Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Până la copii, adulții au nevoie de ora de educație sexuală

scoala - elevi - Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Dar cine le-a călcat în picioare inocența adulților noștri?

L-am auzit pe senatorul PSD Titus Corlățean deplângând în Parlament „inocența copilașilor călcată în picioare” de ora de educație sexuală. Opinia sa nu face altceva decât să țină isonul litaniei BOR exprimate din nou astăzi într-un comunicat al Patriarhiei, și anume că „încadrarea în mod obligatoriu a elevilor în programe de educație sexuală reprezintă un atentat asupra inocenței copiilor, împiedicând dezvoltarea lor firească și marcându-i pe aceștia pentru întreaga viață”.

E vorba aici de frica de a vedea drept, de a gândi dincolo de ideologii și de false pudori.

Mulți dau ochii peste cap: Dragă, de asta aveam nevoie acum? Să băgăm ore de educație sexuală în școală? Unde vom ajunge în ritmul ăsta? Vă spun, în ritmul ăsta vom ajunge să băgăm și educația în școală. Iar asta e inacceptabil, nu-i așa? Cum să scoată școala altceva decât niște reproducători de idei primite de-a gata? Cum să avem, la sfârșitul școlii, tineri cetățeni sănătoși și la minte, și la trup, capabili să gândească cu capul lor și să fie pregătiți de lumea în care intră?

Spaima nerostită a Bisericii e că ora de educație sexuală îi va face pe copii mai libertini, mai neastâmpărați cu trupul, pe fete mai nesupuse și pe băieți mai zburdalnici, poate chiar, Doamne ferește, gay!

Spaima părinților e că ora de educație sexuală îi va face pe copii să-și înceapă viața sexuală mai devreme.

Ambele spaime sunt contrazise de cifre și de realitate. În țările în care acest curs obligatoriu începe de la vârste mici, viața sexuală începe mai târziu. Ca, de pildă, în Olanda. În România, unde nu există decât un singur curs opțional care ajunge practic la 6 la sută dintre elevi, viața sexuală începe devreme. Deseori cu o sarcină nedorită. Sau cu traume pe care copilul acela le va purta cu sine când va fi adult. Și pe care le va transmite mai departe.

În țările care au înțeles necesitatea unei educații pentru sănătate, copiii sunt învățați de mici cum să se protejeze de toți monștrii din dulap. În naivitatea lor, unii dintre adulții români își imaginează că e suficient să închidem ușa dulapului sau să ne prefacem că el e gol și, gata, inocența copilașilor rămâne intactă.

De fapt, ora de educație sexuală este mai mult despre „a nu face sex” decât despre „a face sex”.

Este despre conștientizarea pericolelor.

Este despre relații sănătoase în cuplu și respingerea violenței sexuale, în condițiile în care 30 la sută dintre femeile de peste 15 ani din România reclamă diverse forme de abuz fizic și/sau sexual.

Este despre protejarea minorilor de tot felul de prădători sexuali, despre un loc unde să caute ajutor, despre o persoană cu care să vorbească și la care să apeleze.

Este despre depășirea sentimentului de rușine.

Este despre viitoarele femei care trebuie să înțeleagă că „nu e vina lor”, că un abuz e un abuz și că singura rușine este a agresorului.

Este despre protejarea de boli cu transmitere sexuală, în condițiile în care în fiecare an sistemul de sănătate din România cheltuiește peste 30 de milioane de euro cu aceste boli și cu sarcinile nedorite.

Este despre prevenirea unei sarcini la minore, în condițiile în care avem de 3 ori mai multe mame adolescente decât media europeană.

Este despre învățarea unor reguli minime de contracepție, în condițiile în care 3 din 10 românce nu folosesc, n-au folosit și nici n-au auzit de asta niciodată.

Este despre igienă, igienă, igienă, fizică și mentală.

Dar, înainte de a-i educa pe copii, e nevoie de a-i educa pe cei care educă. E nevoie de cadre didactice noi, care să aibă cunoștințele necesare, care să aibă empatie și care să știe să transmită cu responsabilitate informația. Dacă nu vom înțelege asta, vom lăsa această sarcină - ca până acum - în seama profei de bio, care-și va mai lua o normă, dar nu va ști să predea altceva decât aparatul reproducător la mamifere. Or, pentru misiunea asta e nevoie de mult mai mult: de un cadru didactic care să fie un bun psiholog și un atent prieten. Care să aibă și cunoștințele, și educația, dar și limbajul necesar pentru a ajunge la sufletul elevilor.

Unii vor spune că „educația sexuală se face în familie”. Sunt sigur că există familii unde se discută cu tact și delicatețe toată această „materie”. Dar uneori nu e suficient. Iar alteori e împotriva intereselor copilului. Vedeți cifrele de mai sus.

Drept care susțin fără rezerve ora de educație sexuală în școală, chit că-i spunem igienă, educație sanitară sau educație pentru viață, dacă cuvântul „sex” încă ne rușinează atât de mult.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mike check icon
    Un moft si o aberatie a sustinatorilor homoxexualilor si al pedofililor cu scopul de a trezi instinctele sexuale inca din copilarie. De ce OMS cere ca la ora de educatie sexuala, copii sa fie initiati sa se masturbeze inca de la gradinita.
    Educatia sexuala se face inca din familie. Ma refer la familia normala si autentica formata dintr-un barbat si o femeie. Mama isi intiaza fiica, iar tatal isi initiaza fiul. Aceste traditii s-au impamantenit de sute de ani si au fost cat se poate de logice si de eficiente. Iar educatia generatiilor tinere era de bun simt si tinerii aveau sentimentul de rusine si de buna cuviinta.
    • Like 0
  • Sunt binevenite aceste ore la școală începând cu clasa 5-a cred. Nu știu dacă s-a stabilit la ce vârstă încep aceste ore. Și termină mulți absolvenți psihologia. Și apoi nu o practică pt cå sunt puține ore de psihologie în școală. Și absolvenții se reorientează spre alte meserii. Cabinetele de psihologie nu au "pacienți", oameni care să ceară sfaturi.La noi nu e ca în America, sau alte țări din vest. Românii își rezolvă problemele cerând sfaturi în familie sau rezolvând-le de capul lor. La Psiholog mergem numai obligați la angajare, sau dacă se cere periodic, sau pt. obținerea carnetului de șofer. Și aceste consultații durează un minut, maxim două. Ar trebui pregătiți studenții de la psihologie pt.aceste ore de educație "de sănătate" și angajați în școli. Fiica mea, după terminarea facultății de psihologie a făcut a 2-a facultate, pe care o practică. Terminau atunci cel puțin 100 studenți și în Cluj erau 1 maxim 2 posturi la concurs. Așa că ceilalți făceau această specializare de plăcere. Nu realizau că nu vor avea unde s-o practice.
    • Like 0
  • Cu o singura idee din comentariu nu sunt de acord, iar asta din experienta. Ideea ca profesorul de biologie e singurul care abordeaza subiectul sexualitatii datorita capitolului despre aparatul reproducator este o dulce amagire. Intrebati copiii daca s-a predat capitolul respectiv. Cel mai adesea veti primi replica: "Doamna ne-a zis sa citim noi singuri capitolul asta." Eventual cu completarea: "Ca oricum stiti voi mai multe...
    • Like 1
  • SE bate multă monedă pe fenomenul mamelor minore. Dacă, însă, fenomenul ar fi cercetat pe teren, caz cu caz, nu contabilizat dintr-un birou și folosit electoral, ați putea să constatați că, în marea lor majoritate, aceste copile sunt subiectul căsătoriilor aranjate, iar mersul la școală a încetat pentru ele pe la 10, max. 11 ani, când nu au avut timp nici să învețe bine literele (fenomen excelent documentat de Muzeul ȚĂranului în expoziția și filmul documentar Tokmeala, sau în alt film documentar Transylvania’s Gábor, between tradition and modernity). Și fenomenul nu se limitează la doar 2-3 comunități, ci este foarte extins (dacă vă amintiți scandalul de acum niște ani când un bulibașă își căsătorea fata de 12-13 ani). O altă parte a acestor fete trăiesc în niște condiții atât de promiscue, încât ar avea nevoie mai întâi de protecție , că de aspecte legate de sex au parte din plin încă de mici, iar fără o protecție adecvată orele de educație sexuală nu le-ar ajuta cu nimic (și oricum sărmanele nu prea știu unde e școala). Și băieții la fel.... De exemplu ginerele din Tokmeala avea vreo 13-14 ani. Am trăit la sat, în apropiere de comunități de acest fel. Dacă îi întrebai de ce căsătoresc copiii atât de timpuriu îți spuneau că așa vor crește împreună și împreună cu copiii lor. Pentru acești copii trebuie măsuri mult mai extinse de protecție și educație decât niște ore de educație sexuală la care oricum nu ajung să participe. Cât privește protejarea copiilor față de tot soiul de prădători sexuali, cred că orice copil ar primi aceste sfaturi mai ușor de la părinții lor și le-ar înțelege ca pe niște lecții de viață nu ca pe încă o materie alături de matematică, română, istorie, etc. Deci părinții ar trebui educați cum să-și învețe copiii să se protejeze. Școala ar trebui, însă, să aibă ore bine structurate de educație sanitară: de la cum să se spele corect pe dinți și alte subiecte de igienă personală până la cum să dea primul ajutor în diferite cazuri, cum se face un pansament corect, cum se improvizează și cum se pune o atelă, până la modul de folosire a unui defibrilator. Am învățat aceste lucruri în școală (minus mânuirea unui defibrilator, care nici nu cred că exista pe atunci) de la medicul și asistenta din sat, prin anii 60 ai secolului trecut. Le-am ținut minte și le țin minte și acum și au fost multe cazuri când ce am învățat atunci mi-a fost de folos (și nu numai mie). Nu cred medicul și asistenta făceau asta din proprie inițiativă (medicul era navetist), cred că exista un program obligatoriu. Înainte de a dori să fim cool cu orice chip, cred că trebuie să gândim la binele real al copiilor. Nu cred că ne-am dori cu orice preț niște copii dezinhibați, doar ca să ne numărăm și noi în rândul națiilor postmoderne . Și nu văd la ce le-ar folosi copiilor la ora de aducație sexuală să-i îndemnăm să se adreseze polițistului când se simt în primejdie, când însuși polițistil îi atacă în lift.
    • Like 2
    • @ Stroe Adriana
      Delia MC Delia MC check icon
      1. Trebuie o statistică. Dar pot spune, am văzut multe adolescente gravide și nici una nu era din etnia cu pricina. Fete normale de la țară si de la oraș nici măcar din familii dezorganizate. Accesul la școală e problema în situația asta. În alte părți dacă nu trimiți copilul la școală ți-l ia statul, simplu, după avertizări succesive, mai repede ori mai târziu în funcție de gravitatea faptelor. Statul român n-a găsit încă metoda să oblige pe toți părinții să-și trimită copii la școală.
      2. Majoritatea părinților nu-si învață copiii că ori sunt lăsători ori își imaginează că or să stea non-stop după ei. Și apoi se plâng că le-a fost violată și omorâtă fetița. Cazul Caracal e o extensie a acestei probleme, chiar dacă biata fată avea 15 ani. Mulți obiectează să fie găsiți și condamnați pedofilii și violatorii - care sunt oricum maeștri în a se ascunde - însă de ce nu le-am oferi potențialelor victime informații despre cum să prevină aceste orori? 2 tactici sunt totdeauna mai bune decât abordarea unilaterală.
      3. Educație sanitară se face însă sporadic, pe fugă, o oră pe an e deja bine, când vreun diriginte cere asistentei ori medicului școlar, și asta dacă în oră de dirigenție nu face cumva tot mate ori română.
      4. Copiii SUNT DEJA dezinhibați că au acces la informatii îndoielnice și pornografie de pe telefon ori calculatorul casei lăsat la discreție. De pe la vreo 10 anișori. Nu ca pe vremea noastră când se trecea din mână în mână cu mare fereală pe sub bancă vreo revistă porno adusă de afară, șterpelită de la părinți ori ne hlizeam ca proastele la cuvântul Tampax. Iar acum după experiența online cum să-i limitezi accesul? Setările parentale nu le iau în considerare, orice puști isteț le dezactivează în 2 timpi și trei mișcări.
      Acești copii primesc de la mama natură instalația și încă mai devreme ca noi, dar instrucțiuni de folosire nu. Așa că se joacă, experimentează de capul lor și dacă nimeni nu le spune că joculețele erotice duc la bebe, ei se joacă până vine fata acasă cu burta la gură.
      5. Problema e poliția și nu că educația ar fi inutilă. Ei pot cere ajutorul unui trecător ( oricine dezaprobă abuzurile asupra copiilor) ori cadru didactic. Pe polițist nici nu-l găsești când ai nevoie de el.
      E exact aceeași argumentație și pudibonderie. Ori dacă băgăm capul în nisip dispare problema. "Educația sexuală NU ESTE DESPRE (cum să faci) sex ci mai degrabă să NU faci". Iar cauza e dezinformarea masivă ori ideea că dacă nu place preoților nu place nici lui Dumnezeu ( lor nu le plac de exemplu nici vaccinurile anti-HPV ori anti-covid).
      După mine ar trebui scoase orice referiri la masturbare, identitate de gen și croirea unei programe simple și accesibile, gen problemă-soluție, făcută PUBLICĂ așa încât părinții să aibă încredere. O programă de tip 1 ori 2 ( dl Profun a pus deja linkul, a se citi până la pagina 40).
      • Like 3
  • De ce biserica se amestecă în treburile statului? Iar când statul dă niște reglementări care-i ating interesele (cum sunt cele pentru limitarea răspândirii virușilor, educație sexuală) unii reprezentanți ai bisericilor (ortodocși în special, dar și alții) urlă ca din gură de șarpe. România e cunva un stat semiteocratic și noi nu știm?
    • Like 4
    • @ Gheorghe Burz
      E bine că afli și tu realitatea de zeci de ani. Chiar anul ăsta, după pandemie, guvernul a pompat pe șest niște zeci de milioane de euro în catedrăloaia mîrlănirii neamului. Despre ce vorbim?
      • Like 0
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Mike check icon
      O tara majoritar crestina trebuie sa aiba un simbol al crestinismului, asa cum au toate religiile. Tu esti in minoritate la fel ca toti LGBT-istii care oricum voi veti fi minoritari pe vecie.
      • Like 0
  • Un singur commentariu : pe langa faptul ca parintii duc in spate vesnica comunistoida educationala imbunatatita in anii de tranzitie cu "excitante" asa zise moderne mai mult fractiuni sau alternari intre vechi si nou de la acestea multora provocandu-le DILIREA efectiv CE pretentii aveti de la odrasle sa-si educe copiii intr-un mod corect si onest MAI ales cand scoala romaneasca in acest prezent este PRAF si PULBERE. Ca exemplu mentionez EXORCIZMUL la propriu de suburbie cartier la care trebuie sa asiste efectiv oameni normali ca mine aproape in fiecare zi protagonisti fiind chiar adolescenti separati efectiv de scoala dar cu simturi in balconul gorilei sexuale de tip masculin sau feminin. ( asa sta treaba la prostime ) Asa zisa patura mai educata a societatii romane cu parinti mai scuturati acolo copiii fac legea ei in sine fiind niste progenituri razgaiate si profitoare punandu-si proprii parinti la tot felul de ipostaze gen bulling.
    Deci cum sa va spun este JALE nu avem viitor totul este rupestru arhaic peste tot
    numai legea instinctului al HORMONULUI al dualismului psihotic precum si al politicii fortei brute.....in concluzie : NISTE ABRUTIZATI FRUSTRATI victime ale propriilor lor incapacitati de asi depasi conditia. Mai sunt si oaze de normalitate dar rarisime foarte rarisime....
    • Like 2
  • Paul check icon
    Dacă exista ora de religie, oare de ce sa nu existe și ora de educație sexuală? Cu sau fără astfel de educație psdistii tot își iau plăcute suedeze.
    • Like 1
    • @ Paul
      Liviu check icon
      Problema in logica dumneavoastra e ca psd nu mai e de vreun an la ciolan, dar starile acestea de fapt persista si sub ceilalti, oricum s-ar numi.
      • Like 1
  • Guvernanții noștri fac ce e ”la modă” acum în Europa, modă pe care, bineînțeles, sunt și ei presați să o aplice. Dar aplică cu bucurie, fiindcă și ei înșiși au cam aceleași idei tâmpite, în special USR-ul, care este ”progresist”. Dar dacă unele tendințe din lumea de astăzi înseamnă progres, atunci mai bine ne lipsim.
    Am văzut, deci, că există și o parte mai ticăloasă a tendințelor conținute în această educație sexuală a copiilor (și care în principiu ar putea fi corectă dacă ar fi gândită și ulterior pusă în practică așa cum trebuie). Această parte ticăloasă se referă la ”îndoctrinarea” copiilor cum că relațiile între persoane de același sex sunt la fel de OK ca și relațiile heterosexuale. Iar acest lucru NU e deloc în regulă. Se atacă mulți când biserica dezavuează acest tip de relații, spun ei că biserica îndoctrinează astfel oamenii. Dar dacă oamenii, de la cea mai fragedă și receptivă / maleabilă vârstă sunt îndoctrinați în sens opus, de către foarte influenții conducători neomarxiști, care sunt acum pe val în toată lumea, atunci totul e bine, nu-i așa?!?!
    Înțeleg că am atins un subiect controversat, fierbinte, dar se pare că tocmai acest subiect e partea cea mai importantă a educației sexuale care se vrea a fi implementată. Nu știu de ce stau lucrurile așa, dar asta e tendința mondială (tâmpită). Eu, la modul general, aș fi pentru educație sexuală în școală, dar dacă această educație are astfel de principii demente, NU, mulțumesc. Păi ce ne facem? Acasă cică părinții sunt incapabili să ofere educație sexuală de calitate copiilor, sau chiar avem unele cazuri de abrutizați, degenerați etc. Iar la școală ”au scăpat de dr*cu și au dat de taică-su”. Acolo sunt învățați și implicit ÎNDEMNAȚI să experimenteze de toate și, chiar dacă instinctiv și din bun simț copiii ar crede că nu e în regulă sexul cu altcineva de același gen, ar trebui ”dresați” să îndrăznească, să experimenteze, fiindcă totul e permis, atâta vreme cât e consimțit de ambii parteneri. Genul ar fi ceva difuz și confuz, oricum neimportant. Cum era un banc odată: ”când dragostea e mare, sexul (genul) nu mai contează” :(:(:(
    Acum sigur că mulți o să mă acuze că sunt homofob, ceea ce nu e chiar corect. Consider doar că homosexualitatea NU este o ”ORIENTARE” sexuală, ci o DEVIAȚIE sexuală. Deviație pentru care cei afectați, totuși, NU sunt vinovați cu nimic. Dacă nu am fi ”drogați ideologic” de către propaganda zilelor noastre, acest lucru ar fi evident pentru oricine. Orientare sexuală (în sens nedeviant) înseamnă (de ex. în cazul meu ca bărbat) să am preferințe de genul blonde / brunete, înalte / scunde, molatice / vivace etc etc. NU înseamnă să îmi placă bărbații în loc de femei. Asta ar fi o deviație (totuși neimputabilă mie). Și oricum genul cică e neimportant, nici nu merită să-i dăm atenție!!! Ba chiar cică suntem răi, retrograzi și jignim dacă pronunțăm doar cuvintele ”bărbat” și ”femeie”, ”tată” și ”mamă” și alte năzbâtii.
    În concluzie: educația sexuală a copiilor teoretic e benefică, DACĂ se face în spiritul valorilor omenești perene și de bun simț. Dar cum copiii vor fi agresați psihic cu îndemnuri la autoerotism, la masturbare de la o vârstă la care încă mai cred în Moș Crăciun și oricum de unii singuri nu ar fi avut astfel de idei, atunci lucrurile o iau razna. E foarte greu oricum să vii ca educator cu informația și îndrumarea exact la momentul potrivit, nici mai devreme (că le strici inocența) nici mai târziu ( că atunci e prea târziu, educația aproape că nu mai are rost, vezi cazul mamelor-copii), mai ales că nivelul de maturizare fizică și emoțională e DIFERIT de la copil la copil. De aceea e importantă educația în familie, atunci când părinții sunt în stare să o facă. Iar dacă nu sunt în stare, atunci e în regulă că măcar există un acord scris al părinților, care este echivalent cu încuviințarea asupra conținutului educațional, precum și cu MOMENTUL în care este livrată educația sexuală - ei, părinții cunoscându-și cel mai bine proprii copii și nivelul lor de dezvoltare / maturizare.
    Dar dacă în continuare, în educația școlară totul culminează cu ”binecuvântarea” și chiar ÎNCURAJAREA deviațiilor sexuale, atunci răspunsul meu la această educație dementă este un NU hotărât.
    • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Delia MC Delia MC check icon
      Vrem nu vrem există un procent de indivizi cu astfel de " deviații ". De ce, habar n-am. Poate se joacă Dumnezeu cu noi ori ne pune la încercare.
      Ce au făcut statele mai deștepte, au concluzionat că lupta intre hetero și gay nu duce nicăieri. Energie consumată degeaba, tensiuni sociale. Gheii de obicei își văd de treaba lor. Dar dacă sunt mereu discriminați pentru ceva ce nu e vina lor, iar hetero revoltați se vor ține de manifestații și altele nu câștigă nimeni. Statul are nevoie de oameni sănătoși mental, care lucrează și-și plătesc impozitele. Așa că au introdus în educația asta "demonică" faptul că e OK să fii așa cum ești ( nu cum vrei așa cum insinuează ignoranții care cred că cineva e gay fiindcă vrea ori i se pare cool) și atunci de ce atâta agitație degeaba? Mai bine fiecare își vede de treaba lui și în plus câștigă toți liniște și pace sufletească.
      Despre autoerotism la copii vezi mai jos.
      Cu un lucru sunt de acord, dacă vom vrea totul dintr-odată ne vom alege cu nimic. Problemele astea 2 sunt deocamdată mărul discordiei și mai bine nu. Când/ dacă oamenii vor dovedi un alt nivel de înțelegere, poate. Dar cum văd, curând nu va fi. Mai bine un sistem de educație gen problemă-soluție, axat foarte concret pe probleme. Deși cu legislația actuală nici asta nu văd posibil.
      • Like 4
    • @ Dan Cojocaru
      Aproape intru totul de acord. Lumea in general si in mod special ue sunt conduse de dementi, homosexuali, degenerati. In sua exista numar strict de poponari ce TREBUIE angajati, de la lujbe obisnuite pana la inalte niveluri ale administratiei, iar europa de vest este deviata grav..
      In ceea ce priveste cunoasterea copiilor de catre parinti aici este discutabil in mare parte. Iar acordul unui rebut uman alcoolic nu valoreaza nimic. Poate face mai mult rau decat bine.
      Educatie sexuala in scoli DA dar mare atentie cine o face! Dar nu cred ca se urmareste o reala educatie cat o imbecilizare si mai mare. Ca si religia.
      Eu am discutat problema legata de homosexualitate cu nepotica mea de aproape 11 ani. La nivelul ei, bineinteles. Vreau sa spun ca deja nu are nicio problema cu homosexsualitatea, atat cat pricepe ea. Este "adaptata" la acest trend. Mie mi se pare grav.
      • Like 2
  • da, adultii aia de considera femeia inferioara au nevoie de educatie. Aia de se uita la toate dezbracatele de la tv / online iar au nevoie. Aia de considera ca o palma data unei fete ca merita, au nevoie si ei de educatie.
    Oamenii care se opun educatiei sexuale nu stiu sa separe sex de educatie, nu stiu ca sexologie si educatie sexuala difera, nu stiu ca si altii se masturbeaza, ca unii ies zilnic din casa si merg si la serviciu in grup divers si sunt si femei, si barbati, ba chiar si homosexuali sau asexuati etc si mai au ei alte secrete si schelete bine ascunse in sifonier de care le e frica.
    Frica e din nestiinta.
    Pana atunci copiii de 8-14 ani ajung la pubertate (mai repede decat pe vremuri din motive de alimentatie si perturbatori endocrinieni in farfurie si in casa) si nu stiu sa isi controleze si inteleaga reactiile hormonale. Consecintele le vedeti in celelalte articole unde varii adulti se plang de generatia asta de tineri, dom'le.
    • Like 6
  • Cred că această inițiativă lăudabilă a pornit cu stângul. În domeniul educației este important ce spui, dar tot atât de important este cum spui ,când spui și cui spui. Că era și este necesar să se pună un mai mare accent pe această latură a educației în condițiile actuale, nu cred că era greu de acceptat de către opinia publică românească. Ideea introducerii unei noi discipline de învățământ destinată educației sexuale îi face pe unii să creadă că scopul acesteia este îmbunătățirea performanței sexuale așa cum educația intelectuală sau educația fizică au ca scop obținerea unor performanțe în domeniile respective. Și dacă se mai propune ca această educație să înceapă cu preșcolarii, conflictul capătă proporții. Confuzia și manipularea se amplifică și se agravează din momentul în care problema devine temă de confruntare ideologică și partinică. Este o greșeală faptul că ideea a apărut ca inițiativă legislativă. Pentru atingerea acestui scop, cadrul legislativ existent era suficient și compatibil cu un ordin de ministru, o scrisoare metodică sau un alt document echilibrat întocmit de specialiști cu experiență în domeniu și adecvat situației, emis de MEN.
    Omul ca ființă sexuată se comportă ca atare, nu numai biologic, ci și psihologic, social, moral și chiar economic. De aceea implicațiile sexualității în viața omului nu sunt de neglijat și complicațiile care apar nu se rezolvă de la sine în modul cel mai fericit. Educația în acest domeniu trebuie să fie continuă, multidisciplinară, multimodală, individualizată, situațională și, mai ales, condusă de oameni calificați și cu experiență. Nu este nevoie de o disciplină distinctă, ci de materiale specifice.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult