Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

M. Munteanu – o emanație a incendiului din Colectiv?

După Colectiv, scriam că singurul mod în care moartea celor uciși de corupție poate căpăta o noimă este trimiterea în alegerile din 2016, de către societatea civilă, a unor oameni noi și curați, care să lupte cu ștablișmentul etern al Parlamentului și primăriilor.

Mai sunt câteva săptămâni până la alegerile locale și „oamenii noi și curați” rămân o ficțiune din mintea mea obosită. Aceleași șulfe unsuroase sunt scoase în față, în vreme ce zisa societate civilă tace și nu face, în manieră Iohannis.

În schimb, PNL lucrează. După ce dna coprezidentă Gorghiu a întâmpinat retragerea lui Ludovic Orban, acuzat de corupție, din poziția de candidat PNL pentru primăria Capitalei ca pe venirea primăverii și renașterea naturii, toată numai zâmbet și floare, coprezidentul Blaga vestește că, în mai puțin de 24 de ore, PNL are soluția. Păi, dacă-i așa, dacă Orban era schimbabil pe loc, de ce l-ați mai pus? – m-am întrebat și eu.

Dar vin alte întrebări după ce l-am văzut pe fulgerătorul înlocuitor anunțat de dna Capră și dl Căprar, extras din nelimitatele „resurse umane” ale PNL, evocate cu mândrie de dna Capră.

La început de ianuarie 1990, un individ cu barbă, tânăr, alură de barbudos cubanos, vorbea studenților din Institutul Politehnic în calitate de reprezentant al FSN, emanația Revoluției, cum zicea dl Ion Iliescu. În primă fază, M. Munteanu a încercat ralierea studenților IPB sub sigla FSN. Zbiera dintr-un balcon interior pe care-l cunosc bine ca absolvent al Automaticii. Tentativa lui a fost sancționată de studenți cu strigăte hotărâte de Huo FSN!. Caricatura de Fidel Castro s-a repliat instant: „Asta înseamnă că voi nu recunoașteți autoritatea Frontului! E-n regulă!”. Tinerii au început să aplaude.

Așa că nu m-am mirat prea mult să-l văd pe revoluționar devenind un dubios și prosper biznismen. Îngemănarea lui politică cu fostul turnător la Securitate Virgil Măgureanu, șef SRI după `90, mi s-a părut în firea omului. Ca și apariția la serbările de la Putna, în precampania electorală din 2004, a unui M. Munteanu, împreună cu niște ciraci, în cămeșoaie, afișând un crucioi în stil neolegionar.

În clipa de față, dl Miron Cozma, și el revoluționar anti Iliescu din Piața Universității, după cum se autodeclară, face pereche ca disident anticomunist cu dl Munteanu...

Deci, să ne mire vocația de primar al Capitalei pe care și-a descoperit-o ieri dl Munteanu? Nicidecum, toată viața omul s-a ocupat cu binele urbei, apă-canal, transport public, fluidizare trafic, termocentrale, curățenia orașului, dat zăpada, după cum v-am spus.

Interesante sunt procesele biochimice din encefalul dnei Capră și dlui Căprar, interconectate cu cel al dlui Iohannis, care au dus la această alegere a PNL – Orban măcar, cu hibele și bâlcismele lui, era bun tehnic în postura de candidat, chiar pricepându-se la administrarea Bucureștiului, cum a demonstrat în campania pentru Primărie din 2008.

M. Munteanu la ce-o fi bun? Acesta e omul nou și curat al liberalilor? Cine votează corcitura asta revoluționaro-securistoido-legionaroido-șmenară? Piața Universității, minerii sau pensionarii organelor?

Că PNL și-a propus ca obiectiv pierderea alegerilor pentru Capitală, am înțeles de mult. Dar de ce țin liberalii ca PNL să devină acronimul lui PeNibiL, nu știu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult