Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Fățărnicia mușcă din Cristina și după moarte

Cristina Țopescu

Am lucrat cu Cristina la ProTV, spre sfârșitul anilor `90. Mi-a rămas în amintire dorința ei uriașă de a învăța continuu meserie. Discutam înainte de emisiune despre cum se face jurnalismul, după care, în direct, urma proba practică, fără menajamente – de două-trei ori i-au dat lacrimile, era foarte sensibilă.

De atunci, am rămas prieteni. Cristina Țopescu a fost un om fundamental bun și cinstit. Nu pot să cred că s-a sinucis. Dacă ar fi făcut asta, și-ar fi pus mai întâi câinii la adăpost, nu îi lăsa să moară de foame și de sete. 

Mă suna când avea o problemă profesională și îi era frică să nu greșească. Sau, pur și simplu, ca să stăm de vorbă, îi făcea bine.

Frică îi era și pentru tatăl ei, o presimțire a determinat-o să realizeze ultima emisiune-interviu cu Cristian Țopescu în care m-a rugat, cu cerul și pământul, să intervin telefonic. Mai întâi am refuzat, nu voiam să mai am de a face în vreun fel cu ultimul post de televiziune în care a lucrat Cristina, propagandizat până la vomă. Am acceptat după ce mi-a povestit cât de greu îi era să reziste acolo, cum era atacată constant de șefi ai postului că nu e „pe linie”. O voiau dată afară – n-au apucat, a plecat ea.

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei...

Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Oare o pătrunde și până acolo unde e acum Cristina?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dumnezeu sa o odihneasca! Mi-a placut la fel de mult ca tatal ei! Dar e o fatarnicie a CTP-ului sa vorbeasca de fatarnicie. S-a incadrat perfect in cei 75% de fatarnici care o "admirau", dar numai dupa moarte!
  • Like 0
 • Dumnezeu sa o odihneasca in pace nu cred ca sa sinucis nu lasa ciini asa am cunoscuto personal ciinii erau crei mai apropriati
  • Like 0
 • Nu neg fatarnicia, dar nu este numai asta. E si moda. Daca toti vorbesc despre ~ si regreta, trebuie sa se alinieze si ei.
  Ma oripileaza stirile contradictorii, despre amanuntele descoperirii.
  Nu cred ca s-a sinucis.
  Lipseste biletelul de adio si -mai ales- lipsesc masuri de desprindere de lume. (Printre care si punerea animalelor la adapost. Sau eliberarea lor.)
  "Dumnezeu sa-i ierte greselile cu voie si cele fara de voie!"
  (Totusi, ipotezele mortii sunt apasatoare. Pentru ca nu lipseste si varianta otravirii intentionate. Deci, crima.)
  • Like 0
 • Corectă observație! Dar fățărnicia (românească - fiindcă este una specifică nației noastre, și încă una de cea mai nescuzabilă ticăloșie!) este doar unul din nesfârșitul șir de defecte de caracter ale noastre, ca nație, nu ca națiune, căci, culmea, deși dăinuim pe aceste locuri dintotdeauna, noi nici până astăzi n-am ajuns să fim o ”națiune” în sensul consacrat al acestei noțiuni și asta - tocmai din această cauză! Defecte care ne-au adus în halul în care suntem astăzi!
  Dumnezeu s-o ierte și s-o odihnească în pace pe Cristina Țopescu, unul dintre ziariștii care n-au abdicat nicio clipă de la principiile jurnalismului corect, nepartizan, un om de o sinceritate și un curaj rar întâlnite, pentru care întotdeauna am nutrit o sinceră admirație. Pe de altă parte, Cristina Țopescu este doar unul dintre numeroasele exemple de cum o societate strâmb croită, bântuită de ”o înfricoșătoare epidemie de meningită morală
  [cu] vârful - bolnav de sifilis [și] temelia - de pelagră” (Octavian Goga) poate distruge existența unui om bun, prea bun pentru societatea în care a fost nevoit să-și ducă existența!
  • Like 3
 • Pe mine nu ma mai mira de mult ce vad, oricand, la acel post. Oamenii aceia sunt profund dezumanizati , nu mai au decat o singura caracteristica umanoida : infatisarea, care , din urata precum era, tot mai urata se facea ....
  Insa ce ma oripileaza , ma dezgusta pana la voma , este apetenta tuturor televiziunilor de a se hrani din cadavre . Am inceput sa simt in mass media o bucurie a mortii , ( mai ales timpurii ) , a ratingului facut de moarte , facut de scormonirea prin casa si viata mortului . Pana nu-l ucid de tot , subiectul nu este epuizat. Si asta, pentru ca sacalii - telespectatorii , o cer.
  Cred ca toate televiziunile au avut o singura suparare: prea au murit 3 in aceeasi zi! Nu este rentabil.
  Eu incerc de mult sa inteleg , de ce moartea unui om atrage mai mult decat viata si realizarile lui ...chiar nu am ajuns la o concluzie , dar vad rezultatul.

  Cat despre Cristina, un suflet frumos, pur, sincer pana la maxim , cred ca si-a gasit linistea , fara sa si-o caute.

  Ultima intrebare , ramane deschisa...
  • Like 4
 • „Restul e tăcere”, Dumnezeu s-o odihneasca!
  • Like 1
 • Un suflet mare, un om foarte sensibil, capabil de multe sacrificii, de multe ori neinteles de semeni. Parasita de oameni, dar insotita de animalele iubite si dincolo de moarte. Exclud categoric varianta sinuciderii, asa cum dl. Popescu a punctat foarte corect in articol. Fiind o mare iubitoare de animale , daca n-ar mai fi suportat ingratitudinile vietii si ar fi vrut sa recurga la acest gest, si-ar fi pus intai in siguranta animalele iubite si , in plus, ar fi facut tot posibilul sa fie descoperita imediat dupa deces, nu sa zaca nestiuta si necautata de lume atatea saptamani! Foarte trist !
  • Like 2
 • E tare păcat că și la moartea unui asemenea om sensibil, talentat, jurnalist de excepție se manifestă o dezgustătoare fățărnicie a unor„colegi”.
  În plus, ca și când n-ar fi fost de ajuns, au părut și „prieteni” de doi bani, ori comentatori lipsiți de respect pentru momentul de doliu, unii agresivi peste limita imaginarului.
  • Like 3
 • A fost o femeie copil, chiar daca lupta sa se maturizeze. Pai cum sa nu fie fatzarnici antenistii aceia? Ei din asta traiesc, asta mananca pe paine zilnic si, pentru a intari convingerea privitorilor la acest post ca acolo e un for al umanismului, era inevitabil sa vorbeasca mieros despre Cristina...
  Parca a fost destinata sa se extraga din aceasta atmosfera otravita din Romania, cand sufletul ei de copil intrase in disonanta si toate lucrurile incepeau sa se franga....ii era greu...
  • Like 2
  • @ Adriana Negruti
   da
   • Like 0
 • antonia check icon
  Doamne, socant cata singuratate poate avea un om placut si apreciat de multa lume, un om cu sensibilitate, suflet , constiinta, cultura ...
  Cutremurator ca nu a cautat-o nimeni Insistent ! 3 (trei ) saptamani.
  Stiu, fiecare cu viata lui, sarbatorile, noul an...si totusi...trei saptamani in care NIMENI sa nu se intrebe daca e bine, ok, in viata...
  In ce lume traim ? Ce am devenit fiecare dintre noi ? Ce fel de constructie sociala e asta si daca nu cumva e una de groaza, nenaturala, in care fiecare e singur in grota lui din piatra...Foarte singur.
  • Like 8
  • @ antonia
   Corina check icon
   Avea și un post la Ministerul Sănătății, unde probabil trebuia să meargă zilnic. Normal era să facă investigații cei pentru care lucra, după o zi-două de absență și lipsă de reacție. N-or fi făcut nimic din comoditate (și asta spune destule despre mediul de lucru de acolo) și poate din respect, fiindcă era cineva și erau pregătiți să accepte orice explicație. Câteodată nu-i bine să fii cineva...
   • Like 5
  • @ Corina
   antonia check icon
   Probabil fiind sarbatorile, absenta ei a trecut neobservata in tumult. Dar totusi...macar o persoana care sa se alarmeze ca nu da de ea...
   Asta e uluirea mea : ce societate suntem ? Materialismul capitalist, relatiile doar din interese, mintea acaparata permanent de ganduri cu rezolvari de probleme , miscari banesti profitabile, afisarea imaginii cool, permanenta stare conflictuala in oaresce domeniu : profesional, familial, social, politic, ce e must have de cumparat, grija cine cu cine se, invazia reclamelor, indecizia in fata raftului cu hartie igienica...
   Cum sa mai observam ca cineva a disparut ?
   • Like 2


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult