Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Fostul ambasador al Israelului la București: Nivelul rasismului în România este mult mai scăzut decât în restul Europei

David Saranga

Foto: Inquam Photos

Există un reviriment al rasismului în ultima perioadă, iar recent un lider european, premierul Viktor Orban, a făcut declarații rasiste pe când se afla în România, la Băile Tușnad. Cum poate fi combătut acest curent periculos, a fost întrebat fostul ambasador al statului Israel, David Saranga, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Nu cred că este ușor a combate ceva de acest gen. Multă lume spune că prin educație, e adevărat educația e importantă. e bună până la o anumită vârstă. Atunci Când vorbim de societate educația nu va ajuta. Și eu cred și vorbesc aici de cazul nostru ca popor evreu, cred că întotdeauna trebuie să vorbim despre ce s-a întâmplat din cauza rasismului. Și trebuie să spunem iarăși și iarăși această poveste, pentru că unii nu vor să știe ce s-a întâmplat în timpul Holocaustului. Este datoria noastră să povestim. Așa cum este datoria voastră să povestiți cum voi ați suferit în timpul comunismului. Eu sunt un reprezentant al statului Israel, dar orice ambasador al Israelului e și reprezentantul poporului evreu oriunde este. Din acest motiv, când noi, ca stat Israel, când noi ca evrei auzim pe cineva care vorbește despre rase, nu putem să acceptăm”, a declarat fostul ambasador.

Care este nivelul rasismului în România? „Mult mai scăzut decât în restul Europei, nu zic că nu există, oriunde există rasim. Al doilea și asta e ceva important… Important este nu numai nivelul de xenofobie și antisemitism, ci cum răspund instituțiile la antisemitism. Atunci când vorbim despre combaterea antisemitismului, despre declarațiile care sunt importante, România poate să fie un exemplu în această zonă a Europei. Guvernul român vorbește împotriva antisemitismului și o face într-un mod foarte clar și foarte ferm”, crede diplomatul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Daca ar fi spus adevarul total , gol - golutz , fara macar o frunza de vitza , multe matze de carnat cu mansarda ingusta , ar intelege raportul Amnesty international , lovitura de stat din 2014 , cand a fost pus zelensky ca sa intre in nato , dar au intarziat cu 3 zile ,cum au cumparat americanii terenurile agricole si de ce , ar intelege ce fel de batalion e azov , care extermina etnicii din ucraina si le dadea foc si ar sti cu adevarat ca zelensky e un bufon al sua !Acum , mai nou , ameninta cu tupeu pe biden si u.e ca nu le mai da cereale daca nu joaca cum le canta el ! Asa la facut pe neamtz, caltabosh bosumflat !(Cancelarul Olaf Scholz) De unde are atatia bani , oligarhul de si-a luat vila cu piscina , case prin italia (Cotidianul italian La Repubblica: Vila de 3,8 milioane de euro a lui Zelenski din Toscana )un simplu actorash de mana 3-a !?
  • Like 0
  • @ Costel Iordanescu
   Esti obositor retardule
   • Like 1


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult