Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Femele. Șpagamente vorbind. Marii dușmani ai României

Cristian Tudor Popescu/ Foto

 •Te cutremuri înainte de a încerca să analizezi ce se întâmplă în Iran. Pentru că i-a scăpat o șuviță de păr de sub broboada islamică, tânăra Mahsa Amini a fost torturată și ucisă în sediul Poliției. Pentru că mii de femei iraniene se revoltă acum împotriva bestialității regimului teocratic, Parlamentul de la Teheran a votat, după omorârea a sute de manifestanți ieșiți în stradă, pedeapsa cu moartea pentru cei aproape 15.000 de protestatari arestați.

Aceste crime abominabile ale statului asupra propriilor cetățeni sunt comise în numele religiei. Al conservării „valorilor” Islamului.

Veți spune că asta se întâmplă undeva prin stepele Asiei, într-o țară care n-a fost democratică niciodată. Și e vorba de musulmani, arabi, sau, mă rog, persani, nu de o nație civilizată.

Ba da. În cea mai mare democrație a lumii, femeile sunt tratate ca femele, id est animale pentru reproducere. Statele Unite ale Americii le interzic să avorteze, le forțează, ca pe scroafe, să facă cât mai mulți copii. În America..., unde proprietatea individuală e sfântă, femeile sunt deposedate de propriul lor corp și trebuie arestate dacă se opun. În America Drepturilor Omului...

De data asta, în numele religiei creștine. Conservatorii creștinopați, gardienii „tradiției” care ține omul în genunchi și cu capul plecat, sunt pe cale să recâștige majoritatea în Congres. După mai bine de 200 de ani de democrație, soarta femeilor americane se apropie de soarta celor din Iranul ayatollahilor ucigași. Sau de cea a rusoaicelor păstorite de preoți creștini ca acel Vasiliev care zicea deunăzi, înainte să crape pe frontul din Ucraina: „Dacă o femeie, în timp ce împlinește porunca «Fiți rodnici și vă înmulțiți» renunță la metodele artificiale de a întrerupe sarcinile, atunci va avea mai mult de un copil. Adică, având mulți copii, va fi mai puțin îndurerată când câte unul îi pleacă pe front”.

 •Măsură menită să salveze economia în România: bacșișul va fi trecut pe nota de plată și impozitat. În plus, va putea fi plătit cu cardul.

Cu cardul?! Dacă în loc să lipești suta pe fruntea lăutarului, faci asta cu un card, o să pice, că nu-l ține scuipatul. Bacșișul se dă cu hârtii, sunt unii care pun și suta, ca să-și întrețină imaginea de baștani. Chiar și cei care dăruiesc masa doar cu bancnote de 5 sau 10 lei, o fac din respect de sine, nu vor să pară niște sărăntoci, odată ce ies la restaurant. Cardul și trecutul bacșișului pe notă camuflează acest gest, care nu are sens decât cu bani gheață, la scenă deschisă. Altfel, nu mai e bacșiș.

Dar, dacă se merge pe linia asta, atunci n-ar fi bine, șpagamente vorbind, să se legalizeze și să se impoziteze și mitele de mii și milioane de euro?

•Militarii francezi cazați la baza Cincu s-au plâns că trăiesc în mizerie și lipsuri. Closete prea puține, spații de locuit insalubre, mâncare proastă și nu destulă, frig în corturi. Plângerea cocoșilor galici m-a nedumerit.

De ce au venit ei în Roumanie, terre d`amour, pământ al dragostei, cum se numea un film franco-român din 1931? Ca să ne ajute să ne apărăm de dușmani. Care sunt cei mai mari dușmani ai României? Rusia lui Putin și Ungaria lui Orban ocupă locurile 2 și 3. Pe locul 1 sunt, ex aequo, Mizeria și Sărăcia. De care aliații noștri s-au speriat încă de la prima bătălie... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult