Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Epidemia din Teleorman

O parte a județului Olt și întreg județul Teleorman sunt bântuite, acesta din urmă într-un mod înfiorător, de epidemia variolei. Alarmat de această stare nenorocită de lucruri, Serviciul Sanitar Central a pornit inspecțiuni peste inspecțiuni, și ce-a descoperit până în sfârșit? Că în județul Teleorman, mai cu seamă, de vreo 17-18 ani, niciodată nu s-a aplicat regulamentul pentru vaccinare; că rapoartele serviciului sanitar local în privința numărului vaccinărilor erau toate arbitrare și, prin urmare, fictive; că cifrele arătate, privitor la numărul copiilor vaccinați nu erau decât închipuite de către acei ce erau datori să execute vaccinarea.

Aproape 20 de ani prin urmare, nu s-au vaccinat în Teleorman nici 5% din câți se declarau de serviciul respectiv ca atare. Așa, se înțelege de la sine ce favorabil teren a găsit epidemia; firește că succesul strălucit al variolei era mai dinainte garantat de onesta activitate a serviciului medical public.

Dar, va zice cineva, oamenii prepuși la serviciul medical din localitate au fost niște criminali când au mințit astfel, căci, din neîndeplinirea datoriei lor, din minciunile oficiale cu care ascundeau acea abatere a lor, a rezultat pieirea atâtor copilași, mai fericiți poate aceia decât cei ce, scăpând de moarte, au rămas infirmi – orbi, surzi, tâmpi! Dar ar trebui o pedeapsă exemplară pentru acei ce au cauzat atâta rău! Și ce făceau, dacă nu se ocupau cu datoria lor acei oameni? Pentru ce, în ce scop au desăvârșit ei această infamie contra vieții atâtor nenorocite familii?

Până aici! Zicem noi. Cum se poate astfel acuza niște oameni nevinovați? Cum? Ce făceau? Făceau politică. Și mi se pare că aceasta este datoria cea mai de căpetenie a unui cetățean. Și înainte de a fi doctor, felcer, vaccinator, cineva e cetățean.

Se știe că Teleormanul este județul în care luptele politice sunt conduse de unii din cei mai aprigi și mai intransigenți bărbați politici. Poftim, în mijlocul unor lupte de principii, de te mai ocupă cu detalii ca acestea, salubritate, igienă, vaccinare și altele, căci se știe că spiritele politice superioare neglijează detaliile. Astfel de spirite îmbrățișează numai generalitățile și astfel sunt obligate să cultive nu vaccina, ci principiile. Principiile mai întâi! Apoi vine variola și apoi vaccina. 

Stimați Republicani, ce-ați citit sunt fragmente din articolul Principii și vaccină, publicat în ziarul Partidului Democrat Radical, Ziua, din 16 februarie 1896. Autorul lui este Ion Luca Caragiale. După cum vedeți, cu mai bine de un veac în urmă, în județul Teleorman bântuiau o epidemie de variolă și una, mult mai ucigătoare, de minciună.

În zilele noastre, epidemia de minciună pe care o descria Caragiale persistă în Teleorman și s-a răspândit, de 10 luni încoace, peste întreaga Românie.

Întrebarea este: își va face vreodată acest popor, de bunăvoie, un vaccin împotriva minciunii de partid și de stat? 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ge-ni-al!
  • Like 0
 • 30 octombrie 1938,teatru radiofonic,postul CBS,Orson Welles et co.au ramas in istorie cu dramatizarea Razboiul Lumilor.Au băgat America in"sperieţi".Invazia extratereştrilor!!!
  26 octombrie,dimineata,microbuzul care ne duce "la oras".Ascultam cu placere radioul.O melodie,o stire apoi vocea d-lui Cristian Tudor Popescu incepe sa ne spuna o poveste,o stire,un "caz",nu stiam ce sa cred,dar credeam totul,cu toata inadvertenta unui cuvant ca "inspectiuni"sau a unei exprimari usor arhaice,nu puneam nimic la indoiala!Nici tonul putin sacadat ,de stire de epoca nu m-a scos dintr-ale mele,deja mintea imi lucra in paralel cum naiba sa se poata sa avem epidemie de variola,ca in rest totul parea credibil.Bestial!Ne-a dat "cheia"abia la sfarsit.
  • Like 3
 • Paradoxul grupei albe
  Pliskova o bate pe Muguruza și pe Williams, cele două o bat pe Ostapenko.
  Ostapenko o bate pe Pliskova, deci Ostapenko ar trebui sa fie regina neîncoronata. Grupa roșie sper sa nu aibă un asemenea paradox.
  .
  • Like 0
 • „Principiile mai întâi!”

  Dacă principiile ar fi serios luate în seamă, de clasa politică a acestui popor, vaccinul oamenilor din popor ar fi inlocuit de simpla dezbatere a detaliilor. Iar dacă principiile nu sunt luate în seamă, ce le-ar mai rămâne oamenilor de făcut?

  Dar nu numai că nu sunt serios luate în seamă, ci ele, principiile, devin simple argumente pentru a masca adevărul. Care, de pildă, ar fi expus printr-o dorință meschină de legiferare a furtului! Sau printr-un șir, cât mai des și lung, de promisiuni nerealiste, lipsite de tact!
  Și aici, prin urmare, ce le-ar mai rămâne oamenilor de făcut? Pentru că tot ce nu-i, întâi, dat vieții va fi fost veșnic un interes meschin, din principiu!
  • Like 0
 • Dumneavoastra chiar vreti adevarul, sa-l rezum : Puterea absoluta in Romania nu este nici a Domnului Dragnea, nici a domnului Ponta, nici a domnilor Parlamentari nici macar a Presedintelui sau a structurilor statului sau multi-nationalelor etc ci este a reprezentantilor acestora in teritoriu, denumiti si securistii din blocurile "comunisto-democratice" care au vorbit prin si cu intermediul mass-mediei (jurnalistilor) catre occident si lumea dezvoltata prezentand varianta lor de adevar. Toti plecam de la premisa ca poporul roman este sanatos si unul lucid, adevarul prezentat de ei fiind unul cu scop veridic dar in contra-pondere vedem insa realitatea debordanta prezentata tot de acesti (cai), cu referire la jurnalisti si "gradati", in care zace Romania de dupa 89. in coace. De fapt, Romania a avansat numai in domeniul imaginii de tara "a zanelor din taramul fagaduintei" si nu a substantei calitative, constructive sau originale care inca se gaseste printre oamenii si asa putini raspanditi prin lume sau prin tara, lehamesiti de atata propaganda servita zilnic. Acum schimbam subiectul putin, domnule CTP, cu referire la un subiect mai actual, sustineati ca Facebook-ul este un domeniu interzis si malefic pentru actualele generatii si ca incalca anumite principii de etica si va pun o intrebare destul de simpla : dar situl Republica cum va pare ?.avand in vedere cele doua diferente de format si continut si prin targetul de public de care sunt reprezentate ? (ironic).....asadar rasfoiti cu incredere facebook-ul meu de la inceput si pana la sfarsit si vedeti ca mai sunt si persoane decente logate acolo : https://www.facebook.com/radorpanaitescu P.s : Sa nu aveti surprize !
  • Like 2
 • Am senzatia ca in noi romanii in tara noastra retraim mereu acelasi deja-vú sumbru care pleaca si se sfarseste cu aceeasi morala...Imi este rau si nu ma pot gandi ca peste 50 de ani cand cine stie ce rau sau nenorocire o sa mai pasca tara asta, le vom comenta plecand de la afirmatiile lasate de domnul C.T.Popescu asa cum astazi se comenteaza plecand de la afirmatiile lui Caragiale.Nu pentru ca nu sunt resurse si metodologie cu pentru ca ne vom poticni in nimicnicii politice si alte prostii.:(
  • Like 0
 • Paul check icon
  Romania traieste acum din ce a agonisit si a facut bine inainte guvernul ponta si Ciolos si din conjunctura internationala deosebit de favorabila si pe care in buna traditie mioritica o irosim cu brio. Scadenta pentru ineptiile clicii mafiote din jurul lui dragnea va veni in cativa ani - desi daca astia o tin tot asa s-ar putea sa vina si mai repede. Sper sa o plateasca tot respectivii criminali. Scriam mai demult despre reprezentantul prostilor - in sens patologic - in guvern dl. ministru daea-oaea... Observandu-l insa mai atent pe ministrul de finante, incep sa cred ca prin comparatie dl. daea-oaea e un geniu... Romania e condusa de o coalitie de mafioti si retardati. PNL-ul a absorbit pdl-ul numai in nume, impresia mea e ca in realitate pepiniera pd-l-ista care l-a generat si pe dragnea a acaparat si PNL-ul. Singurul partid votabil din Romania la ora actuala e USR pentru un singur motiv si anume pentru ca nu au mai facut politica inainte. Singurul politician care face opozitie in Romania la ora actuala este... ponta. Asta mi se pare hilar si totusi parca imi vine sa plang. Pe deasupra pamfletele semnate de Caragiale sau Eminescu acum mai bine de 100 de ani sunt la mare actualitate.
  • Like 3
 • Epidemia de variola nu poate fi ..deoarece variola a.fost eradicata ...in anul 1980..deci nu poate fi variola ...poate varicela. ..este diferența mare
  • Like 0
 • întrebați pe Nițulescu și Dragnea ...serviciul de Sănătate Publică este condus de un medic veterinar..care muncește ...mult ..dar medicul epidemiolog șef ..fost director ..se lupta cu firma personala de verificat vinzatoare ...pentru că nu corespunde politic
  • Like 0
 • Dupa mine, cresterea asta economica se aseamana cu satisfactia imediata a unui individ care ia un credit de nevoi personale. Dupa ce se vede cu banii, viata e minunata. Iti iei un bmweu cu vechime de 10 ani, o plasma, mai schimbi mobila etc.. dar apoi, vreme de 5 ani, vin ratele. Si orizontul luminos isi mai pierde din stralucire. Individul nostru, cel putin, trebuie sa-si plateasca singur datoriile. Astia din politica nu vor raspunde in niciun fel. Se vor intoarce in palatele daruite de tata-socru si se vor plimba in continuare in x5-urile donate de nepoti. Norocul nostru e ca-l avem pe dl Ponta ca principala voce a opozitiei. Nici nu stii ce sa mai faci.. sa razi, sa plangi...
  Cred ca atat timp cat vom tolera ca un directoras de primarie comunala sa castige mai mult ca un medic cu 10 ani vechime, nu meritam mai mult. Eu chiar as vrea sa ne scoata astia din UE, sa ne bagam in maretul proiect Eurasiatic, adoptati de blanda Mama Rusie si frati cu Belarusul. Asta va fi Raiul. Vorba lui K.Popper:
  "Those who promise us paradise on earth never produced anything but a hell"
  • Like 6
  • @ Neacsu Laurentiu
   "Norocul nostru e ca-l avem pe dl Ponta ca principala voce a opozitiei. Nici nu stii ce sa mai faci.. sa razi, sa plangi..."

   Este de râsu-plânsu! A ajuns Ponta să fie vocea opoziţiei... Care opoziţie?! Noi mai avem opoziţie?
   • Like 3
  • @ Dragoş Anghelache
   sincer, nu prea. Avem ce spun americanii : "lame duck" , adica ratza muta. sa-i luam la rand: PNL, de cand s-a unit cu pdl, zici ca i-a preluat toate viciile, in loc sa-i reformeze , si dupa blatul facut vara trecuta cu psd-ul pentru alegerea primarilor dintr-un singur tur ( doar un prost ar zice ca n-a fost blat) , s-au asezat pe lauri si isi papa linistiti indemnizatiile prin parlament, ( marite si cu votul lor), fara sa deranjeze cu ceva majoritatea, nici acum, cand legile mutilarii justitiei au fost depuse in parlament. Apropo, stie cineva cine mai conduce partidul? De cand a fost ales trubadurul Orban ( Ludovic, nu Leonard), parca sunt mahmuri non-stop.
   USR-ul, s-a nascut talent, si va muri speranta, tocmai ca si CDR, ApR, UFD si celelalte proiecte avortate vii. Urmat curand si de
   PMP, care sub fostul prezident zici ca are singura misiune s-o scape pe blonda de catuse, ca prin asociere sa se scape pe sine, sau macar sa se ascunda sub fusta imunitatii, ca vosganian, plumb, etc, etc.
   Deci , despre ce opozitie sa vorbim? Toti sunt o apa si un pamant, cu exceptia USR-istilor, care sunt cea mai crunta dezamagire dupa Ciorbea. Singura opozitie reala este strada, dar si ea da semne de oboseala. Cat sa tot iesi , cand ai rate de platit, copii de crescut, servici de frecventat? Ah, ca o comparatie, in '89 au iesit 10.000 de oameni in piata si a cazut un regim. Iarna asta au iesit 500.000 si i-a durut fix la un metru de varful sulii pe dragnea si tari. Si-au dat seama ca in democratie sa urlii e un drept, dar batele sunt la ei ( jandarmi, politie, armata etc), asa ca n-au de ce sa se teama de popor. Mai ales ca poporul e la fel de impotent, cum e descris si in Miorita.
   • Like 7
  • @ Istvan Toth
   Dacă poporul ar fi ca în Mioriţa, ar fi bine. Acolo moldovanul îşi lasă testamentul, dar se pregăteşte de luptă. El spune "Şi de-o fi să mor...", nu "Când oi muri". Este o mare diferenţă! În schimb, noi suntem ca în proverbul cu capul şi sabia.
   • Like 0
  • @ Dragoş Anghelache
   De unde rezulta ca se pegateste de lupta ciobanul din Miorita ? mai exact din care versuri ?
   • Like 0
  • @ Sergiu F.
   În baladă, ciobanul moldovan foloseşte condiţionalul optativ, care presupune o posibilitate, nu o certitudine: "Oiţă bârsană/ De eşti năzdrăvană,/ ŞI DE-A FI SĂ MOR/ În câmp de mohor...". Probabilitatea de a fi ucis este destul de mare (66%), el fiind unul contra doi (vrânceanul şi ungureanul fiind înarmaţi la fel ca şi moldovanul), de aceea-şi face testamentul. Ca orice alt om ce pleacă la luptă şi nu ştie dacă se va mai întoarce viu sau nu. El vrea să-şi lase lucrurile-n regulă DACĂ va pieri. Mai mult, el dă dovadă de curaj, înfruntă pericolul, vrea să tranşeze situaţia o dată pentru totdeauna, nu dă bir cu fugiţii mânându-şi turma-n altă parte.

   Dacă moldovanul s-ar fi supus sorţii şi ar fi abandonat lupta,mergând ca mielul la tăiere (aşa cum ni se tot spune), discursul acestuia ar fi fost la modul indicativ. Ex: "Oiţă bârsană/ De eşti năzdrăvană/ DUPĂ CE-O SĂ MOR/ În câmp de mohor..."

   Suntem tributari unui şablon care ni s-a întipărit mai întâi în şcoală, după care ne-am lovit de el (sau ne-a lovit) tot timpul, cu diferite ocazii, încât am ajuns să nu mai putem vedea evidenţa.
   • Like 0
  • @ Dragoş Anghelache
   Interpretarea cum ca condiţionalul optativ ar sugera pregatirea pentru lupta este pur si simplu o speculatie. Este ceea ce vrei tu sa crezi. De fapt criticii literari straini (indeosebi cei americani) dupa ce au studiat balada Miorita au fost stupefiati de lipsa de reactie, de pasivitate, de impacare cu soarta, de fatalism a ciobanului roman, ei spunand ca intr-o situatie similara americanul s-ar fi pregatit serios de lupta, chiar ar fi atacat el primul.
   Sigur ca nu neaparat ce spune un critic strain e musai the right thing, dar si interpretarea ta bazata doar pe acel condiţionalul optativ si nimic altceva in text, este cum spuneam doar o speculatie fortata.
   • Like 0
  • @ Sergiu F.
   Nu este nimic forţat. Este doar "efectul" mitului peşterii lui Platon. Vedem ce-am fost învăţaţi să vedem. Asta pentru că tot suntem în Republica... :))
   • Like 0


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult