5. Impunerea de la centru a unor candidati "no name" pentru circumscriotiile electorale din provincie a demobilizat si a ostilizat organizatiile locale ale PNL care au refuzat astfel sa "traga" la alegeri pentru niste necunoscuti.
6. Fixatia de tip maniacal a PNL cu "jos coruptii, sus DNA !" nu a facut decat sa irite alegatorii posesori de creier, pentru ca eternul circ mediatic regizat de DNA si nenumaratele abuzuri comise de Justitie si sanctionate ulterior pe banda rulanda la CEDO dovedesc nu competenta si onestitatea institutiilor de forta ale Statului, ci inclinatia acestor institutii de a incalca drepturile si libertatile individuale. Iar PNL, care alta data era sustinatorul libertatilor individuale si economice, acum tace in fata abuzurilor Statului si o lustruieste pe D-na Kovesi. Adica PNL are o atitudine lasa si obedienta fata de fortza si abuzurile comise de Stat asupra cetatenilor. PNL a ales sa slujeasca exact ceea ce critica in urma cu doar cativa ani.
Gratie celor relatate mai sus, s-a ajuns la paradoxul ca PSD, un partid cu antecedente comuniste in istoria sa, sa vorbeasca astazi de "justitie sociala" si de "drepturile si libertatile omului"...
In acest context, este posibil ca, datorita prestatiei penibile afisate de PNL, multi liberali autentici sa vina in tabara D-lui Tariceanu; Partidul lui Tariceanu, asa mic cum este, pare sa fie ultima ramasita cu adevarat liberala de pe esichierul politic din Romania.
Iar in alianta cu PSD la guvernare, rolul ALDE va fi sa puna o amprenta liberala pe guvern si sa tempereze eventualele tendinte autoritariste ale pesedistilor.
Cât o privește pe Alina Gorghiu, nu știu dacă e lipsă de decență sau mai mult.
1. doriti iesirea romaniei din ue ?
2. doriti iesirea romaniei din nato ?
3. doriti schimbarea constitutiei ?
apoi ..... nimic nu mai este imposibil ... in magazine marfa romaneasca va fi 80%, votantii partidelor de dreapta vor disparea, nationalizare a mijloacelor de productie, cresterea salariilor in lei pana la 8 ori, anularea datoriilor la banci, disparitia posturilor din media sustinute financiar de sorosisti, cresterea productivitatii prin reintroducerea sambetei lucratoare si a pensionarii la 75 de ani, pretul carburantului va fi de 2,5 lei pe cartela, poporul va fi ajutata sa pastreze o dieta alimentara sanatoasa .... adica se poate si mai mult ... si mai bine .... noroc ca nu este minte suficienta :)
A rămas antologică expresia (Convorbirea a fost interceptata de Parchetul General, cu aprobare de la Înalta Curte de Casaţie şi Justitie) ministrului de Interne, Ioan Rus (PSD), care i-a spus lui Victor Paul Dobre (PNL), ministrul Administraţiei :
- „eu chiar nu vreau să-mi petrec bătrâneţile în puşcărie!”.
În vara lui 2012, prin neparticipare la referendumul de destituire a preşedintelui Băsescu, majoritatea POPORULUI a ţinut STABILĂ ţara!