Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Epidemia din Teleorman

O parte a județului Olt și întreg județul Teleorman sunt bântuite, acesta din urmă într-un mod înfiorător, de epidemia variolei. Alarmat de această stare nenorocită de lucruri, Serviciul Sanitar Central a pornit inspecțiuni peste inspecțiuni, și ce-a descoperit până în sfârșit? Că în județul Teleorman, mai cu seamă, de vreo 17-18 ani, niciodată nu s-a aplicat regulamentul pentru vaccinare; că rapoartele serviciului sanitar local în privința numărului vaccinărilor erau toate arbitrare și, prin urmare, fictive; că cifrele arătate, privitor la numărul copiilor vaccinați nu erau decât închipuite de către acei ce erau datori să execute vaccinarea.

Aproape 20 de ani prin urmare, nu s-au vaccinat în Teleorman nici 5% din câți se declarau de serviciul respectiv ca atare. Așa, se înțelege de la sine ce favorabil teren a găsit epidemia; firește că succesul strălucit al variolei era mai dinainte garantat de onesta activitate a serviciului medical public.

Dar, va zice cineva, oamenii prepuși la serviciul medical din localitate au fost niște criminali când au mințit astfel, căci, din neîndeplinirea datoriei lor, din minciunile oficiale cu care ascundeau acea abatere a lor, a rezultat pieirea atâtor copilași, mai fericiți poate aceia decât cei ce, scăpând de moarte, au rămas infirmi – orbi, surzi, tâmpi! Dar ar trebui o pedeapsă exemplară pentru acei ce au cauzat atâta rău! Și ce făceau, dacă nu se ocupau cu datoria lor acei oameni? Pentru ce, în ce scop au desăvârșit ei această infamie contra vieții atâtor nenorocite familii?

Până aici! Zicem noi. Cum se poate astfel acuza niște oameni nevinovați? Cum? Ce făceau? Făceau politică. Și mi se pare că aceasta este datoria cea mai de căpetenie a unui cetățean. Și înainte de a fi doctor, felcer, vaccinator, cineva e cetățean.

Se știe că Teleormanul este județul în care luptele politice sunt conduse de unii din cei mai aprigi și mai intransigenți bărbați politici. Poftim, în mijlocul unor lupte de principii, de te mai ocupă cu detalii ca acestea, salubritate, igienă, vaccinare și altele, căci se știe că spiritele politice superioare neglijează detaliile. Astfel de spirite îmbrățișează numai generalitățile și astfel sunt obligate să cultive nu vaccina, ci principiile. Principiile mai întâi! Apoi vine variola și apoi vaccina. 

Stimați Republicani, ce-ați citit sunt fragmente din articolul Principii și vaccină, publicat în ziarul Partidului Democrat Radical, Ziua, din 16 februarie 1896. Autorul lui este Ion Luca Caragiale. După cum vedeți, cu mai bine de un veac în urmă, în județul Teleorman bântuiau o epidemie de variolă și una, mult mai ucigătoare, de minciună.

În zilele noastre, epidemia de minciună pe care o descria Caragiale persistă în Teleorman și s-a răspândit, de 10 luni încoace, peste întreaga Românie.

Întrebarea este: își va face vreodată acest popor, de bunăvoie, un vaccin împotriva minciunii de partid și de stat? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Imagine Micul Geniu

„În acel moment, tânărul din familie, un băiat de 17 ani, ne-a spus cu voce joasă: „Știți… am 17 ani și până acum nu am văzut niciodată cum arată lumina în casa mea.”

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Grădina Dedesign

Atunci când locuiești la casă sau ai acces la o curte ori o terasă, ai deja o resursă valoroasă pe care mulți o invidiază: un spațiu sub cerul liber, care poate deveni o adevărată extensie a casei tale. Dar cum îl transformi într-un loc în care să te simți cu adevărat bine, să-ți încarci bateriile și să te bucuri de vară așa cum ai face-o într-o stațiune cochetă? Răspunsul stă în câteva alegeri inspirate de design, un pic de planificare și mai ales, în dorința de a crea o atmosferă care să-ți semene.

Citește mai mult

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult