Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Federer, învins de forța fericirii de a juca tenis

tenis --

Ce-o fi fost în mintea lui Juan Martin Del Potro când Federer avea două mingi de meci, la 5-4 în setul decisiv, 40-15 și serviciul? Cu întrebarea asta am rămas după splendoarea hard a înfruntării din finala Indian Wells. 

Răspunsul pe care l-am găsit poate să fie influențat și de faptul că, după decenii de tenis neîntrerupt, am fost silit de o operație inevitabilă să nu mai ating rachetele de 5 luni încoace. Când Federer se pregătea să servească pentru execuția finală, cred că DelPo și-a spus așa: „O să mă bată Federer. Aș fi putut să câștig, am avut minge de meci, și acum o să pierd. Ce mi se întâmplă? Poate fi ceva mai rău decât să pierzi la un fir de păr de broască după ce ai jucat foarte bine? Da, un singur lucru: să nu mai poți juca tenis. Eu, acum, aici, sunt pe teren în finală cu cel mai mare jucător al tuturor timpurilor, după ce am zăcut ani în șir prin spitale. Pot să strâng racheta în mâini, sunt din nou în joc, îi mulțumesc lui Dumnezeu”.

Cu gândul ăsta în el, uriașul argentinian a întors, de neînchipuit, ghemul, setul și meciul – pe care îl merita. De mult nu am mai văzut un jucător atât de compact de pe fundul terenului. În 2 ore și jumătate, nu a făcut mai mult de 2-3 greșeli cu adevărat neforțate. Și asta cu reverul cu două mâini, pe care a reușit să și-l recompună după ce s-a târât câțiva ani cu un rever tăiat, cu o singură mână, din pricina nenumăratelor intervenții chirurgicale la brațul stâng.

Iar forehandul... este, probabil, cel mai bun din circuit în clipa de față – Del Potro poate face punct cu el din orice zonă a terenului, „plăticile” biciuite atingând frecvent 150-160 km/h. Cât despre serviciul doi al argentinianului, constant lung și cu săritură înaltă, a fost, practic, inatacabil.

Roiger și-a pus geniul și experiența la bătaie în fața acestei stânci a Sudului. A venit la fileu prin surprindere, a așezat scurte din toate pozițiile, a înălțat loburi miracol, a împământat niște backhanduri tăiate brici. Și ar fi câștigat, dacă nu se lovea de forța fericirii tenisului de după suferință din sufletul lui Juan Martin...

La 29 de ani, cred că nu e târziu pentru Juan Martin Del Potro să-și învingă soarta și să scrie marele capitol din istoria tenisului care îi era destinat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult