Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Maxima crimă de discriminare

Ultima sentință produsă de majoritatea păzitoare a onoarei pesediste din așa-zisul Consiliu Național pentru Combaterea Discriminării e demnă de Turcia lui Erdogan, România lui Dragnea sau Țara de Kuty a lui Arghezi, tărâmul delirului normativ, unde Pitak este președinte, guvernator, rege și unic legiuitor. Klaus Iohannis a fost condamnat la 2.000 lei amendă pentru această frază: „Niște penali fac o încercare disperată să atace și să discrediteze DNA”. Dălcăucii PSD au constatat că: „Utilizarea termenului «penali» de către președintele României, Klaus Iohannis, reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate a (sic!) persoanelor care se află în procedură judiciară fără a fi condamnați”. 

Ca să afirmi așa ceva, trebuie, întâi de toate, să posezi definiția termenului incriminat. Ce înseamnă „niște penali”?

Răspuns: nimic. Cuvântul penal în limba română nu este ca polițist, care poate fi adjectiv (film polițist) sau substantiv (polițist în misiune), unicul său rol este acela de adjectiv: proces penal, cod penal, faptă penală. Penal ca substantiv nu există. Niște penali înseamnă tot atât cât niște kuți, locuitori ai arghezienei Țări absurde.

Președintele Iohannis ar trebui... penalizat pentru că a discriminat cuvintele limbii române, adăugându-le unul inexistent.

Dar și dacă am lua în considerare penal ca adjectiv, sancțiunea repetenților la română din CNCD nu este mai puțin fără sens. Penal nu înseamnă nicidecum penalizat, condamnat. Penal nu înseamnă nicidecum vinovat, tâlhar, criminal. Deci nu încalcă câtuși de puțin dreptul la demnitate „a persoanei”.

Penal vine din latinescul poenalis, cu rădăcina de origine greacă poena, pedeapsă, și înseamnă „care poate fi supus pedepsei”. Orice persoană împotriva căreia s-a deschis o acțiune penală în justiție este în situația de a fi „pedepsibilă” – nici acest cuvânt nu există în românește. Dar există „sancționabil”.

Prin urmare, K. Iohannis putea să spună la fel de bine „niște sancționabili”, în loc de „niște penali”, și atunci nu știu ce ar mai fi avut de judecat grămăticii neantului.

Dincolo de lingvistică și rațiune se situează însă palmaresul recent al CNCD:

Pesedistul Tudose, achitat cu scuze pentru deranj în cazul amenințării secuilor cu ștreangul, din funcția de prim-ministru.

Pesedista Dăncilă, mângâiată pe coafură pentru apelativul patologic „autiști” adresat adversarilor politici, din funcția de prim-ministru.

Pesedistul Șerban Nicolae, declarat nevinovat pentru că „nu a început el” atunci când, în calitate de senator, i-a comunicat unei colege de parlament: „Am poze cu dvs. când faceți sex anal”.

Klaus Iohannis, penalizat (nu penal), pentru discriminare, deoarece a inventat un cuvânt sau pentru că a spus penalilor că sunt penali.

Rezultă că cea mai mare crimă de discriminare de care te poți face vinovat în fața CNCD este: a nu fi pesedist.

Ceea ce, nici în Țara de Kuty, unde kuții au „buzele strânse ca gura pungii cu o sfoară cu căpătâiul deșirat și poartă ochelari simbolici: doi de zero”, nu s-a văzut.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult