Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

e-Politica lui Cioloș are subscribers, dar nu face nimic fără oameni-votanți

Dacian Cioloș Platforma România 100

Foto: Facebook Dacian Cioloș

În ultimele zile vreo doi amici m-au întrebat ce părere am de noua mișcare a lui Cioloș. A trebuit să fac un exercițiu de recapitulare a știrilor ca să îmi aduc aminte că am văzut ceva cu Platforma România 100. Dar, de știut nu știam mai nimic, ce să mai zic de părere. Și asta în ciuda faptului că sunt consumator zilnic de știri și nu dau scroll la politică.

Am intrat, așadar, pe Platformă. Interesant concepută, mobilizatoare, atractivă, nici prea sofisticată, nici simplistă, așadar un produs online decent. Nu sunt un fan înrăit al lui Dacian Cioloș, dar l-am apreciat cât a fost premier pentru stilul de lucru, acela de a guverna onest. Nu am avut șansa să devin un votant direct al lui și văd că nici acum nu-mi dă această șansă. Noua sa mișcare are aceeași meteahnă ca și acum șase luni: nu vrea să se implice direct în politică, ci doar să creeze o presiune în jurul politicii care să determine schimbarea texturii clasei politice. Și a ales calea cea mai puțin confruntațională, e-politica. Din păcate, este prea devreme pentru vehiculul acesta. Politica se face încă, și se va mai face ani buni, cu oameni, nu cu followers și subscribers. Crearea unei „mișcări cetățenești deschise” poate duce la însănătoșirea sau la ridicarea nivelului societății, dar nu va ajunge la „butoane”. Acolo vor fi aceiași actori politici pe care îi știm și mă îndoiesc sincer că vor prelua inițiativele politice sau legislative propuse de Platforma Cioloș.

Pentru a schimba ceva în mediul real trebuie să intri în ring. USR – provenită și ea dintr-o mișcare și care face poltică altfel – a înțeles acest lucru. Trebuie să ai cicatrici din bătălii, trebuie să treci prin trădări și lupte intestine, trebuie să te calce buldozerul media de două-trei ori ca să poți spune că faci politică. Dacă rămâi în mediul virtual nu ai toate aceste costuri experimentale, dar nici nu poți emite pretenții de jucător al schimbării.

Ce mă frapează totuși este că Dacian Cioloș nu pare a avea repulsia contactului direct cu cetățeanul de rând, cum era evidentă la Năstase, spre exemplu. Cioloș are bunul simț al țăranului ardelean, are abilitatea comunicării informale. Stilul pe care vrea să îl impună societății ar trebui mai întâi exersat pe teren, în linia întâi, unde să-l convingă și pe țăranul care se chinuie să se facă fermier și pe disponibilizatul de la oraș și pe primarul din Las Fierbinți. Și nici nu trebuie să le promită cine-știe-ce, ci doar să-i convingă că va fi onest în ceea ce va face pentru ei.

Nu cred că mai așteaptă cineva astăzi performanțe economice fulminante sau creșteri de trai vertiginoase. Poate că după 27 de ani, electoratul ar vrea să vadă puțină decență în politică și mai puțină sfidare. Cioloș are șansa să capteze astfel atenția a poate jumătate dintre cei 60% de români care nu merg la vot. Pentru că le-ar oferi altceva. Și cu această nouă forță electorală chiar ar putea ajunge la butoane. Sau măcar ar strica echilibrul actualei scene politice. Dar, pentru asta, mai întâi îți trebuie un nume politic real, o identitate, e imposibil s-o faci de pe o adresă de www ca un gamer care aleargă după credite virtuale.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un articol care surprinde prin cantitatea de concluzii trase dar care nu au nici un suport la baza. In plus pare si pe din afara in legatura cu impactul real a retelelor sociale de pe net de parca nu avem deja destule exemple si in SUA si in Europa si prin alte parti ce impact urias au, pozitive si negative! Nu stiu de unde si cum a dedus autorul ca Ciolos nu se va implica in politica, doar a spus clar ca el face lucrurile ardeleneste, cumpatat, fiecare pas la vremea lui. Sper ca lumea sa se fi trezit din socul ultimelor alegeri si sa se fi desteptat in a merge totusi la vot data viitoare pentru ca uite ce iese daca nu o fac. Acuma vor avea si ce sa voteze daca asta i-a fost lehamitea la ultimele alegeri. In concluzie un artico fara cap si fara coada, scris poate doar ca un semnal e alarma doar ca una prost trasa!
    • Like 0
  • check icon
    Cioloș este prea multă experiență politică (a fost comisar european + premier + diverse alte funcții în zona politicului) pentru a nu-și fi dat seama că politica o fac cei din spate, cei invizibili, cei cu adevărat puternici. Ca atare, dorește un puternic val popular care să-l sprijine. Posibil să-l cîștige, nu știu, mai degrabă nu-l va cîștiga. În condțiile în care frîiele puterii sînt ținute strîns de mahării puterii, orice tentativă spre democrație va fi înăbușită. România este încă aflată sub puterea celor care au organizat mineriadele din 1990, pe cea din 1999 (cea mai ciudată și cea mai pe șest pusă la camera de conservare), cei care nu doresc să intrăm în zona euro și, așa cum spunea chiar Iohannis, cei care sabotează din interior accesul în zona Schengen. Cioloș și Nicușor Dan sînt actorii perfecți care dansează pe o scenă, sînt aplaudați (cu sau fără motiv), dar acolo vor sta. Sînt suficienți pt a pretinde că, iată, în România este democrație. A avea dreptul să urli că nu e bine, dar fără să poți să chemi binele, nu înseamnă democrație și societate liberă, este doar dreptul de a urla în deșert.
    • Like 0
  • Corecte aprecieri ! Multi romani vor adera la o politica facuta de oameni onesti, cazul lui Ciolos s.a., foarte putini, Nicusor Dan si din jurul lui... Daca se instaureaza decenta in politica romaneasca, va veni si meritocratia, si performanta !
    • Like 0
  • Când ești între bătăuși, baletul este inutil. Dacă nu-l combini și cu altceva mai agresiv și orientat. Deci asta cu decenta pica pentru ca trebuie sa ai interlocutori decenți sau măcar auditoriu de bun-simț pentru a avea efect. În al doilea rând, nu vrea, pentru numele lui Dumnezeu, atitudinea de țăran român, ardelean, legat de glia unui grof maghiar sau cu reminiscențe comportamentale din acest perioada. Trăiesc în Ardeal și, credeți-mă, țăranul de aici n-are nimic care sa iti spună follow me. Ba chiar dimpotrivă! În al treilea rând, trebuie înțeles ca în off-line viata are alta curgere. E saturata de platitudini de genul "sa facem bine, sa nu fie rău"! Zi-mi ceva care sa ma convingă ca vei face. Dă-mi o garanție ca ești viu. Am văzut un an politica PR de inspirație Obama - selfie pe trecere, un instantaneu" întâmplător în avion". Și cam atât. Chiar dacă nu pare, publicul este ceva mai educat și se prinde la "cat e ceasul". Sigur cel caruia i se adresează platforma. Și nu ala convina deja.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult