Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Filosofului Mihai Șora i-a fost blocat contul de Facebook. „În alte vremuri, sub alte stăpâniri, exista turnătoria”

„Este marți, 28 noiembrie 2017: cer negru deasupra României”, a scris filosoful Mihai Șora, după ce a povestit cum i-a fost raportat și blocat contul de Facebook. La 101 ani, Mihai Șora s-a alăturat protestatarilor de la Alba Iulia și a vorbit despre nevoia României de justiție.

„Dragi prieteni, am fost „raportat“ (se pare că acesta este verbul corespunzător). În alte vremuri, sub alte stăpâniri, exista turnătoria: foarte lucrativă pentru unii și, în orice caz, menită să țină sub control orice fir de păr care ar fi avut apucături rebele, turnătoria devenise, la un moment dat, în anii ceaușismului târziu, un reflex condiționat pentru mulți oameni, – de la vecinul din bloc, șeful de birou ori colegul de serviciu, la amicul ocazional, prietenul „de nădejde“ sau – în chip dramatic (căci spulbera toate resorturile familiale) – la fiul care își turna tatăl, tatăl care își nenorocea copilul.

Ani de zile, am fost urmărit, măturat, turnat, am avut telefonul ascultat, corespondența citită și tradusă… (– da, Securitatea avea angajați care traduceau toate scrisorile în limba română, dacă se întâmpla să scrii în franceză, în germană, în engleză sau în alte limbi)”, a povestit filosoful.

Dragii mei, am trecut prin multe, am văzut multe. Trebuia, de bună seamă, să trăiesc, să văd, să înțeleg și noile tehnologii, începând cu feisbucul

Dosarele deschise de Securitate pe numele său sunt multe, copleșitoare și încep chiar din anul 1947 când filosoful era cercetător în Franța și îl studia pe Pascal. A aflat detalii despre turnătorii de atunci din arhiva CNSAS. 

„Așa am aflat, de pildă, că niciodată Anei Pauker și acoliților săi nu le-ar fi trecut prin minte să mă sechestreze în România, în anul 1948, când am revenit din Franța într-o excursie, după zece ani de absență, să-mi văd părinții, dacă nu ar fi existat o scrisoare-turnătoare semnată „un grup de români patrioți“, expediată chiar de la Paris.

Așa am aflat (negru pe alb) despre „Angajamentul“ fiului meu, recrutat de Securitate pe când era minor: avea 14 ani. Și tot așa am aflat (și retrăit) răul pe care Securitatea poate să-l facă unui copil, iar copilul poate să-l facă părinților săi. Prin urmare, dragii mei, am trecut prin multe, am văzut multe. Trebuia, de bună seamă, să trăiesc, să văd, să înțeleg și noile tehnologii, începând cu feisbucul. Ieri am trimis o copie după buletinul meu undeva, în eter, și iată că s-au redeschis porțile, iar contul meu a fost deblocat”, a scris Mihai Șora

Un val de raportări a dus, în ultimele zile, la blocarea conturilor de Facebook ale celor care au anunțat pe rețeaua de socializare că vor participa la proteste. Printre ei se află bloggeri, vloggeri și jurnaliști. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cea mai grava slabiciune a omului cinstit este incapacitatea de a anticipa pe deplin creativitatea raufacatorului. De aceea democratiile sunt atat de usor prinse pe picior gresit, fie ca-i vorba de emigranti din Africa si Arabia, fie ca-i vorba de parintii Constitutiei care nici nu si-au imaginat ca un condamnat penal ar putea indrazni sa pretinda functii in Stat.

    La fel si dl. Sora, pe care il admir si urmaresc pe feisbuk, nici nu si-a imaginat ca atitudinea dansului o sa-l aduca in situatia de a aduce o... adeverinta ca e viu si ca-l cheama nume si prenume, ca in buletin!

    Spre deosebire de dansul, eu sunt o creatura mai veninoasa, tatal meu a lucrat in Securitate inca de pe vremea cand d-lui Sora i se citea (si traducea) corespondenta si in afara de o profunda educatie anticomunista "tu nu pune botul la ce zic astia, ca-s prostii si propaganda" m-a mai invatat sa-mi PROTEJEZ IDENTITATEA. In acea epoca, supravietuitorul aplauda ziua si asculta Europa Libera noaptea, si-si urma propria constiinta supusa vicisitudinilor si prea des pe cale de disparitie!

    Astazi am ales o solutie derivata din experienta. Mi-am asumat o identitate on-line nereala, dar mi-o mentin si mi-o tratez cu tot atata respect si onoare ca pe numele pe care mi l-au daruit parintii mei. Folosesc aceeasi identitate virtuala pe toate platformele in care interactionez. Nu-mi schimb numele precum ciorapii murdari, nici pielea obrazului. Numele cu care semnez este numele meu pe care mi-l respect, oricare dintre cele doua!

    Incerc sa izolez cele doua identitati respectandu-le in egala masura. Limitez daunele potentiale, raufacatorii pot incerca sa ma raneasca cu metode pe care eu inca nu le-am anticipat.

    Ajung azi sa-i dau dreptate tatalui meu, Domnul Mihail Sora, la cei 101 ani ai lui, este naiv, crezand ca lumea-i la fel de cinstita ca el!

    Cred ca avem cu totii ceva de invatat din patania dansului. Sau macar sa reflectam impreuna...

    P.S. - Nu sunt persoana publica. Ma pot numi astfel doar aici sau prin alte platforme pe net, in masura in care dvs, cititorii, ma considerati astfel. Vreo doi dintre amicii mei virtuali care m-au cunoscut "in carne si oase" continua sa-mi spuna Adrian desi nepotul meu ma striga cu alt nume...
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult