Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Eliberări pe bandă rulantă. Dan Șova, Rudel Obreja, Constantin Niță, Alina Bica scapă momentan de pușcărie, după decizia CCR privind completurile de 5. Dan Șova, la ieșirea din penitenciar: „A fost umilitor. Nu e de povestit”

Dan Sova

(Foto: captura video)

Dan Şova, condamnat în dosarul CET Govora, a ieşit aseară din Penitenciarul Jilava. Instanţa supremă a decis miercuri seară eliberarea mai multor persoane în dosare în care avocaţii condamnaţilor au invocat ilegalitatea completurilor de cinci judecători, anunță Digi24.

La ieșirea din închisoare, fostul ministru Dan Șova a spus că a fost o experiență „umilitoare”.

„O singură remarcă vreau să fac, am fost condamnat cu o decizie de 3 la 2, în care doi judecători m-au achitat. Cred că e important că judecătorul care a făcut diferenţa care m-a trimis aici e exact cel care nu trebuia să fie in complet. Nu mă aşteptam la o astfel de decizie. Închisoarea nu e de povestit, a fost umilitor”, a spus el.

Și Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, condamnat în dosarul Gala Bute, a ieşit aseară din Penitenciarul Jilava, în urma deciziei instanţei supreme. 

„Ce s-a întâmplat la Înalta Curte a fost o imensă ticăloşie. Oamenii ăştia nu au ştiut că activează în nelegalitate? Nu îi putem bănui de nepricepere. În acest moment am lăsat în cameră pe Tudor Breazu, aflat în aceeaşi situaţie cu mine, lui i s-a dat termen 28 ianuarie.

Noi am avut şansa unui complet corect. E absolut normal să putem administra probele care nu au fost administrate.

Preşedintelui Iohannis să-i fie ruşine că apără aşa ceva, nu asta e justiţia pe care trebuie să o apere, ar trebui să apere cetăţeanul”, a declarat Rudel Obreja.

Cei doi au cerut rejudecarea proceselor şi au făcut contestaţii în anulare, în acest ultim caz fiind fixate termene după 20 ianuarie 2019. Judecătorii au decis că, chiar dacă cererile de contestaţii în anulare au primit termene după 20 ianuarie 2019, cei doi trebuie să părăsească închisoarea. O decizie similară a fost dată și în cazul fostului ministru Constantin Niţă, condamnat pentru trafic de influenţă.

ICCJ a decis suspendarea pedepsei în cazul Alinei Bica

Alina Bica, fosta şefă DIICOT, a primit o suspendare a pedepsei după ce a contestat legalitatea completului de judecători care a dat sentința definitivă de 4 ani de închisoare cu executare. Decizia definitivă și executorie trebuie comunicată autorităților din Costa Rica. ICCJ a admis și contestația în anulare a lui Șerban Pop, fost președinte al ANAF, anunță Digi24.

Pedeapsa Alinei Bica va fi suspendată până când va fi rejudecat apelul care a dus la emiterea mandatului de executare a pedepsei de 4 ani de închisoare. Autoritățile române trebuie să transmită celor din Costa Rica și dacă mențin cererea de extrădare a Alinei Bica.

În cazul Elenei Udrea, ICCJ a decis să amâne o decizie la o cerere similară, pe motiv că dosarul de fond nu se afla la instanța supremă.

Fostul ministru al Turismului Elena Udrea şi fosta şefă DIICOT Alina Bica au fost reţinute, în 3 octombrie, de Biroul Naţional Interpol din Costa Rica. Ulterior, Elena Udrea şi Alina Bica au fost arestate preventiv pentru două luni. Ulterior, arestul acestora a fost prelungit.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Unul dintre rezultatele dezastruoase ale implicării SRI în actul de justiție. ÎCCJ trebuie să explice de ce nu a respectat prevederea legală, în vigoare încă din 2014, care impunea constituirea completelor de 5 judecători prin tragerea la sorți a tuturor celor 5 judecători. În lipsa unei explicații poți să spui că acest lucru s-a produs pentru că era nevoie ca în componența fiecărui complet să fie un judecător care să corespundă protocolului strict secret încheiat între SRI și ÎCCJ. Eliberările pe bandă rulantă nu se produc din cauza CCR, nu pentru că cei arestați ar fi nevinovați, nici măcar din cauza lui Dragnea, se produc din cauză că ÎCCJ nu a respectat legea.
    • Like 2


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult