Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Mangusta călcată pe coadă

Simona Halep - Indian Wales

Anul trecut pe vremea asta, Simona ar fi pierdut, probabil, meciul cu Caroline Dolehide. Tânăra americancă este exact genul de adversară care producea surpriza: înaltă și puternică, posedând un forehand-tun și un serviciu așijderea, capabilă s-o „dea pe spate” pe Simona prin serii de lovituri tari, direct câștigătoare. Amintește prin alură și stil de joc de Jeļena Ostapenko...

Acum însă, Caroline s-a lovit de platoșa care i-a crescut Simonei de dinăuntru în marile meciuri adunate între timp. Primul set a fost o demonstrație de precizie în regim de forță și elan a locului 165 WTA, care m-a lămurit cum a fost posibil s-o bată pe Cibulková. Deplasându-se suficient de rapid, Caroline reușea de multe ori să se așeze cu dreapta pe rever, de unde expedia niște torpile, fie inside-out, fie lung de linie, greu parabile.

Nu foarte mobilă la început, Simona răspundea cu mingi prea scurte, pe care Dolehide le ataca fără milă. Lovitura ei este și tare, și cu un efect top-spin pe care nr. 1 mondial l-a declarat foarte dificil de returnat.

Ca un veteran al Pacificului însă, venit din Australia să lupte pe Coasta de Vest a Americii, Simo nu și-a ieșit din fire. Aroganța „Cum îndrăznește puștoaica asta de nicăieri să joace așa cu mine?!” n-a cuprins-o nicio clipă. Tactic, era clar că menținând un asemenea ritm sufocant de atac, masiva Dolehide ori câștigă în două seturi, ori pierde în trei. Simona avea deci de rezistat cât mai mult rafalelor, așteptând primul moment de slăbiciune al adversarei.

În setul 2, deși conducea cu 3-2, deși a stabilit cu Darren să nu-l cheme la bancă decât în mod excepțional, a făcut-o. În urma discuției cu el, a reușit să câștige următorul ghem pe serviciul advers. Părea că se îndreaptă spre câștigarea în scurt timp a setului. Caroline a zvâcnit cu un efort impresionant și a făcut re-break, încheind însă cu o minge nefastă pentru ea. Ajunsă la fileu după o scurtă cam țopăită a Simonei, cu Simona în față la 2m, Dolehide a ales să-i expedieze mingea în piept cu toată forța. Nepoliticos, dar sănătos. Simona nu a reușit decât să se apere ridicând racheta, din care mingea a sărit undeva spre tribune. Dolehide a câștigat punctul și ghemul, dar a călcat Mangusta pe coadă...

Îndârjită la rece, Simona și-a redus mult numărul de greșeli, apucând-o în clește punct după punct pe Caroline, ca un luptător de MMA care a prins gâtul adversarului și strânge fără să țină seama de pumnii în corp pe care îi încasează. Tie-break-ul l-a câștigat cu o maturitate și concentrare pe fiecare minge remarcabile.

După care, era practic imposibil ca setul decisiv să nu fie reversul primului, cu o Simona stăpânind autoritar terenul.

O să mai auzim de această americancă de 19 ani, care a câștigat respectul declarat al Simonei Halep.

Nici meciul următor, cu chinezoaica Qiang Wang, 55 WTA, nu cred că va fi floare la ureche, în acest turneu al Puțurilor Indiene în care favoritele cad pe capete. Dar îmi îngădui luxul de a fi optimist, câtă vreme picioarele Simonei arată tefere și capul cât se poate de pe umeri.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult