Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Emil Hurezeanu, despre fotografia din aeroport. „E imaginea metaforică a lumii noastre. Există suferința și cel care trece indiferent pe lângă ea”

După atentatele teroriste de la Bruxelles, lumea rămasă neatinsă în fața calculatorului și a televizorului a văzut proporțiile dezastrului și ale durerii umane într-o serie de videouri și fotografii impresionate. 

Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin, vorbește despre trei dintre ele, care spun mai multe despre noi, ca societate, decât despre atacurile în sine. Într-una, o pereche de supraviețuitori se îmbrățișează lângă un om însângerat pe caldarâm. 

Într-o alta, o femeie scăpată cu bine, vorbește la telefon lângă o alta, devastată, rănită, cel mai probabil grav, cu hainele smulse . În a treia, un bărbat cu servietă, îmbrăcat în haină închisă la culoare, trece pe lângă un om prăbușit. 

„ Acolo am văzut un fel de imagine metaforică a lumii noastre în care există suferința și cel care trece indiferent pe lângă ea. Poate asta este și imaginea noastră, acolo unde suntem feriți de atacuri teroriste. Înregistrăm cu o emoție evidentă, prin știri, în primele ore ale oricărui atentat, la Madrid, la Londra, la Bruxelles, ceea ce li s-a întâmplat altora, după care ne vedem de treabă, că avem și noi grijile noastre. Și ne felicităm că nu am fost acolo. Aici e o imagine a rezistenței necesare, a felului în care prelucrăm la nivel colectiv, chiar inconștient, așa zisul travaliu de doliu de care vorbesc psihanaliștii și care nu trebuie să ne domine nici atunci când pierdem pe cineva în imediata apropiere în familie sau în Europa”, a spus Emil Hurezeanu, într-un interviu pentru Republica.ro ce urmează să fie publicat pe larg. 

FOTO: Ketevan Kardava/Associated Press

Este adevărat, secunda în care au fost surprinse imaginile nu ne spune povestea completă a minutelor de dinainte și de după.

„Depinde ce face cel cu palton negru și cu geantă, care trece. Poate fi un salvator al unei cauze mai mari, care transportă, fantazez, acum, bineînțeles, sânge pentru alții într-un spital. Poate fi cel care a anunțat primul pompierii sau sanitarii că acolo sunt copii care au nevoie de ajutor. Sau poate fi și pietonul indiferenței absolute”, a adăugat ambasadorul României la Berlin.

bruxelles

FOTO: Ketevan Kardava/Associated Press

AFLĂ MAI MULT:

Dacă e marți, e Belgia. Dacă e miercuri, e România?

Bomba umană din Europa explodează în serie

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dar cel care a facut poza ce face in timp ce victima suferea intinsa la pamant? Depinde cat de adanc poti sa privesti.
    • Like 0
  • ce usor e sa analizezi o poza in fata laptopului si sa tragi concluzii moralizatoare. sa (nu) vedem cum ar fi si la fata locului, dupa ce explodeaza o bomba la cativa metri de tine.
    • Like 0
  • check icon
    Hai să lăsăm demagogia populist-romantică regăsită și în filmele de prost gust americane,în care unii nu pot dormi de grija altora fără a fi rugați să o facă,în condițiile în care „virtutea„ nr. 1. este egocentrismul carierist-social, puternic mediatizat de multe decenii de SUA și adoptat în masă de tot occidentul(și nu numai) chiar și prin filme de succes.Pe românește,vezi-ți de treaba ta fără scrupule ca să ajungi cât mai „sus„ în ierarhia socială,lucru deloc nou sub soare în toată istoria umanității dar acutizată permanent după anii 50 încoace la valori grotești sub zeul ban.Deci, să faci tapaj de empatie manifestă romantică când ai „focul„ sub fund și ai bine infierată ordinea priorităților în viață pe creier de mic copil, e o contradicție la modul de viață occidental de facto,în real,prin povești lăcrămoase pt. media și fete bătrâne sau țațe inculte.
    • Like 0
    • @
      mai esxista fete batrane? ce inseamna?
      • Like 0
  • Fotografii se inghesuie care mai de care sa fie in gratiile Sony World Photography Awards,poate poate.
    Dar nu asta este problema ci faptul ca traim o realitate crunta datorita neintelegerii idealurilor,modului de viata de comportament la popoarele arabe.Niciodata dar niciodata nu vei vedea un arab ca are o activitate creativa de la muncitor indiferent domeniul si pana la inginer.Am cunoscut arabii la combinatul chimic Homs-Sirya si spun ca 5-10% daca erau interesati sa muncesca restul veneu la lucru beau ceaiul si dormeau.Arabii nu stiu ce insemna munca nu au construit nimic cu forte proprii,totul facut de altii.Altii care azi primesc rasplata bombelor ca nu i-au lasat in plata lor.Mereu se va gasii un arab gata sa aruce ceva in aer sa omoare oameni intrucat prin nemunca nu ai cum aprecia adevaratele valori materiale,spirituale.
    Acum zarurile au fost aruncate de catre Mekel in gandirea ei bolnava ca va duce Germania drept "parintele arabilor" si va elimina influente SUA&CO din zona,micsorand puterea Israel in favoarea Plestinei.Calcule gresite care va costa enorm nu numai Germania ci intrega Europa.Daca noi nu ne trezim si continuam cu construirea unei moschei mamut si suntem invadati de zeci de mii de arabi,ne-am semnat singuri desfiintarea tarii,secesiune,fragmentarea in 3 zone .
    • Like 3
    • @ Barbu Dan Florin
      lumea are chipul asemenea ochilor/mintii care o vede. ati cunoscut muncitori loaze in Siria, eu am cunoscut muncitori loaze in Romania. da, tocmai in Romania, centrul universului si leaganul umanitatii pe pamant .... in ce priveste generalizarile, ele nu spun nimic despre cei numiti, ci doar despre cel care le face. arabii, da arabii care nu au facut nimic, ca civilizatie, au pastrat comoara gandirii antice occidentale in traducerile lor. altminteri, vax mostenire a culturii greco-latine, stearsa pe continentul european de negura generatiilor de europeni indobitociti, care sunt, totusi, stra-stra-stra-bunicii nostri, ai tuturor. sau nu? dvs veniti de pe Marte ...
      • Like 0
    • @ Barbu Dan Florin
      check icon
      Aici ar trebui sa-i atragem atentia si vremelnicului presedinte Iohannis care taman ce a mai facut o mizerie la vizita de la turci. O alta "solutie imorala" care ne face principiile,.traditiile si istoria.de....bafta! Florin ai vun vot.de la mine. (Iohannis-nu!)
      • Like 1
    • @ Anca Paduraru
      check icon
      Ai fost la arabi? Aaaaa....nu? Pai atunci de ce vorbesti? Iar ne ghidam dupa.wiki ? Eu am vizitat mai multe "crescatorii de musulmani" si toate aveau.atuul.comun- nemunca. Faptul ca -poate-10% sunt muncitori nu-i absolva pe ceilalti
      Si nu-nu ma voi uita la cat de oprimati au fost. Candva-tot in istorie - au facut si lucruri marete. Dar deh, istoria e...istorie.
      • Like 0
    • @
      nu, nu am fost la arabi. am fost la scoala. sunteti in confuzie atat de grava ca nici nu stiu de unde sa incep, sau daca sa incep. sirienii nu sunt arabi. ci de rasa ariana. ca si europenii, deh. sirienii nu sunt musulmani fara osebire. eixta o puternica comunitatea crestina intre ei. arabii nu sunt toti musulmani si, categori, musulmanii sunt mult mai multi decat arabii. incercati Indonezia. vale!
      • Like 0
    • @
      si inca ceva. ma tutuiti. dar chiar credeti ca e prudent sa o faceti? nu din cuviinta prezumata de un asemenea loc public, ci din prudenta ca, de fapt, nu stiti cine sunt: genul, rasa, varsta, inaltimea si greutatea ... vreti sa ne vedem fata in fata si sa avansam pana la postura de a ne tutui? s-ar putea ca amintirea sa nu va paraseasca ...
      • Like 0
    • @ Anca Paduraru
      check icon
      Asta-mi intareste convingerea; Eu imi permit sa folosesc persoana I; Si le cer tuturor celor asemenea mie s-o faca; E simplu: nu acolo zace stiinta, respectul si celelalte; forma fara fond..
      La scoala la care-ai fost ai invatat doar diferentele... Asemanarile se pare ca le-au invatat cei de pe "front';
      Eu am folosit generalizari, tocmai pentru cei cu "scoala" mai putina- vazand ca - daca detaliez- pierd subiectul in detrimentul explicatiilor inutile;
      Ca si incazul de fata: discutam despre forma si nu despre fond; Si ne abatem de la subiect; Se pare ca romanii sunt maestri in a observa forma; Asa ca nu te mai obosi....n-ai de ce...Eu nu merit atat osteneala si - din cate ma stiu- eu nu dau doi bani pe ce spun altii ( inclusiv despre mine...)- mai putin in rarisimile cazuri in care am ceva de invatat; In cazul de fata n-am.
      • Like 0
    • @
      ai castigat! din nou, vale!
      • Like 0
    • @ Anca Paduraru
      Prostul face tot ce poate ca să nu treacă neobservat.
      • Like 0
  • La prima vedere acelasi lucru l-am putea spune si despre Ketevan Kardava, cel care a surprins imaginile. Cu ce se deosebeste fotograful de cel cu geanta, care trece mai departe, ori de cea care vorbeste la telefon.
    Imi place sa cred ca dupa c a facut fotografiile a actionat in vreun fel. Cred si sper...
    • Like 3
    • @ Emil Marin
      radu check icon
      Foarte buna observatia! De asemenea, exista posibilitatea ca, de exemplu, in poza cu cele doua femei, cea care vorbeste la telefon sa fi discutat inainte cu cea ranita, sa o fi intrebat daca poate sa o ajute cu ceva si aceasta sa fi raspuns ca nu e nevoie, sau apelul sa fie in interesul celei asezate pe banca, sunt mai multe posibilitati, dar intr-adevar, fiecare vede ce vrea/poate in jurul lui. Povestea dl. Plesu in stilul dansului inconfundabil cum, pe scurt, o echipa de cercetatori au pus un film spre vizionare membrilor unui trib. La sfarsit, cand acestia au fost "intrebati" despre ce le-a atras atentia in film, s-a constatat ca retinusera un grup de gazele (parca). Cercetatorii au luat tot filmul la verificat si, intr-adevar, la un moment dat, aparea o secventa foarte scurta cu animalele respective. Cam asta era ideea (sigur am incurcat eu personajele :) ), fiecare intelege altceva din aceeasi scena la care este spectator, in functie de personalitatea sa, cunostintele pe care le are samd.
      • Like 1
    • @ Emil Marin
      fotograful sa fotografieze, ziaristul sa consemneze, sa fie adica martori, sau sa intervina? profesia noastra a dat raspunsul: atunci cand viata este pusa in pericol, intervii. fotografiezi, consemnezi dupa aceea. dezbaterea e veche. cel mai recent acum vreo 20 de ani, a fost o fotografie ultra premiata, urmata de sinuciderea autorului ei,
      • Like 0
  • Emil Hurezeanu(si acest articol) se abereaza din nou fara nicio concluzie.

    Prima data am crezut ca ne spune cat de rece e societatea noastra, apoi ca asa, cu raceala asta tinem piept teroristilor si nu ne lasam impresionati, iar la sfarsit nu am mai inteles nimic.

    Tipic Hurezeanu.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult