Foto Inquam Photos / Eduard Vînătoru
Este trist că am putea ajunge în scenariul prin care tocmai „proștii, extremiștii, putiniștii, georgiștii, neolegionarii, auriștii, șoșocarii” să reușească zguduirea unui sistem profund corupt care spoliază România de 35 de ani. Este trist faptul că nu s-a putut ajunge la o răsturnare de situație printr-un discurs educat, civic, democratic. Elitele nu au putut să-și modeleze conținutul pentru a ajunge la mase. Revoluțiile se pot face cu petul și cu trotineta doar dacă societatea are un nivel suficient de educație civică și doar dacă democrația are rădăcini puternice. Nu e suficient doar să crezi că aparții unei categorii sociale aparte și să-ți fie silă în permanență de talpa poporului, să desconsideri, să ignori și să nu fii în stare să i te adresezi cu un limbaj adecvat.
Nu ajunge doar dorința de a salva și de a așeza pansamente pe corpul unei nații distruse de comunism și ceaușism. E nevoie de ceva mai mult. De prezență continuă în spațiul public, de comunicare, de înțelegere, de a trimite mesaje cu îngăduință și calm.
Extremismul e aici. A înviat. E momentul lui în istoria contemporană, nu poate fi neglijat. Cu toții suntem de vină pentru că nu am creat și pus în practică măsuri de prevenție. Democrația e dulce. Libertatea ne-a relaxat. Am greșit enorm când am crezut că drepturile câștigate în 1989 ne-au fost date pe viață și nu mai este nevoie de luptă și de mentenanță.
Extrema dreaptă ar putea lovi cu putere sistemul corupt care ne-a mâncat zilele. Dar cu ce preț? Suntem pregătiți pentru ce urmează? Avem o idee concretă despre peisajul din care vom face parte în ipoteza unui regim autoritar? Îmi permit să cred că nu.
Avem în față o clasă politică ce ține cu dinții de putere și un sistem corupt care nu va fi dat la o parte cu ușurință. Alegerile parlamentare și acțiunile CCR din ultima vreme ne arată cu claritate acest lucru. Aștept și eu, la fel ca milioane de români, momentul în care statul va așeza pe masă dovezile prin care vom ști clar că Rusia s-a aflat în spatele lui Georgescu. Fără dovezi, e doar apă de ploaie. Nu mă conving în totalitate informațiile din presă, speculațiile, scenariile și ideile conspiraționiste. Știu că dovezile nu se adună peste noapte, dar este nevoie de ele cât mai repede. Altfel, vom ști că totul nu a fost decât o altă manevră prin care clica vrea să rămână la putere prin orice mijloace.
Și mai avem în față o altă opțiune: radicalizarea societății și scăparea de sub control a unei părți a populației. Este imaginea de care oamenii cu scaun la cap se tem cel mai mult, dar o imagine ce se poate ivi oricând. Unii dintre noi nu pot uita morții din 1989, minerii chemați la București pentru a sădi panseluțe cu levierul, tanchetele, tunurile, trasoarele...
Există multă dezamăgire în rândul oamenilor și a fost bine speculată de ideologii partidelor extremiste apărute în România în ultimii ani. De la dezamăgire și dezgust nu mai sunt decât foarte puțini pași până la radicalizare, violență și mișcări de stradă. Mă tem foarte tare că cei aflați astăzi la putere sunt incapabili să vadă realitatea și vor menține ruta pe care merg acum. Nu se dau la o parte, nu vor să dezamorseze, sunt siguri că mașinăria va funcționa mult timp de acum încolo.
Totul se poate reduce într-o singură frază. Vor rămâne pe mâna corupților în continuare sau vom asista la un cutremur extremist ale cărui urmări nu le poate măsura nimeni acum? În ambele cazuri: care vor fi costurile? E nevoie de luciditate. Beznofilia de care suferim acum începe să capete proporții.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
P.S. Ați observat ca se deschid o mulțime de kilometri de autostrada în ultimul timp? :-)
2) Spuneți așa: ”Știu că dovezile nu se adună peste noapte, dar este nevoie de ele cât mai repede. Altfel, vom ști că totul nu a fost decât o altă manevră prin care clica vrea să rămână la putere prin orice mijloace.” Păi vă mai îndoiți de asta? Mai mimați încredere în acest abuz al statului care a fost anularea alegerilor? Păi dovezile trebuiau să existe ÎNAINTE de anularea alegerilor și pe baza acestor DOVEZI să se facă anularea alegerilor. Nu întâi faci mizeria și apoi cauți dovezile repede-repede și vezi că nu prea ai ce scoate....
3) Cred că totuși ați intuit adevărul deși vă e frică de el: sistemul ăsta putred de corupt nu poate fi combătut cu ”ceai de mușetel”, ci cu un fel de revoluție, fie ea și de catifea, adică având ca forță motrice o mișcare politică dură, pragmatică și total diferită de sistemul actual, deci dreapta suveranistă și patriotică, fiindcă a ajuns prea cangrenat tot statul, inclusiv din vina noastră, care am lăsat să se întâmple și să se dezvolte toată mizeria, timp de 35 de ani.
Ok, dacă admitem că tre' să ai măcar 15 ani ca să știi pe ce lume te afli, înseamnă că vorbiți de cei care au în prezent măcar 15+35=50 de ani.
Ori nu generația 50+ reînvie extremismul, ca să nu mai vorbim de cei trecuți de 65..
Sunt mult mai tineri cei puși pe schimbări radicale și adesea nu prea au habar unde vor s-ajungă.
45% cred că o dictatură n-ar fi chiar așa de rea..
Cum să-i convingi c-au luat-o pe arătură ?
Ce parte de vină îmi aparține când în 1990 (aveam 24 de ani la primele alegeri „libere” din viața mea!) am votat cu Radu Câmpeanu și am fost pus la zid pentru alegerea mea?
„Democrația originală” în care trăim este „meritul” lui Ion Iliescu, oricât ar încerca unii să-l spele de păcate. Faptul că după 35 de ani „democratici” am ajuns în același punct (adică să ne acuzăm unii pe alții pentru alegerea fiecăruia) demonstrează cât se poate de clar că nu suntem o societate democratică și nici nu vom deveni în viitorul apropiat.
Sistemul care a creat „statul paralel” e bine așezat la butoane. Nu există instituție de stat care să nu răspundă la comenzile politice. Credința că votul nostru poate schimba situația e o iluzie...
Urmăriți „negocierile” care se poartă pentru „salvarea” acestei democrații și poate veți înțelege că suntem prizonieri într-o lume, vorba aia, „liberă”...
Aleșii noștri târgoveți...
Motto: noi alegem, noi tragem ponoasele...
Târguiala-i târguială
Că așa e la piață:
Voi cădeți la învoială
Și noi ne vedem de viață.
Nu încap aranjamente,
Nu mai e loc de tocmeală,
Gata cu aceste fente
Ca în curtea de la școală...
Ne-ați driblat întreaga viață
Iar noi ne-am lăsat vrăjiți
De vorbele ca la piață
Pe care le tot grăiți.
Puneți mână de la mână
Și faceți din nou posibil
Ca și nația română
S-aibă viitor credibil...
Nu știți cum o puteți face?
Tot poporul se întreabă...
Lăsați târguiala-n pace
Și-apucați-vă de treabă...
comunismul este lumea fără bani. așa ceva nu poate apărea. este distrus cu bomba termonucleară în 30 de secunde. puțină decență.
VY9PZvK6CZs - din categoria „dacă doriți să (re)vedeți”
Atât doar că metehnele acestor politicieni sunt și metehnele noastre, iar cei mai iscusiți dintre noi au ajuns în frunte.
Ajunși la butoane s-au priceput să ne cânte-n strună la alegeri, în vreme ce pânza de păianjen a cumetriilor de partid a cuprins cam tot ce (mai) înseamnă statul român, acest obez care abia de-și mai plătește datoriile.
Pe acest teren fertil a încolțit mișcarea naționalist/suveranistă.
Ea pleacă de la niște realități, dar propune niște aberații politico-economice. Ori la așa ceva nu pun botul cei trecuți cât-de-cât prin viață. În niciun caz cei care-au prins epoca de aur.
Masa de manevră e tineretul, care din lipsă de informare, pare dispus să se arunce-n brațele oricărei figuri proaspete.
Unora li s-a părut pur și simplu simpatic. Nu s-au apucat să-i facă dosarul, cercetându-i trecutul.
Alții vor schimbare de dragul schimbării, trăgând tare de volan, cu riscul de a ajunge-n șanț..
De acord că până la probe concludente (necontrafăcute), influențarea alegerilor (la turul întâi) rămâne în ceață..