Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

După o nouă blocare a cardului de sănătate, un medic de familie răbufnește: „Se face economie pe spinarea oamenilor care nu-și pot lua medicamente”

Marți dimineață, cardul de sănătate s-a blocat din nou, după ce în urmă cu trei săptămâni cardul a fost blocat mai bine de patru zile. Însă și atunci când sistemul informatic care asigură funcționarea cardurilor de sănătate merge, merge de parcă stă, spun medicii.

„Acest card este o bătaie de joc națională! Marți dimineață n-a mers iar, dar și când funcționează, funcționează foarte prost, foarte încet, nu se validează”, răbufnește medicul de familie Andrei Anastasiu, care, atunci când pică sistemul informatic, are o coadă de 20 de oameni la ușă.

Sistemul cardului de Sănătate a costat aproape 20 de milioane de euro și a fost implementat de asocierea HP Romania și Novensys Corporation, subcontractant fiind SIVECO România. Ulterior, contracte de mentenanță în valoare de cinci milioane de euro au fost atribuite prin licitație firmei Teamnet, fondate de Sebastian Ghiță. Licitația a fost contestată de Hewlett-Packard Romania (HP) și European Funds Invest. CNAS a câștigat procesul cu acestea la sfârșitul lui septembrie, iar contractele cu Teamnet sunt pe cale să fie semnate.

„Suntem în faza de negociere cu Teamnet, Nu știu cât vor dura negocierile, nu pot să vă dau o estimare precisă. Nu vrem să semnăm orice sub presiune”, a declarat pentru Republica.ro Augustus Costache, purtătorul de cuvânt al CNAS. Acesta recunoaște că este o problemă cu sistemul care asigură funcționarea cardului de sănătate. „Noi nu am negat că este o problemă. După ce va fi semnat contractul cu firma de mentenanță, va dura probabil în jur de 30 de zile ca să ia sistemul în primire. Apoi vom putea să-i tragem la răspundere”, spune Costache. Deocamdată de sistem se ocupă IT-iștii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Un departament care numără în jur de 30 de oameni, dintre care cel puțin 10 sunt detașați, potrivit spuselor lui Costache la casele din teritoriu. Rămân 20, dintre care o parte se ocupă de mentenanța sistemului informatic ce asigură funcționarea cardului de sănătate. 

Sandra Alexiu, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei, avea marți dimineață peste 20 de oameni la ușă, care veniseră să-și ia trimiterile pentru analizele de laborator. E început de lună, iar plafoanele pentru analize decontate de stat se termină foarte repede.

„Acest card a fost făcut să funcționeze online. Ulterior, softiștii CNAS au făcut, în urma deselor disfuncționalități, o cârpeală astfel încât sistemul să funcționeze și offline”, povestește Sandra Alexiu. 

„Astăzi nu a mers nici măcar offline. Nu se înregistra semnătura, asta însemna că dacă dau rețete le plătesc din buzunar, dacă dau trimiteri plătesc orice decurge din această trimitere din buzunar. A fost făcută o nouă modificare în lege care să ne permită să lucrăm fără card dacă sistemul nu funcționează. Doar că de la ora 9 la 11, CNAS nu a dat comunicat oficial că sistemul nu funcționează și nu am știut dacă e valabilă derogarea. Am trimis oamenii acasă”, spune medicul. Pare complicat de înțeles? Chiar este. „Un soft ar trebui să ne ușureze munca, nu să ne-o îngreuneze. Nu ar trebui să fie atât de complicat. Eu introduc și scot cardul în cititor de 25 de ori pe zi, câți pacienți pot să am. Mereu sunt probleme”, spune Sandra Alexiu.

Îl întrebăm pe Augustus Costache despre situația descrisă de doctorița Alexiu, despre faptul că sistemul nu a funcționat offline. „Însemnă că e o problemă la cititorul dânsei de carduri. Dacă dumneavoastră nu va merge stickul care intră în calculator nu e vina rețelei”, susține acesta.

Medicul de familie Andrei Anastasiu vorbește despre felul în care îi afectează aceste defecțiuni pe pacienți. „Sunt oameni care nu-și mai pot face rețetele și sunt dependenți de reducerea aceea de la stat. Se face economie pe spinarea oamenilor care nu-și pot lua medicamente”, spune el. 

Rău cu rău, dar mai rău, continuă el. Pentru că să te ferească Sfântul să îți pierzi vreodată cardul.

O pacientă de-ale sale care a pățit acest lucru, a trebuit să facă cerere, să ia o adeverință înlocuitoare pe două luni, apoi un nou card cu care a venit din nou la medicul de familie. „Doar că noul card nu funcționa, așa că trebuie iar drumuri, iar adeverință valabilă două luni și vorbim de oameni în vârstă”, se revoltă medicul Anastasiu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Poate ca este off topic dar incercati sa solicitati cardul european de sanatate: vi se cere de catre CNAS (Prahova in cazul meu) sa dovediti ca sunteti asigurat. Daca m-as fi dus la Posta Romana poate ca ei aveau nevoie de o asa dovada, dar la CNAS sa ti se ceara sa dovedesti ca esti asigurat! Nu va mirati, la fisc vi se cere copoie Xerox dupa un act emis de ei in aceeasi zi iar la starea civila vi se cere copie dupa certificatul de nastere emis de, ghici, chiar starea civila. Asa ca chestiile astea cu cardul de sanatate care sunt muuuult mai complicate nu au cum sa le iasa din prima.
    • Like 1
  • Inca o " realizare " grandiosa a bunilor romani" , Ponta Victor Viorel si Sebi Ghita ( dupa autostrada mesterului Ponta , aia de s-a surpat dupa o luna ) pt fraieri platitori de taxe ai acestei tari , in special pt aia de-i vor la butoane inca 4 ani , aia care au alergie la Julien si Werner .
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult