Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Pantoful doamnei Firea. Unii nu știu să piardă

Firea la A3

Foto: captură Antena3

Spune-mi unde locuiești ca să-ți spun cine ești. Am tot trăit cu impresia că dacă locuim toți în acest oraș suntem cam toți la fel, doar ne numim bucureșteni. Alegerile locale, dar nu numai acum, ne-au demonstrat încă odată că nivelul cultural, de educație, de dezvoltare, este extrem de diferit dintr-o zonă a orașului în alta. Cel mai frapant este modul în care s-a votat în sectoarele 1 și 5. Cel mai bogat și cel mai sărac dintre sectoarele capitalei. La sectorul 1, Tudorache a făcut o campanie murdară, una dintre cele mai murdare din țara, Clotilde e franțuzoaică, a furat banii de la Bechtel, nu e româncă de-a noastră. Întâlnirile ei de campanie au fost în permanent bruiate de țațele autohtone, la emisiunile lui Mănăstire l-am văzut promovat intens doar pe Tudorache, cuplul jalnic de comici vânduți Tociu și Palade a realizat un scheci mizerabil plin de naționalism de cavernă. Și cu toate astea, locuitorii sectorului 1, au ales franțuzoaica. Pentru că dacă ești român nu înseamnă că nu ești hoț, nu ești corupt sau nu ești pur și simplu incompetent. Calitatea de a fi român nu trebuie să-ți asigure niciun fel de avantaj atunci când măsurăm alte calități. În sectorul 5 a candidat inepuizabilul Piedone, cetățean de tristă amintire condamnat deja în primă instanța pentru incendiul de la Colectiv. Pentru locuitorii acestui sector asta nu a însemnat nimic, a fost chiar un avantaj pentru candidat. În Rahova și Ferentari, USR/PLUS nu a câștigat nicio secție de votare în timp ce în restul Bucureștiului defilau. Oare ce așteaptă oamenii care l-au votat, să elibereze pușcăriile, să dezincrimineze activitățile infracționale, să dea amnistie generală?

Primărița devenită deja istorie a decis să fie susținută, sub o formă de campanie underground, de croitoreasa cea vitează. Privind însă acum retrospectiv îmi dau seama că de fapt a fost invers, doamna Firea a lucrat la imaginea doamnei Budeanu, care a devenit după evenimentul electoral mult mai cunoscută și mai „importantă” decât înainte. Nu că i-ar folosi la ceva. Ieșirea din scenă a modistei dâmbovițene a fost specifică și meritată, a plecat la cumpărături în occident, aruncând printre plescăituri și ochi dați peste cap insulta supremă a găștii de îmbogățiți după ploaie: săracilor.

Cu toate că au dat ajutoare, au mărit pensiile, au mărit salariile, au trimis toți bugetarii în vacanță pe banii statului, oamenii nu i-au votat, sau i-au votat strict cei care au beneficiat, insuficienți. Fosta primărița acuză astăzi că a fost o campanie murdară. Culmea tupeului! Păi dânsa a murdărit campania asta. În timp ce Nicușor Dan ne exaspera cu discuțiile lui despre situația RADET, STB, linia de centură, trafic, apă caldă, banii din primărie risipiți, din partea doamnei Firea am avut parte de înregistrări dubioase, mafioți anonimizati care aduceau bomba-bombelor, scheciurile penibile ale lui Țociu și Palade, grupul de circărese care alergau prin parcuri isterizate să strige și să urle în live-uri degradante. Doamna Firea a refuzat în permanență o dezbatere pe problemele concrete ale orașului negând fără argumente toate acuzațiile. Iar acum ea reproșează contracandidatul că a făcut exact ce a făcut ea. Așa a învățat din manualul de manipulare. Uite că nu mai ține.

Dl. Pandele l-a sunat pe dl. Orban să-l certe că s-a luat electoral de soția lui. S-a supărat primarul de la Voluntari pe bucureșteni și o să ne pună pe coji de nucă. Nu știu cum am ajuns să jucăm toți în acesta piesă de teatru penibilă. Nu am mai auzit ca soția sau soțul unui candidat pierzător în alegeri să-i sune pe câștigători și să-i boscorodească, e unic.

Doamna Firea nu știe să piardă, ea nu are nicio greșeală, de vină sunt alții. Tot ce am văzut în acestă perioadă nu a fost o imagine contrafăcută, a fost chiar firea primăriței. Nicușor este consecvent, neconflictual, inteligent, poate chiar naiv. În contrast cu el am putut vedea exact cine e Firea. Oamenii au avut de ales foarte clar, mai clar de atât nu se putea.

Eu continui să fiu mirat de numărul atât de mare de voturi primit totuși de Gabriela Firea. Singură explicație e că au votat cei ce beneficiau într-un fel sau altul de diverse ajutoare, măriri, gratuități. Pentru că la ceea ce a făcut și la modul în care a lăsat Bucureștiul nu trebuia să atingă 10% din voturi.

PS1 Doamna Firea cere renumărarea voturilor în București, pentru că are suspiciuni de fraudă.

PS2 "Efectiv am vrut să iau un pantof, că tot mi s-a reproșat că sunt femeie și port brand românesc și nu foarte scump, sunt social-democrată cu adevărat, nu inventată peste noapte. Am vrut să sparg televizorul cu pantoful.” (Gabriela Firea, la Antena 3)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Salutari , domnule Morar . Absolut corect ! Cartier Aviatiei , S1 - Clotilde Armand . Sanatate tuturor .
    • Like 0
  • S-a vazut abjectia firei. Aceasta vipera se va da cu greutate dusa de la pmb. Nu o lasa jigodia de pandele. Pentru javra pierderea bucurestiului este o tragedie mult mai mare decat daca ar fi pierdut voluntariul. Plus frica de un eventual audit care ar scoate la lumina toate furturile si abuzurie firei. Am convingerea ca ce se petrece in sect. 1 este o regie care sa-i permita, sa o determine pe firea sa conteste si ea alegerile din capitala. De acea biroul electoral central, politia tergiverseaza lurea unei hotarari. Se asteapta dispozitii de la "majoritarii parlamentari", care sunt dispusi sa sacrifice tara dar nu cumva sa fie desconspirati pentru tot raul si jaful facut. Sunt dispusi sa reia alegerile, s-a mai vazut asta in parlament, pana va iesi cum vor ei. Vor trata aceste alegeri la fel ca referendumul cu privire la reducerea numarului de parlamentari. Va mai iesi un nemernic precum victor socaciu care va spune ca votul nu este treaba prostimii. Cam atata dau ei pe parerea electoratului atunci cand nu iese cum vor ei.
    Reactia electoratului ar trebui sa fie iesirea masiva la vot, in cazul reluarii votului pentru a demonstra ciumei rosii ca timpul lor a trecut. De acum doar puscaria e pentru psd si acolitii..
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult