Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Florin Cîțu: „Sunt foarte supărat”, dar ce arată votul? De la anul va fi introdusă la școală materia obligatorie „Educație pentru viață”

Florin Cîțu - Facebook

Foto: Facebook Florin Cîțu 

Premierul Florin Cîțu a anunțat că, începând de anul viitor, va fi introdusă în școli materia „Educație pentru viață”, ca disciplină obligatorie. Șeful guvernului s-a declarat „foarte supărat” după votul din Senat cu privire la educația sexuală în școli. 

„Am vorbit cu ministrul Cîmpeanu după acest vot și am luat decizia - și o va implementa, curricula ține de Ministerul Educației - ca de anul viitor să introducă o clasă care se va numi „Educație pentru viață”, va fi introdusă obligatoriu, dar părinții care vor dori să își retragă copii de la acea clasă, vor putea să o facă. Ca ora de religie va funcționa. De anul viitor va fi introdusă educație pentru viață, decizia e luată. Ministrul Educației a găsit soluția și o vom prelua noi la Guvern. (Moderator: Sunteti supărat rău pe ce s-a întâmplat cu legea). Sunt foarte supărat pe mai multe....pentru că lucrurile trebuie să meargă înainte așa cum am spus, românii merită transparență, le vom da acest lucru. La ce s-a întâmplat azi cu această lege soluția a venit. Este atributul ministerului de a face curricula pentru anul viitor”, a declarat premierul Florin Cîțu la TVR.

Întrebat dacă, în calitate de senator, ar fi votat altfel decât majoritatea colegilor din Parlament, premierul a răspuns: „Da, aș fi votat altfel”.

Cu toate acestea, lista cu votul înregistrat la Senat, consultată de Hotnews, arată că inclusiv premierul Cîțu a votat pentru respingerea cererii de reexaminare făcute de președintele Klaus Iohannis.

Plenul Senatului a respins marți cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii prin care se înlocuiește sintagma „educație sexuală” cu „educație sanitară” și a votat în favoarea formei legii contestate de președinte. Forma trimisă la reexaminare prevede și necesitatea acordului scris al părinților pentru ca elevii să poată studia această disciplină. Au fost 68 de voturi „pentru legea în forma inițială” din 92 de senatori prezenți, înainte de votul realizat telefonic. Senatorii PNL, PSD, UDMR și AUR au votat „pentru”, iar senatorii USR s-au abținut de la vot.

Mai jos, înregistrarea video - de la minutul 43.58:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion check icon
    Pe poticienii romani ii doare undeva de educatia sexuala. Principaulul scop al introducerii educatiei sexuale in scoli este normalizarea homosexualitatii si ce o mai cu +. Restul sunt povesti. Si trebuie facut pasul asta?! Da, nu exista alta optiune. Ideea e ca acest lucru sa se faca cu medici, cu personal calificat altul decat cel provenit din mediul ONG! Fara ong-sti, fara mascarici!
    • Like 0
    • @ Ion
      bade ,,ioane ,,ai gandurii nepotrivite , Aceste ,,ganduri cu homo ,,sunt in mintea multor barbosi ,calugari ,popi etc,,
      ---Nu cred in nici un caz ,.ca ideia de educatie sexuala ,ar contribui la cresterea nr homalailor !!
      -- Educatia sexuala ,,incepe cu EDUCATIA ,
      -- Imi amintesc ,la scoala cand eram ,era acel curs -ora de ,,EDUCATIE SANITARA ,, unde se explicau de toate cele necesare Omului , ptr bunul mers al vietii ,inclusiv notiuni de educatie sexuala , Erau notiuni despre igiena ,inclusiv intima ,etc, Despre stilul de viata sanatos , erau lucruri foarte utile !
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult