Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

­Fondurile de pensii private din Pilonul II au depăşit în mod constant inflația

investitii - Getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

Randamentul total realizat de toate fondurile de Pilon II de la start (20 mai 2008) și până la finele anului 2018 a fost de 127,1%, adică un randament mediu anualizat de 8,03% pentru toată perioada de funcționare a Pilonului II. Acest indicator este cu mult peste rata totală inflației din perioada analizată (36,3%), respectiv rata medie anualizată a inflației pentru exact aceeași perioadă (2,95%).


Din cele 10,2 miliarde de euro administrate de Pilonul II la finele anului 2018, peste 1,5 miliarde de euro reprezintă câștig net obținut din investiții, exclusiv pentru cei peste 7 milioane de români care contribuie la acest sistem. Această sumă este netă de toate comisioanele de administrare percepute.

Performanțele fondurilor de pensii, în România și în lume, vor avea întotdeauna o anumită volatilitate, ele urmărind îndeaproape evoluția piețelor financiare și a economiei în ansamblu. Mai mult, aceste evoluții sunt puternic influențate nu doar de mediul economic, ci și de deciziile politice. Un astfel de moment a fost adoptarea la finele lunii decembrie 2018 a OUG 114/2018, care a produs scăderi bruște și severe ale piețelor financiare din România, inclusiv a Bursei de la București, unde fondurile de pensii au investiții semnificative.

Acesta a fost unul din principalele motive pentru care anul 2018 a fost singurul an de la înființarea Pilonului II când randamentul la nivelul unui an a fost sub rata inflației. Chiar dacă performanța fondurilor de pensii se judecă exclusiv pe termen lung, graficul de mai jos prezintă performanța și inflația anuale tocmai pentru a arată că până și în urma unei astfel de analize atipice, performanța fondurilor de pensii raportată la inflație este una excepțională.

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) încearcă să găsească în această perioadă canale de comunicare şi dialog instituţional cu toate autorităţile relevante, pentru a dezbate efectele negative ale OUG 114/2018 asupra Pilonului II. 

Sperăm ca dialogul instituţional cu decidenţii relevanţi să ducă la modificarea OUG 114/2018, în sensul reconsiderării cerinţelor suplimentare de capital pe baze economice sustenabile şi deci la dezvoltarea şi pe viitor a Pilonului II de pensii private în România, precum şi restabilirea încrederii pe pieţele financiare.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Întrebare: cum poți avea 7 milioane de contributori din moment ce sunt 5 milioane de salariați din care numai cei care aveau 35 ani la înființare au avut voie să contribuie! Mare minciună!
  • Like 0
 • Opinion check icon
  Toate contributiile la pensii ar trebui sa intre in niste fonduri de investitii, fie gestionate de stat, fie gestionate privat, sub supravegherea statului (mai buna a doua varianta). Banii stransi sa fie investiti in titluri de stat, obligatiuni si actiuni (ideal si pentru finantarea marilor proiecte de infrastructura, gen autostrazi), dar intr-o pondere rezonabila risc-randament. Practic, fiecare contribuabil sa aiba un cont propriu. Astfel, dupa 40-45 de ani de activitate, contribuabilul sa primeasca la pensie tot ce a cotizat plus dobanda capitalizata in tot acest timp si chiar si ulterior. Cred ca iese o suma decenta! Ok, introducem si o pensie minima garantata, sociala, dar macar contributia bugetului de stat s-ar limita la asta, ceea ce e un mare beneficiu fata de situatia de acum.
  Alte efecte benefice: Pensionarii nu ar mai fi la mila politicienilor si ar avea un venit decent (pensia nu este un ajutor social, nu e pomana, nu ti-o dau politicienii!!!!). De asemenea, ar fi stimulate investitiile bursiere si poate si investitiile publice, eventual statul nu s-ar mai imprumuta de aiurea. Asta mai ales in conditiile in care ducem lipsa de capital autohton. In plus, ar fi un sistem mult mai corect pentru contribuabil si mai transparent, ai putea sa vezi oricand cat ai acumulat, deci pe ce te poti baza la pensie si eventual sa ajustezi daca e cazul.
  La nivel global, fondurile de pensii sunt printre cei mai mari investitori si aduc bogatie statelor de origine.
  Din cate stiu acest model a fost aplicat cu destul de mult succes prin America de Sud, citeam la un moment dat despre Chile (cea mai bogata tara din America de Sud raportat la populatie). Desigur, poate ca merita studiate si sistemele din Singapore, Japonia etc. Cel nord-american mi se pare totusi prea riscant (cazul Enron si multe altele).
  Marea problema este ca pana ajung la pensie cei carora li se aplica noul sistem trebuie sa acoperi din alta parte pensiile celor din vechiul sistem. Deci probabil ar trebui o introducere progresiva. Eventual, pentru un numar de an facem toate investitiile publice din fondurile atrase din noul sistem de pensii (deci cu imprumut) si platim integral de la bugetul de stat pensiile celor din vechiul sistem.
  Dar, totul este conditionat de vointa politica, in sensul si de a renunta la un instrument foarte eficient de manipulare a circa 4-5 milioane de pensionari/alegatori.
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Dacă mai guvernează PSD ul mult nu o să mai avem nici o pensie privata in Romania.
  • Like 0
 • Ionel check icon
  Sunt un adept si sustin pilonul 2. Sunt de parere ca ar trebui modificata legea in sensul atribuirii optiunii de cotizare pana la 10 % din cei 25 % varsati la CAS, cu diminuarea corespunzatoare a punctajului pe pilonul 1. Fiecare isi face calculele si opteaza. Daca sunt persoane care nu mai vor sa contribuie la pilonul 2 este optiunea lor ! Daca administratorii pilonului 2 ajung la concluzia ca nu mai este rentabila afacerea sunt sigur ca vor lua decizia care trebuie. Pana la urma pentru ei este ....O AFACERE. Comunicarea si prezenta celor care administreaza pilonul 2 in mass media si in sistemul de invatamant este foarte importanta.
  • Like 1
 • Opinion check icon
  Multumim pentru informare, macar sub forma asta! Interesant, parerea mea este ca fondurile ar trebui sa comunice mai mult si nu doar cand sunt atacate.
  Nu ajunge sa primesti un plic o data pe an si gata!
  Din cate stiu sunt destul de multe restrictii impuse fondurilor in privinta activelor in care pot investi. Ma intreb daca aceste restrictii ajuta sau mai mult fac rau (adica reduc randamentele).
  • Like 1


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult