Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Președintele Klaus Iohannis somează PSD, aflat la „limita unei guvernări diletante toxice”, să clarifice „ferm” că nu se atinge de banii din pensiile private ale cetățenilor

Iohannis Dragnea Tăriceanu Dorneanu

„Așa nu se poate!”, a reacționat luni seara președintele Klaus Iohannis la noua încercare a guvernării PSD-ALDE de a umbla la Pilonul II de pensii. „Sunt bani privați, sunt banii oamenilor care contribuie la Pilonul II. Nu te poți juca cu așa ceva”, a subliniat președintele, în replică la afirmațiile făcute în cursul după-amiezii de Liviu Dragnea, care spusese că în sistemul pensiilor private intră „bani publici” și că statul ar putea să ia în calcul suspendarea plăților.

Context:

PSD „e la limita unei guvernări diletante foarte toxice”, a spus președintele Klaus Iohannis.

„Este foarte îngrijorător”, a continuat președintele, care i-a „somat pe guvernanți să-și revină”, deoarece „oamenii își pierd încrederea că statul poate gestiona sistemul de pensii”. „Așa nu se poate, e nevoie de o clarificare fermă în sensul că PSD nu se atinge de acești bani”, a conchis Klaus Iohannis, pledând pentru oprirea acestui „ping-pong de declarații” legat de pensiile private.

Amintim că într-un document al Executivului apare scris negru pe alb că sumele care merg spre pensiile obligatorii administrate privat vor fi naționalizate pentru jumătate de an.

Dăncilă, dezmințirea și inerenta gafă

La mai bine de 12 ore de la apariția documentului guvernamental în care se propunea sistarea contribuțiilor la Pilonul II, premierul Viorica Dăncilă a ieșit public, într-o conferință la Bacău, să dea asigurări că Pilonul II de pensii „nu se va desființa”. Viorica Dăncilă nu a exclus o eventuală modificare ulterioară a legislației referitoare la pensiile private. Potrivit Digi24, premierul a a repetat declarațiile din cursul zilei, și anume că ceea ce a apărut pe site-ul Guvernului a fost doar o propunere a Comisiei Naționale de Prognoză, și a spus insistent că nu va exista o hotărâre de guvern în acest sens. Numai că, și de data aceasta, emoțiile au împins-o pe Viorica Dăncilă să facă o nouă gafă: în loc să spună că nu este de acord cu propunerea Comisiei de Prognoză, a dat asigurări că Guvernul nu este de acord cu însăși existența Comisiei de Prognoză! Iată declarația:

„A fost o propunere a Comisiei Naționale de Prognoză, o comisie (sic! - n.r.) pe care noi nu o agreăm și nu am agreat-o și acest lucru este demonstrat și prin faptul că nu a fost o hotărâre de guvern care să facă referire la acest aspect. Cu siguranță acea hotărâre nu va fi agreată de Guvernul României”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult