Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Frica!

Rovana Plumb - captura - Iasi

(Foto captura)

Liderii PSD se tem de oameni. Organizează un miting, dar se tem inclusiv de propriii simpatizanți. Ieri, la Iași, am văzut două lumi paralele. Două state paralele, ar spune domnul Dragnea. Am văzut mașini trase la scară ca să-l extragă pe lider din mulțime dacă situația se complică. Pe unele afișe, ieșenii desenaseră elicoptere, aluzie la 21 decembrie 1989 și fuga lui Nicolae Ceaușescu de pe acoperișul CC. Am văzut corturi de refugiu amplasate strategic. Am văzut gărzi de corp și jandarmi folosiți drept scut pentru lideri politici. Am mers pe trasee ferite de mulțime. Pot spune, după ce am pus cap la cap toate scenele de ieri, că Liviu Dragnea a fugit pe 20 aprilie la Iași de români.

Miniștrii lui Dragnea au rămas în urmă, abandonați. Codrin Ștefănescu a fost la un pas să fie lăsat pradă mulțimii. Așa cum au uitat-o pe Rovana Plumb, care a fugit pentru a se salva. Pentru doamnele Plumb și Carmen Avram s-au căutat ieșirile prin spate, care să le salveze de ieșenii furioși!

Câteva tone de gunoaie au rămas în urmă. Primarul municipiului Iași spune că echipele de la regia locală au curățat locul. Mihai Chirica - cel care a autorizat mitingul social democraților - spune că va trimite PSD Iași factura de curățenie pentru a fi plătită de partid.

La final, a ieșit și primarul ex-PSD Mihai Chirica să le mulțumească ieșenilor: „Au răspuns apelului meu și au încercat să mențină o atmosferă decentă în timpul mitingului PSD, chiar dacă au existat ieșeni indignați de faptul că s-au blocat străzi, ce caută ăștia aici, ce e cu numărul acesta atât de mare de jandarmi! Am reușit să terminăm cu bine, nu s-au utilizat gaze lacrimogene, nu am transformat orașul într-o scenă de luptă. Vreau să mulțumesc și jandarmeriei. Nu este ușor să faci față provocărilor. Ei trebuiau să nu lase cele două tabere, PSD și România, să se încaiere.” 

Primarul municipiului Iași spune că nu a trecut neobservat numărul excesiv de mare de jandarmi. „Este pentru prima dată în istoria acestei țări de după 89 când un miting electoral se desfășoară cu jandarmi, cu forța. Ori asta e o apropiere spre structurile de tip comunist pe care noi credeam că le-am depășit, ori e sfârșitul acestei formațiuni. Nu am putut să nu remarc frica liderului PSD față de popor. Este incredibil cum s-a ajuns ca un lider PSD să nu mai poată coborî în mulțime. Să îi fie frică să dea mâna cu oamenii, să nu mai aibă niciun contact fizic cu cei care i-ar putea fi alegători. Este incredibil cum o clasă politică încearcă să se securizeze în spatele unor garduri, al unor ostași români“.

PSD Iași a fost prezent la miting cu 200 de oameni

Liviu Dragnea i-a numit pe cei care l-au huiduit „derbedei “. Chirica a continuat: „Vreau să îl anunț pe Liviu Dragnea că cei care l-au votat erau de cealaltă parte a gardului. Și și-au pierdut încrederea în el. Nu cei aduși cu momeli ieftine în Piața Unirii. Nu s-au regăsit cei din Piața Unirii ca urmași demni ai lui Ștefan cel Mare, așa cum am auzit în declarații. Pentru că acei urmași merg cu fruntea sus și nu au nevoie să fie păziți de jandarmi. Marea majoritate a participanților nu erau din Iași. Erau din Botoșani, Bacău și Neamț. Cea mai mică reprezentare a fost din Iași. Ce înseamnă asta? Că Liviu Dragnea a pierdut electoratul municipiului Iași și nu îl mai poate câștiga“. Mihai Chirica a remarcat că simpatizanții PSD au lăsat tone de gunoaie, ceea ce l-a făcut să conchidă că PSD nu mai e partid istoric, ci istorie.

Președintele PSD Iași spune că la Iași au fost 40.000 de persoane

Parlamentarul PSD de Iași, Camelia Gavrilă, a declarat că „mitingul a fost o întâlnire semnificativă, amplă, care a dat un semnal asupra solidarității județelor din Moldova din perspectivă social democrată. A fost o activitate de campanie electorală. Lume multă, solidaritate, prezentarea candidaților. Și inevitabil există și opinii contrare. Am fost ieri acolo. Să nu uităm ce a făcut PSD cu salariile românilor ”. La rândul său, președintele PSD Iași, Maricel Popa spune că în Piața Unirii au fost 40.000 de persoane. De altfel mitingul PSD a fost prezentat ca un succes.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • raimond check icon
  Tudor Vladimirescu: Cine are arme cu arme, cine nu, cu furci si topoare.
  Un popor neinarmat e un popor slab. Pai daca eram in Texas, he he (ca sa citez o persoana importanta). Nu se mai ajungea aici in primul rand.
  Dar pana la furci si topoare merg si oua crude si rosii moi.
  • Like 1
 • "— Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau, răspunse Lăpușneanul, a căruia ochi scîntieră ca un fulger, și dacă voi nu mă iubiți, eu vă iubesc pre voi și voi merge ori cu voia, ori fără voia voastră. Să mă-ntorc? Mai degrabă-și va întoarce Dunărea cursul îndărăpt. A! Nu mă vrea țara? Nu mă vreți voi, cum înțăleg?"
  Alexandru Lăpușneanu
  de Costache Negruzzi
  Respect pentru toti moldoveni care au intors spatele CIUMEI ROSI plina de infractori.
  Haideti la VOT,sa aruncam la lada de gunoi, acesti PATRIHOTI.
  • Like 7
 • Paul check icon
  Ce am vazut la Iasi au fost adevarata fata a alde pesedismului in Romania: o amestecatura de batranei isterizati si de tigani manata de cativa mafioti. In special batranii isterici era bulversati ca de partea cealalta a gardului romanii le aruncau cuvinte de ocara. M-a cuprins un amestec de mila si sila, mila de batranii isterici si sila de tigani si de mafioti, sila care e pe cale sa se transforme in manie. La inceputul jafului alde pesedist am tinut "discursuri" maiastre pline de argumente alese cum ca de ce pesedeul nu e bun de guvernare si cum a fost acaparat de banditi, numai pentru ca sa ajung mai apoi la concuzia ca jigodiilor alde pesediste trebuie sa le vorbesti pe limba lor grobiana ca altfel nu te inteleg. Uitnadu-ma la mitingul pesedist de la Iasi concluzionez ca am ajuns in faza in care astfel de abordari sunt gresite... Singurii la care se merita sa mai incerci sa ajungi sunt batraneii insterizati multi dintre ei prosti in mod natural insa in majoritate cred eu prostiti de antene. La ei nu ajungi cu argumente si nu merita injuraturi, cred insa ca poti sa ajungi la ei cu duhul blandetii si schitandu-le cu rabdare trasaturile relaitatii romanesti sub jaful alde pesedist: promisiuni desarte, invrajbeala si pomeni din bani furati de la oamenii in putere sau imprumutati in numele copiilor lor. Bineinteles, daca detectez un mafiot sau un tigan nu o sa am retineri sa le spun pe fata parerea mea despre ei si despre tovarasilor lor din alde pesede. Vazand ce a fost la Iasi eu cred ca pe cei pe care puteam sa ii convingem cu argumente i-am convins, mai sunt cativa care merita convinsi si cred ca pot fi convinsi cu duhul blandetii restul sunt gunoaie. Sa nu uitam insa ca sunt vreun milion sau doua si se duc disciplinati la vot, plus cat o sa mai fure alde pesedeul la numaratoare... Deci, sa iesim la vot.
  • Like 7
 • „Frica” de electorat trebuie să fie „în sânul” fiecărui partid politic care ajunge „în fruntea bucatelor”, iar electoratul trebuie să amendeze orice partid care umblă cu „cioara vopsită”. Amendarea se face civilizat și democratic prin manifestări pașnice bazate pe liste de revendicări clare, prin vot, prin „tragerea de mânecă” la birourile teritoriale senatoriale sau ale deputaților și prin petiții publice, nu prin hăituieli în piața publică și privată, nu prin limbaj și comportament de lumpen.
  • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   HAHAHAHA! Pe bune? "„tragerea de mânecă” la birourile teritoriale senatoriale sau ale deputaților și prin petiții publice". Ideea asta aiurită e toată a ta, sau doar ai parafrazat bălmăjelile Veoricăi de la Cluj?
   Foarte frumos, elegant și civilizat. Și chiar funcționează, în țările civilizate, cum România nu e și nu va deveni prea curând, deci până atunci... #muiePSD.
   • Like 8
  • @ Voicu Nicolae
   Partidele care ajung "în fruntea bucatelor" nu trebuie să facă binele de frica alegătorilor ci din respect pentru aceștia și pentru cuvântul dat când au fost aleși. Nu frica ci demnitatea, conștiința, simțul răspunderii, înțelegerea faptului că ei sunt în slujba noastră și nu noi în slujba lor trebuie să stea la baza acțiunilor și conduitei lor.
   • Like 4
  • @ Romeo C.
   O corectie mica, pentru a tine cont de ordinul de marime: #MUIEpsd
   • Like 4
  • @ Iron Spike
   Scuze, greșeala mea.
   #MUIEpsd
   • Like 2
 • Dorin check icon
  Au și toate motivele să le fie frică, dar ăstă e numai începutul.
  • Like 7


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult