Foto: George Călin/ Inquam Photos
Acești oameni conduc companii care fac o bună parte din PIB-ul României. Dacă oamenii de afaceri au decis - într-un gest rar - să iasă public ca să tragă un semnal de alarmă asupra acestei sinucideri colective la care asistăm în aceste zile, asta înseamnă că situația e mai gravă decât credem.
Deja „efectul Georgescu” produce pagube uriașe în economie, România nu reușește să se mai împrumute pe piețele externe, BNR face eforturi disperate să țină leul stabil, iar anunțul aiuritor al lui Georgescu privind „naționalizările” pune în pericol locurile de muncă și salariile a milioane de oameni din această țară care lucrează în mediul privat. Investițiile străine sunt în standby, piețele nu mai au încredere în România și asta se întâmplă doar în ziua 1. Nu vreau să-mi imaginez ziua a 7-a, când acest iresponsabil ne va întoarce direct în Republica Socialistă România. Vă recomand să citiți aici o analiză foarte bună despre ce ar însemna revenirea la economia patriotică despre care gavarește Călin Georgescu.
De remarcat mesajul lui Dan Șucu, șeful Confederației Patronale Concordia: „Mi-am trăit copilăria şi tinereţea, ca întreaga mea generaţie, într-o Românie săracă, înfrigurată, întunecată, sub umbrela Rusiei. Nu-mi doresc pentru copiii mei şi pentru nepoţi acelaşi lucru. Trăiesc într-o Românie europeană, într-o Românie suverană, independentă, apărată de cea mai importantă alianţă militară a lumii. Nu văd de ce am schimbat lucrul ăsta. Dacă îmi spunea cineva acum 15 ani că economic România va zbura peste Ungaria sau peste Grecia, că vom ajunge la 80% din media PIB-ului european, i-aş fi spus că glumeşte. Dar asta e realitatea, în clipa de faţă”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Vom vota Elena Lasconi, fără nicio îndoială, așa cum am făcut-o o bună parte dintre noi și în turul I.
Vom vota Elena Lasconi, pentru că suntem proeuropeni, pentru că suntem mult mai apropiați de familia europeană decât de Rusia, pentru că credem în drepturi și libertăți europene, în libertatea cuvântului, egalitatea în fața legii, pentru că suntem toleranți, pentru că credem într-o economie de piață funcțională, pentru că nu credem în conspirații fantasmagorice, pentru că vrem să fim în general oameni liberi.
Și totuși, odată cu validarea Elenei Lasconi, de ce îl validăm și pe Marcel Ciolacu? De ce Elena Lasconi, se pune în genunchi în fața lui Marcel Ciolacu, cerându-și scuze pentru niște greșeli închipuite doar de Marcel Ciolacu. O alianță PSD-URS-PNL-UDMR- Minorități, este absolut normală și utilă, în condițiile votului parlamentar de azi, dar de ce cu Marcel Ciolacu premier? Să nu uităm ca Marcel Ciolacu a fost cel care a încercat să profite primul de ascensiunea extremiștilor. Cel mai probabil, nu avem informații certe în acest sens, Marcel Ciolacu în calitate de prim ministru a știut de raportul CSAT și nu a făcut nimic pentru a stopa accederea extremiștilor la aceste alegeri. Ba mai mult, Marcel Ciolacu, s-a gândit, ca orice om politic mioritic, să profite de pe urma creșterii extremiștilor, prin transferarea voturilor către Simion și culmea, către Călin Georgescu, pe logica că un tur doi între domnia sa și un extremist l-ar duce în fotoliul de președinte. Nu pot să înțeleg de ce instituțiile statului sunt amorțite și refuză să facă cercetări în acest sens și anume dacă a încercat Marcel Ciolacu să profite de pe urma creșterii extremismului în Romania. Nu sunt specialist în drept, însă cred că dacă acest scenariu se certifică, atunci putem vorbi și despre o acțiune împotriva securității naționale. Nu înțeleg de ce presa autohtonă nu demarează investigații jurnalistice în acest sens, totuși un stat democratic este un stat cu o presă puternică, liberă și echidistantă. De ce a tâcut președintele Romăniei, în condițiile în care el în mod cert a știut de acest atac. Cumva, alianța PSD-PNL, a încercat să provite de urcarea extremiștilor. Eu cred că meritâm să aflăm. Dl. Ciucă a avut demnitatea să demisioneze, lucru pe care nu-l putem spune despre dl. Ciolacu.
Cred că în acest moment, principala problemă pe care ar trebui să ne-o punem ar fi dacă instituțiile statului lucrează cu adevărat pentru cetățean, sau pentru grupuri de interese. Să nu uităm ca CCR a favorizat creșterea lui Călin Georgescu prin invalidarea candidaturii dnei. Șoșoacă, parlamentar european de altfel și prin punerea sub semnul întrebării a rezultatului din turul I. Renumărarea voturilor a creat o stare de îndoială, temperând scăderea PSD – ului și creșterea partidelor de dreapta, în special a USR-ului. Starea de incertitudine a dus într-un final la un vot pulverizat, menținând PSD-ul la putere.
Am convingerea că Elena Lasconi va câștiga duminică și lucrurile se vor mai liniști. Însă per ansamblu România pierde. Pierde deoarece reformele adevărate se vor lăsa așteptate. Cu dl. Ciolacu premier, justiția nu va funcționa, așa cum nu funcționează nici în prezent. În mod paradoxal, principalul căștigător al acestor alegeri va fi Marcel Ciolacu, deși ar trebui nominalizat ca principal responsabil. Dacă românii prin vot, nu l-au dorit președinte pe dl. Ciolacu, de ce politicienii îl vor repune în funcția de premier? Uităm repede, peste un an, doi, toate vor fi uitate, PSD-ul va crește din nou la 35-40% și ne-am irosit încă un vot. Concluzia acestor evenimente este că PSD-ul câștigă și când pierde. LA VEMURI NOI, TOT NOI.........PSD.
E vorba de această voluptate mioritică a văicărelii care, pusă în fața cifrelor economice, se fâsâie ca un pneu care tocmai a luat cuiul..
Această continuă leapșă pusă pe adversarii politici și pe partidele lor, supralicitată și speculată în sensul că mai bine lipsă..
Și nici Parlament nu ne trebuie, că ne costă.. Mai bine Marea Adunare Națională, că e doar din când-în-când, la Sala Palatului.
Apropo de asta, pacientul nostru susține că el e singurul reprezentant legitim al poporului român.
A mai fost unul care nu răspundea decât în fața Marii Adunări Naționale.
Ca atare orice critică adusă lui, este o critică adusă poporului, conform cu dictonul :
"Dai în mine, dai în tine. Dai în fabrici și uzine.."
Mai e și mult hulita globalizare care nu ne mai lasă să alergăm porcul prin curte, până i se înmoaie bietului genunchii, implorând parcă din priviri : - Înjunghiați-mă !
În realitate, gafa aia birocratică a fost corectată, UE având 1450 de produse cu specific național, protejate.
Avem și noi vreo 13 : Magiun de Topoloveni, Salam de Sibiu, Cârnați de Pleșcoi, Plăcintă Dobrogeană, Telemea de Ibănești..etc E încurajată diversitatea.
Avem voie și cu ursul și cu capra..
Unii ar vrea și cu Putin, dar e ușor riscant..
Creația securistică USL, a adus doar instabilitate, nemulțumiri și pagube economice uriașe în doar câteva luni.... Memoria românului nu este scurtă! Lipsește!... Bleahhh