Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

După o nouă blocare a cardului de sănătate, un medic de familie răbufnește: „Se face economie pe spinarea oamenilor care nu-și pot lua medicamente”

Marți dimineață, cardul de sănătate s-a blocat din nou, după ce în urmă cu trei săptămâni cardul a fost blocat mai bine de patru zile. Însă și atunci când sistemul informatic care asigură funcționarea cardurilor de sănătate merge, merge de parcă stă, spun medicii.

„Acest card este o bătaie de joc națională! Marți dimineață n-a mers iar, dar și când funcționează, funcționează foarte prost, foarte încet, nu se validează”, răbufnește medicul de familie Andrei Anastasiu, care, atunci când pică sistemul informatic, are o coadă de 20 de oameni la ușă.

Sistemul cardului de Sănătate a costat aproape 20 de milioane de euro și a fost implementat de asocierea HP Romania și Novensys Corporation, subcontractant fiind SIVECO România. Ulterior, contracte de mentenanță în valoare de cinci milioane de euro au fost atribuite prin licitație firmei Teamnet, fondate de Sebastian Ghiță. Licitația a fost contestată de Hewlett-Packard Romania (HP) și European Funds Invest. CNAS a câștigat procesul cu acestea la sfârșitul lui septembrie, iar contractele cu Teamnet sunt pe cale să fie semnate.

„Suntem în faza de negociere cu Teamnet, Nu știu cât vor dura negocierile, nu pot să vă dau o estimare precisă. Nu vrem să semnăm orice sub presiune”, a declarat pentru Republica.ro Augustus Costache, purtătorul de cuvânt al CNAS. Acesta recunoaște că este o problemă cu sistemul care asigură funcționarea cardului de sănătate. „Noi nu am negat că este o problemă. După ce va fi semnat contractul cu firma de mentenanță, va dura probabil în jur de 30 de zile ca să ia sistemul în primire. Apoi vom putea să-i tragem la răspundere”, spune Costache. Deocamdată de sistem se ocupă IT-iștii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Un departament care numără în jur de 30 de oameni, dintre care cel puțin 10 sunt detașați, potrivit spuselor lui Costache la casele din teritoriu. Rămân 20, dintre care o parte se ocupă de mentenanța sistemului informatic ce asigură funcționarea cardului de sănătate. 

Sandra Alexiu, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei, avea marți dimineață peste 20 de oameni la ușă, care veniseră să-și ia trimiterile pentru analizele de laborator. E început de lună, iar plafoanele pentru analize decontate de stat se termină foarte repede.

„Acest card a fost făcut să funcționeze online. Ulterior, softiștii CNAS au făcut, în urma deselor disfuncționalități, o cârpeală astfel încât sistemul să funcționeze și offline”, povestește Sandra Alexiu. 

„Astăzi nu a mers nici măcar offline. Nu se înregistra semnătura, asta însemna că dacă dau rețete le plătesc din buzunar, dacă dau trimiteri plătesc orice decurge din această trimitere din buzunar. A fost făcută o nouă modificare în lege care să ne permită să lucrăm fără card dacă sistemul nu funcționează. Doar că de la ora 9 la 11, CNAS nu a dat comunicat oficial că sistemul nu funcționează și nu am știut dacă e valabilă derogarea. Am trimis oamenii acasă”, spune medicul. Pare complicat de înțeles? Chiar este. „Un soft ar trebui să ne ușureze munca, nu să ne-o îngreuneze. Nu ar trebui să fie atât de complicat. Eu introduc și scot cardul în cititor de 25 de ori pe zi, câți pacienți pot să am. Mereu sunt probleme”, spune Sandra Alexiu.

Îl întrebăm pe Augustus Costache despre situația descrisă de doctorița Alexiu, despre faptul că sistemul nu a funcționat offline. „Însemnă că e o problemă la cititorul dânsei de carduri. Dacă dumneavoastră nu va merge stickul care intră în calculator nu e vina rețelei”, susține acesta.

Medicul de familie Andrei Anastasiu vorbește despre felul în care îi afectează aceste defecțiuni pe pacienți. „Sunt oameni care nu-și mai pot face rețetele și sunt dependenți de reducerea aceea de la stat. Se face economie pe spinarea oamenilor care nu-și pot lua medicamente”, spune el. 

Rău cu rău, dar mai rău, continuă el. Pentru că să te ferească Sfântul să îți pierzi vreodată cardul.

O pacientă de-ale sale care a pățit acest lucru, a trebuit să facă cerere, să ia o adeverință înlocuitoare pe două luni, apoi un nou card cu care a venit din nou la medicul de familie. „Doar că noul card nu funcționa, așa că trebuie iar drumuri, iar adeverință valabilă două luni și vorbim de oameni în vârstă”, se revoltă medicul Anastasiu. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Poate ca este off topic dar incercati sa solicitati cardul european de sanatate: vi se cere de catre CNAS (Prahova in cazul meu) sa dovediti ca sunteti asigurat. Daca m-as fi dus la Posta Romana poate ca ei aveau nevoie de o asa dovada, dar la CNAS sa ti se ceara sa dovedesti ca esti asigurat! Nu va mirati, la fisc vi se cere copoie Xerox dupa un act emis de ei in aceeasi zi iar la starea civila vi se cere copie dupa certificatul de nastere emis de, ghici, chiar starea civila. Asa ca chestiile astea cu cardul de sanatate care sunt muuuult mai complicate nu au cum sa le iasa din prima.
    • Like 1
  • Inca o " realizare " grandiosa a bunilor romani" , Ponta Victor Viorel si Sebi Ghita ( dupa autostrada mesterului Ponta , aia de s-a surpat dupa o luna ) pt fraieri platitori de taxe ai acestei tari , in special pt aia de-i vor la butoane inca 4 ani , aia care au alergie la Julien si Werner .
    • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult