Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Gata, au scăpat! Gorghiu și Blaga răsuflă ușurați: n-o să piardă Primăria Capitalei!

Marian Munteanu

Hai că au mai scăpat de o grijă. Treaba asta cu alegerile îi jena de ceva vreme. Ca atunci când simți o pietricică în pantof și nu știi dacă să te descalți sau să mergi mai departe. Ca atunci când stai la casa de marcat, ai uitat să cumperi pâine și nu știi dacă să te întorci în magazin sau să-ți iei mai bine o gumă de mestecat. Soluția cu Marian Munteanu este în stilul consacrat al cuplului Gorghiu-Blaga: Ai alegeri? Nu-i nimic, te oprești și iei o ciungă.

Ați văzut ce radioși erau când au anunțat candidatul? Cum le străluceau fețele de încântare? Ai fi zis că au ouat o mărgică de aur. Au și motive. În sfârșit, doamna Gorghiu, domnul Blaga și toți liderii din Mepele (Marele Partid Liberal) pot răsufla ușurați. Cineva spunea că în politică nu trebuie neapărat să câștigi. Important e să nu pierzi. Nu, PNL n-o să piardă Primăria Capitalei. Pentru că, prin decizia de ieri, a ales să nu participe la alegeri. Dacă va pierde cineva, acela va fi Marian Munteanu. Dacă printr-o minune dumnezeiască va câștiga, atunci va fi profit-share, și cuplul Gorghiu-Blaga se va băga radios în poza de grup când toată povestea aceasta supărătoare cu alegerile se va fi terminat.

Chiar de se va înscrie în PNL, mi-e greu să cred că partidul va trage pentru el în campanie. N-a făcut-o nici pentru candidații proprii, Cristian Bușoi și Ludovic Orban, mă îndoiesc că o va face pentru un străin. Aventura electorală în București a liberalilor s-a terminat ieri, cel puțin pentru Primăria generală, iar la sectoare trag de doi lei speranțe.

De ce a ajuns PNL în această situație? Pentru că, nefiind mai breaz ca PSD, nu înțelege lumea în care trăiește, nu înțelege ce vor generațiile noi de alegători, nu pricepe că vremea în care te duceai cu sacoșa de bani la TV să-ți faci imagine a trecut. Iar Alina Gorghiu și Vasile Blaga sunt direct responsabili pentru lipsa de leadership și pentru incapacitatea de a găsi o garnitură nouă de lideri care să regenereze partidul în opoziție și care să-și asume candidaturi la toate primăriile importante. Ce eșec mai răsunător pentru Marele... decât să nu fi găsit, în tot partidul, un liberal, cât de mic, pe care să-l susțină la cea mai importantă funcție administrativă? Această situație îi face pe mulți să se gândească la experiența similară a PNȚCD, care și-a căutat salvarea în Mugur Isărescu, pentru a dispărea pe urmă cu totul din scena politică.

Cât despre soluția salvatoare de acum, Marian Munteanu, aceasta nu va schimba calculele electorale, decât poate cel mult pentru Traian Băsescu. Dacă fostul președinte va intra în cursă, se va bate cu Marian Munteanu pe același tip de electorat: conservator, mistic, iubitor de moaște. Cu mențiunea că Marian Munteanu este cel autentic aici, iar Traian Băsescu îmbracă patrafirul din oportunism. Iar cel mai fericit din tot acest aranjament va fi, evident, Preafericitul, al cărui proiect întru ridicarea spirituală a neamului până la o înălțime de 120 de metri, are, în fine, un purtător de mesaj.

Sigur că, până la ridicarea spirituală a neamului, mulți bucureșteni ar prefera să audă ceva despre ridicarea mașinilor de pe trotuare. Dar poate că Dumnezeu preferă, totuși, trotuarele mici.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    practic, pitpalacii astia 2, incearca sa incapa, pe usa din dos, in viitor, caci toata lumea normala la cap intreaba de ce elementele de stanga se unesc si cele de dreapta se concureaza in asemenea momente cruciale. raspunsulil putem obtine analizand cv-urile lor reale :)
    • Like 0
  • ...dacă ne legam cu lanțuri de trecut...o sa murim de ... grija altora!
    Asta este...nu mai avem partide. Marele PNL a dispărut când a dat mana cu dușmanul PDL și s-a vândut pe doi arginti Partidului Popular European ( Antonescu a dat partidul lui Johannis, pentru ca soața sa ca câștige ceva bănișori in plus). Acum asta este!
    Avem politicienii pe care...ii meritam! Bucureștiul trebuie sa aleagă!
    • Like 0
    • @ Ciobanu Vasile
      check icon
      cred ca tradarea, alienarea idealurilor liberale autentice a inceput odata cu ruperea PNL de catre gruparea securisto-comunista Partidul Național Liberal - Aripa Tânără (PNL-AT), din comitetul de inițiativă făcând parte Horia Rusu, Călin Popescu Tăriceanu, Andrei Chiliman, Radu Boroianu, Dinu Patriciu etc., lovitura de gratie, mortala, a fost data PNL-ului la a formarea Uniunii Social-Liberale (USL) împreună cu PSD. Dumnezeu sa-i ierte si sa le fie tarana usoara !
      • Like 0
  • Samsara check icon
    M-am lămurit definitiv aseară, un candidat mai anost, lipsit de carismă şi care bate câmpii cu graţie nu putea găsi PNL nici dacă făceau preselecţie...La prima confruntare serioasă se va face de râs definitiv.
    • Like 2
  • Samsara check icon
    Iar eu cred că o să ia o bătaie cu strigături şi că va îngropa definitiv PNL...Asta, DACĂ va ajunge să candideze, căci a patra propunere s-ar putea să fie cu noroc - precum la răs-măritatele vedete americane :)
    • Like 1
  • Eu cred că o să câștige. Până la urmă, Bucureștiul este Piața Universității. Piața aia, unde veneau minerii cu ciomegele, unde Ceaușescu a ordonat să se deschidă focul, iar Iliescu a arestat golanii care au declarat Kilometrul Zero. Liberalii sunt și ei niște golani, care cred în libertatea individului și în spiritul de inițiativă. Nu, nu ăia veniți din FSN. Și nici cei care sunt înscriși în PNL. Eu nu sunt nici tradiționalist, nici mistic, nici măcar credincios, dar nu pot decât să admir un individ dispus să rabde bătăi și arestări pentru ceva în care crede. Ăștia înfruntă pușcăria pentru șpăgi și coțcării. Mie mi-e evidentă diferența. Cred că și multor altora.
    • Like 0
  • "vremea în care te duceai cu sacoșa de bani la TV să-ți faci imagine a trecut.". Pe bune? Ai eliminat coruptia si "prostitutia" care infecteaza fiecare celula a mass-mediei din Romania? Pai atunci, felicitari, domnule Negrutiu. Cum ati reusit? Poate ar trebui sa vorbiti cu DNA-ul, sa-i invatati si pe ei cum se face o treaba!
    • Like 0
  • check icon
    raman la intrebarea retorica pusa de basica lu' gioana prostanacul : ce vina are poporul asta ca sa fie pus mereu sa aleaga intre 2 acoperiti ? de programe nici pomeneala, ce program sa prezinte un serviciu de informatii ? occidentul a trecut de faza asta, alegerea se face intre 2 prosti care prezinta programe !
    • Like 0
  • Ciudat, domnule Negrutiu, nu stiam ca si dumneavoastra folositi (in mod peiorativ, banuiesc) expresia "iubitori de moaste".
    • Like 0
  • Andrei check icon
    chiar daca nu sunt intru-totul de acord cu opinia ta (cred ca ai o viziune prea elitista a clasei politice romanesti uitand ca sunt dupa chipul si asemanarea societatii romanesti), trebuie sa recunosc ca imi place stilul in care scrii

    un gigel
    • Like 0
  • Noi, prostii de rand, am prefera pâinile mici, dar nici de astea nu avem parte, din cauza lui Marian Munteanu! El se face "vinovat" de faptul ca a stat in preajma "legionarului" Tutea, că a făcut din România o ţară de golani siniştri, că a infestat Piaţa Universităţii, prin ademenirea tuturor drogatilor şi boschetarilor, că din cauza lui au venit minierii în Bucureşti, 1990 şi după, fără a fi achitat contravaloarea biletelor de tren, marfar etc, că din cauza lui, Ilici era să facă infarct, de atunci i se trage şi cu colonul, dar vina cea mai mare a lui Marian Munteanu a fost faptul că Domokoş nu a reuşit să-i taie capul, deoarece acesta(MM) a avut jugularele prea groase!!! Astea sunt tradarile pentru care Marian Munteanu nu poate fi ales primar, poate nici ... secundar! Ramane TAXI cu valorile noii mistici de ... dimensiuni reduse! In orasul unde locuiesc, pe temelia unui bloc, scrie si acum, la mai bine de 26 ani de la evenimente: Marian Munteanu Liber! Ma gandesc sa sterg si sa scriu TAXI, evident cu minuscule, ca si gandirea "valorilor" trupei! O zi buna tuturor!
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult