Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Explicațiile halucinante ale jandarmului în alb care a coordonat intervenția brutală: „Ni s-a transmis că sunt doi morți”

Cătălin Paraschiv - șeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române

(Foto: Inquam Photos/Alberto Groșescu)

„Brigada specială a intervenit doar după ce ni s-a transmis clar că jandarmii deplasați la Springtime erau călcați în picioare și sunt doi morți”, a spus colonelul Cătălin Paraschiv, șef al Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române, într-un interviu acordat Kamikaze.

Colonelul Cătălin Paraschiv, care a admis că este „omul în alb” din Piața Victoriei, a susțimut în interviu că ordinul de evacuare a Pieței a venit în urma unor informații eronate venite de la structurile de cercetare din Piață și de la dispecerat potrivit cărora două detașamente de jandarmi, trimise în zona fast-food-ului Springtime să ajute un echipaj de poliție, au fost atacate de protestatari, iar jandarmii sunt „călcați în picioare și omorâți”.

„Pe momentul întoarcerii, s-au primit două informaţii: una transmisă de structurile de cercetare din piaţă care au transmis clar că jandarmii sunt atacaţi, că sunt la pământ, sunt călcaţi în picioare, doi oameni sunt omorâţi. Informaţia aşa a fost, probabil că ei se refereau..., după aceea am văzut şi eu imaginile la televizor cu acea fată şi cu acel băiat (...) Simultan, din dispecerat ni s-a transmis că pe televiziuni sunt imagini cu doi jandarmi întinşi la pământ care sunt călcaţi pe cap. În clipa aceea, comandantul acţiunii a luat decizia ca efectivele Brigăzii Speciale să acţioneze pe direcţia Springtime”, a spus şeful Brigăzii Speciale.

Colonelul Cătălin Paraschiv a afirmat că nu „oamenii lui” au lovit persoane nevinovate și jurnaliști, adăugând că până în jurul orei 23:00 Brigada Specială nu a intervenit deloc. El mai susţine că scutierii care au fost suprinşi în imagini în timp ce băteau oameni paşnici, unii dintre ei cu mâinile ridicate deasupra capului, nu fac parte din brigada pe care o conduce.

„Este o senzație de iritare a căilor respiratorii, care generează o tuse profundă și cam atât”

Întrebat despre utilizarea gazelor lacrimogene, șeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei a explicat că „e o senzație care trece în câteva minute”, dar sunt și „cazuri deosebite”.

„În cazuri deosebite, nu știu, iei contact direct cu acest gaz, îți intră un astfel de jet în gură, punem absurdul, este o senzație de iritare a căilor respiratorii, aici mă refer la nas, la gură, mucoase, care generează o tuse profundă și cam atât”, a spus colonelul Cătălin Paraschiv.

Reporter Kamikaze: „Am citit că e interzis să dai cu spray iritant direct spre față...”

Colonelul Cătălin Paraschiv: „Nu este interzis, este trecut clar, pentru că se evită utilizarea acestor substanțe în zonele deschise, față, ochi mai ales, căi respiratorii”.

Șeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române a afirmat că oamenii din unitatea pe care o coordonează au respectat regulile, adăugând că toți pot fi identificați după numerele de pe uniforme.

„Nu bag mâna în foc, dar nu îmi aduc aminte de așa ceva”

Despre agresarea reporterului HotNews.ro Robert Mihăilescu, căruia i-a smuls telefonul și i l-a dat unui jandarm care l-a spart de caldarâm, colonelul a spus că nu își amintește, dar că e posibil, însă se întreabă cum de există imagini cu el din moment ce ar fi spart telefonul?! Într-un articol Hotnews.ro i se răspunde că reporterul transmitea live pe pagina de Facebook a ziarului.

„Dacă vorbim de acel celebru individ care stătea undeva pe trotuar după ce am intrat pe Calea Victoriei, din ce îmi aduc aminte, a început unul să țipe, nici nu știu dacă avea ecuson pentru că nu am văzut în întuneric. Da, să spună că sunt ziarist, sau ceva de genul ăsta. Într-adevăr l-am luat de mână, acest ziarist a dat niște imagini cu telefonul acela. Uitați-vă că sunt imagini cu mine. (Nu i l-ați luat?) Nu știu, să mă lămurească și pe mine. Nu bag mâna în foc dar nu îmi aduc aminte de așa ceva. Excelență, dacă îl rețineam plecam de mână cu el la secția de poliție. Dacă eu dădeam ordin la oamenii mei să îl ia (...) Că apar tot felul de imagini în care se vede că eu îi smulg telefonul, dom-le, dacă îi smulgeam telefonul, de unde mai avea imaginile cu mine, că el a transmis niște imagini la un moment dat?!”, a spus colonelul Cătălin Paraschiv.

Șeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române a propus în interviu ca jurnaliștii să stea într-un spațiu delimitat la protestele viitoare: „Nu mi se pare normal ca cineva de la presă să mă filmeze când trag cu arma sau fac o încătușare”, a spus colonelul.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • ann check icon
  Exista un filmulet pe YouTube cu celebrul colonel in alb in care la intrebarea unui protestatar de ce s-a recurs la intervenția în forță a răspuns: ”Ne-ai omorât oameni acolo, mi-ai omorât jandarmi, de-aia, p**** mă-tii de nenorocit!”. Mi se pare total deplasata reactia si mai ales exprimarea si nu ma refer la cuvintele licentioase.

  Si daca jandarmii ar fi fost morti cine ii da dreptul lui sa se plaseze deasupra legii, ce motiv logic ar justifica acest comportament justitiar? Interesant de aflat si de ce considera ca e obligatia lui sa ii razbune maltratand atatia civili pasnici. Pare ca a luat lucrurile prea personal construind pe baza unei singure informatii un razboi impotriva demonstrantilor.

  Legat de exprimare este foarte interesanta exprimarea si invinuirea unui civil oarecare ce doar i-a iesit in drum ”pentru moartea jandarmilor”. Ori omul incearca sa fabrice motive pentru a-si justifica agresiunea, abuzul sau mult mai grav, nu mai face diferenta intre lumea lui si realitate.

  In acest scop cred ca este absolut necesar ca Parchetul Militar sa aiba acces la rapoartele expertizelor psihologice la care a fost supus de-a lungul timpului. Rapoartele sunt confidentiale dar nu in fata legii.
  • Like 0
 • Victor check icon
  E o chestie pe care eu nu o inteleg. Jandarmul in alb... e colonel si era seful operatiunii. Omul ala arata ca un metrosexual. Parca e un soi de McGuyver, James Bond etc. Daca se izola accidental de oamenii lui, il mai recunostea cineva drept sef? Sau asta e ultima moda la gradul de colonel, cand esti in actiune? Nu tu o uniforma ceva, doi trei epoleti? Vad ca nimeni nu pune treaba asta in discutie.
  • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  ...păi până atunci a transmis dar ghinion, l-a filmat si altcineva in acțiune!Până unde merge cu minciuna, ar spune si că laptele e negru!Tovarăsul ar trebui sa-si dea demisia dar e clar că nu o va face...si apoi judecat.Asa s-ar întâmpla intr-o democrație dar e clar că democrația reală e tot mai departe...
  • Like 0
 • Pe viitor... culoarea camasii e buna insa manecile trebuie mai lungi si innodate la spate !
  La "fara clanta", cum spun cunoscatorii!
  • Like 3
 • Interesant interviul cu domnul colonel Paraschiv dar nu pentru ca am fi aflat ceva nestiut deja ci pentru ca modelul de gandire al acestui personaj
  este reflectat fidel in modul sau de actiune.
  Domnul colonel, ca si alti reprezentanti ai Jandarmeriei, este extrem de deranjat de modul in care evolutia tehnologica permite, aproape oricui,
  fotografierea, inregistrarea video sau chiar transmiterea in direct prin Internet, a oricaror evenimente desfasurate in spatii publice,
  facand deci accesibila informatia, imediat, tuturor utilizatorilor.
  Supararea domnului colonel este de inteles. Oricine poate sa vada, sa judece si sa traga concluzii pe baza a ceea ce se vede si nu pe baza a ceea ce se prezinta de catre o parte sau alta.
  Totul fara taieturi si fara montaj.

  Poate nu intamplator, dupa manifestatiile din ianuarie 2017, s-a insistat foarte puternic pe interzicerea dronelor in zonele obisnuite pentru desfasurarea manifestatiilor.

  Revenind la spusele domnului colonel, sunt macar cateva lucruri de clarificat:
  1. Domnia sa spune ca trupele pe care le coordoneaza au intervenit abia la ora 23:00. Putem accepta acest lucru desi discutia nu era despre activitatea Brigazii Speciale ci despre activitatea domniei sale.
  Intrebarea este: Ce anume coordona domnul colonel inainte de ora 23:00, pentru ca apare in foarte multe filmari, dand ordine, aranjand si rearanjand dispozitivul Jandarmeriei, cel putin incepand cu ora 19:00?
  Sa intelegem ca domnul colonel, ca un cadru cu mare experienta in activitate, a fost desemnat sa coordoneze intregul dispozitiv al Jandarmeriei din Piata Victoriei?
  2. Profesionalismul membrilor Brigazii Speciale este binecunoscut, fiind experti in tehnici de lupta specifice si instruiti din perspectiva psihologiei grupurilor violente, fiind capabili sa neutralizeze, foarte rapid, orice persoana identificata ca potential periculoasa.
  In aceste conditii, de ce interventia Brigazii Speciale s-a extins asupra tuturor persoanelor aflate intr-un perimetru mult mai mare decat cel in care trebuia sa intervina, respectiv Springtime?

  3. Cum explicati faptul ca, in diferite filmulete, se observa "huligani" in tricouri negre care sunt intampinati si trec cu prietenie printre jandarmi, in spatele dispozitivului acestora?
  Sunt cumva acestia membrii ai Brigazii Speciale coordonate de domnul colonel, fiind stiut ca "cercetarea - diversiunea" se incadreaza in general in activitatea trupelor specilaizate?

  Pe masura ce toate imaginile vor fi analizate se vor ridica multe alte intrebari, mult mai dificile decat cele puse pana acum.
  Justitia este intr-un moment de cotitura pentru Romania pentru ca, prin deciziile pe care le va da in acest caz, va imprima o anumita directie: spre democratie sau spre o noua dictatura.
  • Like 0


Îți recomandăm

Tășuleasa Social

„Este o uriașă sală de clasă și o formă de protest. S-au înscris foarte mulți adolescenți și tineri. Generația noastră le lasă lor o datorie. Și uneori le lăsăm conștient datoria asta, iar ei vor trebui să repare toate problemele care decurg din ea”, spune Alin Ușeriu. (Foto: Facebook Tășuleasa Social)

Citește mai mult

Carmen Avram, BEC - Inquam Photos / Octav Ganea

„Erau fericiți că ajunseseră acolo, doreau să facă ceva. Și din față erau ăia, ca la Hollywood, cu ventilatoare, cu...să îi oprească din a avansa”. (Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

Citește mai mult