Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Federer, învins de forța fericirii de a juca tenis

tenis --

Ce-o fi fost în mintea lui Juan Martin Del Potro când Federer avea două mingi de meci, la 5-4 în setul decisiv, 40-15 și serviciul? Cu întrebarea asta am rămas după splendoarea hard a înfruntării din finala Indian Wells. 

Răspunsul pe care l-am găsit poate să fie influențat și de faptul că, după decenii de tenis neîntrerupt, am fost silit de o operație inevitabilă să nu mai ating rachetele de 5 luni încoace. Când Federer se pregătea să servească pentru execuția finală, cred că DelPo și-a spus așa: „O să mă bată Federer. Aș fi putut să câștig, am avut minge de meci, și acum o să pierd. Ce mi se întâmplă? Poate fi ceva mai rău decât să pierzi la un fir de păr de broască după ce ai jucat foarte bine? Da, un singur lucru: să nu mai poți juca tenis. Eu, acum, aici, sunt pe teren în finală cu cel mai mare jucător al tuturor timpurilor, după ce am zăcut ani în șir prin spitale. Pot să strâng racheta în mâini, sunt din nou în joc, îi mulțumesc lui Dumnezeu”.

Cu gândul ăsta în el, uriașul argentinian a întors, de neînchipuit, ghemul, setul și meciul – pe care îl merita. De mult nu am mai văzut un jucător atât de compact de pe fundul terenului. În 2 ore și jumătate, nu a făcut mai mult de 2-3 greșeli cu adevărat neforțate. Și asta cu reverul cu două mâini, pe care a reușit să și-l recompună după ce s-a târât câțiva ani cu un rever tăiat, cu o singură mână, din pricina nenumăratelor intervenții chirurgicale la brațul stâng.

Iar forehandul... este, probabil, cel mai bun din circuit în clipa de față – Del Potro poate face punct cu el din orice zonă a terenului, „plăticile” biciuite atingând frecvent 150-160 km/h. Cât despre serviciul doi al argentinianului, constant lung și cu săritură înaltă, a fost, practic, inatacabil.

Roiger și-a pus geniul și experiența la bătaie în fața acestei stânci a Sudului. A venit la fileu prin surprindere, a așezat scurte din toate pozițiile, a înălțat loburi miracol, a împământat niște backhanduri tăiate brici. Și ar fi câștigat, dacă nu se lovea de forța fericirii tenisului de după suferință din sufletul lui Juan Martin...

La 29 de ani, cred că nu e târziu pentru Juan Martin Del Potro să-și învingă soarta și să scrie marele capitol din istoria tenisului care îi era destinat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult