Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Gata cu prosteala!

Dăncilă Fifor Guvern

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Dintr-o lovitură, doamna premier a ras totul până la blană. De la ministrul de Interne și șeful Poliției Române, la șeful Poliției Olt, Șeful Poliției Caracal, până la prefectul și subprefectul de Olt, nu a mai rămas piatră pe piatră la conducerea instituțiilor după eșecul odios al statului în cazul crimelor de la Caracal. Mai mult, a convocat referendumuri, a cerut mărirea pedepselor, s-a rățoit la președinte să convoace mai repede ședința CSAT, luni, nu marți, să convoace ședința parlamentară extraordinară, ea, chiar dacă era deja convocată de către cei de la USR. Mai avea puțin și se demitea pe sine însăși, în avântul de zel care a pus stăpânire pe dânsa de când s-a liberat de sub Liviu Dragnea. Infinit mai dibace, doamna a învățat din decăderea lui Ponta în cazul tragediei de la Colectiv, și a înțeles să deschidă rapid cât mai multe supape pentru a elibera presiunea de pe guvern și de pe dansa. Ce nu a calculat bine Viorica Dăncilă e că s-a terminat cu șmecheria. Trăim în era Facebook, nu mai merge cu prosteala. Nu se mai poate trece peste dezastre sistemice azvârlind câțiva șefuleți afară, ca dintr-o morișcă pe care așteaptă să se suie mereu alții, și alții, ca pe un carusel scăpat de sub control pe care stau cocoțați ciorchine, și de care reușesc să se țină agățați până la următoarea denivelare violentă care-i aruncă înlături, și pe care apoi să se cocoțeze cohorte noi care așteptau să le vina rândul la o tură pe acest perpetuum mobile de beneficii și funcții.  

Nu mai e suficientă demiterea unor aghiotanți și sinecuriști politici, mereu înlocuibili, niște butoane necesare, ca soluție la eșecul sistemic al statului. E „fatal error"; trebuie să oprim șmecheria și să ne uităm sub capotă. Nu am schimbat nimic dacă-l schimbăm pe Ionel cu Gigel, sau cu Cornel, fără să analizăm riguros sistemul în ansamblu. E o prosteală până la următorul dezastru. Ca în cazurile unei tragedii aviatice, o nevoie de o comisie parlamentară, specială, un audit extern format dintr-o comisie de specialiști de la UE, da la NATO, de la Comisia Europeană, de unde vreți, să analizeze riguros cauzele care au dus la acest dezastru, și să prezinte un raport public cu slăbiciunile și deficiențele care au permis acest rateu.

Dacă e vina poliției, atunci  să fie reformat modul în care se face recrutarea de cadre, instruirea lor, schimbat plan de învățământ, modul de organizarea și de monitorizare al performanței. Sunt destule forțe de poliție în lume și experți care pot fi consultați, dacă nu suntem în stare să facem la noi în țara o forță modernă de poliție. Vremea doctoratelor la plic și a generalilor din carton a trecut!

Dacă localizarea exactă a apelanților la 112 e chestiune de tehnică și de tehnologie a informației,  aveam destui IT-iști în România, să-i punem la treabă! Nu putem veni mereu cu aceleași triunghiuri sub formă de  „felii de pizza" ca arie probabilă în care cineva are la dispoziție minute pentru a scăpa cu viață, în contextul în care Google și Facebook ne monitorizează milimetric fiecare mișcare. Asemenea servicii nu mai sunt acceptabile!

Iar dacă e o problemă de legislație, poate vă aplecați asupra acestor aspecte, doamnă și distinși parlamentari, în loc să născociți mereu planuri și chichițe legale prin care corupții să găsească portițe de scăpare, chiar dacă prin portițele respective mai cade câte o Alexandra, câte o Luiza.  Nu mai merge cu legi făcute pentru o mână de oameni. Gata!

Acest dezastru trebuie să producă schimbări sistemice relevante în modul de organizare și funcționare al instituțiilor de orice fel.  

Vreau să văd o lista obligatorie în care sunt înscriși și monitorizați automat toți infractorii care au comis sau au avut tentative de acte de agresiune sexuală. Criminalul de la Caracal a fost expulzat din Italia tocmai pentru astfel de acte, și era primul care trebuia căutat în zona respectivă, dacă o astfel de bază de date ar fi existat.   

Vreau să văd legi numite Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu, vreau să văd proceduri pentru situații de urgență care sa le poarte numele. Precum in Statele Unite exista „amber allert" când sunt răpiți sau când dispar copiii, în Romania trebuie înființă alerta de tip Alexandra și Luiza, nu doar ca să știm ce avem de făcut în acele situații critice, ci ca să nu uităm de ce le-am numit așa, și să nu mai permitem astfel de greșeli.

Să îți asumi răspunderea nu înseamnă să pleci acasă, ci să devii responsabil, să întorci pe toate părțile fiecare verigă care ar fi trebuit să prevină și combată comiterea unor astfel de atrocități, și să repari acele slăbiciuni. Demisia e cel mai ușor lucru de făcut… îți iei bocceluța si te duci acasă. Nu, nu te duci acasă, rămâi să explici de ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat, abia apoi mergi acasă, sau unde îți e locul.

Statul nu e o mașinărie de făcut bani pentru o castă care a învățat cum să-i apese butoanele. Statul nu funcționează din organigrame pe hârtie cu oameni din plastic, cum nici autostrăzile nu se construiesc din desene cu carioca în master-plan. Statul nu e o morișcă pe care s-o învârți cum vrei pentru a obține funcții și beneficii. Statul suntem noi și nu ne mai puteți învârti cum vreți voi. 

Au trecut cei 30 de ani din profeția lui Brucan. E timpul să oprim morișca, că deja prea mor oameni.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Va informez cu respect ca britanicii au incercat sa ne ia cu binisorul si sa ne ajute sa facem o asemenea baza de date, a persoanelor CONDAMNATE pentru infractiuni sexuale si pedofilie. Am fost de fata la intalnirea publica din toamna lui 2015, cand, adjunctul ministrului de Interne de la acea data a afirmat ca "Romania nu are pedofili", A facut afirmatia in prezenta staff-ului Ambasadei Britanice si a inaltilor oficiali ai UK Home Office, care prezentau public modelul lor de respectare a drepturilor copiilor si in afara granitelor UK. Legea UK obliga britanicii care vor sa lucreze cu copiii, in afara UK, sa obtina International Child Protection Certificate (ICPC). Vedeti la https://www.acro.police.uk/icpc/
  Inaltul functionar roman a facut incredibila afirmatie - aceea ca noi, nu, nu avem pedofili, ca asta e un specific britanic - dupa care a plecat inainte de pauza in care presa putea sa ii adreseze intrebari.
  Inaltul functionar al UK Home Office a ramas pe loc, si a raspuns, in schimb, la intrebarile ziaristilor. El a estimat ca, daca registrul UK are aproximativ 40.000 de pedofili inregistrati, si Romania ar trebui sa aiba - la rate egale de descoperire a infractiunii si proportional cu populatia sa - aprox 12.500 de pedofili inregistrati !
  Asadar, unde sunt cei 12.500 de pedofili romani?
  Adica, ei sunt.
  Dar nu ii avem in scripte. Nimeni nu ii urmareste, nimeni nu stie de ei.
  • Like 3
  • @ Anca Paduraru
   Sa ne ziceti si noua Doamna cum il cheama pe adjunctul ala , sa-i stim si noi numele. Nu de alta dar poate-l vedem printr-un studio de televiziune.
   Cit despre Vasilica Dancila reuseste sa ma uimeasca in fiecare zi , cit este de nesimtita.
   Ea a gasit deja problema , ne-am concentrat foarte tare pe anti-coruptie si am uitat de criminalitate . Pai sa-i dea lui Iordache si Nicolicea sa faca niste legi ca sa fim siguri ca sunt cu dedicatie pentru anumiti criminali , ca sa nu-i deranjam cumva pe hoti si corupti.
   • Like 0
 • Solicit un camion cu plăcuțe suedeze, pentru fiecare cățeluș de partid uns/pus de către sistemul/haita roșie care nu vrea să cedeze din drepturile ilegale pe care le-a stabilit în mod abscons, prin intermediul hățișului de securiști, comuniștitravestiți și alte lichele reorientate după lovitura de stat din 1989.
  Un exemplu de sistem mafiot: de circa 10 ani, primarele a hotărât să traseze niște linii pe prima bandă de circulație, creând astfel ”parcări”. Fărădelegea este reprezentată de faptul că oprirea autovehiculelor este interzisă la mai puțin de 25 m. înainte și după trecerile pentru pietoni. Nu a contat pentru poolitrucii vremii. Au murit oameni pe trecerile de pietoni, pentru că ajung pe banda a doua, la mijlocul drumului, fără să poată vedea dacă vine vreo mațină, dar și fără ca șoferul să poată vedea pietonul până când se ”întâlnesc”, pe banda a doua. Am sesizat primarul și seful IPJ (unul rostogoloit vreo doi ani prin împuterniciri succesive, până ce s-a pus de acord cu gașca și a fost uns sef. Individul, precum și zecile de milițieni văd cu proprii lor ochi fărădelegea, dar nu mișc un deget. După toate intervențiile mele, am primit răspunsul prin care eram asigurat că se vor desființa parcările ilegale din zonele interzise... de acum doi ani aștept ca milițienii să se buzure de încrederea pe care ei cred că eu aș manifesta-o către ei; de aceeași vreme nu s-a întâmplat nimic, accidentele se produc în continuare, iar angajații statului primesc salariile și din buzunarele celor pe care îi accidentează sau omoară indiferența și complicitatea lor.
  • Like 4
  • @ Ion Popescu
   Unul cu mitraliere ar fi mai eficient
   • Like 0
 • Unde sunt cei 10 000 de specialiști cu care se lăudau nu demult, când ei se rostesc tot aceeasi...???
  • Like 1
  • @ Radu Paul Dorofteiu
   Ca in cantecul ala cu 10 negri mititei, se aduna rand pe rand la "racoare" :)
   • Like 0
 • I a urmărit cineva pe cei " dați" afară ? Șeful poliției a fost demis și a revenit pe postul lui de la vamă ; s a bucurat : răspunderea, probabil, nu i asa mare și este printre " ai lui". Mme Dan s a ntors în Parlament că este deputat sau senator.... De asta nu le pasă.
  • Like 3
  • @ Silvia Palos
   șeful milițienilor, bud, s-a întors la șefia poliției de frontieră... uau, ce sancțiune! Ticăloșii pisdiști nu au niciun gram de conștiință...
   • Like 4
 • dan check icon
  Dancila se preface ca face ceva la fel ca orice politician.

  Trebuie inceput cu legile justitiei ,abrogate absolut toate tampeniile lui Iordache si Toader.
  Desfintata sectia speciala ,depolitizata politia justitia CCR.
  Fara puscariasi eliberati inainte de termen ,fara carti scrise in puscarii ,fara atacuri la justitie ,fara fara fara.........
  De abia dupa aia curatam sistemul si ii bagam eventual si in puscarii pe cei care sunt mana in mana cu interlopii ,trafic de fiinte umane si tot asa .
  • Like 3
  • @ dan
   Trebuie inceput cu eliminarea PSD, ca acolo e cauza relelor
   • Like 0
 • Tase check icon
  In toata aceasta tragedie, eu nu-mi explic cum de numele lui Raed Arafat nu este nici macar pomenit. S-a spalat pe maini de neimplementarea AML (Advanced Mobile Location), dand vina pe legislatia privind contestatiile. De ce nu a spus-o pana acum? Intelegand mai bine decat oricine altcineva gravitatea lipsei AML, de ce nu a tipat ca din gura de sarpe pentru a (ne) avertiza? Si in continuare nu este atins nici cu o floare! Nimeni (presa, autoritati) nu i-a pus nici o intrebare!
  • Like 0
 • Pe Florin Iordache mai are sa-l elibereze de functii in Olt.
  • Like 3
 • sphinx check icon
  Sunt asa multi doctori in MAI si MAN de zici ca esti intr-un spital.
  Insa diplomele alea sunt obtinute (pagiate sau lipsite de valoare academica) pentru functii si bani, nu pentru ca s-au adunat brusc geniile in acele ministere.
  Resetati mizeria!
  • Like 6
 • Din păcate vremea generalilor de carton, în viața reală , n-a trecut...
  • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult