Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cum se bagă în faliment o țară într-o seară

Filmul de Centenar al guvernului Dăncilă, în care apar mari români, Vuia, Coandă, Petrache Poenaru, Paulescu, Cioran, Ana Aslan, va trebui să adauge încă 3 nume cu poze: Dragnea, Vîlcov, Teodorovici, premiul Nobel pentru Economie, 2018.

Cei trei platani ai gândirii n-au crescut pe un teren viran, au iluștri înaintași. În anii `90, poetul senator PSD Adrian Păunescu cerea să fie stabilit în Parlament, prin vot, cursul leu-dolar. Apoi, un alt senator, PRM, cântăreața populară Irina Loghin, solicita la fel de ferm ca individul numit nu Robor, ci Rasdaq, de care auzise ea că-i fură pe români, să fie neîntârziat arestat. RASDAQ înseamnă Bursa Română de Valori Imobiliare.

Mai încoace, așa-zisul disident din PSD, Mihai Tudose, îndată ce a ajuns premier, le-a comunicat românilor că el nu-și ține banii în bănci, că-i sunt mâncați cu totul de comisioane. Nici salariul nu acceptă să-i fie pus pe card, îl ia bani gheață de la casierie. Prin urmare, românii să nu-și mai depună economiile la vreo bancă, să le țină mai bine la saltea sau ciorap, după posibilități.

Ordonanța mamut pe care a asmuțit-o ministrul Finanțelor asupra ROBOR și Economiei a stârnit o avalanșă de reacții cu care eu, unul, nu pot fi de acord. S-a spus că Dragnea, Vîlcov, Teodorovici, Tăriceanu sunt iresponsabili, inconștienți, că nu știu ce fac și aruncă România în haos.

E nedrept.

Atât gigălăul de la Finanțe, cât și scelerații Dragnea și Vîlcov știu foarte bine ce fac. Ei aplică un principiu al impostorilor, pe care subsemnatul îl știu din inginerie, că și acolo sunt impostori: dacă nu ești capabil să remediezi un defect grav al unei instalații, încearcă să provoci pe furiș un defect și mai grav, un dezastru, ca să nu se mai cunoască defectul inițial.

PSD-ALDE, cu al lor guvern, au ajuns acolo unde am tot spus că vor ajunge: la fundul sacului cu pomeni. Nu mai au bani să mituiască națiunea. Degradarea rapidă a situației economico-financiare a simplului cetățean bate la ușă. Și atunci, își pregătesc propaganda de criză: de vină pentru prețurile care iau foc, pentru investitorii care pleacă, pentru pierderea locurilor de muncă sunt nu Dragnea, Vîlcov, Tăriceanu, Teodorovici, ci băncile străine, multinaționalele, Occidentul putred, cozile de topor ale lui Soros. Cuvântul „lăcomie” din denumirea taxei pe ROBOR este ales cu socoteală: vine direct din caricatura capitalistului, vehiculată de propaganda comunistă primitivă – un ins obez, cu pălărie, trabuc fumegând în dinți, palton cu guler de blană descheiat peste burdihan și în fiecare mână câte-o valiză pe care stă scris $. Ideea e că bancherul nu muncește, el câștigă, fără să facă nimic, pe spinarea oamenilor muncii.

Va fi și mai rău după decretul ceaușist anunțat de Teodorovici fără vreo consultare, deja este, dar de vină sunt dușmanii românilor pur-sânge care votează PSD, n-ați înțeles?

Nu, n-am înțeles.

Cum am putea înțelege faptul că, după ce Dăncilă și Teodorovici s-au jurat că nu vor introduce taxe noi, acum le pun cu zecile, în vreme ce, în Parlament, majoritatea PSD-ALDE a votat legea Rădulescu Mitralieră, prin care evazioniștii, hoții care nu plătesc taxe, sunt scutiți de pușcărie?

În schimb, în calitate de cetățean român trăitor jumătate din viață în comunism, am văzut și am priceput bine ceva: dictatura comunistă poate subjuga presa, poate suprima libertatea de exprimare și a întrunirilor, poate hărțui și aresta oameni nevinovați, poate să dicteze judecătorilor sentințele, poate să închidă granițele și să tragă în manifestanți. Poate multe.

Un singur lucru nu poate să facă: să silească economia unei țări să funcționeze altfel decât catastrofal la ordinele răcnite de Marele Cârmaci.

Colectivul format din Dragnea, Tăriceanu, Vîlcov, Teodorovici va lua Nobelul pentru Economie cu lucrarea: „Cum se bagă în faliment o țară într-o seară”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult