Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

M. Munteanu – o emanație a incendiului din Colectiv?

După Colectiv, scriam că singurul mod în care moartea celor uciși de corupție poate căpăta o noimă este trimiterea în alegerile din 2016, de către societatea civilă, a unor oameni noi și curați, care să lupte cu ștablișmentul etern al Parlamentului și primăriilor.

Mai sunt câteva săptămâni până la alegerile locale și „oamenii noi și curați” rămân o ficțiune din mintea mea obosită. Aceleași șulfe unsuroase sunt scoase în față, în vreme ce zisa societate civilă tace și nu face, în manieră Iohannis.

În schimb, PNL lucrează. După ce dna coprezidentă Gorghiu a întâmpinat retragerea lui Ludovic Orban, acuzat de corupție, din poziția de candidat PNL pentru primăria Capitalei ca pe venirea primăverii și renașterea naturii, toată numai zâmbet și floare, coprezidentul Blaga vestește că, în mai puțin de 24 de ore, PNL are soluția. Păi, dacă-i așa, dacă Orban era schimbabil pe loc, de ce l-ați mai pus? – m-am întrebat și eu.

Dar vin alte întrebări după ce l-am văzut pe fulgerătorul înlocuitor anunțat de dna Capră și dl Căprar, extras din nelimitatele „resurse umane” ale PNL, evocate cu mândrie de dna Capră.

La început de ianuarie 1990, un individ cu barbă, tânăr, alură de barbudos cubanos, vorbea studenților din Institutul Politehnic în calitate de reprezentant al FSN, emanația Revoluției, cum zicea dl Ion Iliescu. În primă fază, M. Munteanu a încercat ralierea studenților IPB sub sigla FSN. Zbiera dintr-un balcon interior pe care-l cunosc bine ca absolvent al Automaticii. Tentativa lui a fost sancționată de studenți cu strigăte hotărâte de Huo FSN!. Caricatura de Fidel Castro s-a repliat instant: „Asta înseamnă că voi nu recunoașteți autoritatea Frontului! E-n regulă!”. Tinerii au început să aplaude.

Așa că nu m-am mirat prea mult să-l văd pe revoluționar devenind un dubios și prosper biznismen. Îngemănarea lui politică cu fostul turnător la Securitate Virgil Măgureanu, șef SRI după `90, mi s-a părut în firea omului. Ca și apariția la serbările de la Putna, în precampania electorală din 2004, a unui M. Munteanu, împreună cu niște ciraci, în cămeșoaie, afișând un crucioi în stil neolegionar.

În clipa de față, dl Miron Cozma, și el revoluționar anti Iliescu din Piața Universității, după cum se autodeclară, face pereche ca disident anticomunist cu dl Munteanu...

Deci, să ne mire vocația de primar al Capitalei pe care și-a descoperit-o ieri dl Munteanu? Nicidecum, toată viața omul s-a ocupat cu binele urbei, apă-canal, transport public, fluidizare trafic, termocentrale, curățenia orașului, dat zăpada, după cum v-am spus.

Interesante sunt procesele biochimice din encefalul dnei Capră și dlui Căprar, interconectate cu cel al dlui Iohannis, care au dus la această alegere a PNL – Orban măcar, cu hibele și bâlcismele lui, era bun tehnic în postura de candidat, chiar pricepându-se la administrarea Bucureștiului, cum a demonstrat în campania pentru Primărie din 2008.

M. Munteanu la ce-o fi bun? Acesta e omul nou și curat al liberalilor? Cine votează corcitura asta revoluționaro-securistoido-legionaroido-șmenară? Piața Universității, minerii sau pensionarii organelor?

Că PNL și-a propus ca obiectiv pierderea alegerilor pentru Capitală, am înțeles de mult. Dar de ce țin liberalii ca PNL să devină acronimul lui PeNibiL, nu știu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • istoric inlocuind biserica organizatiile de informatii au tendinta si posibilitatea de a manipula societatea, stiu, pare ceva legat de teoria conspiratiei, dar intrati in cv tuturor persoanelor publice si undeva, la un anume moment, o sa vedeti o legatura cu o organizatie de informatii.
  • Like 0
 • Sper, de data asta, sa-mi publicati comentariul.
  In 1990, un "aparator al democratiei" scria:
  19.06.1990. Adevarul. Spirala Violentei: "Ca pe 13 iunie a avut loc in Bucuresti o tentativa de lovitura de stat este un fapt a carui negare nu poate fi discutata decat in termenii cretinismului sau candorii, dupa cum se exprima dl. Razvan Theodorescu. Oricine s-a aflat in acele ore la Televiziune, la Interne sau la Politie poate rememora mirosul salbaticiei si fricii care pluteau in aer. E lesne de inteles ca imaginile din seara aceea, transmise de TVR, si mai ales lipsa oricaror imagini, vreme de 40 de minute, pe micul ecran, au creat, inevitabil, o stare de tensiune, de panica, in intreaga tara. Ceea ce s-a intamplat a doua zi in Bucuresti, incepand cu primele ore ale diminetii, a fost o reactie tot atat de inevitabila; spirala violentei, odata initiata, urca intruna. Aceasta reactie s-ar fi produs si in lipsa apelului prezidential, care a avut ca principal efect diminuarea creditului de care se bucura Presedintele si Guvernul. In aceste conditii, comportamentul grupurilor mineresti si muncitoresti nu a fost, nici nu avea cum sa fie, pasnic."
  Ghiciti cine e autorul?
  • Like 1
 • Rog postati toate comentariile. Chiar daca nu convin unuia sau altuia. Blocati doar acele comentarii care contin jigniri sau au limbaj licentious. Eu nu m-am incadrat cu comentariul meu in aceste categorii. Credeam ca sunteti o platforma serioasa fara cenzura. M-am inselat?
  • Like 2
 • Exista o avalansa de informatii si opinii pro si contra MM. Fondul problemei este: ce este defapt in capul acestui om?
  Cine sunt defapt papusarii din spate (Mihalache, Gadea - Voiculescu, Putin) ? Isi pregatesc cumva hotii din Romania o umbrela (captusita cu ortodoxism, nationalism, etc.)?
  • Like 0
 • Interesant de citit ce spune mai sus CTP, ca de fiecare data. Cred ca revolta lui e reala. Ce nu inteleg, e solutia pe care ar fi preferat-o dupa retragerea lui Orban. Sa ne fi spus clar: cutare persoana trebuia nominalizata! Asta nu a spus-o niciunul dintre criticii cu spume la gura ai deciziei PNL. Desi toti sunt convinsi ca, in lipsa unui candidat ca MM care ar putea sa adune voturile necesare, noul primar al Bucurestiului va fi candidata PSD, aceasta doamna cu figura angelica, dar care va fi ghidata in tot ce va face de catre sotul ei, primarul Pandele. Asadar, "votati Pandele!" - asta ne spun CTP si toti cei ca el.
  • Like 1
 • Unii sunt puri si duri. Nimic nu-i multumeste. Toti sunt patati si nenorociti, niciunul nu e la inaltimea asteptarilor. Asta imi apare drept tehnica socialisto-comunista. Toti in mocirla pentru ca acoperiti de noroi toti arata la fel, toti seamana cu mine. Pe de alta parte asta e si foarte profitabil din punct de vedere capitalist. Oamenii vor sa afle cat seamana in rele cu altii. Pacat. Ceea ce nu se vede din anumite redactii este ca in lume acum se produce o revolutie care schimba din temelii ceea ce este acum acceptat drept viata politica, valori politice si dihotomii politice clasice si confortabile. Marian Munteanu este un produs al acestei revolutii. Obisnuiti-va si incercati sa mai si ascultati ce spune omul si sa nu cautati doar pete de mocirla pe haine.
  • Like 3
 • Chiar daca nu am cazut de pe scaun la anuntul nominalizarii de catre PNL a lui Marian Munteanu pentru postul de Primar General la primaria capitalei tot mi-a cazut fata; chiar daca nu i-am urmarit indeaproape cariera politica si ideologia tot am avut o strangere de inima la gandul ca directia spre care ne-am putea indrepta ca neam si tara e nationalist – extremist - ultraortodoxa. Am 58 de ani, imi iubesc tara cu raul si ramul (am ceva dubii cu neamul!) si doresc din tot sufletul sa scapam de coruptie dar pana ieri-alaltieri nici nu mi-ar fi trecut prin cap sa plec in lume decat ca sa o vizitez; ei bine acum ma gandesc la asta, mai greu va fi sa ma hotarasc unde: unde e pace, libertate, democratie, deschidere spre nou si universal si fara coruptie?
  • Like 0
  • @ Liliana Chivu
   Madamme, ai o imagine idilica, si din 90% puncte de vedere ai dreptate.

   Traiesc de 15 ani in Canada, viata linistita, nu ai nici o problema materiala, nu ai mai nici o problema afara de o oarecare identitate.

   Doamna, Marian Munteanu, ca spune despre aceasta identitate a Romanilor, nu va scoate nimeni din Europa , nu va ia nimeni americanii ca aliati, doar va da un motiv sa va regasiti, voi, noi, ca neam. Ceva ce altii n'au, doar noi putem avea.

   Cand dupa mult timp in care multi au luptat sa stearga identitatea poporului roman, vine un om curajos din trecut sa ne aduca aminte asta, e ceva cu mult mai mult decat de apreciat.

   Insa nu e vorba de ce zic eu, si nbici macar de ce ziceti dumneavoastra, e vorba de ce spune poporul roman.
   • Like 1
 • sinteti nedrept - preferam sa nu fi aparut sub semnataura dvs. acest articol - nu sint bucuresteanca si daca as fi, nu stiu daca l-as vota pe Marian Munteanu, dar, fata de ceilalti candidati, e o figura pozitiva
  • Like 4

 • Și cine este de vina.......?!

  Nu pot sa înțeleg. ...Avem o clasa politica plina de "dinozauri", toata lumea vrea fețe noi,idei noi și nimeni nu pomenește de planuri pentru viitor,sau despre doctrine! Ultimul exemplu ,dl. M. Munteanu, un nume important, pe care l-am apreciat în 1990.....Dar au trecut 26 de ani,generații s-au schimbat, și nu cred ca cineva ramine veșnic tinar, nici măcar, în idee și concepție! .
  Pe de alta parte ,azi ,alți doi mari "barbati" Tariceanu si Negoita trec prin controlul antitero de la DNA. Oare trebuie sa mă bucur ca se face curatenie, sa preamaresc autoritățile care se bat pentru sănătatea societății în care trăiesc (sau în care încerc sa traiesc),sau sa mă apuce jalea cind văd ca practic toți sint ,nu murdari,ci de-a dreptul "jegoși" ! Oare în ritmul acesta pe cind primministru și președintele la DNA! ?

  Un singur lucru este sigur : Mi- e scirba!
  • Like 1
 • Si eu cred ca e o alegere cel puțin ciudată. E caraghos totusi ca ati omis din biografia lui exact perioada in care a avut infinit mai mult curaj si caracter decât... Decât... dumneavoastra stiti mai bine decât cine :(
  • Like 1


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult