Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt.” Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Sarcina și apoi momentul aducerii pe lume a unui bebeluș sunt experiențe pe care nicio mamă nu le poate uita, iar cel mai important este ca toată lumea din jur să facă tinerele familii să se simtă în siguranță.

„Încercăm să facem o medicină cât mai personalizată. Sigur că avem protocoale și urmărim protocoalele astea, că nu se poate să lucrezi fără protocoale. Dar pe lângă protocoale, personalizăm medicina. Adică medicină pe pacient (...) E ca și într-o echipă de fotbal. Ai întotdeauna un vârf de lance, nu? Sunt cei din atac, nu? Dar ce s-ar face fără atacul, dacă nu ar avea și fundași? Deci cu cât cei din fundul terenului terenului îți asigură apărarea și apărarea este pacientul, cu atât lucrurile vor merge mai bine”, spune prof. dr. Natalia Hagău, medic primar anestezie și terapie intensivă la maternitatea din cadrul Spitalului Cluj al Rețelei Private de Sănătate Regina Maria. 


„Pentru mine, toate pacientele mele sunt niște eroine. Așa le și zic. Așa le și zic și la naștere, așa le și zic și la vizitele pe care le fac după aceea, pe carele fac în salon. Și ele știu că sunt eroinele mele”, dezvăluie dr. Mihaela Hașa, medic primar Obstetrică-Ginecologie. Maternitatea din cadrul Spitalului Cluj al Rețelei Private de Sănătate Regina Maria este una dintre cele mai noi unități medicale de acest fel inaugurate în România în ultimii ani.

„În maternitate este aplicată tehnica „contact piele-la-piele" (skin-to-skin), adică imediat după naștere, cadrele medicale încurajează un prim contact direct dintre mama și copil, prin așezarea nou născutului pe pieptul mamei. De asemenea, aici sunt implementate două inițiative UNICEF concepute pentru a înlătura barierele legate de alăptare în mediul de maternitate, „Spital Prieten al Copilului” (Baby Friendly Hospital) și „Cei Zece Pași pentru o alăptare de succes”.

„Avem avantajul de a lucra în cadrul unei echipe multidisciplinare, echipă care clar are rolul de a spori siguranța actului nașterii”, spune dr. Dragoș Iuga, medic primar Obsterică-Ginecologie.

„Chiar dacă am fost la a doua sarcină, la al doilea copil, sunt gânduri, neliniști care intervin. Și de aceea este... pentru mine, a fost foarte important ca întotdeauna când am luat contact cu personalul medical și cu spitalul să mă simt în deplină siguranță, să știu că sunt îngrijită de niște profesioniști”, rezumă Alexandra, în câteva cuvinte, așteptarea pe care o are o mamă de la echipa care o înconjoară pentru a o asista la naștere.

„În cazul nașterilor premature, suntem pregătiți încă de la sala de nașteri în a-i prelua pe copii și a-i stabiliza chiar acolo. Avem echipamente care ne permit îngrijirea copilului, pentru o perioadă relativ lungă, la sala de nașteri. Avem posibilitatea de a începe acolo suportul respirator, ca să fie ventilat copilul”, explică dr. Sorin Andreica, medic primar neonatologie.

Vă invităm să faceți o călătorie în Maternitatea din cadrul Spitalului Cluj, într-un material video video plasat la începutul acestui articol, realizat cu sprijinul Rețelei Private de Sănătate Regina Maria.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De ce nu e marcat acest articol ca fiind Publicitate?
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult