Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Faraon peste o țară bolnavă

Iohannis la piramide

Foto: Gazetaph.ro

Valiza e desfăcută pe pat în timp ce bărbatul vorbește la telefon, detașat, despre niște morți. Soția împăturește hăinuțele imaculate. Îi face un semn soțului dacă să pună cămașa albă în geamantanul plin ochi, pregătit de concediu. Soțul gesticulează un OK mare, însoțit de un zâmbet complice, apoi trece difuzorul telefonului pe Mute.

- Și tu tot, cu alb, da? Frumos, ce mai...

Revine la discuția telefonică, păstrând însă contactul vizual cu soția care îi arată ținuta ei albă:

- Scuze, ce ziceai de ATI-uri?...

*

Sceneta de mai sus este un cadru imaginar al autorului. El nu corespunde realității, e de înțeles. Realitatea acestor zile, dramatice pentru România, e un subiect devenit tabu, pentru că tonomatul de la Cotroceni nu mai are fise. 

România a devenit pentru Iohannis un pacient eșuat, incomod, internat la ATI, care după ce că a făcut de toate pe el, se mai și trezește din când în când cu pretenții empatice.

De fapt, habar nu avem cum și-a pregătit geamantanul pentru excursia în Egipt președintele României și nici nu ne mai interesează, căci un lucru e clar: peste ani, în cartea de istorie el se va odihni într-o pagină supraetajată, undeva la grămadă cu Ion Iliescu. 

Cum în România, speranța în politicieni moare ultima de mai bine de 30 de ani, e posibil ca Iohannis să fi ales vizita în Egipt, totuși, cu un scop... constructiv: să învățăm și noi să construim două-trei piramide în care să intre generații întregi de bunici răpuse de valul patru.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Domnule Preşedinte, povestea românilor care trăiesc cu teamă de neajuns şi doar pentru supravieţuire este parte din povestea dumneavoastră, căci şi ei v-au votat să le fiţi preşedinte şi să îi ajutaţi. I-aţi uitat? Şi atunci vă întreb:
  Dacă aţi mai trăi încă o viaţă, aţi trăi aceeaşi viaţă, aţi iubi un om ca dumneavoastră?

  • Like 0
 • Ce ne mai vaicarim si aratam cu degetul la Iohanis? Pai il meritam din plin, asa cum ne meritam si guvernele esuate, gastile de escroci, sau de tembeli, asa zise partide politice, care nu sunt in stare sa formeze un guvern, sosoaca ma-sii care urla ca apucata si intra unde vrea ea si cum vrea ea (eu ii propun sa intre in carciuma chiar si fara chiloti, de ce sa se rezume la fara masca? - ca e in Parlament, deci are voie si fara chiloti, se subintelege, desi nu cred ca are abilitatile necesare de a fi curva.....). Asta-i neamul, astia-s conducatorii! Punct.
  • Like 0
  • @ andreea dragusin
   De acord că ne merităm conducătorii, în frunte cu Johannis. Eu îl privesc pe el și numai pe el ca ”Marele Alb” alături de micuța ”Alba ca zăpada” a lui, la plimbare oficială prin Egipt, în timp ce țara se chinuie cu toate belelele, Totuși să nu sărim calul. Șoșoacă, deși e o arătare antipatică și contraproductivă, nu poate fi inclusă la categoria ”conducători”, că din câte știu nu e la guvernare. Deci, zic să nu ne risipim înjurăturile orbește, fără țintă, ci către guvernanți, fiindcă viața noastră de acum, așa de nașpa cum e, nu e din vina Șoșoacei, ci din vina guvernanților (Johannis, PNL, USR).
   • Like 0
 • Pai , da , tot romanul se duce in vacanta , dar nu cand esti seful unui stat "esuat " si-ti mor batranii pe capete , in ritmul asta o sa ramai sef peste partia de la predeal , dar o sa fii singur , sau cel mult , cu nevasta !
  • Like 0
 • Deci haideti sa contabilizam pe scurt ce avem din punct de vedere televizat in Romania dupa cum se relateaza : avem un stat paralel si avem o capitala Bucuresti. Acum... din punctul meu de vedere avem corupti si coruptibili care sunt imputerniciti sa actioneze pe post de entitati statale ori sociale si avem o capitala tip BUDOAR public la propriu cu niste institutii care fac trocuri pe bani publici interni sau externi ( ciubucuri ). Si pana la urma te gandesti oare Egiptul nu este o destinatie de vacanta excelenta pentru toti romanii care s-au lehamisit de "toaleta publica" capitalista Romania ?...ma intreb...arabii fiind foarte bogati in petrol iar schimburile maritime de titei apoi rafinabili fiind o oportunitate investitionala destul de atractiva....asta daca la Bucuresti nu vor da arabii peste un "INTERIMAR" de serviciu cum au patit-o si Japonezii de s-au dus la Chinezi cu valiza de mld. lasand Romania in propria-i zeama de prostie. Pana la urma SOARELE face bine ! O zi excelenta va doresc !
  • Like 0
  • @ Radu Panaitescu
   Decat asa zi xcelenta , mai bine lipsa , sau , sa fie la tine acolo !
   • Like 0


Îți recomandăm