Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Pantoful doamnei Firea. Unii nu știu să piardă

Firea la A3

Foto: captură Antena3

Spune-mi unde locuiești ca să-ți spun cine ești. Am tot trăit cu impresia că dacă locuim toți în acest oraș suntem cam toți la fel, doar ne numim bucureșteni. Alegerile locale, dar nu numai acum, ne-au demonstrat încă odată că nivelul cultural, de educație, de dezvoltare, este extrem de diferit dintr-o zonă a orașului în alta. Cel mai frapant este modul în care s-a votat în sectoarele 1 și 5. Cel mai bogat și cel mai sărac dintre sectoarele capitalei. La sectorul 1, Tudorache a făcut o campanie murdară, una dintre cele mai murdare din țara, Clotilde e franțuzoaică, a furat banii de la Bechtel, nu e româncă de-a noastră. Întâlnirile ei de campanie au fost în permanent bruiate de țațele autohtone, la emisiunile lui Mănăstire l-am văzut promovat intens doar pe Tudorache, cuplul jalnic de comici vânduți Tociu și Palade a realizat un scheci mizerabil plin de naționalism de cavernă. Și cu toate astea, locuitorii sectorului 1, au ales franțuzoaica. Pentru că dacă ești român nu înseamnă că nu ești hoț, nu ești corupt sau nu ești pur și simplu incompetent. Calitatea de a fi român nu trebuie să-ți asigure niciun fel de avantaj atunci când măsurăm alte calități. În sectorul 5 a candidat inepuizabilul Piedone, cetățean de tristă amintire condamnat deja în primă instanța pentru incendiul de la Colectiv. Pentru locuitorii acestui sector asta nu a însemnat nimic, a fost chiar un avantaj pentru candidat. În Rahova și Ferentari, USR/PLUS nu a câștigat nicio secție de votare în timp ce în restul Bucureștiului defilau. Oare ce așteaptă oamenii care l-au votat, să elibereze pușcăriile, să dezincrimineze activitățile infracționale, să dea amnistie generală?

Primărița devenită deja istorie a decis să fie susținută, sub o formă de campanie underground, de croitoreasa cea vitează. Privind însă acum retrospectiv îmi dau seama că de fapt a fost invers, doamna Firea a lucrat la imaginea doamnei Budeanu, care a devenit după evenimentul electoral mult mai cunoscută și mai „importantă” decât înainte. Nu că i-ar folosi la ceva. Ieșirea din scenă a modistei dâmbovițene a fost specifică și meritată, a plecat la cumpărături în occident, aruncând printre plescăituri și ochi dați peste cap insulta supremă a găștii de îmbogățiți după ploaie: săracilor.

Cu toate că au dat ajutoare, au mărit pensiile, au mărit salariile, au trimis toți bugetarii în vacanță pe banii statului, oamenii nu i-au votat, sau i-au votat strict cei care au beneficiat, insuficienți. Fosta primărița acuză astăzi că a fost o campanie murdară. Culmea tupeului! Păi dânsa a murdărit campania asta. În timp ce Nicușor Dan ne exaspera cu discuțiile lui despre situația RADET, STB, linia de centură, trafic, apă caldă, banii din primărie risipiți, din partea doamnei Firea am avut parte de înregistrări dubioase, mafioți anonimizati care aduceau bomba-bombelor, scheciurile penibile ale lui Țociu și Palade, grupul de circărese care alergau prin parcuri isterizate să strige și să urle în live-uri degradante. Doamna Firea a refuzat în permanență o dezbatere pe problemele concrete ale orașului negând fără argumente toate acuzațiile. Iar acum ea reproșează contracandidatul că a făcut exact ce a făcut ea. Așa a învățat din manualul de manipulare. Uite că nu mai ține.

Dl. Pandele l-a sunat pe dl. Orban să-l certe că s-a luat electoral de soția lui. S-a supărat primarul de la Voluntari pe bucureșteni și o să ne pună pe coji de nucă. Nu știu cum am ajuns să jucăm toți în acesta piesă de teatru penibilă. Nu am mai auzit ca soția sau soțul unui candidat pierzător în alegeri să-i sune pe câștigători și să-i boscorodească, e unic.

Doamna Firea nu știe să piardă, ea nu are nicio greșeală, de vină sunt alții. Tot ce am văzut în acestă perioadă nu a fost o imagine contrafăcută, a fost chiar firea primăriței. Nicușor este consecvent, neconflictual, inteligent, poate chiar naiv. În contrast cu el am putut vedea exact cine e Firea. Oamenii au avut de ales foarte clar, mai clar de atât nu se putea.

Eu continui să fiu mirat de numărul atât de mare de voturi primit totuși de Gabriela Firea. Singură explicație e că au votat cei ce beneficiau într-un fel sau altul de diverse ajutoare, măriri, gratuități. Pentru că la ceea ce a făcut și la modul în care a lăsat Bucureștiul nu trebuia să atingă 10% din voturi.

PS1 Doamna Firea cere renumărarea voturilor în București, pentru că are suspiciuni de fraudă.

PS2 "Efectiv am vrut să iau un pantof, că tot mi s-a reproșat că sunt femeie și port brand românesc și nu foarte scump, sunt social-democrată cu adevărat, nu inventată peste noapte. Am vrut să sparg televizorul cu pantoful.” (Gabriela Firea, la Antena 3)

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Salutari , domnule Morar . Absolut corect ! Cartier Aviatiei , S1 - Clotilde Armand . Sanatate tuturor .
    • Like 0
  • S-a vazut abjectia firei. Aceasta vipera se va da cu greutate dusa de la pmb. Nu o lasa jigodia de pandele. Pentru javra pierderea bucurestiului este o tragedie mult mai mare decat daca ar fi pierdut voluntariul. Plus frica de un eventual audit care ar scoate la lumina toate furturile si abuzurie firei. Am convingerea ca ce se petrece in sect. 1 este o regie care sa-i permita, sa o determine pe firea sa conteste si ea alegerile din capitala. De acea biroul electoral central, politia tergiverseaza lurea unei hotarari. Se asteapta dispozitii de la "majoritarii parlamentari", care sunt dispusi sa sacrifice tara dar nu cumva sa fie desconspirati pentru tot raul si jaful facut. Sunt dispusi sa reia alegerile, s-a mai vazut asta in parlament, pana va iesi cum vor ei. Vor trata aceste alegeri la fel ca referendumul cu privire la reducerea numarului de parlamentari. Va mai iesi un nemernic precum victor socaciu care va spune ca votul nu este treaba prostimii. Cam atata dau ei pe parerea electoratului atunci cand nu iese cum vor ei.
    Reactia electoratului ar trebui sa fie iesirea masiva la vot, in cazul reluarii votului pentru a demonstra ciumei rosii ca timpul lor a trecut. De acum doar puscaria e pentru psd si acolitii..
    • Like 3


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult