Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Gabriel Liiceanu: Orice român trebuie în clipa asta să răspundă la întrebarea dacă vrea cu Dragnea, cu Nicolicea, cu Tăriceanu, cu Iordache sau cu Statele Unite?

Gabriel Liiceanu

Filosoful Gabriel Liiceanu este de părere că accentul comunicatului de luni al Departamentului de Stat al SUA cade pe necesitatea respectării parteneriatului cu Statele Unite, fiind de părere că orice român ar trebui să își pună întrebarea dacă „vrea cu Dragnea, cu Nicolicea, cu Tăriceanu, cu Iordache sau cu Statele Unite”.

„Se pune problema pe ce cale urmează să o ia România. Admițând că datorită acestor oameni care au reușit să captureze statul și să facă lucruri pe care nu le împărtășesc cu poporul pentru care au fost chemați să dea legi, admițând că lui nu îi place acest grup perfect organizat și care a acaparat statul român, nu îi place nici parteneriatul cu SUA și nici apartenența la UE, atunci se pune întrebarea, pentru țara noastră, pentru poporul român, pentru majoritatea cetățenilor din România ce opțiuni există? Orice român trebuie să răspundă în clipa asta la întrebarea vrea cu Dragnea, cu Nicolicea, cu Tăriceanu, cu Iordache sau cu Statele Unite? Asta e tot. Nu cred că România e în stare să trăiască în picioare istoric cu persoanele pe care le-am enumerat. Poate vrea cu Putin sau Erdogan. Nu știu câtă filosofie trebuie făcută în jurul acestei povești”, a comentat Gabriel Liiceanu marți seara la emisiunea „În fața ta” de la Digi 24.

„Dacă ar fi venit cu un comando al Navy Seals și din elicoptere ar fi coborât în camera unde deliberează zilnic Iordache și l-ar fi răpit, am fi ieșit în stradă să-l apărăm pe Iordache al nostru”

Moderator: „Care e cel mai rău scenariu în condițiile în care partenerii noștri, SUA și Comisia Europeană, ne cer niște lucruri, iar puterea se face că nu aude, ba creează o retorică antioccidentală?”.

Gabriel Liiceanu: „Să revenim puțin la ce se spune în acel comunicat și la tonul lui, că a fost incriminat tonul. Se spun trei lucruri, că între parteneri cu care ai făcut convenția că mergi pe un drum comun și pe drum ei constată că o iei deodată pe un drum lateral și îți spun trei lucruri. Vă spun că afectați în parteneriatul nostru lupta împotriva corupției, afectați independența justiției și slăbiți statul de drept. Asta e tot ce ni s-a spus. Sună asta ca amenințare? Era jignitor tonul? Mie nu mi s-a părut. Are voie o putere ca SUA care a făcut un parteneriat cu noi să spună că nu îi convine un partener care o ia în direcția cu pricina? A existat cea mai mică amenințare, a existat o jignire a demnității naționale? Nimic din toate astea.

Moderator: „Unii au interpretat „urge” ca pe un ultimatum”.

Gabriel Liiceanu: „Declarația e îndeajuns de cuprinzătoare ca să nu ne apucăm să facem semantica unui cuvânt. Dacă ne apucăm să facem discuții rafinate asupra sensului lui „urge”, că e mai dur sau mai slab... nu acolo cade accentul, ci accentul cade pe cele trei lucruri asupra cărora Departamentul de Stat al SUA atrage atenția că le fac politicienii noștri.

A, dacă ar fi venit cu un comando al Navy Seals (forțele speciale ale Marinei SUA - n.n.) și din elicoptere ar fi coborât în camera unde deliberează zilnic Iordache și l-ar fi răpit, am fi ieșit în stradă să-l apărăm pe Iordache al nostru. Dar nu au făcut asta”.

Departamentul de Stat al SUA și-a exprimat luni într-un comunicat îngrijorarea faţă de modificarea legilor justiției și a îndemnat Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și slăbesc lupta împotriva corupției.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită de luni până joi la Digi24 începând cu ora 22:30.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Imaginea cu comando-ul american m-a facut sa-mi dau seama ca sunt ipocrita: bunul simt ma obliga sa fiu impotriva actiunii respective, dar, in sinea mea as chui de bucurie sa nu-i mai vad pe astia. S-ar parea ca sleahta de la putere scoate ce-i mai rau si noi. Zic noi fiindca banuiesc ca si altii gandesc asa.
  • Like 0
 • Numai un netot credul poate fi nepăsător la declarația impertinentă și plină de nesimțire făcută de Tăriceanu și Dragnea (cei mai vulgari și incompetenți șefi de Camere de la Revoluție încoace) ca răspuns al mesajului plin de îngrijorare ale SUA !!!
  Acest mesaj nefericit a celor două elemente nocive din fruntea Parlamentului românesc, nu reprezintă aspirațiile și convingerile majorității romănilor ,a țării și întregii societăți române, ci sunt niște convingeri proprii si dăunătoare a unei haite de penali escroci, și interlopi, aflați vremelnic și din greșealâ la putere ! SĂ FIE CLAR!!!!
  • Like 0
  • @ Leul Alb-Argintiu
   dalex check icon
   Nu vorbim de acelasi Tariceanu care i-a lasat cu gura cascata de mirare pe aliatii nostrii strategici anuntand, cu ceva timp in urma, ca vom retrage soldatii din Afganistan si vom lasa "partenerul" cu "ochii in soare".
   Daca nu este agent rus inseamna ca este Foarte Prost acest "al doilea om in stat", ca si cei care l-au votat sau care au ramas in discoteca in loc sa voteze ( ca nu aveau pe cine - nimeni nu se ridica la inaltimea nasucului lor sensibil ).
   Cum va fi cu Putin si Erdogan ca aliati ? Vom afla si vom dori sa votam dar NU VA MAI FI POSIBIL.
   • Like 0


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult