Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Președintele Klaus Iohannis somează PSD, aflat la „limita unei guvernări diletante toxice”, să clarifice „ferm” că nu se atinge de banii din pensiile private ale cetățenilor

Iohannis Dragnea Tăriceanu Dorneanu

„Așa nu se poate!”, a reacționat luni seara președintele Klaus Iohannis la noua încercare a guvernării PSD-ALDE de a umbla la Pilonul II de pensii. „Sunt bani privați, sunt banii oamenilor care contribuie la Pilonul II. Nu te poți juca cu așa ceva”, a subliniat președintele, în replică la afirmațiile făcute în cursul după-amiezii de Liviu Dragnea, care spusese că în sistemul pensiilor private intră „bani publici” și că statul ar putea să ia în calcul suspendarea plăților.

Context:

PSD „e la limita unei guvernări diletante foarte toxice”, a spus președintele Klaus Iohannis.

„Este foarte îngrijorător”, a continuat președintele, care i-a „somat pe guvernanți să-și revină”, deoarece „oamenii își pierd încrederea că statul poate gestiona sistemul de pensii”. „Așa nu se poate, e nevoie de o clarificare fermă în sensul că PSD nu se atinge de acești bani”, a conchis Klaus Iohannis, pledând pentru oprirea acestui „ping-pong de declarații” legat de pensiile private.

Amintim că într-un document al Executivului apare scris negru pe alb că sumele care merg spre pensiile obligatorii administrate privat vor fi naționalizate pentru jumătate de an.

Dăncilă, dezmințirea și inerenta gafă

La mai bine de 12 ore de la apariția documentului guvernamental în care se propunea sistarea contribuțiilor la Pilonul II, premierul Viorica Dăncilă a ieșit public, într-o conferință la Bacău, să dea asigurări că Pilonul II de pensii „nu se va desființa”. Viorica Dăncilă nu a exclus o eventuală modificare ulterioară a legislației referitoare la pensiile private. Potrivit Digi24, premierul a a repetat declarațiile din cursul zilei, și anume că ceea ce a apărut pe site-ul Guvernului a fost doar o propunere a Comisiei Naționale de Prognoză, și a spus insistent că nu va exista o hotărâre de guvern în acest sens. Numai că, și de data aceasta, emoțiile au împins-o pe Viorica Dăncilă să facă o nouă gafă: în loc să spună că nu este de acord cu propunerea Comisiei de Prognoză, a dat asigurări că Guvernul nu este de acord cu însăși existența Comisiei de Prognoză! Iată declarația:

„A fost o propunere a Comisiei Naționale de Prognoză, o comisie (sic! - n.r.) pe care noi nu o agreăm și nu am agreat-o și acest lucru este demonstrat și prin faptul că nu a fost o hotărâre de guvern care să facă referire la acest aspect. Cu siguranță acea hotărâre nu va fi agreată de Guvernul României”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult