Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Maxima crimă de discriminare

Ultima sentință produsă de majoritatea păzitoare a onoarei pesediste din așa-zisul Consiliu Național pentru Combaterea Discriminării e demnă de Turcia lui Erdogan, România lui Dragnea sau Țara de Kuty a lui Arghezi, tărâmul delirului normativ, unde Pitak este președinte, guvernator, rege și unic legiuitor. Klaus Iohannis a fost condamnat la 2.000 lei amendă pentru această frază: „Niște penali fac o încercare disperată să atace și să discrediteze DNA”. Dălcăucii PSD au constatat că: „Utilizarea termenului «penali» de către președintele României, Klaus Iohannis, reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate a (sic!) persoanelor care se află în procedură judiciară fără a fi condamnați”. 

Ca să afirmi așa ceva, trebuie, întâi de toate, să posezi definiția termenului incriminat. Ce înseamnă „niște penali”?

Răspuns: nimic. Cuvântul penal în limba română nu este ca polițist, care poate fi adjectiv (film polițist) sau substantiv (polițist în misiune), unicul său rol este acela de adjectiv: proces penal, cod penal, faptă penală. Penal ca substantiv nu există. Niște penali înseamnă tot atât cât niște kuți, locuitori ai arghezienei Țări absurde.

Președintele Iohannis ar trebui... penalizat pentru că a discriminat cuvintele limbii române, adăugându-le unul inexistent.

Dar și dacă am lua în considerare penal ca adjectiv, sancțiunea repetenților la română din CNCD nu este mai puțin fără sens. Penal nu înseamnă nicidecum penalizat, condamnat. Penal nu înseamnă nicidecum vinovat, tâlhar, criminal. Deci nu încalcă câtuși de puțin dreptul la demnitate „a persoanei”.

Penal vine din latinescul poenalis, cu rădăcina de origine greacă poena, pedeapsă, și înseamnă „care poate fi supus pedepsei”. Orice persoană împotriva căreia s-a deschis o acțiune penală în justiție este în situația de a fi „pedepsibilă” – nici acest cuvânt nu există în românește. Dar există „sancționabil”.

Prin urmare, K. Iohannis putea să spună la fel de bine „niște sancționabili”, în loc de „niște penali”, și atunci nu știu ce ar mai fi avut de judecat grămăticii neantului.

Dincolo de lingvistică și rațiune se situează însă palmaresul recent al CNCD:

Pesedistul Tudose, achitat cu scuze pentru deranj în cazul amenințării secuilor cu ștreangul, din funcția de prim-ministru.

Pesedista Dăncilă, mângâiată pe coafură pentru apelativul patologic „autiști” adresat adversarilor politici, din funcția de prim-ministru.

Pesedistul Șerban Nicolae, declarat nevinovat pentru că „nu a început el” atunci când, în calitate de senator, i-a comunicat unei colege de parlament: „Am poze cu dvs. când faceți sex anal”.

Klaus Iohannis, penalizat (nu penal), pentru discriminare, deoarece a inventat un cuvânt sau pentru că a spus penalilor că sunt penali.

Rezultă că cea mai mare crimă de discriminare de care te poți face vinovat în fața CNCD este: a nu fi pesedist.

Ceea ce, nici în Țara de Kuty, unde kuții au „buzele strânse ca gura pungii cu o sfoară cu căpătâiul deșirat și poartă ochelari simbolici: doi de zero”, nu s-a văzut.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "Se constată că nu se poate avea niciun fel de relație cu Klaus Iohannis. NU ESTE SEFUL STATULUI.. Dorește să fie șeful statului, dar noi nu putem avea o relație cu cineva care se consideră tătucul acestei țări ” zice Dragnea. ( http://evz.ro/plangere-orban-cotroceni-dragnea-iohannis.html )
  Cine-l pedepseste?

  • Like 0
 • "Dălcăuc", frumos cuvânt! Pe când iarăși o amendă, pentru folosirea vocabularului, plastic, al limbii române?! Sau un protest al ambasadei Turciei...
  • Like 0
 • Domnul CTP are nume predestinat, ca si Isus, ca si Dragnea, ca si domnul copy paste Ponta, ca si "un nume de Traian", ca si gloriosii romani care raspund la comanda "aport". numai ca este o mica mare diferenta, el spune ADEVARUL si asta doare, indiferent de preluarea acestuia !
  • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Problema e ca in aceasta tara nu exista mecanisme de feedback, de control si limitare a celor care o iau razna.Odata alesi, isi pot face de cap in voie 4 ani sau si mai mult daca umbla la codurile penale si la constitutie.Nu putem sa le aratam degetul mare in jos, ca la romani...Adica putem, dar degeaba!O eroare de orice fel se perpetuează la infinit pentru ca ne lipsesc exact aceste mecanisme.Sa nu ne mai miram ca am ajuns in aceasta situatie.Nu-i de mirare ca totul se învârte in jurul alegerilor si păstrării prin orice mijloace a unei majorități confortabile. Si acum ne uitam neputincioși cum dl presedinte ia amenda in timp ce altii spun ce le vine la gura.Vreau sa cred ca mai exista o speranță, ca aceasta colosală eroare mai poate fi cumva îndreptată...
  • Like 1
 • Tragedia este ca prin stilul asta de a pune lachei agramati in toate pozitiile cheie in stat va duce la pierderea increderii in toate institutiile statului . E de ajuns sa vedem ineptiile debitate de Tudorel si bazaconiile CCR. In ultima vreme de buna seama, toti crocodilii obedienti din puterea judecatoreasca incep sa-si arate moaca : rejudecare la Cozma , semi-achitarea lui Hrebe si asta este numai inceputul.
  Orice cretin poate vedea ca tot ce fac astia este sa se ajunga la anarhie unde singura cale de scapare vorba lu' CTP este sa fii psd-ist, ca sa poti da niste telefoane la mini-Dragnei ce-ti rezolva problema pe loc. Venezuela este un exemplu interesant , dar mie mi se pare ca vom evolua mai mult ca Rusia . Tot ce face PSD-ul acum va duce tara intr-o situatie asemanatoare cu Rusia pre-Putin . In care se omorau oamenii in plina strada si clanurile mafiote faceau legea . Asta inseamna anarhie . Dupa a venit Putin si i-a cumintit pe toti si boborul i-a fost pe veci recunoscator. Amin...
  • Like 1
  • @ Radu Bogdan
   D check icon
   Din păcate nu suntem un popor care înțelege tragedia. Trăim doar prin comedie și asta ne costă scump.
   • Like 1
  • @ Radu Bogdan
   Pai cine pune lacheii la conducerea tarii? Poporul roman! PSD ul era mai curat inainte de alegerile din 2016? Nu. Dar totusi a castigat cu un scor covarsitor. De ce? Din cauza profilului alegatorului roman. Atat timp cand voteaza toti cetatenii majori votul nu este concludent. Intotdeauna va castiga alegeriile cel care este mai vizibil mai vocal. Cei mai multi votanti sunt pensionarii care “ pun botul pentru 2 lei la pensie” urmati de cetatenii de etnie rroma, asistatii social (de ce credeti ca nu se elimina pomana de la bugetul cetatenilor care contribuie la alimentarea lui) si cetatenii certati cu legea. Aceste categorii adunate reprezinta mai multi cetateni usor manipulabili in marea lor majoritate comparativ cu cetatenii educati, cinstiti care se gandesc la binele colectiv si nu la interesul marunt personal. In concluzie nimic nu se va schimba in tara asta fara educatie. Cat timp votul unui analfabet valoreaza cat al unui profesor universitar se merge degeaba la vot. Rezulta clar din ce am scris mai sus ca prostii si puturosii hotarasc soarta Romaniei din simplu motiv ca sunt mai multi.
   • Like 2
 • Paul check icon
  Uitati-va bine la Venezuela, ca sa vedeti in linii mari viitorul Romaniei cu alde pesede la putere. Incetati sa mai sperati ca o sa pice economia si asa o sa se trezeasca plebea sa nu mai voteze cu mafiotii. Atata timp cat nu vine o criza la nivel mondial, economia Romaniei e prea bine legata de UE ca sa pice abrupt indiferent de cate imbecilitati mai patroneaza guvernul Veorica Vasilica dragnea. Dupa parerea mea, pe termen mediu singura solutie e sa se intoarca (,) capsunarii inapoi si sa traiasca pe pielea lor diferenta intre Romania lu' dragnea si restul lumii civilizate. Pe termen scurt trebuie facuta opozitie la orice miscare a jagardelelor alde pesediste in orice fel si daca se poate cat mai des in strada. Plebei trebuie sa ii fie clar ca lucrurile nu sunt in ordine, ca poate nu mor de foame, dar doar atat. Nu trebuie sa ne lasam cuprinsi de scarba sau de disperare si sa ne retragem din lupta. Pentru ca ei sa castige e suficient ca noi sa nu facem nimic.
  • Like 3
  • @ Paul
   Da! Da! Da!
   • Like 0
 • CNCD însuși ne discriminează grav pe noi toți, prin:

  1) O lipsă mare de logică

  2) O lipsă uriașă de bun simț

  3) Lacune mari în înțelegerea limbii române

  Criteriul principal al alegerii membrilor sinecuriști ai CNCD, pare să fi fost asemănarea la minte cu o paviană cu mantie!
  • Like 2
 • Hai să nu facem pe proștii, știm cu toți ce înseamnă „niște penali” - in funcție de context poate fi „niște condamnați penal”, „niște acuzați penal” sau „niște urmăriți penal”. Ceea ce s-ar fi potivit perfect ca explicație în cazul declarației președintelui, păcat că nu a avut inspirația să o dea.
  • Like 1
 • Cautand pe dexonline.ro , rezulta si varianta de mai jos:
  PENÁL, -Ă, penali, -e, adj. (arg.) 1. (uneori substantivizat) Urmărit penal sau cu antecedente penale. 2. De joasă speță. 3. (impropriu) Penibil.
  Substantivizarea este insa o problema putin mai tehnica.
  Mai grav este insa ca datorita PSD-ului devenim experti in legislatie, in finante, in salarizare si mai nou si in lingvistica, pentru ca se incearca fortarea unor termeni si implicit prostirea in fata a populatiei. Este ultima etapa a strategiei de mentinere la putere. Daca discutiile se poarta civilizat cu argumente si contraargumente, ele pot contribui la o intelegere mai corecta a temelor.
  Daca Domnul Dragnea este mitoman, este in principal tulburarea lui de personalitate, dar devine din ce in ce mai acut problema noastra. Deci fiecare trebuie sa priveasca in jur cu grija, astfel incat sa nu le permita celor care ii sustin acum, sa mai aiba tupeul sa participe in viata publica dupa ce aventura dumnealui se va sfarsi.

  • Like 1
 • Lucrurile au degenerat rau in tara asta si starea de revolta , pe care o traiesc aproape zilnic, creata de actiunile acestei lumi psd-isto-cretinoide imi schimonoseste existenta cum n-am simtit pana acum , nici chiar in anii comunismului . Cert este ca trebuie sa inventam mijloace de a opune rezistenta si a infrange aceasta masa , trebuiesc cautate solutii, altfel, in foarte scurt timp ne vom incinera viitorul nostru si al copiilor nostri pe termen foarte lung!Desi , acum sunt total lipsit de speranta, totusi astept un miracol.
  • Like 8
  • @ Danescu Cristina
   D check icon
   Nu a degenerat nimic, lucrurile au fost dintotdeauna așa. Soluții există, însă ne facem că nu le vedem pentru că nu prea ne convin. Prespun să ne schimbăm pe noi mai întâi și, nu-i așa?, problema este la "alții", întotdeauna la "alții", nu la noi.
   • Like 1
  • @ D
   Gravity check icon
   Cine sunt "noi", cine sunt "altii"?
   Personaj colectiv cu constiinta colectiva?
   Exista si minte colectiva?
   • Like 1
  • @ Gravity
   D check icon
   .
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult