Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Economisește energie, indiferent de cât arată termometrul

aer conditionat - Brico Depot

Fie iarnă, fie vară, costurile pentru utilități par să se încăpățâneze să rămână ridicate. Asta pentru că verile sunt diferite față de cum au fost - canicula vine mai repede și durează mai mult. Încălzirea globală nu mai este doar un articol în revistele de mediu, o simțim și îi vedem efectele peste tot, de la dorul pentru iernile cu zăpadă și nămeți, până la disconfortul dimineților prea calde sau grija pentru facturile la energie care sar pe măsură ce aerul condiționat ne răcorește casele.

Câte motive ai pentru a avea grijă de confortul tău?

Când vine vorba despre confortul personal sau al celor dragi, este bine să fim darnici, dar și să ne gândim la conservarea energiei. Astăzi avem la îndemână multe feluri de a investi în acest confort și, simultan, de a reduce cheltuielile cu energia și amprenta asupra mediului.

1. Izolarea termică a locuinței

Izolarea termică a casei nu este importantă doar pe timp de iarnă, ci și vara. O casă bine izolată menține răcoarea în interior și reduce nevoia de a folosi aerul condiționat. Aceasta nu doar că economisește energie, dar și bani. Materialele de izolare, cum ar fi polistirenul, spuma poliuretanică și vata minerală, sunt eficiente și accesibile. Unele solutii sunt chiar și hipoalergenice și ecologice, cum ar fi cânepa sau vata bazaltică. Ele permit pereților să respire și oferă protecție împotriva mucegaiurilor. Izolarea acoperișului, pereților și ferestrelor poate reduce semnificativ transferul de căldură, menținând casa mai răcoroasă. La un tarif plafonat al energiei de 0,8 lei/kWh, izolarea acoperișului poate aduce economii de aproximativ 1.750 de lei pe an, iar izolarea pereților și ferestrelor poate reduce cheltuielile cu 1.458 de lei.

2. Pompe de căldură și sisteme solare

Pompele de căldură devin tot mai populare pentru casele moderne, oferind soluții durabile și economice pentru încălzire și răcire. Sistemele pe bază de energie solară sau panourile nepresurizate sunt cele mai sustenabile opțiuni disponibile în Brico Dépôt.

3. Utilizarea inteligentă a aerului condiționat

Deși aerul condiționat este esențial pe timp de caniculă, utilizarea lui necorespunzătoare poate duce la facturi uriașe și, mai ales, la un impact negativ asupra mediului din mai multe motive:

- Producerea și consumul de energie pentru alimentarea aparatelor de aer condiționat contribuie la emisiile de dioxid de carbon (CO₂), unul dintre principalele gaze cu efect de seră. Aceste emisii contribuie la încălzirea globală și la schimbările climatice.

- Aparatele de aer condiționat utilizează agenți frigorifici pentru a răci aerul. Acești agenți, cum ar fi hidrofluorocarburile (HFC), sunt foarte potenți în captarea căldurii și au un impact deosebit de puternic asupra încălzirii globale, chiar dacă sunt eliberați în cantități mici.

- Aerul condiționat funcționează prin extragerea căldurii din interiorul clădirilor și eliberarea acesteia în exterior. Aceasta contribuie la poluarea termică, crescând temperaturile din mediul înconjurător imediat. În orașe, acest fenomen poate agrava efectul de „insulă de căldură urbană”, unde zonele urbane sunt semnificativ mai calde decât cele rurale din cauza activităților umane și a densității clădirilor.

Iată câteva sfaturi pentru a utiliza aerul condiționat eficient:

  • Folosește aparatul doar atunci când este nevoie cu adevărat: Sub 30 de grade corpul omenesc nu simte un disconfort evident. Disconfort moderat poate apărea între 30-35 de grade, dar poate fi depășit cu un duș cu apă la temperatura corpului. Abia spre 39-40 de grade disconfortul este mare și soluțiile de răcire sunt necesare.
  • Setează termostatul la o temperatură moderată: O diferență mare între temperatura exterioară și cea interioară nu este doar costisitoare, ci și nesănătoasă.
  • Folosește un termostat programabil: Acesta poate ajusta automat temperatura atunci când nu ești acasă, economisind astfel energie. Un termostat programabil poate reduce consumul de energie cu până la 15%.
  • Întreține aparatul de aer condiționat: Curăță filtrele regulat pentru a asigura o funcționare eficientă.

4. Ventilatoarele – O alternativă economică

Ventilatoarele pot fi o alternativă economică și eficientă la aerul condiționat. Ele consumă mult mai puțină energie și pot crea un mediu confortabil în locuință. Poziționarea ventilatoarelor lângă ferestre deschise poate ajuta la circularea aerului și la răcirea casei.

5. Jaluzele și draperii opace

Utilizarea jaluzelelor și draperiilor opace poate reduce considerabil căldura care intră în casă. Acestea blochează lumina directă a soarelui și ajută la menținerea unei temperaturi interioare mai scăzute. În plus, draperiile de culoare deschisă reflectă căldura înapoi în exterior, spre deosebire de cele de culoare închisă care o absorb.

6. Gătitul în aer liber

În timpul zilelor caniculare, evită să folosești cuptorul sau aragazul în interior, deoarece acestea generează multă căldură. În schimb, optează pentru grătare în aer liber sau mese reci, precum salatele. Nu doar că menții casa răcoroasă, dar poate fi și o activitate plăcută de vară.

7. Iluminatul economic

Becurile LED sunt o opțiune excelentă pentru economisirea energiei, deoarece consumă mult mai puțină energie și emit mai puțină căldură comparativ cu becurile tradiționale. Schimbarea becurilor din casă cu LED-uri poate reduce semnificativ factura la energie și poate contribui la menținerea unei temperaturi mai scăzute în locuință. Într-un an, poți ajunge să economisești până la 298 de lei doar prin utilizarea becurilor LED.

8. Plantele de interior

Plantele de interior îmbunătățesc calitatea aerului si pot ajuta și la răcirea casei. Ele absorb dioxidul de carbon și eliberează oxigen, contribuind la un mediu mai răcoros și mai plăcut.

Trăiește sustenabil și confortabil

Economisirea energiei pe timp de caniculă nu înseamnă doar reducerea facturilor, ci și protejarea mediului. Un studiu realizat de iSense Solutions în colaborare cu Brico Dépôt România a arătat că 8 din 10 români din mediul urban sunt preocupați de creșterea costurilor la energie. Prin izolarea termică a locuinței, utilizarea inteligentă a resurselor alternative, folosirea înțeleaptă a aerului condiționat, adoptarea ventilatoarelor, utilizarea jaluzelelor opace, gătitul în aer liber, utilizarea becurilor LED și integrarea plantelor de interior, poți crea un mediu confortabil și eficient din punct de vedere energetic în casa ta și, în plus, protejezi mediul și bugetul.

Descoperă toate soluțiile pentru economisirea energiei și răcorirea locuinței la Brico Dépôt si pe bricodepot.ro. Alege să trăiești inteligent și sustenabil, atât pe timp de iarnă, cât și în cele mai toride zile de vară!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult