Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Evanghelia după Maria. Schimbarea la față

Cu 6-2, 6-1 pierdea la Wuhan, cu o săptămână în urmă, Simona Halep în fața Dariei Kasatkina. Acum, la Beijing, Simona a câștigat, tot la Kasatkina, cu 6-2, 6-1. De ce?

Pentru că Daria Kasatkina a rămas aceeași, Simona Halep nu. În meciul cu Sharapova, pe care l-am considerat evanghelie, adică veste bună, cel mai important pentru cariera ei, în mintea Simonei s-a spart o barieră. Acum își dă drumul, își dă voie să atace, să încerce să facă ea punctul, atunci când are ocazia, cu lovitură decisivă, nu așteptând greșeala mai mult sau mai puțin neforțată a adversarei.

Raportul loviturilor câștigătoare Halep-Kasatkina spune totul: 19-6.

Mai mult, această atitudine agresivă a Simonei a stresat-o pe rusoaică, în disperare de cauză ea încercând să răspundă cu contraatacuri, joc care nu îi este familiar și care a dus-o, spre finalul meciului, în degringoladă.

Important de notat și că aceste dese accente ofensive, cu inițiativa schimbării de direcție a loviturii, cu contre-pied-uri în care a pus-o pe Kasatkina, au „ascuns”, au compensat serviciul Simonei, care n-a mai funcționat atât de bine ca în fața Sharapovei.

Ca să ajungi nr. 1 mondial trebuie, n-am o expresie mai potrivită, să „ai față”. Până acum, cu jocul de regularitate, menit să provoace greșeala adversarei, Simona dădea impresia, chiar și la victorii mari, că îi lipsește ceva. Evanghelia după Maria ne arată schimbarea la față a Simonei. Această altă Simona cred că nu-i va mai da voie unei Ostapenko să-i „fure” victoria, de va fi s-o întâlnească în semifinală. 

Îți recomandăm

Dar sper să nu fie așa. Pentru că talentata Sorana Cîrstea, o atacantă de rasă, a arătat în meciul câștigat la fostul nr. 1 Karolína Plíšková că are și o perioadă psihică bună, fără căderile care au împiedicat-o de atâtea ori să ajungă mai sus în ierarhia mondială.

Cu „plesnitoarea” Ostapenko va fi un meci de contre tari, ca între doi boxeri fără gardă, în care Sorana are șansele ei.

O semifinală Simona-Sorana într-unul din cele 4 turnee Premier Mandatory ar fi deja o mare victorie pentru România.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult