Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Femeia-obiect. La o recepție dată de un lanț de saloane de beauty, organizatorii au pus o tânără aproape goală pe o masă ca suport pentru platouri de sushi

Nyotaimori

Foto: Instagram Sungate Studio

Înțeleg! Jur că înțeleg cât de fericiți sunt toți cei care muncesc în industria evenimentelor și HORECA și care, în sfârșit, pot organiza petreceri, recepții și lansări. Pe bune, chiar înțeleg. Proprietarii de spații, muzicienii și DJ-ii, florarii, cei care fac catering, decorațiuni și lumini - toți au dus-o foarte greu în perioada pandemiei și mulți au închis afacerile. Iar cei care au supraviețuit acum nu știu cum să dea drumul la treabă mai bine și mai repede. 

Dar așa ceva chiar nu este OK! La o recepție de aniversare pentru un lanț de saloane de beauty, organizatorii Sungate Solarium Studio și Sushi Terra- din dorința de a sparge gura târgului, chiar au spart-o. Au pus o fată aproape goală pe o masă ca suport pentru platouri de sushi, din care vedetele invitate la party să se servească. Și multe vedete chiar au făcut-o. Au luat mâncare de pe o domnișoară în costum de baie, întinsă pe masă în chip de platou. Femeia-obiect, femeia-mobilă. Practica se numește Nyotaimori și are pretenția de a se numi artă ceea ce însă nu prea se mai pupă cu timpurile astea.

Practica Nyotaimori s-a născut în bordelurile japoneze de la 1700. A fost interzisă în multe ţări, inclusiv în ţări din Asia, dar rămâne foarte populară la chermezele mafioților niponi din Yakuza. Sigur, în România, legile nu acoperă problema asta, dar faptul că unui PR i-a scurtcircuitat creativitatea și a decis să o facă piesă de rezistenţă într-un eveniment pentru o firmă de servicii de frumusețe pentru femei, faptul că nicio vedetă nu s-a ridicat și nu a plecat pe loc când a văzut fata-platou, faptul că unele vedete au mâncat mâncare de pe fata-platou și faptul că televiziunile au filmat fără scrupule grozăvia arată cât de deconectați sunt cu toții de timpurile astea și cât de ipocrite sunt vedetele femei care susțin că… susțin femeile. Chiar nu este OK. 

Și asta o spun eu, care m-am lansat în viața publică cu un material de 8 pagini în cea mai vândută revista glossy din România, cu poze necenzurate în care nășteam, goală pușcă. Sigur, fata e majoră și probabil că s-a bucurat să câștige un ban și să fie în centrul atenției, DAR asta nu schimbă senzația de greaţă existențială pe care orice persoană cu o brumă de raţiune ar fi trebuit să o simță la vederea acestei imagini umilitoare şi degradante pentru orice ființă umană.

Le provoc pe Oana Roman, Andreea Marin şi Diana Bart, care au fost prezente la eveniment, să răspundă la întrebarea asta: dacă fata-platou ar fi fost fiica ta, cum te-ai fi simțit?

Toate cele trei vedete sunt mame de fete, Oana fiind prezentă acolo chiar cu fiica ei (Ce o fi înțeles copila despre perspectivele vieții de femeie la vederea femeii-platou?) Și poate și Sungate ar fi bine să iasă cu o explicație despre ce a fost în mintea lor când au decis să folosească, în mod atât de degradant, corpul feminin, pe care susțin că au ca misiune să îl înfrumusețeze și să îl pună în cea mai bună lumină.

Scopul meu nu este sa le pun la colț iremediabil pe aceste doamne, vreau doar sa le încurajez să reflecteze un pic asupra situației și să vadă dacă valorile lor personale și misiunea lor publică se aliniază cu imaginea femeii-platou de sushi. Daca da, atunci asta e. Dar dacă nu, atunci să aibă tăria să își asume public și onest greșeala de a valida prin participare și promovare un astfel de demers și lipsa de reacție adecvată. Chiar nu vreau sa fie o vendetta, ci o ocazie de a învăța cum să facem mai bine in viitor. Atât.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Via reclama care circula mai nou pe posturile romanesti : Tazz !!!?? Tazz !!!
    • Like 0
  • otheh check icon
    Dar despre noi, barbatzii , niciun cuvant?
    Stiti de cate ori am stat ingropati sub muntzi de snitzele, cefe de pork, cartofi prajitzi, chiar si bere sau vin !? Ati vazut vreo femeie sa reactioneze? Toate care trec pe langa noi nu numai ca nu arata compasiune, dar mai dau si din gura, ne cyberbullizeaza.Gata cu drepturile femeilor- platou! E vremea sa se ia atitudine si pentru drepturile barbatzilor din tzara asta ! Stai sa mai adaug o prostie. Ps : oricum, au riscat enorm astia cu evenimentul, stiind ca printre invitatzi o vor avea pe Oana Roman - nici nu vreau sa ma gandesc cum i-au scos-o astia dintre falci pe sarmana fata in costum de baie -. Gata, acum e bine.
    • Like 0
  • Filbert check icon
    De multe ori femeia e atit obiect cit isi doreste sa fie. Ma indoiesc ca domnisoara a fost fortata sa se suie pe masa sub platourile alea...
    • Like 2
  • Nu e nimic de comentat! Doar că grobianismul unora din HORECA a atins aproape culmea. Și când mă gândesc că acești mârlani vor fi despăgubiți probabil din banii din impozitele plătite de noi. Cred că dacă aș fi fost acolo și aș fi văzut așa o grozăvie, în secunda 2 aș fi fost afară cu orice risc.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult