Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Femeia-obiect. La o recepție dată de un lanț de saloane de beauty, organizatorii au pus o tânără aproape goală pe o masă ca suport pentru platouri de sushi

Nyotaimori

Foto: Instagram Sungate Studio

Înțeleg! Jur că înțeleg cât de fericiți sunt toți cei care muncesc în industria evenimentelor și HORECA și care, în sfârșit, pot organiza petreceri, recepții și lansări. Pe bune, chiar înțeleg. Proprietarii de spații, muzicienii și DJ-ii, florarii, cei care fac catering, decorațiuni și lumini - toți au dus-o foarte greu în perioada pandemiei și mulți au închis afacerile. Iar cei care au supraviețuit acum nu știu cum să dea drumul la treabă mai bine și mai repede. 

Dar așa ceva chiar nu este OK! La o recepție de aniversare pentru un lanț de saloane de beauty, organizatorii Sungate Solarium Studio și Sushi Terra- din dorința de a sparge gura târgului, chiar au spart-o. Au pus o fată aproape goală pe o masă ca suport pentru platouri de sushi, din care vedetele invitate la party să se servească. Și multe vedete chiar au făcut-o. Au luat mâncare de pe o domnișoară în costum de baie, întinsă pe masă în chip de platou. Femeia-obiect, femeia-mobilă. Practica se numește Nyotaimori și are pretenția de a se numi artă ceea ce însă nu prea se mai pupă cu timpurile astea.

Practica Nyotaimori s-a născut în bordelurile japoneze de la 1700. A fost interzisă în multe ţări, inclusiv în ţări din Asia, dar rămâne foarte populară la chermezele mafioților niponi din Yakuza. Sigur, în România, legile nu acoperă problema asta, dar faptul că unui PR i-a scurtcircuitat creativitatea și a decis să o facă piesă de rezistenţă într-un eveniment pentru o firmă de servicii de frumusețe pentru femei, faptul că nicio vedetă nu s-a ridicat și nu a plecat pe loc când a văzut fata-platou, faptul că unele vedete au mâncat mâncare de pe fata-platou și faptul că televiziunile au filmat fără scrupule grozăvia arată cât de deconectați sunt cu toții de timpurile astea și cât de ipocrite sunt vedetele femei care susțin că… susțin femeile. Chiar nu este OK. 

Și asta o spun eu, care m-am lansat în viața publică cu un material de 8 pagini în cea mai vândută revista glossy din România, cu poze necenzurate în care nășteam, goală pușcă. Sigur, fata e majoră și probabil că s-a bucurat să câștige un ban și să fie în centrul atenției, DAR asta nu schimbă senzația de greaţă existențială pe care orice persoană cu o brumă de raţiune ar fi trebuit să o simță la vederea acestei imagini umilitoare şi degradante pentru orice ființă umană.

Le provoc pe Oana Roman, Andreea Marin şi Diana Bart, care au fost prezente la eveniment, să răspundă la întrebarea asta: dacă fata-platou ar fi fost fiica ta, cum te-ai fi simțit?

Toate cele trei vedete sunt mame de fete, Oana fiind prezentă acolo chiar cu fiica ei (Ce o fi înțeles copila despre perspectivele vieții de femeie la vederea femeii-platou?) Și poate și Sungate ar fi bine să iasă cu o explicație despre ce a fost în mintea lor când au decis să folosească, în mod atât de degradant, corpul feminin, pe care susțin că au ca misiune să îl înfrumusețeze și să îl pună în cea mai bună lumină.

Scopul meu nu este sa le pun la colț iremediabil pe aceste doamne, vreau doar sa le încurajez să reflecteze un pic asupra situației și să vadă dacă valorile lor personale și misiunea lor publică se aliniază cu imaginea femeii-platou de sushi. Daca da, atunci asta e. Dar dacă nu, atunci să aibă tăria să își asume public și onest greșeala de a valida prin participare și promovare un astfel de demers și lipsa de reacție adecvată. Chiar nu vreau sa fie o vendetta, ci o ocazie de a învăța cum să facem mai bine in viitor. Atât.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Via reclama care circula mai nou pe posturile romanesti : Tazz !!!?? Tazz !!!
  • Like 0
 • otheh check icon
  Dar despre noi, barbatzii , niciun cuvant?
  Stiti de cate ori am stat ingropati sub muntzi de snitzele, cefe de pork, cartofi prajitzi, chiar si bere sau vin !? Ati vazut vreo femeie sa reactioneze? Toate care trec pe langa noi nu numai ca nu arata compasiune, dar mai dau si din gura, ne cyberbullizeaza.Gata cu drepturile femeilor- platou! E vremea sa se ia atitudine si pentru drepturile barbatzilor din tzara asta ! Stai sa mai adaug o prostie. Ps : oricum, au riscat enorm astia cu evenimentul, stiind ca printre invitatzi o vor avea pe Oana Roman - nici nu vreau sa ma gandesc cum i-au scos-o astia dintre falci pe sarmana fata in costum de baie -. Gata, acum e bine.
  • Like 0
 • Filbert check icon
  De multe ori femeia e atit obiect cit isi doreste sa fie. Ma indoiesc ca domnisoara a fost fortata sa se suie pe masa sub platourile alea...
  • Like 2
 • Nu e nimic de comentat! Doar că grobianismul unora din HORECA a atins aproape culmea. Și când mă gândesc că acești mârlani vor fi despăgubiți probabil din banii din impozitele plătite de noi. Cred că dacă aș fi fost acolo și aș fi văzut așa o grozăvie, în secunda 2 aș fi fost afară cu orice risc.
  • Like 0


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult