Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Președintele Klaus Iohannis somează PSD, aflat la „limita unei guvernări diletante toxice”, să clarifice „ferm” că nu se atinge de banii din pensiile private ale cetățenilor

Iohannis Dragnea Tăriceanu Dorneanu

„Așa nu se poate!”, a reacționat luni seara președintele Klaus Iohannis la noua încercare a guvernării PSD-ALDE de a umbla la Pilonul II de pensii. „Sunt bani privați, sunt banii oamenilor care contribuie la Pilonul II. Nu te poți juca cu așa ceva”, a subliniat președintele, în replică la afirmațiile făcute în cursul după-amiezii de Liviu Dragnea, care spusese că în sistemul pensiilor private intră „bani publici” și că statul ar putea să ia în calcul suspendarea plăților.

Context:

PSD „e la limita unei guvernări diletante foarte toxice”, a spus președintele Klaus Iohannis.

„Este foarte îngrijorător”, a continuat președintele, care i-a „somat pe guvernanți să-și revină”, deoarece „oamenii își pierd încrederea că statul poate gestiona sistemul de pensii”. „Așa nu se poate, e nevoie de o clarificare fermă în sensul că PSD nu se atinge de acești bani”, a conchis Klaus Iohannis, pledând pentru oprirea acestui „ping-pong de declarații” legat de pensiile private.

Amintim că într-un document al Executivului apare scris negru pe alb că sumele care merg spre pensiile obligatorii administrate privat vor fi naționalizate pentru jumătate de an.

Dăncilă, dezmințirea și inerenta gafă

La mai bine de 12 ore de la apariția documentului guvernamental în care se propunea sistarea contribuțiilor la Pilonul II, premierul Viorica Dăncilă a ieșit public, într-o conferință la Bacău, să dea asigurări că Pilonul II de pensii „nu se va desființa”. Viorica Dăncilă nu a exclus o eventuală modificare ulterioară a legislației referitoare la pensiile private. Potrivit Digi24, premierul a a repetat declarațiile din cursul zilei, și anume că ceea ce a apărut pe site-ul Guvernului a fost doar o propunere a Comisiei Naționale de Prognoză, și a spus insistent că nu va exista o hotărâre de guvern în acest sens. Numai că, și de data aceasta, emoțiile au împins-o pe Viorica Dăncilă să facă o nouă gafă: în loc să spună că nu este de acord cu propunerea Comisiei de Prognoză, a dat asigurări că Guvernul nu este de acord cu însăși existența Comisiei de Prognoză! Iată declarația:

„A fost o propunere a Comisiei Naționale de Prognoză, o comisie (sic! - n.r.) pe care noi nu o agreăm și nu am agreat-o și acest lucru este demonstrat și prin faptul că nu a fost o hotărâre de guvern care să facă referire la acest aspect. Cu siguranță acea hotărâre nu va fi agreată de Guvernul României”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult