Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cum se bagă în faliment o țară într-o seară

Filmul de Centenar al guvernului Dăncilă, în care apar mari români, Vuia, Coandă, Petrache Poenaru, Paulescu, Cioran, Ana Aslan, va trebui să adauge încă 3 nume cu poze: Dragnea, Vîlcov, Teodorovici, premiul Nobel pentru Economie, 2018.

Cei trei platani ai gândirii n-au crescut pe un teren viran, au iluștri înaintași. În anii `90, poetul senator PSD Adrian Păunescu cerea să fie stabilit în Parlament, prin vot, cursul leu-dolar. Apoi, un alt senator, PRM, cântăreața populară Irina Loghin, solicita la fel de ferm ca individul numit nu Robor, ci Rasdaq, de care auzise ea că-i fură pe români, să fie neîntârziat arestat. RASDAQ înseamnă Bursa Română de Valori Imobiliare.

Mai încoace, așa-zisul disident din PSD, Mihai Tudose, îndată ce a ajuns premier, le-a comunicat românilor că el nu-și ține banii în bănci, că-i sunt mâncați cu totul de comisioane. Nici salariul nu acceptă să-i fie pus pe card, îl ia bani gheață de la casierie. Prin urmare, românii să nu-și mai depună economiile la vreo bancă, să le țină mai bine la saltea sau ciorap, după posibilități.

Ordonanța mamut pe care a asmuțit-o ministrul Finanțelor asupra ROBOR și Economiei a stârnit o avalanșă de reacții cu care eu, unul, nu pot fi de acord. S-a spus că Dragnea, Vîlcov, Teodorovici, Tăriceanu sunt iresponsabili, inconștienți, că nu știu ce fac și aruncă România în haos.

E nedrept.

Atât gigălăul de la Finanțe, cât și scelerații Dragnea și Vîlcov știu foarte bine ce fac. Ei aplică un principiu al impostorilor, pe care subsemnatul îl știu din inginerie, că și acolo sunt impostori: dacă nu ești capabil să remediezi un defect grav al unei instalații, încearcă să provoci pe furiș un defect și mai grav, un dezastru, ca să nu se mai cunoască defectul inițial.

PSD-ALDE, cu al lor guvern, au ajuns acolo unde am tot spus că vor ajunge: la fundul sacului cu pomeni. Nu mai au bani să mituiască națiunea. Degradarea rapidă a situației economico-financiare a simplului cetățean bate la ușă. Și atunci, își pregătesc propaganda de criză: de vină pentru prețurile care iau foc, pentru investitorii care pleacă, pentru pierderea locurilor de muncă sunt nu Dragnea, Vîlcov, Tăriceanu, Teodorovici, ci băncile străine, multinaționalele, Occidentul putred, cozile de topor ale lui Soros. Cuvântul „lăcomie” din denumirea taxei pe ROBOR este ales cu socoteală: vine direct din caricatura capitalistului, vehiculată de propaganda comunistă primitivă – un ins obez, cu pălărie, trabuc fumegând în dinți, palton cu guler de blană descheiat peste burdihan și în fiecare mână câte-o valiză pe care stă scris $. Ideea e că bancherul nu muncește, el câștigă, fără să facă nimic, pe spinarea oamenilor muncii.

Va fi și mai rău după decretul ceaușist anunțat de Teodorovici fără vreo consultare, deja este, dar de vină sunt dușmanii românilor pur-sânge care votează PSD, n-ați înțeles?

Nu, n-am înțeles.

Cum am putea înțelege faptul că, după ce Dăncilă și Teodorovici s-au jurat că nu vor introduce taxe noi, acum le pun cu zecile, în vreme ce, în Parlament, majoritatea PSD-ALDE a votat legea Rădulescu Mitralieră, prin care evazioniștii, hoții care nu plătesc taxe, sunt scutiți de pușcărie?

În schimb, în calitate de cetățean român trăitor jumătate din viață în comunism, am văzut și am priceput bine ceva: dictatura comunistă poate subjuga presa, poate suprima libertatea de exprimare și a întrunirilor, poate hărțui și aresta oameni nevinovați, poate să dicteze judecătorilor sentințele, poate să închidă granițele și să tragă în manifestanți. Poate multe.

Un singur lucru nu poate să facă: să silească economia unei țări să funcționeze altfel decât catastrofal la ordinele răcnite de Marele Cârmaci.

Colectivul format din Dragnea, Tăriceanu, Vîlcov, Teodorovici va lua Nobelul pentru Economie cu lucrarea: „Cum se bagă în faliment o țară într-o seară”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu, Rasdaq nu insemna bursa romana de valori imobiliare [adica terenuri, case, etc], ci bursa romana de valori mobiliare [adica actiuni]. CTP did it again ...
  • Like 1
 • Pentru a „băga în faliment”, chiar „într-o seară”, o țară, e nevoie de multă perseverență în inconștiență, de o totală lipsă de Umanitate.

  Am cautat mai multe informații pentru a putea înțelege mai bine și a putea enunța un raționament, cu privire la o astfel de „perseverență”.
  Am citit informații aici:
  [1] https://adevarul.ro/economie/bani/analizA-robor-calculeaza-aexplodat-1_59d3bcb65ab6550cb8c78441/index.html
  [2] https://en.wikipedia.org/wiki/Inflation

  ---------------------------------------------------------------
  Notă: semnul "<--" are semnificatia: "este dependent(ă) de ..."
  ---------------------------------------------------------------

  Nefiind specialist in economie, am citit/dedus următoarele dependențe și enunțuri:

  ROBOR <-- Nivelul de Lichiditate Monetară

  Lichiditatea Monetara <-- Inflație <-- Prețul Produsului
  Lichiditatea Monetara <-- Viteza Banilor <-- Evoluția Plaților în TIMP (incl. Salarii & Pensii)
  Lichiditatea Monetara <-- Nivelul de Creștere Economică (Gradul de Consum)

  Dependență:
  Lichiditatea Monetara = Prețul * Gradul de Consum / Viteza Banilor [2]
  ---------------------------------------------------------------

  ROBOR-ul este determinat de BNR ca media aritmetica a dobanzilor la care primele 10 banci din Romania fac imprumuturi de la alte banci din Romania [1]. O valoare in crestere a ROBOR-lui indica faptul ca scade Lichiditatea Monetara a bancilor. Ministerul Finantelor (aparent promitator al "Abundentei", intru populism, prin Dragnea) declara ca bancile din Romania au avut venituri mari, raportate la celelalte banci din UE, prin urmare se presupune ca bancile nu sunt lipsite de Lichiditate Monetara. Totusi, valoarea ROBOR-lui, stabilita de BNR, indica exact contrariul presupunerii. Cine ne-ar ajuta sa descifram enigma? Probabil ca jurnalismul de investigatii ... unde, probabil, nu s-a terminat socoteala porcilor infestati cu pesta ...

  In Romania
  atat Inflatia, care se reflecta in pretul produsului,
  cat si Cresterea Economica, prin Gradul de Consum,
  au valori pozitive si sunt adesea factorii direct monitorizati
  si eventual controlati de piata economica.

  Insa, din metoda de calcul a lichiditatii se observa ca factorul denumit "Viteza Banilor" poate avea o influenta de reducere a Lichiditatii Monetare a bancilor, atunci cand Viteza Banilor este mult prea mare, spre foarte mare.

  Ceea ce, aparent, înseamnă că:
  a) bancile „investesc” foarte des, prea multi bani care (inca) nu produc lichiditate monetara,
  b) bancile reduc nivelul lichiditatii monetare prin facilitati acordate unor parteneri,
  c) Statul/Administratia se imprumuta foarte mult la banci, si foarte des pentru plata salariilor si pensiilor.

  Prin urmare, noua taxa numita a fi „pe lăcomie”, asa cum a fost prezentata, este doar o metoda prin care, la nivel politic, se doreste redimensionarea populismului, ca dorinta de crestere a procentelor in sondajele de opinie, insa aceasta taxa pare a fi „instituita” pe baza Coalitiei, la nivel mic, si Puterii, la nivel mare.

  Indiferent cât de mult s-ar repeta, aceasta taxă nu are „Forța” necesară determinării Echilibrului economic pe termen lung, pentru că Adevărul, în baza căruia ar fi „dorită” această taxă, nu a fost determinat/gandit, deci nu există. Cu atât mai grav ar fi dacă varianta c) ar fi parte a Adevărului.

  „Forța” este spectrul Echilibrului, în care Adevărul desăvârșește eternitatea!

  Plăpând și cuprins de tristețe, precum bătrânul Moromete, spun și eu că dacă nici măcar nu o înțelegeți, atunci cum o puteți folosi chiar și prin simple vorbe „goale” ... legea „pe lăcomie”?
  • Like 0
 • Am ajuns de poveste, ca-n "Ursul pacalit de vulpe" :). Are Vulpea peste sa dea cui vrea ea? Are! Cum a facut rost de el? Ce mai conteaza ca o sa-l plateasca generatiile urmatoare...Paine si circ, ca doar suntem urmasii Romei! Ce va face Ursul cel cinstit si credul? Vom vedea, dar deocamdata concluzia e una singura: de-aia n-are Ursul coada, ca l-a pacalit Vulpea :). Sper ca Ursul sa se trezeasca la realitate si sa readuca ordinea in padurea plina cu uscaturi!
  • Like 0
 • La un moment dat mi-am luat seama! Incepusem sa cred ca si CTP ca le stiu pe toate. Mi-am dat seama ca sunt caraghios.
  • Like 0
 • Din nefericire NE PRABUSIM,ne duce fix in cap,un salt în gol cu ghiozdanul gol,nu cu parașuta!Soluția ramane,"decât"una violență și sacrificiu uman,ceva mult prea sadic pt o societate moderna care se vrea a fi civilizata.Dar daca ai noștrii conducători tratează situația în modul asta,singura "arma"de apărare asta e,răspunzi cu violența! Cum să scăpăm din comunism-episodul 2!
  • Like 1
 • Lucian check icon
  Nu stiu ce vedeti rau in plafonarea pretului gazelor din productia interna ? Nu vi se pare aberant ca ele sa ajunga la consumatorul final la pret umflat cu pompa ?
  Nu stiu ce vedeti rau in taxarea suplimentara a profiturilor "nesimtite" ale bancilor ?
  ROBORUL e determinat de dobanda interbancara, adica de cat se imprumuta bancile intre ele. Daca ar fi mai responsabile si nu ar umbla dupa profituri uriase ar fi fost OK, doar ca ele se comporta ca niste "camatari" cu acte in regula.
  • Like 1
  • @ Lucian
   Bati campii. Din pretul plafonat de 68 de lei al gazelor, 55 de lei sunt accizele pe care le ia statul deja. Fa socoteala cat le mai ramane din pret sa reziste companiei respective, si celor care extrag gazul - forajul. Rezultatul - colaps economie interna, si gaz din est, adica de la rusi.
   Bancile nu au profituri ''nesimtite''. Bancile dau credite cu minim 8%, si ofera dobanzi la depozite de 1-4% (in functie de perioada depozitului - de la 3 luni la 2 ani). Diferenta e profitul lor, adica au castig de 4-7%, iar in UE bancile au 7% profit, deci comparabil. Tampitul hot valcov spune ca bancile fac profit din banii altora. Pai, institutia bancara asta face, de asta exista bancile - sa acorde credite, sa finanteze, si ele castiga din dobanzi la credite. Incep cu un capital zdravan, pe care-l dau cu imprumut, percep dobanzi la el. il reinvestesc, asta e meseria bancii. Nicio societate nu se poate dezvolta fara banci, fara capital, decat cea tribala, unde exista trocul. Probabil acolo vor sa ne duca acest guvern de habarnistii - hoti.
   • Like 0
  • @ Gabriela Constantinescu
   Lucian check icon
   Nu stiu de unde ai scos cifrele astea, din burta sau de pe la cei care nu stiu, asa catin sa te informez:
   Accize gaze
   12,32 lei pt gaz utilizat ca si combustibil (in loc de benzina de exemplu)
   0,81 lei pentru gaz utilizat la incalzire in scopuri comerciale
   1,52 lei pt gaz utilizat la incalzire in scopuri necomerciale
   Amu fa si tu socotela
   PS - O sa revin si cu bancile
   • Like 0
  • @ Gabriela Constantinescu
   Lucian check icon
   Revin cu bancile - asa cum stim dobanda e compusa din 2 parti : marja fixa plus ROBOR. Marja fixa inglobeaza marja de profit a bancii si anumite costuri suportate de banca si transferate catre client (costuri cu rezerva minima obligatorie, cu riscul de tara, etc) Deci profitul minim al bancii este , in principiu, asigurat prin marja fixa a creditelor. Dar ele s-au gandit ca n-ar fi rau sa obtina mult mai mult jucandu-se cu ROBOR-ul. Acesta se determina in general pe baza dobanzii cu care bancile se imprumuta intre ele. Curios este faptul ca ori de cate ori apar frictiuni pe scena politica cererea de lei a bancilor devine mare, depasind oferta, de aici si o dobanda cu care se imprumuta intre ele mai mare si implicit un ROBOR mai mare. Pe scurt, in loc sa ne ajute, ne pun si mai mari bete-n roate.
   Referitor la dobanzile actuale, iti dau un exemplu la creditele ipotecare
   - octombrie 2018 - media 8,3%
   - noiembrie 2018 - media 8,40 %
   - decembrie 2018 - media 8,55 %
   Mai gandeste-te
   • Like 0
  • @ Lucian
   Lucian check icon
   Apropo - revin cu o specificatie de care n-am tinut seama. Accizele la gaz sunt pe KJ, iar tariful de 68 lei e pe MWH
   Cum un KJ e aproximativ 2,77 MWh rezulta o acciza de 2,77 ori mai mica pe MWh.
   • Like 0
  • @ Lucian
   degady64 check icon
   O singura observatie de ordin matematic, Acciza este in lei/Gj. Totodata 1 gigajoule (GJ) = 0,277777778 megawatt (MWh). Deci 1 leu/GJ= 1/0,277777778 lei/MWh=3,6 lei/MWh. Deci acciza este de cca 3,6 ori mai mare
   • Like 0
 • Paul check icon
  Romania nu o sa intre in faliment maine, nici poimaine, ci in vreun an sau doi, mai ales daca si situatie economica internationala se deterioreaza. Eu plec de la premiza ca ciumatii alde pesede o sa fie inlocuiti la urmatoarele alegeri, asta inseamna ca din punct de vedere politic idiotiile facute de gasca mafiota dragnea-orlando-valcov o sa fie decontata de urmatorul guvern. Cand economia o sa inceapa sa mearga prost, sa va aduceti aminte cine sunt adevaratii vinovati.
  • Like 3
  • @ Paul
   N-o sa-si aminteasca nimeni de vinovati, e necesara putina minte ça sa intelegi fenomenul si pe la noi, mintea a devenit un lux
   • Like 0
 • Ada check icon
  Exista persoane care de abia asteapta intoarcere comunismului.De ce ? Ele cred ca statul le va da locuri de munca, locuinte ( atat la respectivele, cat si la copii sau nepotii lor ). Exista persoane care sunt efectiv corupte si numai asa pot sau stiu sa traiasca.
  Dar nu asta e drama.
  Drama este ca cei care aveau drept de vot nu au iesit sa isi exercite dreptul ci i-au lasat pe cei amintiti mai sus sa decida pentru toti.
  Si rezultatul ? Se vede.
  Nu ne intoarcem in anii '90, nici in '80, ci mult mai departe ... '40-45.
  • Like 7
 • Zdragnea,Valcov 5 stele si Orlando Boom practica haiducia,cica iau de la bogati si dau la saraci.Insa toata lumea stie ca haiducii au fost niste hoti ordinari care pastrau pentru ei tot ce furau.Erau interlopii vremurilor de odinioara.Nu stiu daca bancile obtin profituri excesive pe seama romanilor insa este clar ca haiducii nostrii vor sa-si plateasca cautiunea,fiind prinsi ca au jucat toti banii tarii la jocuri de noroc economice,cu banii bancilor si ai multinationalelor(banii nostrii au fost cheltuiti demult).
  • Like 4
  • @ Muntean Aurelian
   Mai, astia sunt anti-haiduci, ei iau de la saraci si dau la bogati!
   • Like 0
 • Ce inseamna RASDAQ ??? Maestre te cam inseli , dar nici nu iti spun, tocmai sa pui mâna pe o carte. Pot doar sa iti spun ca aberezi , m-am uitat si pe video-ul unde ne spui ca Eminescu nu e roman, ca nu era credincios, cam asa se intampla in Romania cand ai nevoie să fi citit.....vi cu senzaționalul.....il stim domne ' e cel inventat de dan diaconescu, dvs astăzi doar il copiați.....dar na ....din pacate pierdeți exact ceea ce nu ar trebui: jurnalismul si celeritatea.
  • Like 0
  • @ Eugen Moisa
   Dar Kuku Ngbendu Wa Za Banga pariez ca nu stii ce-i.
   • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult