(Foto: captura video)
Dan Şova, condamnat în dosarul CET Govora, a ieşit aseară din Penitenciarul Jilava. Instanţa supremă a decis miercuri seară eliberarea mai multor persoane în dosare în care avocaţii condamnaţilor au invocat ilegalitatea completurilor de cinci judecători, anunță Digi24.
La ieșirea din închisoare, fostul ministru Dan Șova a spus că a fost o experiență „umilitoare”.
„O singură remarcă vreau să fac, am fost condamnat cu o decizie de 3 la 2, în care doi judecători m-au achitat. Cred că e important că judecătorul care a făcut diferenţa care m-a trimis aici e exact cel care nu trebuia să fie in complet. Nu mă aşteptam la o astfel de decizie. Închisoarea nu e de povestit, a fost umilitor”, a spus el.
Și Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, condamnat în dosarul Gala Bute, a ieşit aseară din Penitenciarul Jilava, în urma deciziei instanţei supreme.
„Ce s-a întâmplat la Înalta Curte a fost o imensă ticăloşie. Oamenii ăştia nu au ştiut că activează în nelegalitate? Nu îi putem bănui de nepricepere. În acest moment am lăsat în cameră pe Tudor Breazu, aflat în aceeaşi situaţie cu mine, lui i s-a dat termen 28 ianuarie.
Noi am avut şansa unui complet corect. E absolut normal să putem administra probele care nu au fost administrate.
Preşedintelui Iohannis să-i fie ruşine că apără aşa ceva, nu asta e justiţia pe care trebuie să o apere, ar trebui să apere cetăţeanul”, a declarat Rudel Obreja.
Cei doi au cerut rejudecarea proceselor şi au făcut contestaţii în anulare, în acest ultim caz fiind fixate termene după 20 ianuarie 2019. Judecătorii au decis că, chiar dacă cererile de contestaţii în anulare au primit termene după 20 ianuarie 2019, cei doi trebuie să părăsească închisoarea. O decizie similară a fost dată și în cazul fostului ministru Constantin Niţă, condamnat pentru trafic de influenţă.
ICCJ a decis suspendarea pedepsei în cazul Alinei Bica
Alina Bica, fosta şefă DIICOT, a primit o suspendare a pedepsei după ce a contestat legalitatea completului de judecători care a dat sentința definitivă de 4 ani de închisoare cu executare. Decizia definitivă și executorie trebuie comunicată autorităților din Costa Rica. ICCJ a admis și contestația în anulare a lui Șerban Pop, fost președinte al ANAF, anunță Digi24.
Pedeapsa Alinei Bica va fi suspendată până când va fi rejudecat apelul care a dus la emiterea mandatului de executare a pedepsei de 4 ani de închisoare. Autoritățile române trebuie să transmită celor din Costa Rica și dacă mențin cererea de extrădare a Alinei Bica.
În cazul Elenei Udrea, ICCJ a decis să amâne o decizie la o cerere similară, pe motiv că dosarul de fond nu se afla la instanța supremă.
Fostul ministru al Turismului Elena Udrea şi fosta şefă DIICOT Alina Bica au fost reţinute, în 3 octombrie, de Biroul Naţional Interpol din Costa Rica. Ulterior, Elena Udrea şi Alina Bica au fost arestate preventiv pentru două luni. Ulterior, arestul acestora a fost prelungit.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.