Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Prostia se autodenunță incendiar

„Ciudat”. Așa a calificat președintele Iohannis „maimuța” de presă azvârlită de multiinculpatul penal Sebastian Ghiță. Vasăzică, șeful statului nu comentează batjocura ambasadei Rusiei cu suta de euro donată României pentru Cumințenia Pământului, în schimb comentează batjocura lui Ghiță la adresa DNA și a publicului românesc. „Ciudat” dă viață „maimuței”, pentru că presupune ceva ce există.

Cât de căzut în cap să fii ca să nu vezi miștocăria grosiera din textul asa-zisului autodenunț al lui S. Ghiță. O comisie care nu s-a întrunit niciodată, din care cică făcea el parte împreună cu alte persoane importante, ale căror nume nu le spune, căci „mâine pot fi arestati sau agresati”, a falsificat un raport de expertiză, „scris în guvernul Ponta”, punând acolo că procurorul-șef DNA, L. Kovesi, nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat.

Întrebat de ce a făcut asta, Ghiță răspunde: „Noi am considerat că doamna Kovesi era o persoană importantă pentru societate în acel moment”. Nici mai mult, nici mai puțin...

S-au găsit făpturi prin presă care să titreze: „Autodenunț incendiar”, „Ghiță aruncă România în aer” etc. Dl Iohannis a contribuit și el cu „Ciudat”-ul și un rânjet larg. Iar DNA a emanat mintenaș un comunicat din care televiziunea a extras urmatorul titlu: „L. C. Kovesi: Nu am plagiat”. E ca și cum despre subsemnatul s-ar fi spus ca am un corn între ochi, iar eu m-aș fi pipăit și aș fi declarat: „Nu am un corn între ochi”.

Toți aceștia au „îngrășat” maimuța, provocarea diversionistă a lui Ghiță.

Ce urmărește multiinculpatul? Să transmită că oameni minunați și nevinovați, ca el, Ponta sau Tobă, pot fi luați de DNA pe baza unor denunțuri și „torturați ca în anii '50”, cum a mai zis. Să lase în opinia publică un reziduu cât de mic, dar puturos, în legătură cu șefa DNA al cărei doctorat a fost declarat ca neplagiat de către Consiliul Național de Etică, nu de nu știu ce comisie fantomă.

Și să probeze că întotdeauna există mai mulți proști decât pot eu să-mi închipui.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult