Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a prezentat marți seara modificările la Codul Fiscal, urmând ca acestea să intre în vigoare de anul viitor.
Executivul va introduce „taxa pe lăcomie” pentru băncile comerciale, despre care Teodorovici a spus că este o măsură „care să protejeze românul”.
Ministrul a prezentat succint o listă lungă de măsuri fiscal-bugetare și a precizat că acestea vor fi detaliate în perioada următoare de miniștrii din Guvern.
Referindu-se la „taxa pe lăcomie” care va viza sistemul bancar, Eugen Teodorovici a spus că profitul acestora este „printre cele mai mari la nivel european”, iar „diferența dintre dobânda la depozite și la credite reprezintă pentru bănci un profit”.
„Putem și noi, ca Guvern, să aplicăm niște măsuri”, a continuat el.
Ministrul a explicat că taxa va fi zero dacă nivelul mediu al ROBOR la 3 şi 6 luni rămâne la 1,5% sau mai mic. Taxa va fi 0,2%, dacă media nivelului ROBOR la 3 şi 6 luni este cuprinsă între 1,5 şi 2% şi va creşte la 0,4%, dacă media ROBOR este între 2 – 2,5%, inclusiv.
Taxa va creşte la 0,6% dacă media ROBOR este între 2,5- 3% şi la 0,9%, dacă Robor este între 3- 3,5%. Dacă media trimestrială ROBOR depăşeşte cu peste 2 puncte procentuale pragul de referinţă, taxa de 0,9 % creşte progresiv cu câte 0,3 puncte procentuale la fiecare depăşire de 0,5 puncte procentual.
„În funcție de lăcomia băncilor, vom vedea impactul acestei măsuri”, a subliniat Teodorovici.
Impactul poate fi între 0 lei și 3 miliarde de lei, depinde comportamentul băncilor. Aceste taxe reprezintă efectul unui comportament incorent al băncilor, companiilor din energie, telecom, a spus ministrul.
În Codul Fiscal va fi prevăzut și un plafon în cazul prețului la gaze naturale.
„Din păcate comportamentul unor companii arată un dispreț față de ce înseamnă economia din România. Asa că se propune o limitare de 68 de lei megawatt/oră pentru trei ani de zile”, a mai anunțat ministrul.
O altă măsură prezentată de ministrul Finanțelor se referă la Pilonul II de pensii. „Aici s-a vorbit despre situații care ar trebui să fie subiecte de schimbare: se poate investi de fondurile de pensii în parteneriat public privat. Comisionul de administrare va scădea la 1%”, a explicat Teodorovici. El a spus că după cinci ani de cotizaţie persoanele pot depune o cerere să-şi retragă banii, plătind un comision de 2%.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Uite ce usor se poate conduce o tara ! Si asta e numai la minsterul finantelor.
Dar....desigur....mi s-a adus va taxa CE?....de fapt.
Clienții, lor li se va transfera tot.
Doar nu ne închipuim că un gigel cu un milon de eurroyii datorie LA BĂNCI, dorește altceva decât pasarea ei la niște fraieri.
Ori fraierii băncilor sunt cine?
Popouneții care iau credit, păi cine?