Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Fostul ambasador al Israelului la București: Nivelul rasismului în România este mult mai scăzut decât în restul Europei

David Saranga

Foto: Inquam Photos

Există un reviriment al rasismului în ultima perioadă, iar recent un lider european, premierul Viktor Orban, a făcut declarații rasiste pe când se afla în România, la Băile Tușnad. Cum poate fi combătut acest curent periculos, a fost întrebat fostul ambasador al statului Israel, David Saranga, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Nu cred că este ușor a combate ceva de acest gen. Multă lume spune că prin educație, e adevărat educația e importantă. e bună până la o anumită vârstă. Atunci Când vorbim de societate educația nu va ajuta. Și eu cred și vorbesc aici de cazul nostru ca popor evreu, cred că întotdeauna trebuie să vorbim despre ce s-a întâmplat din cauza rasismului. Și trebuie să spunem iarăși și iarăși această poveste, pentru că unii nu vor să știe ce s-a întâmplat în timpul Holocaustului. Este datoria noastră să povestim. Așa cum este datoria voastră să povestiți cum voi ați suferit în timpul comunismului. Eu sunt un reprezentant al statului Israel, dar orice ambasador al Israelului e și reprezentantul poporului evreu oriunde este. Din acest motiv, când noi, ca stat Israel, când noi ca evrei auzim pe cineva care vorbește despre rase, nu putem să acceptăm”, a declarat fostul ambasador.

Care este nivelul rasismului în România? „Mult mai scăzut decât în restul Europei, nu zic că nu există, oriunde există rasim. Al doilea și asta e ceva important… Important este nu numai nivelul de xenofobie și antisemitism, ci cum răspund instituțiile la antisemitism. Atunci când vorbim despre combaterea antisemitismului, despre declarațiile care sunt importante, România poate să fie un exemplu în această zonă a Europei. Guvernul român vorbește împotriva antisemitismului și o face într-un mod foarte clar și foarte ferm”, crede diplomatul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daca ar fi spus adevarul total , gol - golutz , fara macar o frunza de vitza , multe matze de carnat cu mansarda ingusta , ar intelege raportul Amnesty international , lovitura de stat din 2014 , cand a fost pus zelensky ca sa intre in nato , dar au intarziat cu 3 zile ,cum au cumparat americanii terenurile agricole si de ce , ar intelege ce fel de batalion e azov , care extermina etnicii din ucraina si le dadea foc si ar sti cu adevarat ca zelensky e un bufon al sua !Acum , mai nou , ameninta cu tupeu pe biden si u.e ca nu le mai da cereale daca nu joaca cum le canta el ! Asa la facut pe neamtz, caltabosh bosumflat !(Cancelarul Olaf Scholz) De unde are atatia bani , oligarhul de si-a luat vila cu piscina , case prin italia (Cotidianul italian La Repubblica: Vila de 3,8 milioane de euro a lui Zelenski din Toscana )un simplu actorash de mana 3-a !?
    • Like 0
    • @ Costel Iordanescu
      Esti obositor retardule
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult