Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Maxima crimă de discriminare

Ultima sentință produsă de majoritatea păzitoare a onoarei pesediste din așa-zisul Consiliu Național pentru Combaterea Discriminării e demnă de Turcia lui Erdogan, România lui Dragnea sau Țara de Kuty a lui Arghezi, tărâmul delirului normativ, unde Pitak este președinte, guvernator, rege și unic legiuitor. Klaus Iohannis a fost condamnat la 2.000 lei amendă pentru această frază: „Niște penali fac o încercare disperată să atace și să discrediteze DNA”. Dălcăucii PSD au constatat că: „Utilizarea termenului «penali» de către președintele României, Klaus Iohannis, reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate a (sic!) persoanelor care se află în procedură judiciară fără a fi condamnați”. 

Ca să afirmi așa ceva, trebuie, întâi de toate, să posezi definiția termenului incriminat. Ce înseamnă „niște penali”?

Răspuns: nimic. Cuvântul penal în limba română nu este ca polițist, care poate fi adjectiv (film polițist) sau substantiv (polițist în misiune), unicul său rol este acela de adjectiv: proces penal, cod penal, faptă penală. Penal ca substantiv nu există. Niște penali înseamnă tot atât cât niște kuți, locuitori ai arghezienei Țări absurde.

Președintele Iohannis ar trebui... penalizat pentru că a discriminat cuvintele limbii române, adăugându-le unul inexistent.

Dar și dacă am lua în considerare penal ca adjectiv, sancțiunea repetenților la română din CNCD nu este mai puțin fără sens. Penal nu înseamnă nicidecum penalizat, condamnat. Penal nu înseamnă nicidecum vinovat, tâlhar, criminal. Deci nu încalcă câtuși de puțin dreptul la demnitate „a persoanei”.

Penal vine din latinescul poenalis, cu rădăcina de origine greacă poena, pedeapsă, și înseamnă „care poate fi supus pedepsei”. Orice persoană împotriva căreia s-a deschis o acțiune penală în justiție este în situația de a fi „pedepsibilă” – nici acest cuvânt nu există în românește. Dar există „sancționabil”.

Prin urmare, K. Iohannis putea să spună la fel de bine „niște sancționabili”, în loc de „niște penali”, și atunci nu știu ce ar mai fi avut de judecat grămăticii neantului.

Dincolo de lingvistică și rațiune se situează însă palmaresul recent al CNCD:

Pesedistul Tudose, achitat cu scuze pentru deranj în cazul amenințării secuilor cu ștreangul, din funcția de prim-ministru.

Pesedista Dăncilă, mângâiată pe coafură pentru apelativul patologic „autiști” adresat adversarilor politici, din funcția de prim-ministru.

Pesedistul Șerban Nicolae, declarat nevinovat pentru că „nu a început el” atunci când, în calitate de senator, i-a comunicat unei colege de parlament: „Am poze cu dvs. când faceți sex anal”.

Klaus Iohannis, penalizat (nu penal), pentru discriminare, deoarece a inventat un cuvânt sau pentru că a spus penalilor că sunt penali.

Rezultă că cea mai mare crimă de discriminare de care te poți face vinovat în fața CNCD este: a nu fi pesedist.

Ceea ce, nici în Țara de Kuty, unde kuții au „buzele strânse ca gura pungii cu o sfoară cu căpătâiul deșirat și poartă ochelari simbolici: doi de zero”, nu s-a văzut.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult