Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Gabriela Firea contestă rezultatul alegerilor și îi aduce acuzații legate de exit-poll lui Marius Pieleanu: „Ați folosit instrumente din alte zone, și nu sociologice”

Gabriela Firea - alegeri locale

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Gabriela Firea a declarat marți seară, la două televiziuni, că „lucrurile nu au fost corecte în toate secțiile de votare” și că va verifica procesele verbale.

„Având în vedere diferența foarte mare, în premieră, nejustificată, nemaiîntâlnită... pentru că știți foarte bine, am moderat și eu emisiuni, am organizat dezbateri în alegeri și am prezentat exit-poll-uri și niciodată, dar absolut niciodată, nici în România, nici în Europa, nici în lume, nu a fost o diferență atât de mare între un exit-poll și rezultatul anunțat de BEC.

Practic, între cele 10 puncte date ca și diferență între mine și domnul Nicușor Dan în seara exit-poll-ului, fiind de fapt o fotografie de la ora 19.00, nu noi, ci BEC arată prin numărarea oficială a voturilor că ar fi vorba despre o diferență de doar 4 puncte care s-ar putea nici aceasta să nu fie reală, pentru că am primit foarte multe informații de la colegii mei de la sectoare și prin urmare am decis să verificăm toate copiile proceselor verbale din toate secțiile din București unde, până în acest moment, am găsit extrem de multe inadvertențe", a spus Gabriela Firea, la Sinteza zilei.

Primarul încă în funcție al Capitalei a avut un dialog dur la Antena 3 cu sociologul Marius Pieleanu, căruia i-a spus că așteaptă scuze pentru exit-poll-ul CURS-Avangarde. Gabriela Firea l-a acuzat că a folosit „instrumente din alte zone, și nu sociologice” și i-a reproșat că prin prezentarea rezultatelor i-a demobilizat pe pesediștii din secții.

„ A fost un exit-poll comandat de PSD. Așteptăm scuze pentru că după exit-poll oamenii noștri au fost demobilizați în toate secțiile de votare, au fost alungați din secții: ”Ați pierdut, plecați, de ce mai stați aici?””, a spus Gabriela Firea, citată de G4Media.

Anterior, la România TV, primarul încă în funcție spusese că „lucrurile nu au fost corecte în toate secțiile de votare” și a acuzat nereguli în numărarea voturilor.

”Am decis de comun acord ca astăzi şi inclusiv în această noapte să se verifice procesele verbale, încheierile acestora, corespondenţa sau nu a cifrelor cu ceea ce apare pe site-ul AEP. (...) Dincolo de mine de a spune clar în această seară că ne-am decis deja să contestăm - acest lucru îl va anunţa mâine preşedintele partidului, domnul Marcel Ciolacu, în urma verificărilor pe care le mai facem în această seară – există totuşi semne că rezultatul nu este chiar întocmai cu realitatea şi poate se leagă cu ceea ce s-a întâmplat în ziua alegerilor când la prânz eram cu câteva procente peste domnul Dan şi deodată în două trei ore totul s-a schimbat ca şi cum a apăsat cineva pe un buton”, a declarat Firea, potrivit News.ro.

Firea susţine că a constatat o situaţie în care candidatul Nicuşor Dan are, în procesul verbal, 167 de voturi, iar pe site-ul AEP sunt trecute, la acea secţie, 350 de voturi.

”Mă întreb de ce nu s-a produs în favoarea mea greşeala, dublarea numărului de voturi. Nu cred că e normal să se întâmple aşa ceva şi nu cred că ar fi în regulă să ne mulţumim cu răspunsul ştiţi a fost o greşeală, a fost eroare umană, de fapt lucrurile nu erau aşa. (...) Nu vreau să mă antepronunţ, numărăm în această, noapte şi mâine (miercuri – n.r.) în funcţie de ceea ce identificăm, prezentăm conducerii partidului şi vom lua o decizie în acest sens. Dacă sunt suficiente indicii cu siguranţă că vom solicita renumărarea voturilor”, a mai spus ea.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Roxana B check icon
    Hillary Clinton are adepti peste tot...deh...
    • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult