Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Expert în construcții: Știți cât consumă un apartament într-un bloc socialist neizolat? În jur de 400 KWh pe metru pătrat și an. O casă sustenabilă consumă de patru ori mai puțin

EC Talk.

„Știți vorba time is money? Mai nou, energy is money. Ideea e că nu ești sustenabil dacă ai o casă de 200 de metri pătrați care consumă multă energie și pui 10 KW de panouri fotovoltaice și zici că ești sustenabil. Nu ești. Parcursul normal ar trebui să fie de felul următor: în momentul în care construiești, ar trebui în primul rând să reduci cât mai mult necesarul de energie, casa ta să consume cât mai puțină energie, iar când ajungi să folosești soluții active care consumă energie și pentru care plătești lunar - încălzire, răcire, ventilație – consumul să fie atât de mic, încât să fie nesemnificativ. O casă trebuie să nu fie o povară în timp”, a explicat antreprenorul Daniel Butucel, specialist în construcții și case sustenabile.

„Știți vorba time is money? Mai nou, energy is money. Ideea e că nu ești sustenabil dacă ai o casă de 200 de metri pătrați care consumă multă energie și pui 10 KW de panouri fotovoltaice și zici că ești sustenabil. Nu ești. Parcursul normal ar trebui să fie de felul următor: în momentul în care construiești, ar trebui în primul rând să reduci cât mai mult necesarul de energie, casa ta să consume cât mai puțină energie, iar când ajungi să folosești soluții active care consumă energie și pentru care plătești lunar - încălzire, răcire, ventilație – consumul să fie atât de mic, încât să fie nesemnificativ. O casă trebuie să nu fie o povară în timp”, a explicat antreprenorul Daniel Butucel, specialist în construcții și case sustenabile. 

Prezent la una dintre sesiunile EC Talks by E.ON, o serie de întâlniri care îți schimbă viața, unde tinerii pot lua parte la discuții despre smart living, valori, respect pentru patrimoniu și viitorul alegerilor sustenabile, Daniel Butucel le-a vorbit tinerilor prezenți despre nZEB, un termen auzit tot mai des: nearly zero-energy building, clădiri cu consum de energie aproape egal cu zero. Pe scurt, nZEB este un standard adoptat la nivel european de care trebuie să țină cont, începând din 2021, toate construcțiile noi și renovările majore din România. Creat cu scopul de a proteja mediul și pentru a crește calitatea vieții locatarilor, nZEB presupune un nivel ridicat de eficiență energetică a clădirilor și reducerea dependenței de sursele de energie poluante.

“Câți dintre voi plănuiți să vă construiți sau să vă cumpărați o casă în viitorul apropiat sau sunteți în proces de achiziție?” i-a întrebat specialistul în construcții sustenabile pe tinerii din public, moment în care s-au ridicat doar câteva mâini. „Noi suntem obligați să construim în acest standard. nZEB are două prevederi foarte importante. Prima - consumul de energie al unei locuințe trebuie să nu depășească o anumită valoare, în funcție de zonă, iar în al doilea rând, minimum 30% trebuie să provină din surse regenerabile de energie - panouri fotovoltaice, panouri solare de aer care produc apă caldă, energie eoliană. Sau poți să vorbești cu operatorul tău de energie, cum este de exemplu E.ON, care poate să îți furnizeze energie din surse regenerabile”, a spus expertul în sustenabilitate, adăugând că o idee foarte interesantă pe care a avut-o E.ON a fost aceea de a acorda un discount, la factura de energie, celor care solicită furnizarea de energie 100% regenerabilă și parcurg traseul Via Transilvanica, din Putna până în Drobeta Turnu Severin.

Sesiunile de discuții EC Talks au fost organizate la invitația și provocarea E.ON, un agent al schimbării în drumul deloc simplu al tranziției către noua lume a energiei, mai verde, mai sustenabilă, o companie care nu se ferește de teme importante precum Action for Climate și Sustenabilitate și care reușește să se reinventeze, să vină cu soluții adaptate nevoilor noii societăți și noii realități din România și de la nivel global. Instrumentele și soluțiile energetice durabile potrivite nevoilor zilnice sunt grupate sub conceptul “FUTURE ENERGY HOME”. Acestea au capacitatea de a reduce impactul asupra mediului, oferind totodată confortul căutat pentru acasă.

„Vă invit să uitați cuvântul termopan”

Ca necesarul de energie al locuinței unde trăim să fie cât mai mic, e nevoie de parcurgerea și respectarea unor pași detaliați de Daniel Butucel la sesiunile EC Talks by E.ON, o serie de discuții libere despre mediu, civism, media, prejudecăți, soluții energetice inovatoare și sustenabile.

Pentru construirea unei case sustenabile sau eficiente energetic, primul criteriu important este izolarea pereților. Câtă izolație este necesară? „10 centimetri pe fațadă nu mai e suficient, acum în mod normal ar trebui cam 20 de centimetri. Al doilea lucru – ferestrele. Se pierde extraordinar de multă energie prin ferestre. Vă invit să uitați cuvântul termopan – va ieși ușor din piață – vom folosi sticlă mai groasă, cu trei rânduri de sticlă, cu două camere în interior, care au un grad de izolație mai bun și astfel se pierde mai puțină energie prin ferestre”, a explicat Daniel Butucel la EC Talks by E.ON.

Un alt principiu la baza unei case eficiente energetic se referă la utilizarea a ceea ce e gratuit în natură și anume soarele. „Dacă noi ne punem ferestrele de la dormitor și living pe fațada sudică, putem beneficia de acest aport solar gratuit de la soare. Vara punem niște umbriri, ca să ne ferim de el”, sună sfatul expertului, adăugând că „cea mai bună energie e cea pe care nu o consumi, ci o economisești”.

O casă sustenabilă consumă de patru ori mai puțină energie decât un apartament într-un bloc neizolat, construit înainte de 1990

Câți dintre voi măsurați calitatea aerului interior când stați acasă? i-a mai întrebat Daniel Butucel pe tinerii prezenți la EC Talks by E.ON. „Conform normelor de proiectare, pentru un aport de aer proaspăt constant, ar trebui să deschizi toate ferestrele din interior și vara și iarna, odată la patru ore, câte 15 minute. Evident că nu face nimeni asta. Dar poți folosi un sistem de ventilație cu recuperare de căldură, care face economie de energie.

Știți cât consumă un apartament într-un bloc socialist neizolat, construit înainte de 1990? În jur de 400 KWh pe metru pătrat și an, O casă pasivă consumă în jur de 100. O diferență de patru ori. Cel puțin pe partea de încălzire, ajungi să consumi cu 90% mai puțină energie decât ai consuma în mod normal pentru o casă tradițională”, vede el.

O soluție pentru un consum de gaze mai mic cu 30%

În plus, pe lângă pașii pe care ar trebui să îi respectăm ca necesarul de energie al locuinței să fie cât mai mic, experții în construcții recomandă adoptarea unor soluții la îndemână, oferite de furnizorii de utilități.

„E.ON are o soluție eficientă: o centrală cu condensație, care reușește să ia căldura din condensul care se formează pe acel horn și astfel ai ajuns să ai un randament cu 30% mai bun, deci consumi cu 30% mai puțin gaz. Sau poate fi folosită o variantă mai eco-friendly, cum ar fi o pompă de căldură”, a exemplificat Butucel.

Întrebat care ar fi diferența de preț între o casă sustenabilă, cu consum mic de energie, și una tradițională, cu care suntem obișnuiți și care pierde energie, specialistul în construcții a explicat că diferența de cost este în jur de 15-20%, în funcție de ce sistemele alese. Iar soluțiile de finanțare sunt la îndemână, pentru că băncile oferă o dobândă preferențială pentru proiectele verzi.

„Eu lucrez cu Consiliul Român de Clădiri Verzi și avem un program foarte interesant de finanțare. Băncile sunt obligate de Uniunea Europeană să finanțeze investiții care să aibă componenta de sustenabilitate. Pe această zonă există posibilitatea obținerii unei dobânzi preferențiale pentru construcție, achiziție sau renovare de locuințe sustenabile”, spune el.

Chiar dacă în viitorul apropiat nu ai în plan achiziția sau renovarea unei locuințe, niciodată nu e prea devreme să începi să te informezi din cât mai multe surse credibile. Un beneficiar informat va ști ce să ceară de la un dezvoltator imobiliar sau de la un arhitect. „Văd o casă care arată foarte bine, dar ce clasă de performanță energetică are, ce certificat energetic?” Sunt întrebări pe care e bine să le adreseze un beneficiar. Iar dacă beneficiarii sunt informați, va crește și cererea de astfel de locuințe sustenabile, conchide expertul.

„Vă recomand să vă calculați amprenta de carbon”

Și pentru că sesiunile EC Talks by E.ON au stat sub semnul „Action for Climate”, expertul le-a vorbit tinerilor din public și despre gesturi mici pe care le putem face cu toții, dar care pot să mai reducă din impactul pe care fiecare îl avem asupra mediului.

„Vă recomand să vă calculați amprenta de carbon. O chestie foarte faină, mi-am calculat-o și eu. Deși vorbesc de sustenabilitate, nu sunt cel mai sustenabil om”, a zâmbit el. „Recunosc, merg cu mașina, dar îmi planific să nu merg în orele de vârf, ci doar când trebuie să car ceva. În rest, am o bicicletă sau merg pe jos. Încercați să folosiți cât mai mult produsele pe care le aveți deja – cum ar fi hainele, de exemplu, iar telefoanele să nu le mai schimbăm o dată la un an. Când aruncați un produs la gunoi, ce se întâmplă cu acel produs? Cele mai multe ajung în groapa de gunoi și vor sta în pământ mulți ani, le vor găsi generațiile viitoare. Dacă puteți să mâncați mai puțină carne, în special de vită, faceți asta. (...). Gândiți-vă câtă mâncare irosiți sau câtă apă consumați. E nevoie să lași apa să curgă când te speli pe dinți? Sau să speli cu mașina de spălat plină doar pe sfert? Sunt gesturi mici pe care, dacă le facem tot mai mulți dintre noi putem contribui la reducerea impactului pe care îl avem asupra mediului”, a explicat expertul în domeniul sustenabilității. 

Aici puteți descoperi toate înregistrările video de la Electric Castle Talks by E.ON.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Oricat de bine izolata ar fi, o casa de 200mp2 consuma mai mult decat locuinta medie din romania (aprox 60mp2 sunt in medie locuintele in Romania, asta e nivelul romanului obisnuit). Sa vii sa spui de 200mp2 mi se pare aroganta - e de 3 ori mai mult decat isi permite, in medie, un roman. Sa iti permiti atat de mult si sa vii sa ne vorbesti de economisire mi se pare ipocrizie.
    Si asa, eu, romanca oarecum in standard (aprt 86mp2) cu un pic de efort si reizolarea locuintei am scazut la jumatate facturile de incalzire si racire a apartamentului, iar cu putina disciplina si organizare a consumatorilor in casa, am vazut inca o reducere. In plus, consiliul de administrare a blocului acum discuta si analizeaza scenariul de a acoperi tot blocul cu fotovoltaice sa scadem consumul zilnic si aduce un mic profit.
    Saptamana trecuta colegul (inginer) si-a instalat 16 (sau 18?..) panouri solare, cu alt prieten inginer - si a si racordat. In conditiile in care vremea a fost ploioasa si noroasa si ziua iarna nu-i ca vara, el e pe plus. Are casa mai mica de 200mp2.
    • Like 2
    • @ Claudia Olteanu
      Mhai Nai check icon
      Hmmm asa sa fie? O scoala de 3000mp nu trebuie sa economiseasca? Dar sa revenim. Sincer nu vad logica. Cine are mai mult sigur a furat sau? Poate are mai mult exact pentru ca a stiut sa economiseasca.
      • Like 0
  • Nume check icon
    S-a umplut tara de experti si noi o ducem din ce in ce mai rau. Am cateva intrebari pentru ei:
    - cat costa o casa de 200mp sustenabila cu panouri fotovoltaice vs. un apartament comunist? Si cu terenul inclus
    - cat ar trebui sa fie venitul unei familii ca sa isi poata permite o astfel de casa? Nu uitati ca foarte multi romani traiesc cu salariul minim.
    - daca de maine TOATA lumea ar asculta sfatul acestor "demiurgi" ai sustenabilitatii si toti vom avea case sustenabile ar trebuie sa ne mutam TOTI in afara oraselor. Cat de sustenabil va fi transportul cand va trebui sa facem zilnic 100km spre locul de munca? O sa venim cu dronele la servici?
    Intr-adevar filmele fantasy sunt la moda acum, dar in loc sa vorbim de fantasmagorii mai bine incepem cu ce avem si sa vedem ce facem ca sa eficientizam consumul de energie si poluare prin masuri simple, dar adaptate situatiei pe care o avem.
    • Like 3
    • @ Nume
      Total de acord cu dvs; la nivelul Românicii de azi pare mai mult un scenariu SF, mai ales cand a pus cireasa pe tort, pompa de caldura, marea gaselnita a specialistilor. Iar la nivelul de calitate al instalatiilor de la noi si al lucrarilor care sunt prestate de catre mesterii nostri, nu sunt deloc convins ca investitiile respective vor fi amortizate si sa dea si profit, înainte de a ajunge pe ... butucel ;-)

      Atentie, nu sunt deloc impotriva acestor solutii care prin alte parti si-au dovedit succesul, doar ca la noi si cu preturile care au luat-o razna, nu stiu câta lume îsi poate permite asa ceva. Pana la urma acest articol cred ca pare mai degraba o reclama mascatà de-a lui E-on si nimic mai mult.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult