Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Eugen Teodorovici anunță Codul Fiscal cu două săptămâni înainte de finalul anului: „taxa pe lăcomie” aplicată băncilor, suprataxarea companiilor din energie și telecom, pilonul II de pensii devine opțional după 5 ani

Eugen Orlando Teodorovici - FB

​Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a prezentat marți seara modificările la Codul Fiscal, urmând ca acestea să intre în vigoare de anul viitor. 

Executivul va introduce „taxa pe lăcomie” pentru băncile comerciale, despre care Teodorovici a spus că este o măsură „care să protejeze românul”. 

Ministrul a prezentat succint o listă lungă de măsuri fiscal-bugetare și a precizat că acestea vor fi detaliate în perioada următoare de miniștrii din Guvern.

Referindu-se la „taxa pe lăcomie” care va viza sistemul bancar, Eugen Teodorovici a spus că profitul acestora este „printre cele mai mari la nivel european”, iar „diferența dintre dobânda la depozite și la credite reprezintă pentru bănci un profit”. 

„Putem și noi, ca Guvern, să aplicăm niște măsuri”, a continuat el.

Ministrul a explicat că taxa va fi zero dacă nivelul mediu al ROBOR la 3 şi 6 luni rămâne la 1,5% sau mai mic. Taxa va fi 0,2%, dacă media nivelului ROBOR la 3 şi 6 luni este cuprinsă între 1,5 şi 2% şi va creşte la 0,4%, dacă media ROBOR este între 2 – 2,5%, inclusiv.

Taxa va creşte la 0,6% dacă media ROBOR este între 2,5- 3% şi la 0,9%, dacă Robor este între 3- 3,5%. Dacă media trimestrială ROBOR depăşeşte cu peste 2 puncte procentuale pragul de referinţă, taxa de 0,9 % creşte progresiv cu câte 0,3 puncte procentuale la fiecare depăşire de 0,5 puncte procentual.

„În funcție de lăcomia băncilor, vom vedea impactul acestei măsuri”, a subliniat Teodorovici.

Impactul poate fi între 0 lei și 3 miliarde de lei, depinde comportamentul băncilor. Aceste taxe reprezintă efectul unui comportament incorent al băncilor, companiilor din energie, telecom, a spus ministrul.

În Codul Fiscal va fi prevăzut și un plafon în cazul prețului la gaze naturale. 

„Din păcate comportamentul unor companii arată un dispreț față de ce înseamnă economia din România. Asa că se propune o limitare de 68 de lei megawatt/oră pentru trei ani de zile”, a mai anunțat ministrul.

O altă măsură prezentată de ministrul Finanțelor se referă la Pilonul II de pensii. „Aici s-a vorbit despre situații care ar trebui să fie subiecte de schimbare: se poate investi de fondurile de pensii în parteneriat public privat. Comisionul de administrare va scădea la 1%”, a explicat Teodorovici. El a spus că după cinci ani de cotizaţie persoanele pot depune o cerere să-şi retragă banii, plătind un comision de 2%.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ada check icon
    Daca tot se va aplica "taxa pe lacomie" atunci poate ar fii bine ca aceasta taxa sa se extinda : spre exemplu la BOR, celor care au salarii imense ( enorme ), celor cu pensii enorme, etc.
    • Like 3
    • @ Ada
      raimond check icon
      Corect, iar peste taxa de lacomie as pune si taxa pe nesimtire. Tot ii trag unii cu "dreptul castigat" care cica nu mai poate fi luat. Uite ca poate: punem taxa pe salarii si pensii nesimtite de 90% peste un anumit prag decent. Iar pentru mediul privat n-ar fi asta o problema, cei ce vor sau pot sa castige foarte mult au alte modalitati, nu salariul.
      • Like 3
    • @ raimond
      Ada check icon
      Ce de idei i-am dat d-lui minstru !
      Uite ce usor se poate conduce o tara ! Si asta e numai la minsterul finantelor.
      • Like 0
  • raimond check icon
    Tu ca guvern faci prapad, duci inflatia sus - da, din cauza politicilor tale s-a dus inflatia - iar apoi vii si zici ca bancile sunt lacome ca isi ajusteaza si ele dobanzile dupa inflatie... Daca chiar voiau sa puna o taxa pe lacomie, pai atunci puteau sa taxeze diferenta intre dobanzile la credite si cele la depozite.
    • Like 5
    • @ raimond
      Ada check icon
      Perfect adevarat.
      • Like 0
  • Oamenii astia, de fapt omu, ca e Valcov, ca el e cu ingineriile financiare, nu inteleg ca orice interventie in piata a statului duce la probleme care se propaga in toata economia si genereaza distorsiuni. Mai ales cand le faci brusc cu ura si dusmanie. Plus ca firmele vor gasi mereu solutii orice ar face statul mergand pana la a pune scaunele pe mese si inchis lumina. Imi inchipui ce forfota si ce injuraturi sunt pe holurile BNR care se chinuie sa tina sistemul bancar in echilibru de atata vreme dupa ce de la guvern au venit numai dude. Mai ramane sa stabileasca si cursu prin OUG si cred ca ne intoarcem in timp de tot. Si nu mai dureaza mult :) deja cred ca e un draft pe undeva si pentru curs.
    • Like 1
  • Dacă ar fi măcar așa...
    Dar....desigur....mi s-a adus va taxa CE?....de fapt.
    Clienții, lor li se va transfera tot.
    Doar nu ne închipuim că un gigel cu un milon de eurroyii datorie LA BĂNCI, dorește altceva decât pasarea ei la niște fraieri.
    Ori fraierii băncilor sunt cine?
    Popouneții care iau credit, păi cine?
    • Like 0
    • @ Valerian Arcturian
      dalex check icon
      Scrie in Romana nu in Pasareasca !
      • Like 0
  • karla check icon
    Lacomie te halesc! Economist de economist Teodorovici. Specialistul nostru in taxe de protectie.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult