Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Eliberări pe bandă rulantă. Dan Șova, Rudel Obreja, Constantin Niță, Alina Bica scapă momentan de pușcărie, după decizia CCR privind completurile de 5. Dan Șova, la ieșirea din penitenciar: „A fost umilitor. Nu e de povestit”

Dan Sova

(Foto: captura video)

Dan Şova, condamnat în dosarul CET Govora, a ieşit aseară din Penitenciarul Jilava. Instanţa supremă a decis miercuri seară eliberarea mai multor persoane în dosare în care avocaţii condamnaţilor au invocat ilegalitatea completurilor de cinci judecători, anunță Digi24.

La ieșirea din închisoare, fostul ministru Dan Șova a spus că a fost o experiență „umilitoare”.

„O singură remarcă vreau să fac, am fost condamnat cu o decizie de 3 la 2, în care doi judecători m-au achitat. Cred că e important că judecătorul care a făcut diferenţa care m-a trimis aici e exact cel care nu trebuia să fie in complet. Nu mă aşteptam la o astfel de decizie. Închisoarea nu e de povestit, a fost umilitor”, a spus el.

Și Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, condamnat în dosarul Gala Bute, a ieşit aseară din Penitenciarul Jilava, în urma deciziei instanţei supreme. 

„Ce s-a întâmplat la Înalta Curte a fost o imensă ticăloşie. Oamenii ăştia nu au ştiut că activează în nelegalitate? Nu îi putem bănui de nepricepere. În acest moment am lăsat în cameră pe Tudor Breazu, aflat în aceeaşi situaţie cu mine, lui i s-a dat termen 28 ianuarie.

Noi am avut şansa unui complet corect. E absolut normal să putem administra probele care nu au fost administrate.

Preşedintelui Iohannis să-i fie ruşine că apără aşa ceva, nu asta e justiţia pe care trebuie să o apere, ar trebui să apere cetăţeanul”, a declarat Rudel Obreja.

Cei doi au cerut rejudecarea proceselor şi au făcut contestaţii în anulare, în acest ultim caz fiind fixate termene după 20 ianuarie 2019. Judecătorii au decis că, chiar dacă cererile de contestaţii în anulare au primit termene după 20 ianuarie 2019, cei doi trebuie să părăsească închisoarea. O decizie similară a fost dată și în cazul fostului ministru Constantin Niţă, condamnat pentru trafic de influenţă.

ICCJ a decis suspendarea pedepsei în cazul Alinei Bica

Alina Bica, fosta şefă DIICOT, a primit o suspendare a pedepsei după ce a contestat legalitatea completului de judecători care a dat sentința definitivă de 4 ani de închisoare cu executare. Decizia definitivă și executorie trebuie comunicată autorităților din Costa Rica. ICCJ a admis și contestația în anulare a lui Șerban Pop, fost președinte al ANAF, anunță Digi24.

Pedeapsa Alinei Bica va fi suspendată până când va fi rejudecat apelul care a dus la emiterea mandatului de executare a pedepsei de 4 ani de închisoare. Autoritățile române trebuie să transmită celor din Costa Rica și dacă mențin cererea de extrădare a Alinei Bica.

În cazul Elenei Udrea, ICCJ a decis să amâne o decizie la o cerere similară, pe motiv că dosarul de fond nu se afla la instanța supremă.

Fostul ministru al Turismului Elena Udrea şi fosta şefă DIICOT Alina Bica au fost reţinute, în 3 octombrie, de Biroul Naţional Interpol din Costa Rica. Ulterior, Elena Udrea şi Alina Bica au fost arestate preventiv pentru două luni. Ulterior, arestul acestora a fost prelungit.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Unul dintre rezultatele dezastruoase ale implicării SRI în actul de justiție. ÎCCJ trebuie să explice de ce nu a respectat prevederea legală, în vigoare încă din 2014, care impunea constituirea completelor de 5 judecători prin tragerea la sorți a tuturor celor 5 judecători. În lipsa unei explicații poți să spui că acest lucru s-a produs pentru că era nevoie ca în componența fiecărui complet să fie un judecător care să corespundă protocolului strict secret încheiat între SRI și ÎCCJ. Eliberările pe bandă rulantă nu se produc din cauza CCR, nu pentru că cei arestați ar fi nevinovați, nici măcar din cauza lui Dragnea, se produc din cauză că ÎCCJ nu a respectat legea.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult