Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Este reală această imagine cu serverele din interiorul CNAS? Răspunsul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate

Vineri, sistemul cardului de sănătate s-a blocat din nou, la doar după câteva zile de când a fost din nou indisponibil.

La începutul săptămânii, au apărut în spațiul public imagini cu un data center care sigur a avut cândva, demult, zile mai bune, despre care se scria că aparține Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. 

„Din când în când, sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) se blochează. (...) Filmul de mai jos arată starea jalnică în care arată datacenter-ul Casei de Sănătate. Echipamentele în care s-au băgat banii ăia mulți. Echipamentele care se blochează. E făcut de un anonim, care s-a enervat. Noi doar îl distribuim mai departe, ceea ce vă invităm și pe voi să faceți”, scria pe pagina pe Facebook la Colțul Străzii, care posta și un film cu imaginile.

L-am întrebat pe Augustus Costache, purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate dacă imaginile au fost filmate în interiorul CNAS.

„Imaginile sunt din interiorul CNAS, dar sunt niște servere vechi, sparte, nu pe ele este sistemul care asigură funcționarea cardului național de sănătate. Acesta este la Serviciul de Telecomunicații Speciale. Data center-ul de la STS arată foarte bine. Ce ați văzut dvs. sunt niște servere vechi, și eu pot să filmeze în debaraua dvs. și să zic că așa arată casa dvs”, a declarat Costache pentru Republica.ro

Săptămâna aceasta sistemul cardului de sănătate a fost blocat de două ori, după ce în urmă cu trei săptămâni cardul a fost blocat mai bine de patru zile. 

Sistemul cardului de Sănătate a costat aproape 20 de milioane de euro și a fost implementat de asocierea HP Romania și Novensys Corporation, subcontractant fiind SIVECO România. Ulterior, contracte de mentenanță în valoare de cinci milioane de euro au fost atribuite prin licitație firmei Teamnet, fondate de Sebastian Ghiță. Licitația a fost contestată de Hewlett-Packard Romania (HP) și European Funds Invest. 

CNAS a câștigat procesul cu acestea la sfârșitul lui septembrie, iar contractele cu Teamnet sunt pe cale să fie semnate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Cardul de sănătate, în principiu o idee foarte bună, a fost dezvoltat cu IT-iști numiți politic, cu echipament neperformant și s-a obținut o chestie care mai mult încurcă cetățeanul decât îl ajută. Pe un anumit tip de cetățean, adică pe mine sau pe dumneavoastră! Pe cetățenii din tagma unui ghiță, ponta, etc, etc, cardul de sănătate i-a ajutat foarte mult! Să sperăm că le va sta și`n gât! Doamne ajută!
    • Like 0
  • Ce se va întâmpla dacă pe același sistem și cu aceleași firme de casă se dorește funcționarea caselor de marcat fiscale. Din ianuarie 2015, acest sistem trebuia să funcționeze, la dorința lui Teodorovici cel cu experimentul „bacșiș”, experimentare căzută din cele „pățite” de Ghiță și Siveco.
    • Like 0
  • CINE NU VREA SA FUNCȚIONEZE CARDUL ??? MEDICI CARE FĂCEAU REȚETE SUBVENȚIONATE CARE AJUNGEAU ÎN LANȚURILE FARMACEUTICE AGREATE DE IEI !
    • Like 0
  • check icon
    Este INCREDIBIL și INCALIFICABIL! La banii investiți, cei culpabili ar trebui arși pe rug în piața publică.
    • Like 1
  • "Data center-ul de la STS arată foarte bine."
    Eppur non si muove...
    • Like 0
  • Toate aceste informații ar trebui să fie publice. De la echipamentele IT, până la toate softurile contractate, care ar trebui să fie open-source. Dar am senzația că statul nici măcar nu are codul sursă de la toate aceste sisteme...
    • Like 1
  • Nu e debara- se vede la stecher lumina aprinsa, deci toate acele cabluri functioneaza.
    • Like 1
  • check icon
    Evident, nu pot ști dacă sunt ori nu reale imaginile, dar ȘTIU că, în multe instituții publice, improvizația și neglijența sînt uzuale, ca atare nu m-aș mira prea tare dacă aș ști că sînt reale. Indiferent dacă sînt ori ba, un lucru e cert: cardul de sănătate (ca idee corect, liniștiți-vă, nu sînt împotriva lui, nu săriți la beregată), a fost prost implementat, cu funcții incomplete și cu un soft prost scris.
    • Like 1
  • Ca să mă asigur că am înțeles corect: toată „soluția” a fost implementată de un conglomerat de firme cu echipe supradimensionate și incompetente, cu un număr atât de mare de angajați menit doar să faciliteze „negocierea” unor sume astronomice , iar mentenanța a fost pasată către Teamnet. Acum, CNSAS e pe cale să semneze mai departe contracte tot cu Teamnet?! Oameni buni, firma aceea este un fiasco, o insultă și o batjocură la adresa tuturor celor ce lucrează in domeniul IT și au un scop total opus „palmării” banilor de la stat pentru programe implementate prost, în sictir, între 10 postări pe Facebook și 7 pauze de țigară/cafea a câte 20-25 minute...
    • Like 1
    • @ Dragos Iorgulescu
      MihaiSt check icon
      "Solutia" este de fapt un sistem subdimensionat inca din stadiul de proiect, in care cel mai adesea apar componente ieftine, chiar daca de facturat s-au facturat echipemente de calitate. Nu exista proceduri de diagnostic si nici de raportare a erorilor si problemelor, asa ca toate carpelile se fac in stilul "merge-merge pan' se rupe". Mai mult, pentru acest sistem (si pentru multe altele similare care "deservesc" statul, dar care sunt mai putin vizibile) nu exista o documentatie corespunzatoare, iar cei care se ocupa de el practica un santaj ieftin ("Vrei sa stii diagrama retelei ? Plateste !"). Cam asta e tot.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult