După atentatele teroriste de la Bruxelles, lumea rămasă neatinsă în fața calculatorului și a televizorului a văzut proporțiile dezastrului și ale durerii umane într-o serie de videouri și fotografii impresionate.
Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin, vorbește despre trei dintre ele, care spun mai multe despre noi, ca societate, decât despre atacurile în sine. Într-una, o pereche de supraviețuitori se îmbrățișează lângă un om însângerat pe caldarâm.
Într-o alta, o femeie scăpată cu bine, vorbește la telefon lângă o alta, devastată, rănită, cel mai probabil grav, cu hainele smulse . În a treia, un bărbat cu servietă, îmbrăcat în haină închisă la culoare, trece pe lângă un om prăbușit.
„ Acolo am văzut un fel de imagine metaforică a lumii noastre în care există suferința și cel care trece indiferent pe lângă ea. Poate asta este și imaginea noastră, acolo unde suntem feriți de atacuri teroriste. Înregistrăm cu o emoție evidentă, prin știri, în primele ore ale oricărui atentat, la Madrid, la Londra, la Bruxelles, ceea ce li s-a întâmplat altora, după care ne vedem de treabă, că avem și noi grijile noastre. Și ne felicităm că nu am fost acolo. Aici e o imagine a rezistenței necesare, a felului în care prelucrăm la nivel colectiv, chiar inconștient, așa zisul travaliu de doliu de care vorbesc psihanaliștii și care nu trebuie să ne domine nici atunci când pierdem pe cineva în imediata apropiere în familie sau în Europa”, a spus Emil Hurezeanu, într-un interviu pentru Republica.ro ce urmează să fie publicat pe larg.
FOTO: Ketevan Kardava/Associated Press
Este adevărat, secunda în care au fost surprinse imaginile nu ne spune povestea completă a minutelor de dinainte și de după.
„Depinde ce face cel cu palton negru și cu geantă, care trece. Poate fi un salvator al unei cauze mai mari, care transportă, fantazez, acum, bineînțeles, sânge pentru alții într-un spital. Poate fi cel care a anunțat primul pompierii sau sanitarii că acolo sunt copii care au nevoie de ajutor. Sau poate fi și pietonul indiferenței absolute”, a adăugat ambasadorul României la Berlin.
FOTO: Ketevan Kardava/Associated Press
AFLĂ MAI MULT:
Dacă e marți, e Belgia. Dacă e miercuri, e România?
Bomba umană din Europa explodează în serie
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dar nu asta este problema ci faptul ca traim o realitate crunta datorita neintelegerii idealurilor,modului de viata de comportament la popoarele arabe.Niciodata dar niciodata nu vei vedea un arab ca are o activitate creativa de la muncitor indiferent domeniul si pana la inginer.Am cunoscut arabii la combinatul chimic Homs-Sirya si spun ca 5-10% daca erau interesati sa muncesca restul veneu la lucru beau ceaiul si dormeau.Arabii nu stiu ce insemna munca nu au construit nimic cu forte proprii,totul facut de altii.Altii care azi primesc rasplata bombelor ca nu i-au lasat in plata lor.Mereu se va gasii un arab gata sa aruce ceva in aer sa omoare oameni intrucat prin nemunca nu ai cum aprecia adevaratele valori materiale,spirituale.
Acum zarurile au fost aruncate de catre Mekel in gandirea ei bolnava ca va duce Germania drept "parintele arabilor" si va elimina influente SUA&CO din zona,micsorand puterea Israel in favoarea Plestinei.Calcule gresite care va costa enorm nu numai Germania ci intrega Europa.Daca noi nu ne trezim si continuam cu construirea unei moschei mamut si suntem invadati de zeci de mii de arabi,ne-am semnat singuri desfiintarea tarii,secesiune,fragmentarea in 3 zone .
Si nu-nu ma voi uita la cat de oprimati au fost. Candva-tot in istorie - au facut si lucruri marete. Dar deh, istoria e...istorie.
La scoala la care-ai fost ai invatat doar diferentele... Asemanarile se pare ca le-au invatat cei de pe "front';
Eu am folosit generalizari, tocmai pentru cei cu "scoala" mai putina- vazand ca - daca detaliez- pierd subiectul in detrimentul explicatiilor inutile;
Ca si incazul de fata: discutam despre forma si nu despre fond; Si ne abatem de la subiect; Se pare ca romanii sunt maestri in a observa forma; Asa ca nu te mai obosi....n-ai de ce...Eu nu merit atat osteneala si - din cate ma stiu- eu nu dau doi bani pe ce spun altii ( inclusiv despre mine...)- mai putin in rarisimile cazuri in care am ceva de invatat; In cazul de fata n-am.
Imi place sa cred ca dupa c a facut fotografiile a actionat in vreun fel. Cred si sper...
Prima data am crezut ca ne spune cat de rece e societatea noastra, apoi ca asa, cu raceala asta tinem piept teroristilor si nu ne lasam impresionati, iar la sfarsit nu am mai inteles nimic.
Tipic Hurezeanu.