Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Fericirea de a-ți îngropa copilul

Am văzut, cred, tot ce există ca material filmat legat de lagărele naziste. Multe dintre acele secvențe au fost introduse în pelicule artistic-documentare de mare valoare, ca „Noapte și Ceață”, al lui Alain Resnais sau „Procesul de la Nurnberg”, de Stanley Kramer.

Mi-au rămas vii în minte sfâșietoarele „Alegerea Sophiei” cu Meryl Streep sau „Viața e frumoasă”, al lui Roberto Benigni.

Dar, niciodată, niciun documentar sau film de ficțiune nu mi-a dat senzația acută că zăresc imagini mai mult decât reale, filmate atunci, cu o cameră ascunsă, în lagărul de la Auschwitz.

Sunt momente în „Fiul lui Saul” când te înfioară sentimentul că ești și tu înăuntru, în gheena morții vrac, una dintre „bucățile” (Stück) de carne umană din care nu va mai rămâne nici cenușa. La Auschwitz este dezintegrată nu numai viața, dar și moartea. O slujbă religioasă, lacrimile, doliul, priveghiul, groapa, înseamnă că mortul rămâne om. În flăcările Auschwitzului, oamenii sunt șterși de pe lume ca și cum n-ar fi existat vreodată... 

Și atunci, să-ți îngropi copilul, sau să îngropi un copil, care, poate, nu e al tău, să i se rostească la căpătâi rugăciunea morților, Kaddish, ajunge să fie singura formă de bine sub stăpânirea răului absolut.

Uluitor cum reușește regizorul și scenaristul László Nemes să țină aproape două ore de epic intens, chinuitor, fără să recurgă la niciun clișeu de situație, de replică, la imagini „prefabricate” sau subrutine actoricești, cum găsim în majoritatea „dramelor de lagăr”.

Coloana sonoră, în care sunt mixate voci în 8 limbi, funcționează ca încă o cameră de filmat, născând în mintea spectatorului imagini create de sunete, care amplifică secvențele „unscharf”, cu cadre strânse la maximum, tulburi și claustrante.

Montajul înseamnă, de obicei, alterarea realului, prin comparație cu cadrul lung. În „Fiul lui Saul”, tăieturile de montaj, montajul în cadru, ritmul, fac să năvălească oroarea până și în sala de mall.

S-a muncit ani în șir la recompunerea interioarelor, costumelor și atmosferei din anticamerele incintelor de gazare și cuptoarelor. Și toate acestea pentru ca, în unul dintre cele mai puternice finaluri din istoria cinematografului, să ajungem să privim pe chipul lui Saul, ca și cum l-am vedea pentru prima dată, unul dintre cele mai stranii fenomene din Univers: zâmbetul.

„Fiul lui Saul” a meritat nu numai Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină – merita Oscarul pentru cel mai bun film în orice limbă.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu am văzut filmul ”Fiul lui Saul” și nu știu dacă voi merge să-l văd. Citind articolul, îmi este clar că filmul a reușit să transmită privitorului măcar în parte, tragedia petrecută în spatele sârmei ghimpate de la Auschwitz. Mulți se întreabă chiar și astăzi, dacă aceste lucruri s-au întâmplat cu adevărat. Da, s-au întâmplat. Lagărul de exterminare de la Auschwitz nu este o poveste și cine vrea să înțeleagă adevărata dimensiune a crimei petrecută acum 70 de ani, trebuie să-și facă curaj să înfrunte realitatea acolo, între gardurile de sârmă ghimpată, la marginea iazurilor pline de cenușa celor arși în cuptoarele camerelor de gazare. Este greu să privești un film despre lagărul de exterminare de la Auschwitz? Este greu să accepți că aceste lucruri s-au întâmplat? Atunci mergi la Auschwitz, pășește dincolo de poartă și ai să vezi cât de greu îți va fi să uiți cele văzute! Fără imagini distorsionate de vreun artificiu artistic ci doar sfâșiate de lacrimile tale. Bărbați, femei, copii din toată lumea și-au aflat sfârșitul în cuptoarele de la Auschwitz. Vina lor ? Trăiau și respirau într-un spațiu și într-un timp confiscat de niște oameni ce se credeau superiori.https://calatorprintaramea.wordpress.com/2015/07/03/auschwitz-partea-i-a/ și https://calatorprintaramea.wordpress.com/2015/07/05/auschwitz-partea-ii-a/

  • Like 0
 • DA.
  Cristian Tudor Popescu, s-a întors la masa de scris, adică în faţa laptopului, pentru a diseca ca un bun jurnalist şi scriitor, scenariul unui film thriller. Acele filme care te ţin în suspans încontinuu...combinat cu horrorul care te înspăimântă şi te face să-i mulţumeşti lui Dumnezeu că tu nu ai trecut prin asemenea orori şi nici cineva din familia ta...Dar totuşi, în familia mea părinţii mei au trecut prin chinurile deţinutului politic, deoarece fuseseră membrii ai partidului liberal şi al partidului ţărănesc. Au fost cercetaţi ore , zile, luni, ani în şir, şi chinuiţi fizic şi psihic ... Tatălui meu i s-au scrijelit tălpile cu lama ca apoi să i le ungă cu apă cu sare,a fost împachetat în cearceafuri ude ( ca să nu se facă vânătăi) şi bătut cu săculeţi de nisip, iar mama a fost legată de un scaun, i-au pus un furtun în gură prin care i-au turnat cca 5 kg de apă cu sare. A vomitat toată noaptea apa aceea, împreună cu mult sânge...dimineaţă a intrat în comă hepatică... la 52 de ani a murit de ciroză hepatică. Familia mea s-a destrămat imediat după ce părinţii mei au fost eliberaţi. Ni s-a luat totul şi a trebuit ca părinţii mei s-o ia de la zero, să-şi adune cei patru copii împrăştiaţi pe timpul detenţiei. A venit la putere o evreică care fusese şcolită la Moscova, pe nume Ana Pauker, născută Hanna Rabinsohn, sau Stalin cu fustă. Ana Pauker a participat activ la procesul de impunere în România a comunismului prin crimă și teroare, comunism fabricat în laboratoarele de filosofie ale lui Marx , un evreu născut într-o familie cu vechi și ramificate tradiții rabinice: ambii lui părinți se trag din familii cunoscute de rabini...
  Nu fac acum o dizertaţie pe marginea acestui subiect horror, însă aş vrea să ştiu : când se va găsii un scenarist şi un regizor care să arate tot atât de pregnant ororile comunismului, tăvălug al evreilor? Iliescu Ilici a dat ordinul ca să se înfiinţeze Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" care este condus de Alexandru Florian (peste 2,7 MILIOANE de lei. Acesta a fost bugetul Institutului Elie Wiesel numai în ultimii doi ani. Cifre date în mass-media din 2015) şi care institut a devenit vânător a tuturor celora care rostesc numele filosofilor noştri ce au simpatizat mişcarea legionară. Klaus Iohannis a promulgat Legea 217/2015, supranumită „Legea antilegionari”, prin care, oricine face o apreciere la adresa lui Constantin Noica sau Mircea Vulcănescu riscă 3 ani de închisoare. Iniţiatorii acestei legi sunt Crin Antonescu (!!!), ministrul Andrei Gerea şi George Scutaru, fost consilier al lui Iohannis, actualmente client al DNA. Fie-le numele uitat! Spune un articol din Cotidianul.ro.
  „Legea antilegionari” nu conţine nici măcar o dată cuvîntul „comunism”, mai spune articolul în care este scrisă şi părerea lui Andrei Pleşu: "Un fapt e cert: dacă e nevoie de condamnarea fascismului, e inadmisibil să nu vorbim, în textul legii cu pricina, şi despre sângeroasa catastrofă simetrică, aceea a comunismului”... Această lege a dat aripi evreilor, care au început să ne ameninţe şi să ne hărţuiască pe noi cei ce dorim o lege dreaptă pentru înfierarea comunismului şi implicit a evreilor care au făcut atrocităţile în timpul când erau la putere în ţara noastră. Iată un exemplu : Discutam pe pagina mea cu un prieten arhitect şi-i spuneam că s-a alcătuit o poteră formată din arhitecţi evrei care sunt pe urma mea...a intervenit un arh, Mihnea Dan Radu (nu face parte din lista mea de prieteni ) care a început să mă ameninţe : "Da cucoana noi jidanii , calificati ca arhitecti , avem boala pe femeile fudule care se lauda cu realizari de care nu stie nimeni inclusiv ele sunt incapabile de a da explicatii ! Ca proba replica ! (aici a postat o poză cu o maimuţă) Nu ai decat sa sa ma excluzi si sa nu mai existi pt. mine ! Nu e bine sa te iei de jidani ! " Eu nu folosisem denumirea de jidan, eu spusesem evreii stabiliţi în străinătate, care au prins coarne în urma legii promulgată de Iohannis şi supranumită „Legea antilegionari”...
  "Nu e bine sa te iei de jidani ! " Aici s-a ajuns... Hoţul strigă Hoootiii !!! Pas cu pas ne întoarcem la ororile comunismului şi al vânătorilor evrei...şi asta pentru că nimeni nu ia iniţiativa cum au făcut deja unele ţări... Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a dezbatut textul raportorului suedez Goran Lindblad privind condamnarea internationala a crimelor comise de regimurile totalitare comuniste. Totalitarismul rosu s-a soldat cu aproape 100 de milioane de victime pe tot cuprinsul planetei, victime ce au rezultat in urma unor politici deliberate de eliminare a opozantilor sau a unor intregi categorii de populatie "incompatibile cu noul model de societate"...
  • Like 0
  • @ Gargaletus Lucia
   multumesc, credeam ca sunt singurul care mai poarta in memorie asemenea ... experimente.
   • Like 0
 • Nu am văzut încă filmul. Oricum, era in programul de viața. Domnule Popescu, ați scris unul dintre cele mai inspirate, sensibile, adecvate subiectului si profunde articole din deosebitul Dvs. Palmares. Felicitări si mulțumesc! Ma voi duce la "Fiul lui Saul" cu inima strânsă...
  • Like 1
 • Am citit recent un articol al jenantului V.Tismaneanu tot despre nazism,acum vad si aici,in fine,vom vorbi si peste 1.000 despre asta? Cautati si scrieti ceva despre Haavara daca va tin balamalele,eu nu cunosc pe nimeni sa-si doreasca sa vada filme cu lagare. Singurul film mai ok a fost Ben Hur,ca tot zicea cineva de propaganda.
  • Like 0
  • @ Adrian Macovei
   GS check icon
   Am vazut un film documentar despre infiintarea sovietelor. M-am speriat. Nu am putut sa cred ca acele fapte oribile s-au intamplat in ultima suta de ani. Sunt din a 3-a generatie de atunci. Citeste despre asta https://ro.wikipedia.org/wiki/Experimentul_Stanford. Crezi ca am evoluat atat de mult in ultimii 30 de ani?
   • Like 0
 • titlul spune tot.nu vre sa spun sa- titlul spune tot:)esti cam dement.inteleg metafora
  • Like 0
 • N-am văzut filmul, m-aţi făcut curios. "Viaţa este frumoasă" , un film exceptional.
  • Like 1
 • "Am văzut, cred, tot ce există ca material filmat legat de lagărele naziste." Ati putea publica o astfel de lista? Din punctul meu de vedere ar fi o insiruire interesanta.
  • Like 0
 • check icon
  Am citit "Fabrica morţii" de Ota Kraus şi Erich Kulka în adolescenţă. Am dus-o la capăt cu greu, pentru că nici acum, la peste 50 de ani de viaţă, nu privesc de bună voie imagini "horor" şi nicidecum filme artistice de aceeaşi factură. Imaginile pe care le vedeam în carte au fost de-ajuns să-mi pună imaginaţia la lucru. Uneori sunt şi eu înclinat să spun că evreii, prin vehemenţa cu care clamează Holocaustul, fac o afacere profitabilă din suferinţa a milioane de suferinţe. Posibil să existe şi o astfel de latură. Însă, oricât de oribile ar fi astfel de filme, le consider necesare, asemenea fierului roşu care cauterizează cangrena. Se zice că la eliberarea Auschwitzului de către sovietici un ofiţer l-ar fi încurajat pe soldatul care filma spunând: "Filmează, filmează, căci peste ani se va găsi vr-un tâmpit să spună că aşa ceva n-a fost posibil să existe". Nu ştiu cât de adevăr (istoric) conţine această zicere, dar, în sine, afirmaţia este foarte adevărată.
  • Like 1
 • Dix'n check icon
  Dom' Popescu, îmi cer scuze că nu comentez tema filmului ci doar mi-am amintit de „Zâmbetul” Riguros al domnului președinte KWJ și ... nici nu știu, ce mai face? ____ Mai muncește nemțește? @@@ https://www.youtube.com/watch?v=HL1UzIK-flA&feature=youtu.be&t=3m52s
  • Like 0
 • Recomand cu mare caldura filmul " The Zionist Story", restul filmelor precum: Schindler's List, The Grey Zone si multe altele nu sunt decat filme cu propaganda sionista regizate la Hollywood.
  • Like 1
  • @ Catalin Gogu
   cred ca nimeni nu se indoieste de existenta propagandei si daca ne ajuta puterea de gandire si inteligenta reusim sa tragem o linie si sa zicem : pana aici este propaganda ! .... totusi ce facem cu martirii, sau mortii rezultati din actiuni conforme definitii "martir" ? ... adica : 1. martirul moare ca sa faca propaganda 2. martirul este ucis pentru propaganda ? 3. propaganda are ca scop uciderea de oameni ? 4. cat de mult poate fi manipulat adevarul avand in vedere faptul ca realitatea rezista in timp mai mult decat manipularea ? + MARTÍR, -Ă, martiri, -e, s. m. și f. Persoană care a avut de îndurat suferințe, chinuri îngrozitoare sau moartea pentru ideile, convingerile sale. ♦ Spec. Mucenic (al Bisericii). ♦ P. gener. Persoană care îndură persecuții, un tratament inuman, bătaie etc. – Din fr. martyr. + ADEVẮR, adevăruri, s. n. 1. Concordanță între cunoștințele noastre și realitatea obiectivă; oglindire fidelă a realității obiective în gândire; ceea ce corespunde realității, ceea ce există sau s-a întâmplat în realitate. ◊ Adevăr obiectiv = conținutul obiectiv al reprezentărilor omului, care corespunde realității, lumii obiective, independent de subiectul cunoscător. Adevăr relativ = reflectare justă, însă aproximativă, limitată a realității. ◊ Loc. adv. Într-adevăr sau în adevăr = corespunzător realității, în realitate, de fapt. ♦ Conștiința absolută a autenticității și valabilității conținutului credinței religioase; realitatea spirituală ca subiect al revelației și obiect al credinței. 2. Justețe, exactitate. – Lat. ad + de + verum. + REALITÁTE, realități, s. f. Fapt, lucru real care există efectiv, stare de fapt; p. ext. adevăr. ◊ Loc. adv. În realitate = de fapt, efectiv, în adevăr. ♦ (Fil.; la sg.) Existență, tot ce există; (în opoziție cu posibilitate) Existență afectivă. [Pr.: re-a-] – Din fr. réalité, lat. realitas, -atis, germ. Realität. https://dexonline.ro/definitie/martir
   • Like 0
  • @ Andriescuus Lucian
   Nimic nu este pus la indoiala de cele intamplate, "cineva" trebuia sa moara ca "altcineva" sa prospere asta este definitia razboiului intr-un mod fanatic sau nu. Boicotarea economiei germane a fost un factor primordial a deciziei de eliminare sau de stramutare a evreilor, la fel cum se intampla in ziua de azi pe teritoriile Palestinei. Dar ce ne facem cand greselile din trecut sunt in mod constient repetate in prezent? Ce ne facem cu acesti martiri? Pe acestia nu-i vede nimeni? Holocaustul inca exista nu a disparut!
   • Like 0
  • @ Catalin Gogu
   povestea evreilor este un holocaus continuu, tot asa cum teroarea rusa este continua de la infiintarea primului regat rus. daca popoare ca vandalii, vikingii, hunii, mongolii, si altele au disparut, problema evreilor si a rusilor ramane in continuare.
   • Like 0
  • @ Catalin Gogu
   povestea evreilor este un holocaus continuu, tot asa cum teroarea rusa este continua de la infiintarea primului regat rus. daca popoare ca vandalii, vikingii, hunii, mongolii, si altele au disparut, problema evreilor si a rusilor ramane in continuare.
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult