Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Examen de vot

Nici n-am apucat bine să zic că nu oricine ar trebui să aibă drept de vot, că s-au și făcut auzite strigături despre „discriminare”.

Nu am intenția să discriminez pe nimeni. Dar spun așa: la 18 ani primești dreptul să votezi. Nu la 14, când ți se dă automat buletinul de identitate.

La majorat, deci, ești cetățean al țării, cu drepturi depline, pe care le poți păstra câtă vreme nu renunți la cetățenie. Dar dreptul la vot nu ar trebui acordat de la sine.

Votul este universal. Curat universal, dar, prin lege, nu le este permis să voteze tinerilor sub 18 ani. De ce? Deoarece se consideră că nu sunt suficient de maturizați pentru acest act deloc simplu, cu efect covârșitor pentru viitorul țării. 

Votul fiecărui cetățean trebuie privit individual, ca și cum toate celelalte milioane de voturi nu ar exista, și soarta noastră, a tuturor, ar depinde de acel unic vot.

Și atunci, dacă maturitatea este criteriul de excludere a celor sub 18 ani, acesta nu ar trebui verificat? Simplul fapt că ai 18 ani nu garantează că ești matur și responsabil. Prin urmare, ar fi nevoie de un examen. Dar acest examen există și se dă taman la 18 ani.

Se numește bacalaureat. Cu decenii în urmă, purta numele de examen de maturitate.

Accesul la vot nu este deloc îngrădit astfel. Oricine are nu numai dreptul, oferit de stat, dar și obligația educației. Învățământul preuniversitar în România este gratuit. (Cazul extrem al familiilor prea sărace pentru a-și ține copiii la școală trebuie rezolvat oricum prin ajutor social, fără legătură cu procesul electoral). Cine vrea să meargă la școală, și să învețe, ia bacalaureatul și poate să susțină un examen de admitere la o facultate. Și să-și depună votul în urnă.

Cine nu, nu. Poate trăi liniștit în continuare, cum crede de cuviință. Dar nu i se dă dreptul să participe la decizia națională.

Firește, și examenul de bacalaureat ar trebui modificat în astfel de condiții, ca să probeze și alte cunoștințe decât cele de română, matematică, istorie sau biologie.

În felul acesta s-ar naște o speranță că votul va fi mai degrabă produsul rațiunii decât al rației – de grătar, mici, bere și muștar.

O certitudine în acest sens, însă, n-am avea nici dacă li s-ar da dreptul să voteze numai celor care au doctorat...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mike check icon
  Cu alegerile eu procedez cam asa: Mi-am exercitat dreptul de vot la toate alegerile de dupa '89 si, cu exceptia celor din 1990 (trebuie sa recunosc), am votat si voi vota si de acum inainte cu cel mai slab cotat. Daca vreo 50-70 % dintre participantii la vot ar face la fel s-ar trezi BEC-ul (si favoritii) cu o maaaare surpriza. Ce ziceti ?
  • Like 0
 • Poate ca ar fi bine sa luam in considerare limitarea drepturilor de vot pentru asistatii social si pentru analfabeti, nu pentru cei care nu au obtinut diploma de bacalaureat. Dar cei care nu au dat pe la scoala si nu stiu sa scrie si sa citeasca, alaturi de asistatii sociali care refuza ofertele de munca, oricare ar fi ele, reprezinta marea masa manipulata.
  • Like 0
 • Am ascultat abia astazi un scurt interviu in emisiunea lui Moise Guran avand ca subiect votul si maniera de exercitare a lui. Sunt in continuare uimit de graba unora de a combate o idee, fara macar sa incerce sa-i inteleaga continutul. Apropo de subiect, votul cu bacalaureat, ideea nu este noua si nicidecum nepotrivita. Putem considera votul conditionat de educatie, de carte de munca (implicit impozite platite), de ambele, pana la urma concluzia este ca votul ar trebui sa fie valorizat intr-un fel. Ideea de democratie cu lideri alesi prin vot responsabilizeaza enorm fiecare individ care pune o stampila pe un buletin de vot. Asta nu pentru ca ar putea alege o persoana nepotrivita ci pentru ca face alegerea si pentri ceilalti. Ideea mea de vot, ramane o idee ca si cea a domnului Popescu, este chiar mai rigida. Drept de vot functie de nivelul de educatie, de contract de munca (mi se pare normal sa poti stabili viitorul tarii doar daca vei contribui la el), functie de sanatate (mintala) si nu in ultimul rand (aici imi voi umple frigiderul) functie de varsta. Da, de varsta. Pensionarii nu ar vota pe aceleasi liste. Ar avea liste separate pentru alegerea unor reprezentanti ai lor in parlament. Nu gasesc normal ca influenta celor ce nu mai participa activ economic intr-o tara sa amprenteze atat de drastic viata celor ce sustin momentul. Si nu ma considerati lipsit de respect fata de oamenii in varsta, ma apropii cu pasi repezi de momentul in care si eu as fi in categorie, mi se pare insa lipsit de respect sa-i incurci pe cei care iti platesc pensia. E o idee, buna, rea, o idee. Din ce in ce mai limpede este insa ca democratia in forma si definitia ei actuala devine periculoasa.
  • Like 0
 • Nu. Si prostii traiesc in tara asta, iar daca noi astia destepti cu bacalaureat nu suntem in stare sa educam prostii sa voteze cu discernamant, meritam ce avem. Consecinta sistemului propus de CTP e marginalizarea saracilor, pentru ca acolo sunt probleme de educatie. Adica le iei saracilor vocea, le iei o unealta de a le face viata mai buna. Si e o utopie, statul e un manager prost, nu am incredere sa-i ofer puterea de a interzice dreptul de vot pe niste criterii ce pot fi usor manipulate intr-un sens sau altul. In teorie si comunismul era misto.
  • Like 0
 • De multi ani am imaginat o utopie: Intre 3 și 5 ani de "dictatura școlară" Ani în care guvernarea sa fie strict tehnica; o parte a populației care are o educație, sa fie obligata sa predea la cursuri serale: Istorie, drept, (nivel elementar) constituția , LIMBA ROMANA, elemente de educație civica (fără o culoare politica oarecare), elemente de economie și banking. La final, un examen național (nu greu) care sa aibă ca miza cartea de alegător........Nu caut sa fac o națiune de profesori universitari ci un electorat conștient. NU E FOARTE UTOPIC: In SUA cetățenia pentru cei veniți, implica un examen asemănător. Din păcate însa orice idiot născut acolo, e cetățean cu drept de vot.
  • Like 0
 • Interesantă propunerea Dvs., domnule Cristian Tudor Popescu, pentru responsabilizarea electoratului din România. Cu o singură condiție: regulile pentru acordarea bacalareatului să fie foarte clare pentru a evita abuzurile și arbitrariul. Au mai existat în trecut cazuri când așa-numitele „teste de alfabetizare” (literacy tests) au fost folosite pentru a împiedica anumite persoane să voteze: https://en.wikipedia.org/wiki/Literacy_test
  • Like 0
 • Ion Pop Ion Pop check icon
  Socrate a dovedit practic ca democratia unde toti au drept de vot e o greseala. Democratia este calea cea mai usoara catre tiranie. În Cartea a VI-a a Republicii, Plato a descris o discuţie între acesta şi un alt învăţat al vremii, Adimentus, în care acesta se raporta la democraţie: a comparat societatea democratică cu o barcă, iar dacă aceasta se va avânta în larg, cum va fi ales cel care o va conduce? Şi, mai ales, cine îşi va putea da cu părerea asupra acestei decizii? Oamenii de rând sau oamenii educaţi? Interlocutorul a răspuns în favoarea celor educaţi, dar Socrate a considerat că oamenii de rând trebuie să facă acest lucru. Însă, ceea ce voia el să demonstreze era faptul că votul trebuie să fie o aptitudine, nu o intuiţie şi, la fel ca alte deprinderi, trebuie ca oamenii să fie instruiţi. ACORDAREA DREPTULUI DE VOT NEEDUCATILOR ESTE O IRESPONSABILITATE, credea el.
  • Like 2
 • CTP mi a citit gandurile, sunt deja ani buni de cand le tot povestesc prietenilor despre aceeasi idee. Este departe de a fi solutia perfecta, insa este solutia cea mai simpla ce poate fi implementata fara voia politicienilor, printr o procesura simpla de strangeri de semnaturi sau referensum. Soluti sanatoasa ar fi educarea populatiei care sa nu mai creada ca 10 - 12 = +2, dar oare ar fi clasa politica interesata sa faca aceasta, arr fi oare in folosul lor. In momentul in care esti cu fundul in balta, parca te gandesti la solutia cea mai rapida sa te pui pe picioare, nu la cea mai elaborata, iar noi cam in situatia aceasta suntem din pacate.
  • Like 0
 • Nu cred că se pune problema de discriminare, dar așa cum s-a mai spus ce facem atunci când este vorba de persoane care au absovit o școală profesională? Eu nu cred că dreptul la vot trebuie condiționat de cunoștințele teoretice în diverse domenii, atunci poate și pedepsirea infracțiunilor ar trebui tratată diferit în funcție de capacitatea de înțelegere de exemplu.
  Adevărata problemă este reprezentată de calitatea educației primite până la vârsta de 18 ani, dacă acesta este slabă capacitatea de a alege va fi una îndoielnică și după terminarea unei facultați. Educația cred eu că stă la baza oricărei societăți sănătoase, tot educația te ghidează spre iubire față de semeni și bunătate.
  • Like 0
 • Cristi check icon
  Strasnica solutie.. Imi place stilul asta de rezolvare a problemelor. Dam o lege ca sa interzicem "migratia parlamentarilor" pentru ca e mai greu sa nu primim sobolani in partide. Dam o lege sa restrictionam accesul la vot pentru ca e mai greu sa crestem nivelul educational si civismul populatiei. Spor la restrictii si interziceri de drepturi si libertati!
  • Like 1


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult