Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

G. Simion între „huo, Orban!” și „hai, Viktor!”

George Simion la lansarea candidaților pentru europarlamentare

Foto - Inquam Photos/ George Călin

Pe data de 22 iulie, la Arenele Romane, partidul AUR și-a lansat candidații pentru alegerile europarlamentare. „O listă de spartani”, după cum a declarat pe scenă Cristian Terheș, unul dintre candidați, membru al Parlamentului European din partea PNȚ-CD, intrat pe listele PSD în epoca Dragnea. Terheș nu e singurul traseist ajuns pe listele AUR, i se alătură și Ramona Ioana Bruynseels, care a candidat la prezidențiale din partea Partidului Puterii Umaniste (social-liberal) „deținut” de Dan Voiculescu.

Evenimentul în sine a părut că este o comandă de atac la adresa Bruxelles-ului. Nicolae Voiculeț, cel care a cântat „Deșteaptă-te, Române” la nai a cerut mulțimii să cânte mai tare, „să se audă până la Bruxelles”. La eveniment au participat și aliații de la Fratelli D’Italia, Partidul Lege și Justiție din Polonia, și alte partide eurosceptice.

Momentul de maximă intensitate, însoțit de spectacol de fum și urale, a fost, evident, apariția președintelui AUR, George Simion. „Vom lupta pentru România noastră și pentru Europa noastră”; „Suntem locul 1 în mintea și în sufletul românilor”. Apoi s-a întâmplat un lucru straniu, Simion a vorbit despre vizita lui Viktor Orban în România, „huooo” au răspuns activiștii de partid, dar nu și fanii AUR, care l-ar pupa dacă l-ar vedea. Mai departe zice Simion: „S-au spus unele adevăruri acolo. E corect, ce-i corect e corect, valorile Europei noastre nu sunt infracționalitatea, nu sunt migrația ilegală, nu sunt războaiele. Astea toate sunt adevăruri, dar nu s-a spus adevărul până la capăt. Am 36 de ani, m-am născut în 1986 și vreau să le spun celor care visează schimbări de granițe că în Europa noi nu facem iredentism, șovinism și schimbări de granițe. Să încerce la Putin, poate, și în Rusia.”

Din punctul ăsta, discursul capătă dimensiuni care merită analizate: „Europa pe care o văd eu nu pune liste cu ce ai voie să vorbești și ce nu ai voie să vorbești”. Ciudat, exact despre asta s-a plâns Viktor Orban, care a declarat că MAE i-a dat o listă cu subiectele pe care să le evite. „Europa pe care o vreau eu nu girează nici corupția și nici criminalii. Așa că domnu’ Viktor Orban, dacă vă faceți bine temele și învățați aceste lucruri, s-ar putea să vă vrem și să vă acceptăm și pe dumneavoastră în proiectul Europei pe care noi ne-o dorim.” Deci Orban a spus adevăruri, adică valorile Europei nu sunt infracționalitatea și războiul, dar tot el trebuie să învețe că Europa lui Simion nu girează corupția și criminalii. Dezorientarea retorică merge și mai departe: „O să facem asta împreună, numai împreună. E un cântec care-mi place în mod deosebit «Măi vecine, hai la mine, te primesc cum pot mai bine, dar de căciula mea nu te lega, asta e căciula mea și o port cum se purta, că-i obicei din veac lăsat!»”

Simion este într-o situație grea din punct de vedere politic, pentru că trebuie să susțină viziunea așa-zis suveranistă promovată de Orban, dar trebuie și să încurajeze paranoia care spune că vin ungurii și iau Ardealul cu roaba. Tocmai de aceea, așa cum se observă, discursul lui este pe modelul un pas înainte, un pas înapoi, jos cu Orban, sus cu Orban. Sunt curios câți dintre votanții AUR au sesizat încercarea lui Simion de a juca la două capete. Vom primi răspunsul la alegeri.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cam la fel faceau unii haz si de Adolf la inceput, cand il considerau un fel de George.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Simion si ai lui cascadorii rasului...votantii aur talibani oricum nu prea inteleg ce se intampla in jurul lor pentru ca sunt orbiti de "personalitatea" conducatorilor lor. Problema pe care Simion pare sa o perceapa este votul nehotaratilor/nemultumitilor care din anumite motive nu mai sunt sustinatori PSD sau PNL, iar aici trebuie sa joace la doua capete pentru ca nu are nimic de pierdut, ci de castigat.
    P.S. Normal ar fi fost ca aceste voturi sa mearga in plen catre USR si am fi avut un balans interesant in viata politica. Din pacate USR-ul nu si-a revenit de la lovitura din Septembrie, inca isi mai ling ranile sau se cearta intre ei, au ramas in aceeasi strategie veche dezvoltatata pe sentimente negative si au lasat un loc AUR-ului sa creasca. Pacat, mare pacat.
    • Like 1
  • Se poate vorbi de o ideologie, de o idee politică la acest măscărici? Vorbește cu emfază re România mea, Europa mea. Dacă societatea românească cât și cea europeană nu se vor trezi din această curioasă somnolență, vom ajunge desigur ca România și Europa să arate asemeni acestui saltimbanc.
    • Like 1
  • Nu prea ați observat (sau vă faceți că n-ați observat) un lucru important, poate cel mai important în declarațiile lui Simion / ideologia AUR. Acesta e faptul că, poate pentru prima oară, nu se vorbește în primul rând despre adaptarea noastră la cerințele Europei, ci la promovarea și impunerea ”Europei noastre”, după care ar trebui să se adapteze și alții. Pare o aroganță, dar nu e. Noi încă nu suntem conștienți că legal, oficial, avem aceleași drepturi în Europa ca și alte state. E adevărat că statele puternice sunt, practic ”mai egale” decât celelalte, dar uite că AUR refuză să accepte asta și bine face. Ei cred că așa cum au alții dreptul să impună linii directoare în Europa, așa am putea să facem și noi tot ce putem pentru a ne impune propriile linii. Și de aici, afinitatea cu felul de a fi al lui Orban pe plan european (adică suveranist și naționalist) devine firească. Însă afinitatea cu viziunea lui Orban se întrerupe atunci când ne calcă pe noi pe bombeu, cu revizionismul său arogant. În concluzie nu văd niciun joc ”la două capete” așa cum vede, pueril, autorul articolului. Pur și simplu în relația cu conducerea centrală a Europei, Orban ar trebui să fie un model pentru noi. În schimb, în ceea ce privește corupția și autoritarismul lui pe plan intern și revizionismul care ne atacă pe noi, asta e linia roșie pentru noi în relația cu Orban. Simplu. Ce e așa de complicat?
    • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Foarte corect spus! Ați punctat foarte bine ce ar trebui să învățăm de la Orban și care e pragul care nu trebuie trecut. Altfel, raportat la UE, rămânem în continuare la statutul de slugi/colonie.
      • Like 0
  • Sustinatorii aur nu au sezizat nimic, in proportie de 99%, iar resturilfe de 1% vor tacea si vor vota caci doar pe ei se voteaza. Asta va fi: inca o votare ratata, jocurile sunt deja facute, restul este abureala pentru naivi si risipa criminala de bani, tocmai cand haznaua (visteria) este goala. Dar o vor umple tot naivii prin biruri noi. Boierii rosii sau de alte culori nu vor simti.
    • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      Cum adică ”boierii roșii SAU DE ALTE CULORI”?!?!?!? Păi pentru tine boierii cei răi nu erau numai de culoare roșie???? Mă dezamăgești. Sper să fie doar o ”eroare materială” cum se spune :-) :-)
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Ai sarit "la gatul meu" si nu ai mai vrut sa intelegi tot. "Sper sa fie"doar "o eroare". Cineva, cadva a spus ca burghezia rosie este cea mai periculoasa. Lenin parca. Daca spuneam burghezia ai fi inteles? Si vad ca ai sezizat si "sau de alte culori". Deci comentariul tau nu-si are rost. Doar daca vrei numai sa iti demonstrezi "uperioritatea". Inutil, de data asta. Mai "ai putintica rabdare stimabile". Se vor ivi oocazii.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Tu nu știi de glumă? Ce te superi? De obicei tu spuneai rele numai de stânga. Dacă ai amintit acum și ”de alte culori” e o schimbare interesantă. Drept pentru care am glumit și eu cum m-am priceput, n-am dat cu parul.....
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Ca sa fiu sincer nu prea m-am prins ca ai glumit. De altfel nici nu stiu ca tu sa fi glumit vreodata. Intotdeauna am "amintit"si alte culori. Dar am si mentionat ca in mare parte sunt cozile de topor infiltrate de psd. Pana si noii tai favoriti au "cooptat" psd-isti. Deja au aparut papagali cu ifose care vad in nemernica si hoata firea o mesia. Nici nu ma mir, doar "poporul ales" a ales pe barabas, un talhar, in detrimentul lui isus. Poate de aia se si autointituleaza "ales". Demonstreaza ca omenirea, din negura ei, a preferat hotia cinstei. Iata ca binele nu invinge, niciodata, ci raul, intotdeauna.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Din ce ai scris sunt de acord cu ideea că a mai da credit lui Firea, a încerca să o reabilitezi, e o mare porcărie. Piperea, cel care a propus asta a făcut o mare tâmpenie, care e posibil s-l coste politic dacă mai insistă. Probabil că nu va mai insista. Oricum nimeni, sau aproape nimeni de la AUR nu vrea să se încurce cu o persoană expirată și antipatizată (și în curând probabil și pușcăriabilă) ca Firea. E posibil ca Piperea să fi încercat o mișcare prin care să rupă membri și simpatizanți din PSD, ca să îngroașe rândurile AUR, dar a fost o mișcare tembelă și nesimțită. Aici sunt de acord cu tine. În rest nu sunt de acord.
      - Faptul că tu crezi că personajele negative din alte partide decât PSD provin tot de la PSD (prin infiltrare) e, scuză-mă, o bazaconie. Urmașii fostului PCR și ai Securității au fost grupați inițial în vechiul FSN. De acolo s-au împrăștiat peste tot, inclusiv PDL, PNL, iar progeniturile unora, peste tot, chiar la USR. Chiar feblețea ta Băsescu a fost un colaborator notoriu al securității, numit ”PETROV”. Și pe el tot PSD-ul l-a infiltrat? Dar eu cred că mulți, foarte mulți din actualii politicieni, de toate culorile au avut legătură cu Securitatea. Nu i-a infiltrat PSD în alte partide, ci s-au băgat ei singuri la ciolan. Sunt acei oameni lacomi și fără scrupule. iar ei nu sunt exclusivitatea PSD-ului, ci sunt răspândiți în toate partidele, NU sunt infiltrați de nimeni. A! Da, există și ”securiști” din noul SRI sau SIE sub acoperire în toate partidele, dar asta e altceva, n-are legătură cu ce spui tu.
      - În domeniul religiei nu te băga, că nu ești religios și gândești răuvoitor și nedrept. Aici nu vreau să intru într-o polemică cu tine (deși aș avea foarte, foarte multe de spus), fiindcă simt că m-aș lovi de un zid al necredinței și adversității din partea ta și chiar n-are rost. Să ne menținem dialogul în zone unde putem avea ce schimburi de opinii să facem, chiar și în zona politică, dar nu în zona religiei.
      P.S. Într-adevăr, îmi dau și eu acum seama că n-am prea glumit în postările mele. Pentru cine nu mă cunoaște decât din postări, e deci greu să creadă că de fapt eu chiar am simțul umorului și îmi place și să glumesc. Deci o să încerc să fiu mai relaxat și mai glumeț uneori. Dar nu tot timpul :-) :-)
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Hai sa lamurim odata pentru totdeauna: un vapor ce navigheaza pe marile si oceanele lumii este similar cu o institutie/intreprindere. Comandantul vasului este similar directorului general al institutiei/intreprinderii. Toti directorii general erau membri pcr si aveau, printre obligatiile postului si obligatia de a colabora cu securitatea comunista si de a o informa periodic cu privire la evenimentele petrecute in intreprinderea/institutia, vaporul lor. Basescu fiind comandant de nava era, obligat, membru pcr si colaborator al securitatii. Toti cei ce azi sunt in diverse functii in stat si provin din randurile functionarilor superiori din timpul vechiului regim sunt fosti colaboratori ai securitatii. Asta ca sa incheiem capitolul basescu colaborator al securitatii. In privinta vanzarii flotei: o alta imbecilitate pentru urechile prostilor. Un ministru are un prim ministru superior ierarhic, deci nu poate vinde ce vrea el fara acordul superiorului. In privinta flotei - in niciun caz nu a vandut-o basescu sau nu este singurul responsabil. Responsabili sunt cei ce au distrus si batjocorit economia, industria si agricultura tarii, cladita de generatii prin sacrificii. Toti guvernantii stangii, proveniti din randul lichelelor comuniste au aservit neconditionat tara liftelor straine pompos denumite investitori straini, contra mari sume de bani in conturi personale. Stii bine ce au facuf acesti investitori. Daca nu consulta arhivele de la 1989 pana in prezent. Iar frana dezvoltarii, progresului, reformelor in romania sunt javrele patriotarde de la psd in primul rand. Se vede clar si azi sub guvernul bulibasei ciolacu si sleahta de misei.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Da prietene, zici și tu, la început, cam ce zic și eu, nu mă contrazici de fapt. Deci au fost mulți securiști și colaboratori care și-au aranjat ploile și în noul regim. Și după cum se vede, nu au fost toți numai la PSD. Ce naiba, cât de subiectiv să fii să nu vezi sau să te faci că nu vezi asta?!?!? Înțeleg că nu-ți convine situația reală, în care răul îl regăsim cam peste tot, fiindcă se bate cap în cap cu ura ta numai și numai împotriva PSD, dar ăsta e adevărul: lepere sunt PESTE TOT, în toate partidele, unde și cu gândul nu gândești. PNL este fix ca PSD. USR e făcut pe baza progeniturilor unor vechi securiști, și cred că sunt mai răi decât toți, fix ei care se dau cei mai curați și cinstiți.... Tu ai rămas blocat în prejudecata că dacă ceva e rău atunci musai e legat cumva de PSD. Da, poate fi și PSD, dar poate fi și PNL și USR și UDMR și partidul lui Voiculescu și al lui Ponta și minoritățile și orice te duce cu gândul. Și NU, nu PSD-ul i-a infiltrat, ci leprele de acolo sunt pe cont propriu. Cu ceva anume ai totuși dreptate: da, PSD (de fapt FSN) A ÎNCEPUT să facă răul în țara asta, imediat după Revoluție. Îl știu și eu foarte clar și îl știi și tu și toată lumea. Dar chiar nu poți înțelege că acum deja e cu totul altă situație? Ai rămas blocat în anii 90 când într-adevăr, ce zici tu acum era 100% adevărat ATUNCI. Dar acum e altceva, acum avem o ”concurență” între partide în a face răul. S-au hârșit toți în rele. Și PSD-ul are partea lui de rău, dar răspunde pentru el, ce treabă are PSD-ul cu alți ticăloși din alte părți? Înțeleg că urăști PSD-ul, fiindcă O MERITĂ, cu siguranță. Dar te rog, nu te face că nu vezi răul DECÂT în legătură cu PSD și nu unde se mai găsește, adică peste tot. Asta e dincolo de logică și de la un punct încolo o să consider că nu mai merită dusă o discuție ilogică, bazată, în loc de argumente, doar pe ură golită de sens.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Vedem cu toții că răul este prezent în toate partidele. Ce este neliniștitor este că toate jivinele sunt protejate în toate partidele. Iar când cineva e scos în decor, este numai rezultatul luptei pentru putere în partidul respectiv.
      E greu de evaluat în ce partid e răul cel mai mare sau, mai bine spus, în ce partid raportul dintre plus valoarea adusă societății și răul intrinsec din partid este maxim. Asta ar trebui să analizeze fiecare înainte să meargă la vot.
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      Așa este. Și până la urmă omul votează tot pe baze subiective. Deci decizia o ia emoțional, iar gândirea o pune la lucru mai mult pentru a-și justifica, cu argumente parțiale, uneori foarte ”subțiri”, decizia emoțională luată anterior. Interesant, fiindcă, la modul ideal, procesul ar trebui să fie exact invers, adică întâi rațiunea și abia apoi emoția ca raportare la concluziile obținute rațional. Dar omul e om, nu robot. Și până la urmă umanitatea e o comoară neprețuită a noastră.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult