Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Există în România o specie de oameni care găsesc inacceptabil să fie aliniați cu restul muritorilor, dar mai ales cu bunul simț

oameni pe strada

Într-o societate extraordinar de inechitabil așezată, cu copii care merg flămânzi la culcare, cu bunici care nu-și permit să-și ia nici măcar un carton de ouă, niște medicamente și niște cartofi de la o pensie la alta, există această categorie de oameni care găsesc inacceptabil să fie minimal aliniați cu restul muritorilor, dar mai ales cu bunul simț.

Ei sunt magistrații români.

Domnii și doamnele găsesc „inadmisibil” că nu vor mai fi lăsați să se pensioneze de la 48 de ani, când un om se află în vârful carierei și este, teoretic, suficient matur pentru a cântări echilibrat lucrurile într-o sală de judecată.

Și se mai revoltă magistrații că vârsta lor de pensionare va fi adusă la 65 de ani, ca pentru noi, cei de rând. „E atac la Justiție! | E campanie electorală! | Suntem puși la colț! | Ne pleacă oamenii din sistem! | NU e predictibilitate!”.

Ce importă faptul că întregul popor pierde (în momente de criză) foarte mulți bani din PNRR pentru că nu e reformat sistemul de pensii speciale?

Să ne arate nouă domnii din Magistratură țări europene unde ieși la pensie după 25 de ani de muncă, cu pensii echivalente a de 7, 10, 12 ori pensia medie a statului respectiv. Imaginați-vă că există în România aceste cazuri aberante cu magistrați de 50 de ani care încasează 35 de mii, 40 de mii, 60 de mii de lei pe lună când ceilalți fraieri nici nu visează că vor ieși la pensie la 62 de ani cu o pensie de 600-800 de euro/ lună.

Ce „justiție” sau „dreptate” să ne așteptăm noi, oare, să ne împartă acești slujitori ai aplicării legii în litera și spiritul ei, când ei pică principalul test al judecății și bunului simț?

Acela de a înțelege societatea în care trăiesc, de a înțelege discrepanțele strigătoare la cer dintre veniturile lor la 50 de ani, ieșiți din câmpul muncii când sunt în putere și niște copii care se culcă rozându-i stomacul de foame sau niște bunici care nu au bani nici să-și ia o aspirină?

Nu mai comentăm aici despre calitatea actului de justiție din România, despre încrederea societății și cetățenilor în sistemul judiciar, despre prescrierea a nenumărate fapte penale grave pentru că dosarele stau prin sertare sau termenele sunt amânate la nesfârșit, despre lăsarea în libertate în mod stupefiant a unor infractori extraordinar de periculoși pentru că... „nu reprezintă un pericol public”, despre sentințe care au șocat țara, date în favoarea agresorului, pedofilului, violatorului, bătăușului, traficantului (de droguri, de ființe umane, de persoane cu dizabilități).

Aveți contextul celor analizate / formulate aici. 

Spuneți și voi cum ar trebui să procedeze statul român cu magistrații săi- pentru a-i trata cu respect pe cei care merită, dar pentru a nu-i transforma în niște supra-cetățeni plătiți regește la tinerețe? Ce soluții sunt (reale) pentru reformarea sistemului?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • pixel check icon
    găsiți 6.000 de tineri cu spiritul incoruptibil și aruncați la gunoi această gașcă de detracați șantajiști. ei sunt toată bogăția unui popor, nu cărămizile de metal din ce mama naibii vizuină cu uși blindate. ieșiți din prostie și îndobitocire.
    • Like 2
  • ove check icon
    Daca cititi comentariile de mai jos o sa vedeti un consens pe care eu cel putin ,nu l-am mai vazut la vreun articol de pe Republica.Asta ne arata cat de urata si dispretuita este clica asta, privilegiata la un mod nemaintalnit in Europa.ALO,e vreun partid care mai are ceva cojones?Ia cineva atitudine?
    • Like 3
  • Magistratii sunt exact la fel ca oricare categorie profesionala, deci ar trebui ca regulile privind pensionarea sa fie EXACT ACELEASI. Faptul ca lot nu le convine nu schimba situatia, cred ca pana la urma vor fi nevoiti sa se alinieze. Si, ca sa fiu sincera, am uneori mair dubii si in ceea ce priveste competenta, si in ceea ce priveste moralitatea acestei categorii profesionale. Asta e boala veche, pentru ca pe timpul comunistilor, ca sa poti da examen la drept trebuia sa ai ceea ce se chema "dosar curat", adica "sanatos", sa nu provii din mediul burghez, etc. Deci va dati seama ce fel de oameni de drept am avut, care la randul lor au pregatit alti oameni de drept la fel de dubiosi care functioneaza chiar si astazi.
    • Like 3
  • Este un sistem făcut nefuncțional intentionat ! Ori ce lege votează parlamentul ajunge la ccr care o respinge dacă nu le convine și cu atît mai mult nu le convin legile care le taie din beneficii ! Una că parlamentul/ guvernul fac legi proaste și a 2-a că le mai taie și ccr, deci sintem intr-un cerc vicios care nu are rezolvare !
    • Like 2
  • RazvanP check icon
    TOATE cererile de instalare a sistemului de curți cu jurați au fost virulent combătute drept "populism" de toți "formatorii de opinie" deși ar rezolva rapid situația "divinității magistraților"...
    • Like 3
    • @ RazvanP
      Nu cred că, la nivelul de educație, la nivelul de discernământ, redus în toate privințele, moralitatea discutabilă și tot ce mai vreți, ale românilor la timpul prezent ar fi nimerit să se aleagă vreun jurat.
      • Like 2
    • @ Zugravu Mircea
      RazvanP check icon
      La câte cazuri de violatori sau criminali puși în libertate de "justiție" pentru că "nu prezintă pericol social" au fost, am mai multă încredere în "nepricepuții" de la colțul străzii decât în "profesioniștii" din "justiție"!
      Azi l-au eliberat pe Sile Cămătaru....
      • Like 3
  • mg check icon
    ..să întrebăm Chat GPT, dacă e bine sau nu, în ideea că a-nvățat deja ce este etica sau care e diferența între moral și imoral...

    Între timp CSM a condamnat modificările. Brrr.. Haine cu dungi și bile grele legate de picioarele celor care cred în egalitatea în fața legilor și a lui Dumnezeu..
    Poate în Rai, că pe Pământ..
    • Like 0
  • Exista o singura solutie! Muritorii de rand sa se alinieze cu magistratii!
    • Like 0
  • Primul pas ar trebui să fie o modificare legislativă în sensul în care CCR și instanțele să NU mai aibă dreptul să se pronunțe pe spețe în care ei sunt în conflict de interese. Adică de exemplu în domeniul drepturilor lor proprii. Acest lucru ar trebui să fie un principiu general, deci inclusiv în cazul parlamentarilor care își modifică indemnizațiile, sporurile, în general drepturile. La fel în cazul oricăror funcționari care își acordau prime și sporuri etc etc Abia după ce se face acest prim pas, se poate gândi, la rece, o soluție de reformă, fără a mai sta deasupra capului cu sabia lui Damocles din partea CCR, sau a diverselor instanțe de judecată.
    • Like 8
    • @ Dan Cojocaru
      Iar al doilea pas: să le tragem una peste bot cu articolul 16 din Constituția României care spune că toți suntem egali în fata legii (chiar și a legii pensiilor, nota mea), fără privilegii și fără discriminări. Iar dacă nu le intra în cap să le mai tragem câteva. Știu că le place fabula aia care are morala "vrem egalitate, dar nu pentru căței", dar povestea asta trebuie să înceteze odată.
      • Like 7
    • @ Dan Cojocaru
      Primul pas ar fi modificarea constituție. Asta este constituția iliesciana, special făcută pentru a proteja reziduurile comunistoide care, din ziua "alungarii dictatorului", au pus în fruntea tării un activist de partid, școlit la "academia lomonosov" de la moscova, în realitate "înalta școală" a kgb-lui. Criminalul iliescu și camarila fosilelor comuniste au prevăzut în constituția iorgovanului drepturi celor care îi apărau sau ar fi avut calitatea de ai trage la răspundere pentru ticăloșiile premeditate. Se tot vehiculează, în discursuri sterile, modificarea constituției, de ani buni, dar cine să o facă? Tocmai cei favorizați de legea fundamentală favorabilă nemernicilor. După modificarea constituție poți modifica și legislația și instituțiile care le aplică. Ne trebuie o constituție și legi pentru români așa cum sunt sau au ajuns ei și nu modele din țările evoluate.
      • Like 6
    • @ Dan Filip
      Asta nu o vor face "suveranistii" .
      • Like 5
    • @ Dan Cojocaru
      Nu numai că e imoral dar e și ilegal să-ți judeci propriile privilegii , de curând grefierii au câștigat în instanța recalcularea salariilor lor în sensul creșterii retroactiv din 2018 cu penalitâti calculate de atunci până în prezent , a rămas definitivă fiindcă statul prin procurori plătiți regește sâ reprezinte statul nu a făcut recurs. Rezultatul peste 1 mrd € de plată iar noi nu reușim să atragem banii din tranșa 3 ( mai sunt încă 6 ) și la anul se termină PNRR unde din 38 mrd € am atras doar 9 iar deficitul a explodat si anul ăsta la 9 % din PIB deși ținta și așa generoasă era de 7% ca în pandemie. Deja pensiile speciale au ajuns la peste 1 % din PIB. Cel mai grav e că guvernul prin ministerul finanțelor a lăsat la mâna Consiliului Superior al Magistraturii și Înaltei Curți nivelul bugetului alocat deși e parte din bugetul de stat iar reprezentanții lor în loc să calculeze judicios fiecare leuț acordă sporuri sau recalculări retroactiv indemnizații sau nivelul indemnizației prin incadrarea intr-o treaptă superioarâ ocupaționalâ atât pentru cei in funcție cât și pentru pensionarii speciali devreme ce pensia e ombilical legatâ de nivelul indemnizației în plată , totul retroactiv plus dobânzi penalizatoare doar prin decizii interne ale celor două instituții in timp ce se plâng că nu au posturi suficiente ca să mai reducâ numărul dosarelor repartizate pe cap de magistrat. Păi cum să-ți ajungă banii dacă la magistrații activi mai adaugi pensionarii de 45-48 de ani cu acelasi nivel al veniturilor cu cei activi dacă nu chiar mai mare. La toate astea se adauga mărirea salariilor și sporurilor prin hotărâri judecătorești la care nu se opune nimeni din sistem deși procurorii ar trebui să reprezinte statul și să pună frână unor astfel de inițiative dar sunt si ei parte din sistemul abonat la cașcaval. Trebuie scos din legislație dreptul de ați judeca singur privilegiile inclusiv pentru CCR care numai magistrați nu sunt , "Curtea fiind populata de politruci , notari sau fosti procurori comuniști".
      • Like 5


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult