Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Gabriel Liiceanu, întrebat dacă Laura Codruța Kovesi ar fi un bun președinte: „Da. Din plin. Bănuiesc că ar fi cel mai bun președinte”

Gabriel Liiceanu

Scriitorul Gabriel Liiceanu a afirmat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, răspunzând la o întrebare, că șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, ar putea fi un bun candidat la alegerile prezidențiale. „Bănuiesc că ar fi cel mai bun președinte”, este de părere Liiceanu.

Moderator: „Este doamna Kovesi prezidențiabilă?

Gabriel Liiceanu: „Din plin. Deci v-am răspuns, intrând în scenariul întrebării dvs simple și provocatoare. Da. M-am gândit cum ar arăta România cu un asemenea om care prin comportamentul ei devine aproape o abstracție de slujire. Este slujirea.

Totdeauna am visat ca oamenii care ne reprezintă, aleși de noi și care sunt chemați să ne slujească, sunt slujitorii nostri, am obosit să spun asta, cum ar fi să apară un om care să fie slujirea pură. Eu nu cred că vrea ceva pentru ea. Este un om format în sosul justiției, care spune: legea, legea, legea.

E un om care spune: „trebuie să slujesc țara, cetățenii”. Nu doar spune, face asta, pentru că toți spun: noi, România, patria. Și fac exact opusul. Toată viața lor politică e făcută ca să acumuleze bunuri și să fure. Ea e exact opusul. Sigur că aș vrea.”

Întrebat dacă, în opinia lui, Kovesi, deși nu este interesată de politică, ar fi un președinte mai bun decât Klaus Iohannis, Gabriel Liiceanu a spus că șefa DNA ar avea un mare atu - profesionalismul -, adăugând că e bine să ai un președinte care cunoaște bine legile și care are ca principal imperativ domnia legii. 

Moderator: „Avem hiba asta (coruptia), dar mulți au ales corupți în funcții publice. Ar vota-o românii pe dna Kovesi?”

Gabriel Liiceanu: „În măsura în care 42% din români sunt analfabeți funcțional, evident că manipularea lor are efect pe termen lung. Ei nu vor fi capabili să distingă cine le face binele de cine le face răul. Ca dovada că aleg mereu, s-a ajuns la un Parlament majoritar făcut din oameni pe care îi știm, fără să-și dea seama că și-au ales răul, nu binele.

Nu știu să răspund. Nu-mi dau seama în clipa de față într-adevar dacă ar exista o masă critică suficientă ca să voteze o salvare.”

Președintele Klaus Iohannis nu își acoperă în prezent „fișa de post”, crede scriitorul Gabriel Liiceanu care spune că șeful statului ar trebui să își îndeplinească rolul său de mediator între reprezentanții puterii și societate.

„A-ți face rolul de mediator, în situația dramatică în care se află România, înseamnă a chema cu adevărat reprezentanți ai Puterii de-o parte a mesei de la Cotroceni, de celalaltă reprezentanți de tipul celor care au făcut manifestațiile în țară. Au nume pregnante, și cu toate televiziunile țării, filmată toată treaba asta și dată în direct. N-a făcut treaba asta. 

În Constituție, asta e primul articol, rolul de mediator. Al doilea lucru, că apără drepturile fundamentale ale cetățenilor si libertățile lor. Niciodată nu m-am simtit mai amenintat ca în 2017 și acum, când se dă acest asalt final. De ce nu iese să-mi apere drepturile, pentru că mă simt privat de dreptul meu la justiție, la dreptate. Dreptul la dreptate el trebuie să-l apere”, a punctat scriitorul Gabriel Liiceanu.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, este difuzată la Digi24 în fiecare sâmbătă şi duminică de la miezul nopţii.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Relatia Liiceanu - Basescu l-a descalificat total pe filozof!
  • Like 0
 • "ESTE SLUJIREA."
  N-am prea mult respect fata de Liiceanu. Cred ca-i un impostor ridicol , zis filosof , dar fara opera, zis activist civic, dar fara sa se intereseze de problemele reale ale societatii.
  Dar cand vine vorba de slujire , ei, acolo da, domnul Liiceanu e o somitate ! Daca el zice ca Kovesi e slujirea , asa trebuie sa fie .
  • Like 1
 • Este cel mai important post pentru noi care nu trebuie cedat , cu atât am rămas curati in aceasta tara plină de hoti dacă trece in politica ne-am ars ,ca nu mai are cine-i lua din urma la anchetat.
  • Like 1
 • Noi avem nevoie de Codruta acolo,la justitie ,acolo e greul ! Mai gasim noi in toata tara un Președinte chiar mai bun decât Iohannis ! Voi ziariștii puteți sa mai aduceți in fata noastră si alte personalități care merita sa fie cunoscute de ....popor. Ne bazam pe voi .Unul ar fi Cristi Diaconescu,dar am vrea sa mai cunoaștem. Va multumim !
  • Like 0
 • Am înțeles nevoia de a promova o anumită imagine, dar și dorința de a fi pe valul momentului. Buuun. Cu toate astea, sunt curios cum ar funcționa un astfel de mandat : întâlnirile se transforma în audieri? Putin și Erdogan semnează declarații de inculpați, nu tratate cu România? Evident, dacă ar fi cazul. Pe principiul ăsta, nu mai bine alegem un psihiatru sau măcar psiholog care este genial în meseria lui? Pentru ca problema noastră e la cap. Doamna din discuție o fi bună la ce face, dar tratează efectele, nu cauza. Cauza e ascunsă adânc în cotloanele mentalului nostru...
  • Like 2
 • oare știe cineva cum se face : "Ctrl+Alt+Del" la Romanica!? .....sau nu mai merge decit cu "End Process"!
  • Like 1
 • Cînd oare vom scăpa de corupți. Este mai rău de îți pe timpul lui Ceaușescu. Atunci dacă aveai bani nejustificat intrai în pușcărie. Dacă delapidare suma mare erai condamnat la moarte. Același principiu ar trebui aplicat și acum. Un incult ca Ceaușescu a lăsat tata cu datorii 0.
  • Like 1
 • D - nul Liiceanu a mintit in Parlamentul European , De ce ne - am uita la ce spune ?
  • Like 1
  • @ Aurelian Licheardopol
   Grecoteiule, sezi bland!
   • Like 0
 • Tara aceasta a fost ,si se pare ca va ramane, plina de cunoscatori sofisti.Domnul Liiceanu stie,dar nici dumnealui nu8 stie ce stie.
  • Like 0
 • Stiam ca una dintre trasaturile definitorii ale filosofilor este de a nu avea certitudini, ci mai degraba indoieli. Cat despre banuieli, ele nici nu au ce cauta in nomenclatorul meseriei. Nu e, totusi, prea riscant sa iti pui o astfel de incredere intr-un om? Imi aduc aminte ca dl. Liiceanu il gira la fel de infocat si pe dl. Basescu. Sa fi avut dreptate? Sa fi fost dl. Basescu cel mai bun presedinte? Fireste, the second best, locul intai fiind rezervat doamnei Kovesi, asa cum ne asigura dl. Liiceanu.
  • Like 0

Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult